chleb - 26084 przepisów (strona:80/1739)

Chleb pszenno-żytni, na zakwasie żytnim 119

Chleb pszenno-żytni na zakwasie żytnim. Przepis praktycznie identyczny jak na chleb polski , który już znajduje się na blogu ale tym razem na samej mące pszennej, żytni jest tylko zakwas. Przepisów nigdy dość więc ten chlebek również znajdzie swoje miejsce na blogu :) Składniki: 200 g aktywnego zakwasu żytniego 600 g mąki pszennej chlebowej 15 g soli 300 ml letniej wody(...)wysychało i pozostawić na 2,5-3 godziny. W międzyczasie w równych odstępach czasu złożyć ciasto 2-3 razy, np. co godzinę. Po tym czasie uszykować koszyk do wyrastania chleba, oprószyć go mąką (u mnie ryżowa). Ciasto przełożyć na blat/deskę i uformować bochenek. Chleb przełożyć do koszyka łączeniem ku górze, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. Czas wyrastania zależy

Kocham..lubię..gotuję..
Prosty chleb pszenny 90

Przepis na prosty chleb pszenny otrzymałam od Koleżanki z pracy. W pierwotnej wersji zawierał on jedynie mąkę pszenną, chleb był więc jasny ze złocistą skórką. My najczęściej robimy go zastępując część zwykłej mąki typem pełnoziarnistym i otrzymujemy nieco ciemniejszy, ale zdrowszy chleb pszenny. W takiej wersji podajemy ten przepis, jednak wybór należy do Was. Składniki 200 g mąki pszennej(...)dokładnie wymieszać. Dolewać powoli wodę i mieszać łyżką drewnianą, aż składniki się połączą. Keksówkę posmarować margaryną, posypać bułką tartą, włożyć ciasto, wygładzić je łyżką maczaną w wodzie. Ciasto na chleb można posypać otrębami pszennymi, sezamem, siemieniem lnianym, ziarnami słonecznika lub dyni. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 60 o C, następnie zwiększyć temperaturę do 200 o C, piec

niecodziennikpary
Chleb domowy 96

Piękny zapach chleba unosi się po całym domu, a mi przypomina się, jak babcia piekła chleb w piecu chlebowym. Ech, dawne czasy... Ten chleb jest bardzo smaczny, nadaje się do wędlin i wszystkich smarowideł, i tych na słodko, i tych na ostro. Co potrzeba: 150 g zakwasu  na mące 720, dokarmionego dzień wcześniej, 10 g drożdży, 1 czubata łyżeczka(...)minut. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 210°C, pieczemy 15 minut na funkcji góra-dół, po tym czasie zmniejszamy temperaturę na 180°C, pieczemy 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z piekarnika, wyrzucamy go z blachy, kładziemy na boku na 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier, a chleb zostawiamy do wystudzenia na boku. Ostudzony zawińcie w ściereczkę i włóżcie

Bułka z Chlebem
Chleb pszenny z garnka na drożdżach 68

Zapach świeżego chleba w domu zawsze przywołuje miłe wspomnienia. Też tak macie? Ten przepis jest dla tych, którzy nie mają zakwasu bądź wolą chleb na drożdżach. Bardzo prosty, bez ziaren, a do pieczenia wystarczy większy teflonowy garnek z pokrywką. Jeśli chodzicie do pracy, nie ma obawy, że pominiecie którąś fazę wyrabiania chleba, bo przepis jest tak opracowany, żeby zdążyć(...)niż szeroki, wkładamy do dużej, teflonowej gęsiarki poprószonej delikatnie mąką lub innego podobnego garnka. Przykrywamy pokrywką, odstawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia. Garnek powinien być na tyle duży, żeby chleb nie dotykał boków nawet po wyrośnięciu. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 230°C, pieczemy pod przykryciem 30 minut na funkcji góra-dół, a następnie zdejmujemy pokrywkę

Bułka z Chlebem
Domowy chleb na drożdżach 153

Domowy chleb na drożdżach - prosty przepis Chleb pieczony w domu to chleb specjalny, wyjątkowy, taki który smakuje każdemu w rodzinie. Przepisów na domowy chleb jest mnóstwo, ale ten który dziś prezentuję jest sprawdzony - chlebek wychodzi pyszny, a przygotowanie go nie sprawia żadnych trudności. Potrzebna jest dobra mąka, drożdże, woda i odrobina serca :) Zatem, do dzieła. Składniki na domowy chleb(...)płatków owsianych, czarnuszki, siemienia lnianego, żurawiny, pokrojonych suszonych śliwek itp. 1,5 łyżki soli 1 łyżeczka cukru W dużej misce mieszamy przesianą mąkę, sól, otręby oraz ziarna. Jeżeli do chleba dodajemy suszone owoce (na przykład żurawinę) na razie nie dodajemy ich do mieszanki. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Płyn wlewamy do miski z mąką i wszystko mieszamy

Korniszonki
Domowy chleb na drożdżach 114

Domowy chleb na drożdżach - prosty przepis Chleb pieczony w domu to chleb specjalny, wyjątkowy, taki który smakuje każdemu w rodzinie. Przepisów na domowy chleb jest mnóstwo, ale ten który dziś prezentuję jest sprawdzony - chlebek wychodzi pyszny, a przygotowanie go nie sprawia żadnych trudności. Potrzebna jest dobra mąka, drożdże, woda i odrobina serca :) Zatem, do dzieła. Składniki na domowy chleb(...)płatków owsianych, czarnuszki, siemienia lnianego, żurawiny, pokrojonych suszonych śliwek itp. 1,5 łyżki soli 1 łyżeczka cukru W dużej misce mieszamy przesianą mąkę, sól, otręby oraz ziarna. Jeżeli do chleba dodajemy suszone owoce (na przykład żurawinę) na razie nie dodajemy ich do mieszanki. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Płyn wlewamy do miski z mąką i wszystko mieszamy

Gotujemy i jemy
Prosty chleb na gotowym zakwasie orkiszowym z drożdżami 116

przepadają za monotonnym wyrabianiem ciasta drożdżowego. Tak samo jest z zakwasem, ponieważ to prosta rzecz, a nie wszystkim chce się go nastawiać i w ostateczności wybierają pieczenie chleba na drożdżach. Za jakiś czas postaram się opisać sprawdzone przepisy na zakwasy, a tymczasem chciałam Wam zaprezentować chleb upieczony na gotowej mieszance zakwasu z drożdżami. Przyznam, że to nie to samo(...)jego samodzielne przygotowanie, ale dla leniwych taka saszetka sprawdzi się idealnie. Chleb możecie upiec w piekarniku lub w automacie do chleba, a przepis znajdziecie również na opakowaniu. Z tymże lekko go zmodyfikowałam, ponieważ wypieki drożdżowe zawsze wstawiam do zimnego piekarnika i piekę w niższej temperaturze, aniżeli było to w oryginalnej recepturze, której opis mówił o wstawienia chleba do rozgrzanego piekarnika

Di gotuje
Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim 179

Chleb jest jednym z najstarszych, a zarazem najczęściej spożywanym pokarmem na świecie. Towarzyszy nam od zarania dziejów. Był częstym gościem na stołach starożytnych Egipcjan oraz Greków. Wzmianki o nim można spotkać w dziełach Homera (VIII w.p.n.e.). Jadano go także w średniowieczu (skąd też wywodzi się tradycja witania gości chlebem i solą). Jest także ważnym i nieodłącznym elementem naszej polskiej kultury(...)tradycji. Na przestrzeni wieków chleb stał się w Polsce nie tylko symbolem pożywienia, ale i życia. W tradycji chrześcijańskiej traktowany jest ze szczególną czcią. Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim. Składniki: - 900 g mąki (dałam taką samą jak do bułeczek puszystych jak bawełna - manitoba/Very Strong White Bread Flour – canadian wheat for the perfect loaf) * - 14 g drożdży instant

mojewypiekiinietylko
Chleb z żurawiną z naczynia żaroodpornego 183

Minimum komplikacji w wykonaniu, a maksimum smaku po upieczeniu! Najprostszym w wykonaniu rodzajem pieczywa, jakie kiedykolwiek piekłam, jest chleb pieczony w garnku żeliwnym - a raczej w naczyniu żaroodpornym z pokrywką , gdyż gara takowego jeszcze się nie dorobiłam. Charakteryzuje się on prawdziwym minimum komplikacji w przygotowaniu oraz banalnie prostym procesem wypiekania. Wystarczy wyrobić pobieżnie składniki ręką , zostawić miskę z ciastem chlebowym(...)rano po jego chwilowym ociepleniu w temperaturze pokojowej, wrzucić pod szczelnym przykryciem w naczyniu żaroodpornym do piekarnika. Gotowe! Jeszcze nie zdarzyło mi się, aby pieczywko to mi nie wyszło. Chleb zawsze wyrasta okazale, jest miękki i wilgotny w środku, no i  bardzo długo zachowuje świeżość. A smak? Obłędny :) E ksperymentuję tu z przeróżnymi dodatkami i rodzajami użytych mąk

Grunt to przepis!
Styczniowa piekarnia, pumpernikiel na zaczynie 138

Styczniowa piekarnia u Amber i pumpernikiel na zaczynie. Czym charakteryzuje się chleb o tej nazwie? To chleb bardzo ciemny od ciemno brązowego do niemal czarnego o zwartym miękiszu z mąki żytniej z dodatkiem miodu, melasy czy słodu. Oczywiście pieczony na zakwasie. Najważniejsze to sposób pieczenia takiego chleba. Powinno się piec w formach metalowych ze szczelną pokrywą w niskiej temperaturze(...)takiej na rynku pewnie w grę wchodzi zrobienie jej na zamówienie. Owijanie ciasta w folię aluminiową nie dość, że nie pomaga ale używanie jej do pieczenia jest niezbyt zdrowe. Chleb za bardzo się wysusza. Próbowałam już piec tego typu chleb kilk i rezultat taki sobie. Chleb ze styczniowej piekarni może być próbą takiego chleba, ale dodatek drożdży już go eliminuje

Leśny Zakątek
Irański płaski chleb barbari 191

Pieczenie chleba na terenach obecnego Iranu (Persji) ma bardzo długą historię, pszenica była tam uprawiana już ok. 9000 lat temu. Jednym z najbardziej popularnych w Iranie chlebów jest płaski chleb barbari. Jego pochodzenie jest do końca jasne. Do Persji przywędrował prawdopodobnie wraz z Hazarami, którzy jako cudzoziemcy nazywani byli przez Persów barbarzyńcami. Stąd jego nazwa barbari - chleb barbarzyńców. W Iranie(...)wszystkim: mięsem, drobiem, rybą, ziołami, masłem, serem, orzechami, jogurtem, sosami, pastami itd. Przepis opracowałem na podstawie artykułu Omida zamieszczonego na stronie The Fresh Loaf Ciasto długo dojrzewające na 3 chleby barbari (3x310 g ciasta każdy ): - 550 g mąka pszenna typ 550 lub 650 - 368 g woda (67%) - 11 g sól (2%) - 0,16 g świeże drożdże (0.029%) W przypadku tego

Przepisy na domowy ser i chleb
Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim 205

