Cześć! Taką kapustę robię jako dodatek do mięsa na obiad. Smaczna, lekka, bez zasmażki z odrobiną tłuszczu. Składniki: * 1 główka młodej kapusty ok. 1 kg * 1 pęczek kopru * 1 łyżka topionej słoninki bądź masła * 1 cebula * sól, pieprz * 2 liście laurowe * 4 kulki ziela angielskiego Kapustę umyłam pod bieżącą wodą. Pokroiłam na 4 części i wycięłam głąb, pokroiłam(...)niezbyt drobne wiórki, na grubość jak przy szatkowaniu. Wrzuciłam pokrojoną kapustę na wrzącą wodę i mieszałam krótką chwilkę, by kapusta zmniejszyła swoją objętość. Łyżką cedzakową wybrałam kapustę do miski. Na patelni rozgrzałam tłuszcz i dodałam pokrojoną cebulkę. Lekko zarumieniłam cebulkę i wyłożyłam na to zblanszowaną kapustę (wcześniej odlałam wodę, którą zabrała ze sobą kapusta podczas blanszowania). Dorzuciłam ziele
Pieprzyć z Fantazjąziemniaczanym puree i schabowym. Muszę przyznać, że dodatek marsala zrobił swoje! Przepis na bigos jest warty przetestowania! Przepis na bigos 8 l – 30 porcji Składniki: 1 główka białej kapusty, średniej wielkości 1 l kiszonej kapusty 1 kg szynki wieprzowej 600 g karczka z wołowiny 150 wędzonego boczku 5 śląskich, kiełbasa śląska 100 ml koncentratu pomidorowego 2 duże cebule(...)marsala wina 50 g masła 30 g suszonych prawdziwków 1 – 1½ łyżki soli lub wedle smaku ¾ łyżeczki chili 1 ½ – 2 łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego Poszatkuj białą kapustę i obgotuj w lekko osolonej wodzie w dużym garnku (u mnie 10- litrowy). Najlepiej wlej 2 szklanki wody i gotuj aż większość wody odparuje, wtedy nie musisz odcedzać kapusty. Do ugotowanej
codojedzeniatortowej typ 450 + do podsypywania, 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%, 3/4 szklanki letniej wody przegotowanej, 2 pełne łyżki oleju Co potrzeba na farsz do pierogów: 1 średnia główka kapusty (1,7-1,8 kg), 1,5 kg kiszonej kapusty, 1 kg cebuli, 3 pełne garści suszonych grzybów, Przyprawa typu Kucharek, pieprz, sól Oraz: 1,5 l oleju do smażenia(...)godziny. Po tym czasie płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy czystą wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy, wystudzone kroimy drobno do miski. W międzyczasie, kiedy grzyby się gotują, kapustę kroimy na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę kroimy na pół, dajemy do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy pokrywką, doprowadzamy do zagotowania się wody. Wsypujemy 1 pełną łyżkę Kucharka, gotujemy pod przykryciem na małym
Bułka z ChlebemJestem fanką surówek. Szczególnie uwielbiam jesienne surówki obiadowe z rodzimych warzyw. Najczęściej przyrządzam surówki obiadowe z selera, marchewki i kapusty. Surówki ze świeżych warzyw są bogate w witaminy i minerały. Poza tym są bardzo smaczne. Surówki obiadowe Dzisiaj przyrządziłam do obiadu dwie surówki, jedną z selera korzeniowego, drugą z czerwonej kapusty szpiczastej. Kiedy byłam dzieckiem nie lubiłam selera, teraz(...)dodałam czarny pieprz, trochę soku z cytryny i miodu. Seler był gigantycznej wielkości, surówka starczy na cały tydzień, he, he… Inną ulubioną jesienną przystawką jest surówka z czerwonej kapusty szpiczastej. Ostatnio w sklepach pojawiły się szpiczaste kapusty, białe i te czerwone. Lubię je za to, że nie są zbyt wyrośnięte. Jedna wystarczy na surówkę dla czterech osób. Szpiczaste kapusty
codojedzeniaKapusta kiszona z dynią i mięsem mielonym z indyka – proste, sezonowe, jednogarnkowe, bardzo smaczne danie dla fanów bigosu i kwaśnych potraw. Kapustę kiszoną można przygotować samodzielnie – na blogu jest już wpis Jak zrobić kiszoną kapustę. Dynia swoją słodyczą świetnie przełamuje kwas kapusty. Do tej potrawy najbardziej smakuje mi dodatek dyni muszkatołowej (na zdjęciu) lub dyni hokkaido. Mięso mielony(...)wybrałam z indyka – jest lekkostrawne i najmniej kaloryczne, ale oczywiście wieprzowe czy wołowe będzie równie smaczne. PRZEPIS NA KAPUSTĘ KISZONĄ Z DYNIĄ I MIĘSEM Składniki na kapustę kiszoną z dynia i mięsem: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 szt kapusty pekińskiej 1 kg dyni 1 papryka 500g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego sól
Dorota SmakujeKapusta po grecku - sałatka do słoików Sałatka z kapusty, papryki i marchewki w lekkiej zalewie to smak znany z wakacji na Bałkanach. Kapusta po grecku to bardzo szybka sałatka zimowa, która można przechowywać w lodówce bez pasteryzowania lub w spiżarce po krótkiej pasteryzacji. Jej świetny słodko-kwaśny smak idealnie pasuje do dań obiadowych z mięsem, pieczonych ryb oraz na przykład(...)burgerów. Kapusta po grecku do słoików - składniki 1 mała główka białej kapusty 1 papryka 1 średnia marchewka 2 ząbki czosnku 1 łyżka soli pół szklanki cukru pół szklanki octu szklanka wody 2 łyżki oliwy z oliwek przyprawy: kilka ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, listek laurowy, 2-3 goździki Przygotowanie sałatki zaczynamy od poszatkowania kapusty. Następnie paprykę i czosnek kroimy
Gotujemy i jemyKapusta po grecku - sałatka do słoików Sałatka z kapusty, papryki i marchewki w lekkiej zalewie to smak znany z wakacji na Bałkanach. Kapusta po grecku to bardzo szybka sałatka zimowa, która można przechowywać w lodówce bez pasteryzowania lub w spiżarce po krótkiej pasteryzacji. Jej świetny słodko-kwaśny smak idealnie pasuje do dań obiadowych z mięsem, pieczonych ryb oraz na przykład(...)burgerów. Kapusta po grecku do słoików - składniki 1 mała główka białej kapusty 1 papryka 1 średnia marchewka 2 ząbki czosnku 1 łyżka soli pół szklanki cukru pół szklanki octu szklanka wody 2 łyżki oliwy z oliwek przyprawy: kilka ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, listek laurowy, 2-3 goździki Przygotowanie sałatki zaczynamy od poszatkowania kapusty. Następnie paprykę i czosnek kroimy
KorniszonkiBigos z młodej kapusty – danie jednogarnkowe. Dziś mam dla Was przepis na szybki jednogarnkowy obiad z młodej kapusty. U nas w domu uwielbia się takie dania. Prostota i smak. Tym razem mój bigos z młodej kapusty wzbogaciłam o dodatek kabanosów. Pysznie, szybko i prosto. Uwielbiam takie obiady. Taki bigos najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Pamiętajcie tylko, aby dobrze(...)doprawić, nie powinien być mdły. Spróbujcie. Prosty i pyszny obiad dla całej rodziny. Ilość składników można zwiększyć w zależności od potrzeb. Ja często robię to danie z całej kapusty. Tym razem jednak resztę młodej kapusty przeznaczyłam na surówkę. A Wy co najczęściej przygotowujecie z młodej kapusty? A może też robicie taki prosty bigos? Składniki: pół główki młodej kapusty 1 marchewka
Słodkie okruszkiKapuśniak z młodej kapusty – to zupa, którą warto zrobić póki sezon na młodą kapustę trwa. Jest pyszna, więc koniecznie wypróbujcie ten przepis. W naszym wykonaniu jest to zupa kapuściana z dodatkiem wędzonego boczku i kiełbasy, a także młodej marchewki i młodych ziemniaków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa kapuśniak z młodej kapusty – Składniki: 1 średnia główka młodej kapusty(...)mnie 1 płaska łyżeczka – ale ilość soli może się różnić w zależności, jak słony był Wasz bulion, boczek i kiełbasa) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa kapuśniak z młodej kapusty na bulionie – cenne uwagi: *Zamiast 1 litra bulionu i 500 ml wrzątku możecie użyć do ugotowania zupy 1,5 litra bulionu – wtedy zupa będzie trochę bardziej ‘tłusta
Kulinarne PrzebojeNiezależnie od tego, czy jestem w ciąży czy nie, młoda, kiszona kapusta należy do moich ulubionych przekąsek. Począwszy od koloru, już nie tak nudnego jak tradycyjna, biała kapusta kiszona, po ten smak… W tym roku niedawno po raz pierwszy ją kupiłam i chyba ze względu na mój ciążowy brzuch, sprzedająca aż mnie częstowała nią przy zakupie Chyba, że taka(...)ciążowa zachcianka Ponieważ ostatnio na blogu były głównie ciasta, dzisiaj coś zdrowego a więc surówka z kapusty kiszonej i tego, co zastałam w lodówce po powrocie z urlopu, czyli niewiele;) Surówka jest przepyszna, dobrze chrupie, to co mnie zaskoczyło, to idealne połączenie natki i kapusty. Natkę rzadko daję do surówek, ale tym razem miałam kilka gałązek i chciałam je zużyć
Mieszam w Garnkuutęsknieniem porcyjki czegoś ciepłego. Jedną z potraw pasujących do kategorii gulaszy w V odsłonie The Elder Scrolls jest Apple Cabbage Stew, który w grze można ugotować z jabłka, kapusty i soli. Po tym prostym składzie łatwo wywnioskować, że jest to coś na miarę naszego bigosu tylko w bardzo ubogiej, wegetariańskiej wersji. Podczas rozgrywki Apple Cabbage Stew jest całkiem przydatnym remedium(...)PRZYGOTOWANIA: 1,5 h (30 min przygotowanie, 60 min duszenie) CENA: 15 zł LICZBA PORCJI: 4 porcje POZIOM: łatwe POTRZEBUJESZ nóż i deska duży garnek drewniana łopatka SKŁADNIKI: młoda kapusta – 1 główka (2 kg) jabłko czerwone, słodko-kwaśna odmiana – 2 szt. musztarda sarepska – 2 łyżeczki cydr jabłkowy – 300 ml boczek wędzony – 200 g czosnek
Nerds KitchenSzybka i smaczna surówka z białej kapusty do obiadu. Przepis na pyszną surówkę z białej kapusty z kiszonymi ogórkami do obiadu. Prosty i smaczny przepis na surówkę obiadową z białej kapusty. Surówka z dodatkiem kiszonych ogórków, cebuli i jabłek. Zaprawa do surówki z oliwy, cukru i musztardy. Świetna surówka jako dodatek do drugiego dania, najlepiej smakuje z gulaszem wieprzowym(...)papryką albo kotletami mielonymi z pieczarkami. Korzystajcie z przepisu na surówkę obiadową z kiszonej kapusty i ulepszajcie go :) Polecam. Surówka z kiszonej kapusty z kiszonymi ogórkami i cebulą do obiadu. Oto składniki i przyprawy na surówkę z białej kapusty: 1/4 główki białej kapusty 1/2 słoika kiszonych ogórków (litrowego) 1 średnia cebula sałatkowa 1 jabłko 2 łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy
Moja Książka KucharskaPolecamy Wam przepis na gołąbki na skróty, bez mozolnego obgotowywania kapusty, oddzielania liści, faszerowania, zawijania. Cały proces można decydowanie uprościć. Efekt smakowy taki sam jak w przypadku gołąbków zawijanych. Czas : 1,5 godz Poziom trudności : Raczej łatwe Liczba porcji : 4 Trudno o bardziej polskie danie niż gołąbki: kwaskowe w sosie pomidorowym, lub pachnące grzybami, podlane śmietaną, z mięsem, albo jarskie(...)kapusty kiszonej, lub świeżej, z ryżem, albo kaszą, misternie zawinięte w cienkie jak muślin liście, uduszone, lub upieczone w piekarniku. Zapach, aromat, niecodzienna forma i kształt, soczystość napęczniałego od sosu farszu, ukrytego pod miękkim welonem ugotowanej do miękkości kapusty. Problem w tym, że to samo mówią Chińczycy z północnych części kraju, Kazachowie, Irańczycy, Turcy, Grecy, Rumunii, mieszkańcy Bałkanów, nasi południowi
Niedzielny kucharzThermomix przepisy. Kulebiak z kapustą i grzybami. Składniki: 250 g mąki pszennej 20 g drożdży 100 g mleka 1 płaska łyżeczka cukru 1 jajko 25 g oleju szczypta soli Składniki na farsz: 250 g kapusty kiszonej 25 g grzybów suszonych 1 liść laurowy 3 szt ziela angielskiego pół łyżeczki tymianku, majeranku i kminku sól, pieprz do smaku 1 mała cebula(...)oleju Thermomix przepisy. Kulebiak z kapustą i grzybami. Wykonanie ciasta: Do naczynia Thermomix dajemy mleko, drożdże oraz cukier. Mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3. Powstały zaczyn pozostawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy mąkę, jajko, olej i sól. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał. Ciasto przekładamy na stolnice, przykrywamy ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wykonanie farszu: Grzyby zalewamy dzień wcześniej
Themo przepisyProsty, a ciekawy sposób na danie rybne. Dorsz zapieczony w kapuście jest potrawą lekką, zdrową o delikatnym kwaśno-słodkim smaku. Warte spróbowania. Czas: Godzin Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 duże W niemieckiej kuchni występuje ciekawe danie rybne o nazwie Pfannfisch: ryba zapiekana z ziemniakami i siekaną kapustą włoską. Być może była to inspiracja dla Karola Okrasy, żeby zapiec rybę(...)kiszonej kapuście, bez ziemniaków. Niezależnie skąd czerpał wzorce, danie wyszło mu świetnie. Ryba, konkretnie dorsz, choć może być każda morska ryba o zwartym mięsie, najpierw jest obsamżana na patelni, potem przykryta kołderką z kiszonej, podgotowanej kapusty trafia do piekarnika. Danie nie wymaga specjalnego przyprawiania, choć ważnym dodatkiem jest suszona żurawina i odrobina miodu, które kwaśnej kapuście dodają delikatnej słodyczy. Danie
Niedzielny kucharz