barszcz - 3622 przepisów (strona:83/242)

Uszka wigilijne z grzybami + film 129

Uszka z grzybami to jeden z niezbędnych elementów kolacji wigilijnej. Podane z czerwonym barszczem smakują wyjątkowo smacznie. W moim domu uszka na wigilię przygotowuję z grzybami lub z grzybami i kapustą. Obie wersje smakują równie dobrze a ich przygotowanie nie przysparza większych trudności. składniki na 30 uszek(...)grzyby doprawiamy solą i gotujemy w tej samej wodzie w której się moczyły do miękkości, a następnie odcedzamy ( wody z grzybów nie wylewamy, może nam się przydać np. do barszczu ). Odcedzone grzyby i  cebulę drobno siekamy. Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulę i posiekane grzyby. Dodajemy bułkę tartą i całość mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą. Do przestudzonego farszu wbijamy jajko

Smakowite Dania
Barszcz Ukraiński, Może niezbyt piękny, ale za to o bogatym wnętrzu :))) 205

Barszcz ukraiński jest bardzo rozgrzewającą zupą zawierającą wiele witamin i cennych składników. Idealna na zimowy czas. Najlepiej przygotować go dzień lub dwa przed podaniem, wówczas wszystkie składniki dobrze ze sobą przejdą i barszcz smakuje rewelacyjnie :) Składniki: 1litr wywaru wołowego lub wieprzowego* 2 średnie buraki 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 2 duże cebule ¼ średniej główki białej kapusty Garść suszonych grzybów

Smakowy Raj
Uszka z suszonymi grzybami 115

grzybami to niezędnik każdego wigilinego stołu, ale  ja je robie znacznie częściej. Zwłaszcza gdy mam zapas suszonych grzybków, bo nie uznję dodawania do nich pieczarek.Wybornie smakują w barszczu, choć osobiście wolę je na talerzyku okraszone rumianą cebulką. SKŁADNIKI NA FARSZ: 100 g suszonych podgrzybków 1  cebula 2 łyżki oleju sól i  czarny pieprz do smaku SKŁADNIKI(...)zagotować wodę, dodać płaską łyżeczkę soli i łyżkę oleju. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucić uszka i gotować aż do ich wypłynięcia na wierzch. Podawać posypane cebulką w towarzystwie czerwonego barszczu.  Smacznego

Gosia gotuje
Barszcz biały 165

Składniki: kiełbasa biała surowa (ok. 4 pętka) - przepis tutaj 1 szklanka barszczu białego (lub żuru) 4 ziela angielskie 4 ziarenka pieprzu 2 liście laurowe 1 mała cebula 2 ząbki czosnku jajko na twardo majeranek sól, pieprz 1 litr wody zagotować.  Zmniejszamy gaz i dopiero po chwili wrzucamy kiełbasę. Gotujemy ok. 25-30 minut, nie doprowadzając do wrzenia (temp. wody(...)st.C). Podczas parzenia dodajemy ok. 2 płaskich łyżeczek soli, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, cebulę w całości i czosnek.Po tym czasie wyciągamy kiełbasę, zaś garnek zdejmujemy z ognia. Wlewamy barszcz i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem wedle uznania. Gotujemy jeszcze chwilę, nie doprowadzając do wrzenia. Podajemy z jajkiem na twardo i kawałkami parzonej kiełbasy. Smacznego

tojestpyszne.blogspot.com
Pieczone nadziewane ziemniaki. #dobrejadło 134

Witajcie :) Święta już blisko, więc wszyscy zabiegani maksymalnie. My też zarobieni w uszkach, barszczu i pierogach z kapustą i grzybami :) a w sumie jeszcze dużo do zrobienia. Dlatego pomysł na danie połączone z pracą świąteczną. Większość składników związane jest ze świątecznymi przygotowaniami. Zobaczcie co wymyśliliśmy. Ziemniaki faszerowane podane z kiszoną kapustą (4 osoby) Składniki: 8 średnich ziemniaków 1 średniej wielkości(...)drobną kosteczkę i lekko przesmażyliśmy. Dodaliśmy do nich fasolę czerwoną, jednego buraka. My użyliśmy gotowanego buraczka, którego można kupić w markecie, ew. skorzystajcie z tych buraczków, które użyliście do barszczu na święta. Farsz rozgniatamy widelcem skupiając się głównie na rozgnieceniu fasoli. Dodajemy przyprawy i dobrze ze sobą mieszamy. Ziemniaki kroimy wzdłuż i robimy łyżeczką w nich dołki, a resztki wyżłobionego

vegetanie
Wigilijna wieczerza. 105

Przygotuje i ugotuje już makaron na łazanki i makiełki, usmażę grzybki do łazanek i farszu do krokietów i pasztecików. Myślę, że farsz zrobię już na gotowo. A wieczorem nastawie barszcz i zupę grzybową, wyjmę karpia wymoczę go w mleku, wysuszę i przyprawię- smażenie jutro. No jeszcze ciasta, więc makowiec (no to mak do makiełek przy okazji) no i serniczek(...)rosą. Jutro usmażę krokiety, upiekę paszteciki (ciepłe do barszczu najlepsze!), zrobię kapustę z grzybami, sos grzybowy, usmażę dorsza, karpia, dokończę zupy- no i ostatnie ciasto brzdąc. Pokroję też wszystko na sałatki-tradycyjnie gyros, no i jeszcze jakaś, ale na razie nie wiem. Aha schab i karkówka już się marynują, będzie schab z morelą i śliwką suszoną i karkówka w całości

