barszcz - 4003 przepisów (strona:83/267)

USZKA Z GRZYBOWYM FARSZEM 154

USZKA Z GRZYBOWYM FARSZEM  Klasyczna pozycja na wigilijnym stole . Tradycyjnie  podajemy je do czerwonego barszcz u lub zupy grzybowej. Lepienie uszek zajmuje sporo czasu, jednak warto się poświęcić :) Przepis na czerwony barszczyk znajdziecie tutaj>>  Polecam przepis na uszka z grzybami! SKŁADNIKI: kapelusze borowików ugotowane w wywarze cebula płaska łyżeczka masła sól, pieprz 2 łyżki tartej(...)gotujemy jeszcze przez 3 minuty.   Po wyjęciu uszek łyżką cedzakową można je delikatnie posmarować tłuszczem, np. masłem, aby się zbyt mocno nie skleiły. Podajemy zalane bardzo gorącym barszczem. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 335

wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zupy Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb pszenno

Kulinarne przygody Gatity
Błyskawiczne paszteciki z ciasta francuskiego z serem Korycińskim. 155

propozycję szybkiej przekąski. Paszteciki francuskie z serem korycińskim i szynką. Błyskawiczne się je przygotowuje i są pyszne. Można podawać je jako dodatek do czystych zup np: barszczu. Wszystkich którzy są zainteresowani serami Korycińskimi zapraszam na stronę internetową http://serowarpodlaski.pl/ . Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego np : z Biedronki 180 g szynki posiekanej blenderem 180 g  sera Korycińskiego   2 łyżki(...)kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Moje paszteciki piekły się w temperaturze 190 stopi około 16 minut muszą być dobrze rumiane i wypieczone. Paszteciki podałam z czystym barszczem.  Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
BIAŁY BARSZCZ 215

obrane i umyte.Z kości i warzyw gotujemy wywar 5 szkl.,odcedzamy,dodajemy starty chrzan -ja użyłam ze słoiczka-,pokrojoną i podsmażoną wędzonkę oraz czosnek  starty z solą.Zabielamy barszcz  śmietaną wymieszaną z mąką.Zagotowujemy i doprawiamy do smaku.Na talerze wlewamy barszcz i posypujemy natką pietruszki.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Barszcz ukraiński 157

precyzyjnie zdefiniować barszcz ukraiński? Nie jest to zadanie łatwe, bo jak każde domowe danie, powszechnie gotowane, ma niezliczoną liczbę wersji. Skorzystałam z przepisu Olii Hercules, rodowitej Ukrainki, która swoją kulinarną karierę realizuje w Londynie. Olia nie zapomniała o swoich kulinarnych korzeniach i w swojej książce, o wdzięcznym tytule "Mamuszka", dzieli się z czytelnikami smakami, które pamięta z dzieciństwa. Mało jest(...)książek kulinarnych, które zachwyciły mnie tak, jak "Mamuszka". Chce się ją czytać, przeglądać i z nią gotować. Polecam lekturę i ten oto barszcz ukraiński.   Składniki: 200 g buraków, obranych i pokrojonych w słupki 200 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę 2 łyżki oleju 1 cebula, drobno posiekana 1 marchew, obrana i starta na tarce 1 czerwona papryka, posiekana

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa warzywna z pieczonymi buraczkami 189

Najpopularniejszą warzywną zupą buraczkową jest barszcz ukraiński, który w wersji mniej lub bardziej zbliżonej do oryginału jest zapewne znany w większości domów. Osobiście, częściej niż tradycyjny barszcz z fasolą przygotowuję prostą zupę z dodatkiem korzeniowych warzyw i ziemniaków lub kaszy jaglanej. Przyrządzając zupy – a robię to naprawdę często – staram się maksymalnie oszczędzić czas, dlatego też zwykle tam, gdzie trafić mają

Even Better Food
Paluchy z kapustą kwaszoną 352

zimną wodą i posmarować paluchy z wierzchu. Udekorować kminkiem. Piec 20 minut w temperaturze 170 st. C w funkcji termoobiegu do zarumienienia. Paluchy z kapusty kwaszonej idealnie pasują do barszczu z czerwonych buraków lub jako samodzielna przekąska na drugie śniadanie

Pij soki wyciskane
Surówka z kiszonych buraków 146

Przypominam o nastawieniu zakwasu na barszcz ! Ja swój już przelałam do butelek, ale chyba muszę nastawić jeszcze jeden słoik, bo połowę wypiłam tak po prostu (i zamierzam popijać dalej;). Zakwas buraczany jest bardzo zdrowy: wzmacnia układ krwionośny, zwiększa ilość czerwonych krwinek, dlatego polecany jest przy anemii. Jak każda kiszonka dobrze oddziałuje na układ trawienny. Poza tym ma dużo witamin(...)jako dodatek do obiadu lub na kolację świetnie się sprawdzi.  A Wy co robicie z kiszonych buraków? Składniki: 0,5 kg kiszonych buraków w plastrach (z zakwasu na barszcz) 2 jabłka 4 łyżki oleju lnianego szczypta soli ząbek czosnku 3 łyżki prażonych ziaren (słonecznik, dynia, sezam) natka pietruszki do dekoracji Buraki pokroić w słomkę. Jabłka obrać, pokroić w słomkę

