Jeśli zostały Wam jakieś kawałki różnych mięs i warzyw to nic nie wyrzucaj ( oczywiście jeśli nadają się jeszcze do spożycia ) tylko zrób pyszny farsz do pierogów
Ewa w kuchnirozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis :
Ewa w kuchnirozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis :
Ewa w kuchniSurówka coleslaw kojarzy mi się z fast foodami a szczególnie z menu KFC. Kiedy już zdarzyło nam się zamówić dostawę jedzenia do domu to zawsze była
Smaczna Pyzasparzyć kapustę na gołąbki to temat mojego dzisiejszego postu – porady. Lubicie gołąbki? Ja bardzo! Moja rodzina niekoniecznie bo z kapustą bardzo na bakier są (swoją drogą nie wiem z jakiego powodu, jest to dla mnie niezrozumiałe Czasem więc robię sobie gar gołąbków i mam na nasycenie swoich zachcianek. Rodzina je ze mną czasem, ale raczej pozostawiając liście kapusty(...)przeszkadza bo ja taką kapustę uwielbiam. Gołąbki do dość pracochłonne danie, bo trzeba przygotować mięso, trzeba przygotować kapustę a potem jeszcze złożyć wszystko i ugotować. Moim jednak zdaniem warto! JAK SPARZYĆ KAPUSTĘ NA GOŁĄBKI Zakupioną kapustę należy oczyścić z zewnętrznych liści a następnie ostrym nożem wyciąć głąb. Następnie gotujemy dużą ilość wody ok 3 litrów i przygotowujemy duży gar. Kapustę
Dorota SmakujeLubię właściwie wszystkie wersje łazanek. Tak, te z z mięsem też. Te z kapustą kiszoną i słodką. Niestety w naszym domu tylko ja się nimi ekscytuję, wiec bardzo rzadko je robię. Od jakiegoś czasu chodziły za mną łazanki ze słodką kapustą, powstały więc łazanki z włoską kapustą i pieczarkami. Wyszły super. Smakowały nawet reszcie domowników, więc naprawdę wyszły dobrze(...)makaronowe. Tak, chusteczki. Wyszły dobrze i nie była to jakaś duża filozofia. Może kiedyś nabiorę takiej wprawy, że będę robić makaron w kształcie świnki peppa. Składniki: pół główki włoskiej kapusty 300 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku pół łyżeczki wędzonej papryki 200 g makaronu łazanki pół pęczka koperku sól
KardamonovyWłaśnie tak, gołąbki bez zawijania. Potrawa, za którą też zabierałam się wiele miesięcy. Na blogu niby mam coś podobnego, ale z innym rodzajem mięsa i inną kapustą. Postanowiłam w końcu iść na łatwiznę i zrobić to tak jak trzeba. Jest mielona łopatka, biała kapusta i inne cebule. Z sosem też poszło szybko. Na początku chciałam się bawić w smażenie cebuli(...)spierać. Ślęcząc nad przepisami, kombinowałam co czym doprawić. Czy dodać kaszę manną, a może bułkę tartą. Bo pewnie sam ryż nie wystarczy i wszystko się posypie. Bo kapusta puści wodę i wszystko się rozpaprze. Nic takiego się nie stało. Wszystko dobrze się połączyło, nic się nie rozpadło. Kiedy gołąbki bez zawijania powoli się już gotowały, zastanawiałam się nad dodatkami. Najpierw
Kardamonovyłebkach. My teraz ma więcej pracy, Tolka siedzi ze mną w domu, no jakoś się nie składa. Mam teraz luźne 30 minut, więc jestem. Chłopski garnek z młodą kapustą. Wyszło znowu trochę przypadkiem. Po ostatniej większej imprezie po zamrażalniku walają mi się kiełbasy, nie wiem ile ich tam jeszcze jest. 20? Nie wiem. No i sukcesywnie staram się(...)czegoś dokładać lub coś z nich robić. Mój zamrażalnik nie ma opcji rozciągania się. Niestety. W domu mam także od jakiegoś czasu dość często młodą kapustę. Postanowiłam ją więc dorzucić do chłopskiego garnka. Wiedziałam, że kapusta nic mi w nim nie zepsuje. No nie zepsuła, zdecydowanie. Powiem więcej, całość wyszła przepyszna. Genialna w swojej prostocie. W ogóle ten smak
Kardamonovywiecie. Jakoś odruchowo dość często jadamy ryby w piątki. Wczoraj wieczorem zapytałam My czy mam rozmrażać dorsza. Odpowiedź była oczywiście twierdząca. A jak ryba to oczywiście surówka z kiszonej kapusty (przynajmniej w sezonie jesienno-zimowym). I z reguły ziemniaki utłuczone na śmierć. Lubimy tego typu posiłki. Tola też. Dziś rano pomyślałam, że mogłabym spróbować zrobić surówkę z kiszonej kapusty(...)pewno pojawi się na blogu. Tym bardziej, że mam granit, na którym pizza się idealnie (mam nadzieję) dopiecze. No nic, trzymajcie się i do następnego. Składniki: 300 g kiszonej kapusty 1 średni por (tylko biała część) 1 duża marchewka 1 duże jabłko pół łyżeczki cukru (lub więcej, do smaku) sól (opcjonalnie) pieprz 2 łyżki oliwy extra virgin (można dać olej
KardamonovyKapusta z jabłkami – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Wola Dalsza, gmina Białobrzegi, powiat łańcucki W podkarpackich domach duszoną młodą kapustę przyrządza się na wiele sposobów. Niektórzy do podduszonej kapusty dodają odrobinę śmietany, dzięki czemu nabiera ona łagodnego, maślanego smaku. Inni przyrządzają ją z przecierem pomidorowym, który dodaje kapuście jednocześnie odrobinę słodyczy i cierpkości. Ale dodatek jabłek to prawdziwa rzadkość. A tak właśnie(...)gotuje się młodą kapustę w Woli Dalszej. Jabłka w tym daniu wpływają nie tylko na smak, ale również na konsystencję kapusty, stając się jej naturalnym zagęstnikiem. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich do przygotowania tego dania najbardziej polecają papierówki. Przepis pochodzi z publikacji „Śladami tradycji i smaku. Gmina Łańcut i okolice”. Kapusta z jabłkami – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 główka młodej kapusty
Trzeci talerzMłoda kapusta na słodko - kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Korczowiska, gmina Raniżów, powiat kolbuszowski Duszona kapusta nigdy tak nie smakuje, jak na wiosnę. Młode główki kapusty mają luźne, chrupiące liście, które szybko się gotują i są pełne smaku. W moich stronach kapustę taką gotuje się z przecierem pomidorowym i niewielką ilością cukru, dzięki czemu ma ona słodki posmak. Jednocześnie w daniu(...)wyczuwalna jest podduszona cebula, która razem z pieprzem dodaje kapuście ostrości. Tak przygotowaną kapustę podajemy z młodymi ziemniakami i kotletami mielonymi. Młoda kapusta na słodko - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 młoda kapusta 1 cebula 3 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 100 g przecieru pomidorowego 3-4 szklanki wywaru warzywnego (lub bulionu drobiowego) 1 łyżeczka cukru sól pieprz Kapustę drobno szatkujemy
Trzeci talerzSurówka colesław oryginalny przepis Colesław surówka z młodej kapusty, klasyczny przepis na szybką i łatwą surówkę obiadową. To uniwersalna surówka na obiad z białej kapusty, oraz jako dodatek do hamburgerów czy dań z grilla. Klasyczny Colesław to jedna z najpopularniejszych surówek świata. My Polacy podajemy do obiadu lub dań z grilla, w USA jedzą z nią kanapki. Klasyczny Colesław jest(...)uniwersalny. Colesław z młodej kapusty jest przepyszny, stara kapusta nie odda już tego smaku. Kolesław, salada de repolho, salată de varză, krautsalat i jeszcze kilka innych nazw, A jednak w większości państw nazwa surówki z białej kapusty brzmi tak samo coleslaw. Jedni uważają, że to surówka inni zaś że to sałatka. Zdania co do białej kapusty z majonezem są dość
Dieta moja pasja