Kolejna nasza wariacja - barszcz ukraiński bez kapusty za to z fasolą. Bardzo smaczny z zasmażką zamiast śmietany. Na bazie rosołu choć można użyć też wywaru jarzynowego lub ugotować na "kości". Dzieciom bardzo posmakowała fasola i wyjadały z barszczu tylko ją. Zapraszamy do spróbowania! 1 średni buraczek ćwikłowy 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDzisiaj na niepogodę mamy dla Was pyszną, pożywną i pełną smaków zupę jaką jest barszcz ukraiński. Składniki: - 2 l bulionu mięsnego - 2 marchewki - 1 pietruszka - 5 średnich ziemniaków - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 200 g białej fasolki - 500 g buraków - 400 g pomidorów - 1/2 pęczka natki pietruszki - sól, pieprz - 1 łyżeczka octu - 2 liście laurowe - 5 ziarenek
Kuchenne Wariacjeprzygotowania barszczyku wykorzystałam suszone buraczki MAKAR . Buraczki te z powodzeniem zastępują świeże buraki ćwikłowe. Wykorzystując suszone buraczki zaoszczędzamy czas potrzebny na obieranie, mycie i krojenie świeżych buraków. Smak barszczu niczym nie odbiega od tradycyjnego barszczu ze świeżych warzyw. Buraczki te pięknie pachną, zaraz po otwarciu opakowania zapach zaczął unosić się po całej kuchni. Suszone buraczki MAKAR nie zawierają żadnych ulepszaczy
Tradycyjna kuchnia KasiPęczek koperku 500 gram zielonego świeżego groszku ( można go zastąpić mrożonym ) 1 l maślanki Ok. 800 gram zsiadłego mleka Ok. 800 gram kefiru Ok. 400 gram jogurtu naturalnego Koncentrat barszczu buraczanego Jajka Wykonanie: Umytą botwinkę myjemy, kroimy, buraczki z botwinki obieramy, drobno kroimy i gotujemy kilka minut w małej ilości osolonej wody ( warto do obierania buraczków ubrać rękawiczki ochronne ). Zielony(...)groszek łuskamy, pozostałe składniki kroimy w drobną kostkę lub siekamy. Wszystko razem łączymy, dodajemy przestudzoną, odsączoną botwinkę, maślankę, kefir, mleko zsiadłe i jogurt. Na koniec dodajemy koncentrat barszczu ok. 1/3 butelki ( warto smakować, czy jest dla nas odpowiednio doprawiony ). Całość schładzamy w lodówce a podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. SMACZNEGO
Smaki EwyDzisiejszego dnia proponuję paszteciki z kapustą i grzybami. Amatorów tego dania nie brakuje. Do pasztecików proponuję barszcz czysty do picia ( przedstawiany na blogu ). Gdy upieczemy ich większą ilość możemy je zamrozić, a kiedy przyjdzie nam ochota wystarczy je podgrzać. Składniki: 500 gram mąki ok.200 ml letniej wody 30 gram drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Żółtko(...)ciasto, zalepiamy i smarujemy żółtkiem. Kroimy na 5 cm kawałki. Układamy na blaszce posypanej mąką. Pieczemy w temp. 180 o C do uzyskania złotego koloru. Najlepiej smakują z barszczem czerwonym. SMACZNEGO
Smaki EwyBarszcz to jedna z tradycyjnych polskich dań mimo, iż rzeczywiście pochodzi z Ukrainy. Jego cechą charakterystyczną jest to, że zawiera czosnek, którego nie dodaje się do innych rodzajów barszczu. W Polsce do klasycznego ukraińskiego przepisu dodaje się też fasolę, która sprawia, że danie jest pełniejsze i bardziej sycące
Milion SmakówTwoje zdjęcie zostanie opublikowane w specjalnej zakładce na moim blogu oraz na moim profilu w serwisie Facebook . Zachęcam Was do wspólnej zabawy! Gotujmy razem! :) Składniki: 1/2 butelki koncentratu barszczu czerwonego 1 litr maślanki 1 litr kefiru 2 długie ogórki świeże 1 pęczek botwinki 1 mały pęczek rzodkiewek 5 ząbków czosnku kilka gałązek świeżego koperku kilka gałązek szczypiorku kilka kiełków(...)proponuję zmiksować blenderem. Dodać botwinkę wraz z wodą, w której się gotowała, wymieszać. Dodać pozostałe składniki, tj. czosnek, pokrojone ogórki oraz rzodkiewki. Wymieszać całość. Kolejno wlać do całości koncentrat barszczu - ja użyłam wspaniałego koncentratu barszczyku Ogródek Dziadunia - klik . Doprawić całość do smaku solą oraz pieprzem, ewentualnie cytryną jeśli chłodnik wydaje się mało kwaśny. Gotowy chłodnik wstawić do lodówki
Garniec Magalieświeżych pieczarek - 1/2 cebuli średniej - mielony czarny pieprz - suszona bazylia - sól Marsala&Rozmaryn Royal Brand dodatki: - 1 białko do wysmarowania ciasta - olej rzepakowy do smażenia - sos czosnkowy lub barszcz czerwony do podania Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Mleko lekko podgrzewam, dodaję rozkruszone drożdże oraz cukier. Odkładam na kilka minut. Do miski dodaje resztę składników i rozpuszczone drożdże. Zagniatam(...)wcześniej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 20-25 minut Podaję na ciepło z sosem czosnkowym lub tradycyjnie z filiżanką czerwonego barszczu
Kuchnia co dniatego zagniotłam makaron Podsuszyłam rozwałkowany placek i wycinałam gwiazdki. Kiedy trochę podeschły zagotowałam wodę z solą i gotowałam 2 minuty po wypłynięciu. Potem zahartowałam zimną wodą. Barszcz przygotowałam tak: 2 litry wody kwas buraczany 2 prawdziwki 4 wędzone śliwki ząbek czosnku majeranek sól pieprz Barszcz się ugotował, a aniołek oparł się wygodnie
AZgotuj!krokiety, kilka zostało :-) Składniki na krokiety z mięsem, kapustą i grzybami FARSZ: 500g ugotowanego wcześniej mięsa (np. z rosołu, choć ja ugotowałam kawałek wieprzowiny, a na wywarze przygotowałam barszcz czerwony) 500g kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 3 spore pieczarki 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka majeranku olej POZOSTAŁE SKŁADNIKI:około 18 naleśników, polecam mój sprawdzony przepis 2-3 duże(...)panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. W patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim krokiety, aż się ładnie zarumienia. Podajemy jako dodatek do zupy lub z kubkiem gorącego barszczu czerwonego
Rozpustne gotowaniePyszna, aromatyczna, sycąca, zdrowa, gęsta zupa w sam raz na wiosnę. Trochę przypomina barszcz ukraiński, tyle tylko, że bez fasoli i kapusty. Chętnie ją przygotowuję, bo to jeden ze smaków dzieciństwa. Polecam! Składniki na barszcz czerwony z warzywami 1 porcja rosołowa, żeberka, skrzydło indycze lub inna kość lub mięso na zupę 4 buraczki czerwone ugotowane ze skórką 2 marchewki
Rozpustne gotowanieTradycyjne uszka idealne do barszczu. Składniki Ciasto: 500 g mąki szklanka wody jajko szczypta soli Farsz: 100 g suszonych grzybów cebula 3 łyżki masła łyżka bułki tartej sól ,pieprz Przygotowanie Grzyby moczymy kilka godzin przed przygotowaniem farszu. Płuczemy ,zalewamy wodą w której się moczyły i gotujemy około godziny. Wyjmujemy i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce(...)wycinamy kwadraty. Na środek każdego umieszczamy farsz ,zlepiamy po przekątnej ,dwa narożniki łączymy ze sobą. Uszka gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z barszczem czerwonym
R'n'G KitchenWszystko w cenie jednego piwa. Jak popiłem to bym coś zjadł. A że zupy nigdy nie odmawiam (tak samo jak pacierza) to połakomiłem się na zupę dnia czyli barszcz ukraiński. Mniej bogaty niż ten, który znam, który robi się w Polsce. Ale niesamowicie esencjonalny, pyszny. A zaraz za barszczem poszła kanapka z łososiem. Chleb ponoć domowego wypieku, kawał łososia
Marder&Marder Manufacturekilku dni po głowie chodziła mi myśl o zupie. Może to brak witamin a może średnia aura... Piękna czerwona zupa z pewnością poprawi wszystkim humor :) Powstał barszcz prawie ukraiński, prawie ponieważ nie jest to przepis na tradycyjny ukraiński barszcz. Oceńcie sami :) 6 pałek z kurczaka 4 buraki 3 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 1/2 pora 1/2 selera 4 ząbki
Jemy Pijemy