Kuchnia Beaty
Paszteciki z kapustą i pieczarkami 155

Wigilię do czerwonego barszczu jak znalazł! :) Zapraszam na paszteciki z kapustą i pieczarkami. Oczywiście, jeśli macie grzyby (suszone), to możecie zastąpić nimi pieczarki. Składniki na farsz: 1 kg pieczarek 1/2 kg kiszonej kapusty 1 cebula sól pieprz oliwa do smażenia na ciasto: 1/2 kg mąki 20 gramów świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki mleka 250 gramów(...)Każdy z pasztecików smarujemy jajkiem lub mlekiem (ja mlekiem) i posypujemy kminkiem lub ziarenkami sezamu (ja kminkiem)   Pieczemy 20 minut, a potem podajemy ciepłe lub zimne z czerwonym barszczem :)  Smacznego i na zdrowie! :) W myśl akacji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Uszka z kapustą i pieczarkami 151

Świetne, elastyczne ciasto. Można z niego robić nie tylko uszka do świątecznego barszczu, ale także pierogi z dowolnym nadzieniem i na każdą okazję :) Bardzo dobrze się je też odsmaża, ponieważ się nie rozlatują. Te uszka na zdjęciach lepiła moja córka :) Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny (u mnie Kasia) 1 szklanka ciepłej, przegotowanej wody Składniki na farsz(...)każdy krążek nakładać 1 łyżeczkę farszu, zaklejać (moja córka robiła to widelcem) i formować uszka Gotować w osolonej wodzie ok. 2-3 minut od momentu wypłynięcia  Podawać z barszczem :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Koncentrat do barszczu czerwonego.( zakwas ) 150

Koncentrat do barszczu czerwonego.( zakwas ) Składniki : 3 kg buraków czerwonych sól liście laurowe ziele angielskie pieprz czarny ( cały ) 1 łyżeczka kwasku cytrynowego woda Sposób wykonania : Buraki myjemy obieramy ze skórki , jeszcze raz płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy na cienkie plastry grubości około 0,5 cm. Wsypujemy do garnka i zalewamy wodą tak aby wszystkie zostały przykryte wodą,wsypujemy(...)słoika i zalewamy je naszym sokiem z buraków do pełna. Zakręcamy mocno i pasteryzujemy 20 minut. Przechowujemy oczywiście w chłodnym i ciemnym miejscu. Mamy gotowy koncentrat na zimę do barszczu

Przepisy i porady kulinarne
Liebster Blog Award 132

Skąd pomysł na prowadzenie bloga? :) odp: Mąż mnie zachęcił abym uwieczniła swoje potrawy :D 2. Ulubione danie na obiad? odp: jest ich zdecydowanie zbyt wiele, ale niech będzie barszcz czerwony z uszkami bądź krokietem :D 3. Najważniejsze w życiu   jest...? odp: miłość i dobre jedzenie 4.  Najlepsze danie z kuchni polskiej ? odp: chyba każde, Flaczki i barszcz

ClauditteMissCooking
Zupy 270

kukurydzy z chipsami z boczku Zupa z fasolki szparagowej Kapuśniak i placki ziemniaczane dla zabieganych Zupa z cukinii z serkiem topionym Kluski kukurydziane Krem z białych szparagów Krem z barszczu ukraińskiego Krem z pieczarek Zupa gulaszowa Barszcz świąteczny czysty Kapuśniak na żeberkach wędzonych Krem z kalafiora z chipsami Zupa z cukini z jabłkiem Zupa czosnkowa Zupa grzybowa z łazankami Krem

Ala piecze i gotuje
Zupa buraczkowa 163

Ulubiona zupa mojego męża i według przepisu jego rodziców :)  Ja dotychczas z mojego domu rodzinnego znałam jedynie barszcz czerwony z krojonymi burakami. Zupa ta,  którą robię obecnie według przepisu teściów nigdy nie była z nazwy czerwonym barszczem a buraczkową. Dlaczego ?  Pewnie dlatego, że robi się ją inaczej .. :) Składniki: 20 – 30 dag mięsa ( wołowina, wieprzowina lub drób

Na słodko lub wytrawnie
CARPACCIO Z BURAKA 124

Wiecie o tym, że:  Barszcze i soki z buraków obniżają ciśnienie krwi, oczyszczają ją oraz powodują w niej wzrost liczby czerwonych ciałek (ich niedobór powoduje anemię).   Poza tym buraki zawierają dużo witaminy C i B1 oraz wiele makro- i mikroelementów.  Znajdziemy w nich wapno, magnez, potas oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez (o których przypuszcza(...)cukru w burakach ostrożnie powinny je stosować w kuchni osoby cierpiące na cukrzycę.( info ze strony Kulinarni łowcy smaków ) Polecam serdecznie, kombinujcie z burakami, nie używajcie ich tylko do barszczu :) SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości burak roszponka 1 łyżka pestek z dyni oliwa extra vergine ocet balsamiczny ( w moim przypadku o smaku gruszkowym ) sól, pieprz A jak to zrobić: Buraka ugotować

Kuchnia w opałach
Żur na wędzonce 174

Ostatnio mam fazę na żurki i barszcze białe. Non stop kiszę sobie zakwas w domu. Żur za każdym razem inny wychodzi. To dobrze, nie lubię monotonności w kuchni. Ja lubię żurek kwaśmy więc nie przesadzam ze śmietaną. Lubię też jak ładnie swojsko pachnie, dlatego gotuję wędzonki. Zakwas znajdziecie  TUTAJ Składniki kiełbasa wiejska, boczek itp. wędzone- do gotowania włoszczyzna suszona(...)Żurek na wędzonce ma niesamowity smak. I kolor. Jest przywołaniem wspomnień z dzieciństwa. U mnie w domu im dłużej sobie leży , tym i lepiej smakuje! Spróbujcie! Ja żurek ,czy barszcz biały nazywam „awaryjną zupką”. Podaje z kleksem śmietany. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania