Placek drożdżowy z kruszonką proste ciasto drożdżowe z owocami Placek drożdżowy z kruszonką jak u babci. O takim cieście śniłam po nocach, mieszkając na Bliskim Wschodzie. Tam o polskich jabłkach mogłam jedynie pomarzyć. Puszyste, lekkie ciasto drożdżowe i najlepsze pod słońcem polskie jabłka smakują wspaniale o każdej porze roku. Nawet drożdżowe z truskawkami mu nie dorównuje, chociaż bardzo je lubię(...)Ciasto drożdżowe z kruszonką i jabłkami to smak mojego dzieciństwa. Przez wiele lat bałam się ciast drożdżowych jak ognia. Ironia losu sprawiła, że nauczyłam się je piec właśnie w Arabii Saudyjskiej od mojej hinduskiej sąsiadki. I wiecie co? Ten placek drożdżowy jest po prostu pycha. Puszysty placek drożdżowy z kruszonką i jabłkami. Placek drożdżowy z kruszonką moja szklanka
Cztery FajeryCiasto jogurtowe nie raz spędzało mi sen z powiek. Niejednokrotnie piekąc je z różnych przepisów, nie wiedząc czemu otrzymywałam niski i tłusty w konsystencji zakalec. Często irytowałam się, gdyż wkładałam w pieczenie mnóstwo serca i najwyżej jakości składniki, a później wszystko lądowało w koszu. Piekłam zakalec za zakalcem, aż poddałam się na jakiś czas do momentu aż całkiem przypadkiem(...)odkryłam czegoś. Podzielę się z Wami moim tajnym dodatkiem do ciast wszelkiego rodzaju, dzięki któremu ciasto udaje się i jestem niezmiernie zadowolona z otrzymanego efektu. Tym składnikiem są mielone migdały, tak zwana mąka migdałowa. Dodaję je w niewielkiej ilości do wypieków zarówno biszkoptu, jak i ciasta ucieranego. Dzięki temu ciasto zachowuje idealną wilgotność. Ciasto jogurtowe z dużą zawartością jogurtu greckiego
ProstePesto.plKeto ciasto z rabarbarem pod bezą Kompulsywne pieczenie ciast No nie zgadniecie… Mam dla Was przepis na kolejne keto ciasto … Wiem, że to już przesada. Przepisy na keto ciasta przychodzą mi jednak tak naturalnie, że nawet się nie zdążę zorientować, a w piekarniku siedzi kolejne z nich… Taki urok najwidoczniej… Lub też jakaś nieznana mi jednostka chorobowa – kompulsywne pieczenie ciast(...)albo coś w tym stylu. A okazji ostatnio nie brakuje. Święto za świętem, a i zwykły weekend wydaje się być dobrym materiałem na rytualną kawę z ciastem… To powstało akurat na nie byle jaki weekend, bo wciąż trwający czerwcowy długi. I stanowiło świetne remedium na szaroburość, która zapanowała w moich stronach w ostatnich kilku dniach… Ciasto z rabarbarem i bezą
Modern Cave Girlulubionymi dodatkami: szynką, serem, pieczarkami czy kiełbasą. Możliwości jest naprawdę mnóstwo. Jednak podstawą jest spód do pizzy. To od niego zależy smak naszej pizzy. Dla wielu z was przygotowanie ciasta na pizzę może wydawać się skomplikowane, ale nic bardziej mylnego! Poniższy przepis na ciasto na pizzę jest doskonały! Ja spody do mojej domowej pizzy przygotowuję tylko według poniższego sposobu. Jest(...)według mnie najlepszy i nie ma sobie równych. Dlatego koniecznie zachęcam was do przygotowania samodzielnie pizzy na domowym spodzie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis z bloga Kulinarne przeboje . Składniki na ciasto na pizzę: 500 g mąki pszennej typu 450 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju rzepakowego 1 pełniejsza łyżeczka cukru około 350 ml letniej wody (może być
Danka PichciSzybkie i dobre ciasto marchewkowe ciasto marchewkowe prezydenta George'a Washingtona Szybkie i dobre ciasto marchewkowe z czasów George'a Washingtona zawojowało świat i doczekało się setek rożnych wariantów. I wcale mnie to nie dziwi, jest niesamowicie wilgotne, miękkie i bardzo aromatyczne. Po prostu pycha. Jedyną wadą jest tarcie marchewki, ale jeżeli korzystasz z dobrego robota kuchennego, to zrobisz(...)błyskawicznie. Ciasto marchewkowe jest idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. W kultowej amerykańskiej restauracji Fraunces Tavern było przygotowywane z gotowanej marchewki. Podawano je na ciepło z bitą śmietaną, ale tym razem dodałam lukier, a smażona skórka pomarańczowa postawiła przysłowiową kropkę nad i. Ciasto marchewkowe z czasów George'a Washingtona Szybkie i dobre ciasto marchewkowe - proporcje na tortownicę o średnicy
Cztery FajerySkładniki: Ciasto kruche: 6 szklanek mąki pszennej 8 żółtek 4 łyki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500 g margaryny 1 - 2 łyżek kakao 2 łyżki cukru waniliowego Beza: 1,5 szklanki cukru 8 białek 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru waniliowego podzielić składniki na pół (4 białka, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego(...)mleka 250 g margaryny 1 olejek spirytusowy waniliowy Dżem: 390 g dżemu z owoców leśnych z truskawkami lub według uznania najlepiej, aby był kwaskowaty 6 kostek gorzkiej czekolady Przygotowanie: Ciasto kruche - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia - przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka
Ciastka - domowe słodkościBiszkopt Joconde jest pysznym ciastem o migdałowym aromacie. Sam w sobie jest bardzo smaczny , a w połączeniu z kremem to po prostu niebo w gębie. Dzięki dużej zawartości jajek , masła i mąki migdałowej Joconde ma przyjemnie wilgotną strukturę. Nie obsycha zbyt szybko i idealnie nadaje się do przycinania. Dlaczego biszkopt Joconde? Wszystkie te powyższe cechy sprawiają, że biszkopt Joconde idealnie(...)pasuje do tortów literkowych (number cake, alphabet cake). Torty literkowe to takie gdzie warstwy ciasta przycięte są na różne kształty i przełożone warstwami kremu. Szkopuł polega na tym, że nie każde ciasto nadaje się do tortów tego typu. Musi być odpowiednio wilgotne , aby brzegi ciasta nie przesuszały się, a jednocześnie nie zbyt mokre, aby swobodnie mogło utrzymać nadany
SmartBake.plPtysie z kruszonką. Ptysie (fr. profiterole ) zrobione są z ciasta parzonego , smaczne delikatne i lekkie. Samo ciasto nie zawiera cukru, ale dodatek słodkiej kruszonki na szczycie doskonale uzupełnia ten smak. Dodatkowo nadziane ulubionym kremem , aż rozpływa się w ustach. Ptysie przyrządzałam nie raz, z kruszonką też mi się zdażyło. Jednak z kakaową kruszonką zrobiłam to pierwszy raz. Wybrałam kakao(...)lepsze w smaku (mniej gorzkie). Jeśli chcesz możesz użyć ciemnego kakao zamiast intense. Możesz też zastąpić daną ilość kakao, mąką pszenną . Powstanie wtedy tradycyjna, słodka kruszonka. Przepis znajdziesz tutaj . Ciasto parzone. O cieście parzonym rozpisywałam się już w artykule Ciasto parzone – podstawowe informacje . Pokrótce opowiem, że jest to ciasto, które swój wzrost zawdzięcza dużej zawartości wody. Proporcje tego ciasta
SmartBake.plJeżeli chcecie zaskoczyć gości nietypowym wyglądem makowca to zachęcam do przygotowania drożdżowej gwiazdy. Uwierzcie mi na słowo - poniższe ciasto jest bardzo łatwe do przyrządzenia. Cały sekret tkwi w tym, aby odpowiednio pokroić oraz wywinąć kawałki drożdżowego ciasta. Zachęcam do pieczenia. Składniki na 1 dużą gwiazdę: ciasto drożdżowe 0,5 kg mąki pszennej (3 i 1/3 szklanki) 1/3 kostki świeżych(...)odstawić. Masło rozpuścić i ostudzić. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, cukier. Wbić jajka i wlać podrośnięty rozczyn oraz masło. Za pomocą robota kuchennego (lub ręcznie) wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uwaga: na samym początku może się Wam wydawać, że w przepisie jest podana zbyt duża ilość mąki, ponieważ ciasto będzie zbyt mocno zwarte. Uwierzcie mi na słowo, jeżeli w sposób
Ugotowaćmamy za dużo bananów i szukamy pomysłu jak je wykorzystać. Mnóstwo osób mnie pyta o przepis więc czas się zmobilizować i go opublikować. Galaretka miała być oczywiście nad ciastem kruchym, ale wylałam ją chwilę za wcześnie i wpłynęła pod, ale na szczęście tylko częściowo ;). Pomimo to ciasto było pyszne. Żeby przygotowanie ciasta nie zajęło Wam całego dnia polecam podzielić sobie(...)pracę na etapy. Ja polecam wieczorem zabrać się za pieczenie ciasta kruchego, a potem korzystając z gorącego piekarnika od razu bezy i zostawić ją na całą noc w piekarniku. Niech się dosusza. Rano na ciasto kruche wylać galaretkę malinową, zmiksować krem śmietankowy i przykryć bezą. Potem włóżcie ciasto do lodówki i już! Dobrze, żeby przed podaniem spędziło w lodówce
Mania Wypiekaniamój debiut i już wiem, że będę je przygotowywać co roku . Tradycyjne rogale marcińskie są przygotowywane w Poznaniu z okazji dnia św. Marcina, który przypada 11 listopada. Przepyszne ciasto półfrancuskie, które składa się z 81 warstw obłędnego, listkującego się ciasta. Do tego nadzienie z białego maku i bakalii. Całość tworzy niezwykły wypiek, na który czekamy cały rok! Choć pracy przy(...)Pamiętajcie także, że w tym dniu nie liczymy kalorii . Na koniec dodam, że biały mak najlepiej zamówić przez internet, ponieważ bardzo ciężko dostać go w sklepach stacjonarnych. Rogale marcińskie Ciasto półfrancuskie 500 g mąki pszennej 200 ml mleka 7 g drożdży suchych ((lub 25 g świeżych)) 1 jajko 3 łyżki cukru 230 g masła szczypta soli Nadzienie 250 g białego
Przepisy na widelcuprzepis, który idealnie sprawdzi się jako przekąska w plenerze, przystawka na grillu czy też drugie śniadanie zamiast kanapki. Börek to wywodzący się z Turcji placek z ciasta yufka lub drożdżowego z nadzieniem, które u mnie jest bardzo wiosenne, na bazie sera i liści botwinki, które możecie też zastąpić szpinakiem. Börek może przybierać bardzo różne kształty. Czasem jest(...)bloga Turcja od kuchni . Bardzo spodobała mi się prostota jego przygotowania. Zdaję sobie sprawę, że nie każdy z Was będzie potrafił lepić pierożki czy tez kręcić cygara z ciasta, a w tym przepisie wystarczy rozwałkować ciasto na duże placki, z czym myślę każdy sobie poradzi. Borek po pokrojeniu na kwadraty wygląda trochę jak kanapka z nadzieniem i bardzo wygodnie się
Chilli Czosnek i OliwaZebra to ciężkie ciasto do upieczenia. Mi często wychodzi zakalec, zaczęłam się zastanawiać dlaczego. Tutaj podzielę się z Wami moimi przemyśleniami. pixabay.com Domowa zebra to jeden z najsmaczniejszych placków, pod warunkiem, że się upiecze. Często mam problem z tym plackiem, wyjdzie 1 upieczony na 10 zakalców. Dlaczego tak jest? Prawdopodobne przyczyny zakalca: Normal 0 21 false false false(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ciasto może nie rosnąć z powodu złych proporcji składników, zbyt dużej ilości proszku do pieczenia, czy nieodpowiedniej temperatury w piekarniku. Czasami może być to spowodowane awarią piekarnika, kiedy piekarnik grzeje tylko
Jak u mamy