Chleb jest jednym z najstarszych, a zarazem najczęściej spożywanym pokarmem na świecie. Towarzyszy nam od zarania dziejów. Był częstym gościem na stołach starożytnych Egipcjan oraz Greków. Wzmianki o nim można spotkać w dziełach Homera (VIII w.p.n.e.). Jadano go także w średniowieczu (skąd też wywodzi się tradycja witania gości chlebem i solą). Jest także ważnym i nieodłącznym elementem naszej polskiej kultury(...)tradycji. Na przestrzeni wieków chleb stał się w Polsce nie tylko symbolem pożywienia, ale i życia. W tradycji chrześcijańskiej traktowany jest ze szczególną czcią. Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim. Składniki: - 900 g mąki (dałam taką samą jak do bułeczek puszystych jak bawełna - manitoba/Very Strong White Bread Flour – canadian wheat for the perfect loaf) * - 14 g drożdży instant

mojewypiekiinietylko
Chleb Młynarza 103

hasło Amber po raz kolejny miałam zaszczyt wziąć udział we wspólnym pieczeniu chleba. To niesamowita przygoda i ogromna frajda móc wraz z innymi Piekarkami w jednakowym czasie piec to samo. Niby ten sam przepis ale efekty końcowe są zazwyczaj różne i to jest najfajniejsze. Ponieważ wypadł mi niespodziewany wyjazd nie mogłam opublikować tego posta w umówionym czasie. Przepraszam Was Piekarki(...)podczas wlewania wody (polecam starą foremkę). Nie mniej jednak chlebek Młynarza piekłam już dwukrotnie!!! Dziękuję bardzo za zaproszenie no i czekam na kolejne propozycje:) Przepis podaję za Renatą Sharman Chleb Młynarza Składniki na 1 bochenek Zaczyn (wieczór wcześniej): • 65 g mąki pszennej chlebowej (typ 850) • 45 g wody • 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego * Wszystkie składniki połączyć. Przykryć folią i pozostawić

Pieguskowa Kuchnia
Z cyklu: Domowe pieczywo. Chleb z mąki kamut (Pane con farina di kamut) 153

Jestem wielk ą  fank ą  domowego pieczywa, uwielbiam podglądać  wyrastające ciasto, zapach drożdży, chwil ę , kiedy chleb wkładam do piekarnika i moment, kiedy chleb si ę  piecze a ja zniecierpliwiona nie mogę doczekać si ę  finalnego efektu oraz zapachu świeżo upieczonego chleba roznoszącego si ę  po całym(...)domu. Na końcu ta magiczna chwila, kiedy upieczony chleb jest już na stole i wspólnie możemy go skosztować.  Chleb piekę w domu nie tylko dla przyjemności, ale również z czysto zdrowotnych powodów. Jakiś czas temu w kilku zaprzyjaźnionych piekarniach zobaczyłam list ę  składników, jaka jest dodawana do produkcji pieczywa. Oniemiałam

La grande e la piccola cuoca
Prosty chleb pszenny na drożdżach wg Kena Forkisha 1077

Bardzo smaczny i aromatyczny jasny chleb pszenny pieczony wyłącznie na drożdżach. Długo zachowuje świeżość, jest wilgotny i nie kruszy się podczas krojenia nawet po kilku dniach. Przepis na ten chleb zaczerpnąłem z książki Kena Forkisha "Flour Water Salt Yeast" (książka ukazała się w Polsce pod tytułem "Mąka, woda, drożdże, sól. Rzecz o pieczeniu chleba") Ken Forkish to Amerykanin, który porzucił(...)pracę w korporacji aby poznać tajniki pieczenia rzemieślniczego pieczywa i stać się znanym i cenionym piekarzem. Książka ta to nie tyle zbiór przepisów, co wykład jego koncepcji pieczenia chleba. Jest to pierwszy i najprostszy przepis z tej książki, pozwalający zaznajomić się ze stosowaną przez Forkisha techniką obchodzenia się z ciastem. W zasadzie wszystkie pozostałe, bardziej złożone przepisy zamieszczone w książce

Przepisy na domowy ser i chleb

Proponowane wyszukiwania