Obiad gotowy
Zupa migdałowa – śniadaniowa lub Wigilijna 123

pyszna, została zdegradowana do śniadaniówki.   Tymczasem jeszcze Julian Ursyn Niemcewicz opisując Wigilia Bożego Narodzenia w swoich czasach pisał, że tego dnia ulubionymi zupami Polaków są migdałowa z rodzynkami, barszcz z uszkami, grzybowa i zupa z siemienia słodzona miodem. Zupę z siemienia jedli najubożsi a migdałową najbogatsi, ze względu na dodatek drogich migdałów i pracochłonność. Tak się złożyło, że dziś(...)została tylko średnia półka, czyli barszcz (przepis tutaj) i grzybowa. A może by tak wskrzesić migdałową, zwłaszcza, że można dziś kupić już zmielone przez kogoś migdały, co tak skraca przygotowanie, że można by ją jeść nawet na codzienne śniadanie.   Składniki na 4 porcje: szklanka ryżu brązowego (przed ugotowaniem) litr mleka lub mleka roślinnego 150 g mielonych migdałów lub mąki

Ugotowane pozamiatane
Barszcz czerwony czysty 170

wiecie, że sok z buraków zawiera m.in. cenny dla zdrowia kwas foliowy, błonnik oraz szereg witamin? Pijcie i jedzcie buraki pod każda postacią.  Dzisiaj przedstawiam Wam propozycję czerwonego barszczu, takiego który przygotowuję na  Boże Narodzenie, na rożne imprezy i na co dzień. Każda okazja wiąże się z pewną modyfikacja,  raz dodaję prażoną cebulkę, innym razem dużo majeranku(...)burakami wlewamy ocet.  A po ok 30 minutach dodajemy sól, liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz. Po tym czasie gotowania jeśli stwierdzimy, że buraki są miękkie a barszcz dobrze przyprawiony pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia

Życie zaczyna się w kuchni
ZALEWAJKA 97

ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 8 większyc h ziemniaków, garść suszonych grzybów (wcześniej namoczonych w 170 ml wody) - opcjonalnie, laska kiełbasy, 20 dag parzonego boczku, większa cebula, barszcz w butelce (u mnie domowej roboty - od babci), 4 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela ang., pieprz (najlepiej świeżo mielony), sól, większa szczypta majeranku, 4 czubate łyżeczki śmiet any. Przygotowanie(...)zalewam litrem wody, dodaję ziele angielskie, liść laurowy, oraz grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotuję około 25-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie stopniowo dodaję barszcz (do uzyskania odpowiedniego smaku - uważać, żeby nie przesadzić, bo zupa będzie zbyt kwaśna). Boczek i kiełbasę kroję w kostkę, cebulę siekam. Całość podsmażam (bez dodatku tłuszczu, ponieważ wytopi się

JejKuchnia
Paszteciki drożdżowe z mięsem 141

zawsze z mięsa na którym gotuję niedzielny rosół , wtedy nie mam problemu z pozbyciem się go, zawsze jest to mięso drobiowe i wołowe.  Podaję je tradycyjnie z domowym barszczem czerwonym. Smakują rewelacyjnie! Składniki: Ciasto: ½ kg mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2 jajka 1 czubata łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 1 jajko do posmarowania(...)nożem na kawałki, układam na blasze wyłożonej pergaminem, smaruję rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka, posypuję suchym makiem lub sezamem, piekę 25 minut w temp 175*c. Podaję z czerwonym barszczem. Smacznego

Wanilia i Kardamon
"Wytrawne potrawy wigilijne 2016" - podsumowanie akcji 190

inne niż śledzie, krokiety i paszteciki oraz inne, które nie zmieściły się w żadnej z poprzednich kategorii. ZUPY Zupa rybna ; blog Pysznie i zdrowo Zimowa Zupa Grzybowa ; blog rabarbarowo Barszcz biały z grzybami ; blog Czerwień i błękit PIEROGI i USZKA Pierogi z soczewicą ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Orkiszowe pierogi z ziemniakami i grzybami ; blog Weekendy w domu(...)Pierogi z kapustą i grzybami ; blog W kuchni Katie Pierogi z karpiem ; blog MarcinChef Pierogi smażone ; blog Moje domowe kucharzenie Pieczone pierożki z tapenadą ; blog SZÓSTE NIEBO Uszka do barszczu wigilijnego ; blog Barbara Maria w kuchni Uszka z oscypkiem i żurawiną ; blog SZÓSTE NIEBO ŚLEDZIE Śledzie po kaszubsku w formie roladek ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Śledzie z koperkiem

Weekendy w domu i ogrodzie
Barszcz ukraiński z czarną fasolą 140

Dzisiaj na blogu jedna z moich ulubionych zup - barszcz ukraiński. Tuta w wersji z czarną fasolą. Składniki: szponder wołowy 2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego 2 marchewki pół selera 4 średnie buraki 3 duże ziemniaki 2 szklanki czarnej fasoli 2 laski kiełbasy chorizo lub kiełbasy długo dojrzewającej koncentrat buraczany do smaku przyprawa warzywna, cukier, pieprz, mielony kminek, majeranek(...)Buraki ugotować w łupinach w osobnym garnku. Odcedzić, obrać, zetrzeć na grubej tarce do wywaru. Dodać ugotowaną fasolę, majeranek, kminek, przyprawę warzywną i pieprz. Chwilę gotować. Wyłączyć. Wlać koncentrat barszczu do smaku, w razie potrzeby dodać cukier lub ocet do smaku. Na końcu zabielić słodką śmietanką

Czerwień i błękit
Kryzysowa wigilia 182

Przyprawiamy i możemy dodać małej ilości octu. Smak będzie ciekawy. Podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną. Buraczane pierogi z kapustą i grzybami. Miejsce zupy mamy już zajęte, a poza tym barszcz czerwony z uszkami jest nudny :) Lepsze rozwiązanie to barszcz z uszkami w jednym czyli pierogi z ciastem buraczanym z kapustą kiszoną i grzybami. Nie wiem co symbolizuje kapusta, podobno kiszona

Kryzysowa Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania