ciasto - 161836 przepisów (strona:74/10790)

NADZIEWANY KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM 319

pierwszy jadłam to danie na przyjęciu u koleżanki. Jego smak tak mnie zachwycił, że postanowiłam  w domu sama je przygotować. Kurczak w cieście francuskim, bo o nim mowa, to przepyszna potrawa, która  choć na pierwszy rzut oka wydaje się być skomplikowana, jest banalnie prosta w przygotowaniu.  Mięso faszerujemy podsmażanymi pieczarkami(...)cebulką i zrumienionym chudym boczkiem, zawijamy w ciasto i pieczemy  na złoty kolor. Ciasto francuskie  z zewnątrz  staje się chrupiące, a mięso pozostaje soczyste. Jest to niesamowicie sycące danie i jedna pierś wraz z dodatkami i ciastem po upieczeniu jest naprawdę ogromna:) Dlatego ja, oprócz lekkiej

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto malinowo-piankowe 193

Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka 125 g masła o temp. pokojowej Składniki na masę: 300 g malin 3 łyżki cukru 400 ml mieszanki wody z sokiem z malin 2 galaretki o smaku malinowym 500 ml śmietanki 30% 1 opak. Śmietan(...)dekoracji: kilka malin Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać pozostałe składniki. Utrzeć na gładką masę. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 30 x 35 cm, nasmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną (fot.1) . Piec około 25 minut w temperaturze 170°C. Upieczone ciasto wystudzić nie wyciągając z formy. Maliny posypać cukrem (fot.2) (mrożone rozmrozić). Wylać

Świat Ciasta
Ciasto "3 Bit" - Bez Pieczenia 513

Ciasto 3 Bit to jedno z popularniejszych wypieków w sieci. Szczerze powiem, że prócz występujących w cieście herbatników nie dostrzegam zbyt wielu podobieństw do znanego batonika o tej samej nazwie. Tam mleczna masa pokrywa herbatnik, a wszystko polane jest mleczną czekoladą - i tyle... Natomiast przeglądając wiele przepisów zaobserwowałam, że w "cieście 3 Bit" mają znaleźć się trzy masy: śmietanowa, budyniowa(...)krówkowa.  Ciasto mimo mojego uprzedzenia do "modnych wypieków" wyszło REWELACYJNE i niezwykle pozytywnie mnie zaskoczyło. Każda z mas jest delikatna, puszysta, a całość tworzy przepyszne połączenie, któremu ciężko się oprzeć. Jednym z większych atutów tego ciasto jest to, że nie trzeba go piec.  Polecam. Ciasto "3 Bit" - Bez Pieczenia - Składniki: Masa Krówkowa: 1/2 szklanki (125 ml) mocno schłodzonej

Słodka Strona
Kruche ciasto - baza 182

Dostałam kilka wiadomości, w których pytacie mnie o kruche ciasto i prosicie, aby przepis na nie pojawił się w osobnym poście. Faktycznie, łatwiej będzie je odnaleźć :)  Przepisów na kruche ciasto jest wiele. Sama korzystam z kilku w zależności do czego jest mi potrzebne. Mam jednak ciasto - bazę, które prawie zawsze jest zrobione na zapas i czeka w lodówce(...)grozi mu, że się szybko zepsuje. Na 1 kostkę masła biorę około 40 dkg mąki i szczyptę soli . Rozcieram wszystko palcami aż do połączenia. Jeśli chcemy uzyskać bardziej kruche ciasto, wtedy zmniejszamy ilość mąki. Proporcja jaką podałam jest optymalna jednak. Można zamienić masło na margarynę, ale masło nadaje ciastu specyficzną delikatność. Tak przygotowane ciasto - bazę trzymam w lodówce w zakrytym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarteletki z piwnego ciasta z ananasem w syropie kawowym, jabłkiem i bananem 191

Dostałam bardzo fajny przepis na piwne ciasto, które można wykorzystać na wiele sposobów. Można go użyć do przygotowania słodkich rogalików lub wytrawnych pasztecików. Ciasto jest proste, szybko się je robi i równie szybko znika ;) Przymierzałam się do tego ciasta z nieufnością, gdyż nie lubię piwa. Wydawało mi się, że jego dodatek pozostawi charakterystyczny gorzki posmak. Na szczęście, ku mojemu zaskoczeniu(...)piwo jest niewyczuwalne, a ciasto bardzo delikatne, kruche i jednocześnie miękkie.  Składniki ciasta piwnego: 2 szklanki mąki pszennej , 250 g masła , 1/4 szklanki piwa ,  szczypta soli . Mąkę przesiać, zagnieść z masłem i solą. Dolać piwo i połączyć wszystko, dokładnie zagniatając. Powinno wyjść elastyczne, dość miękkie ciasto mniej więcej o konsystencji miękkiej plasteliny. Piwo nada

Codzienna kuchnia niecodzienna
Słoneczne ciasto kawowe 1331

Ciasto to znalazłam jakiś czas temu na forum WŻ  w zbiorze alin71 . Połączenie kawy i brzoskwiń wydało mi się ciekawym rozwiązaniem , dlatego też nie zwlekałam długo z wypróbowaniem tego przepisu. Ciasto nie tylko świetnie smakuje ale i prezentuje się bardzo efektownie. Czas pieczenia:   około 30 min                     Temperatura pieczenia(...)Wielkość formy:  36cm x 24 cm Ciasto białe: 7 białek 1 szkl. cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki octu   Ciasto żółte: 7 żółtek 2 całe jajka 2/3 szkl. cukru pudru 2 łyżki oleju 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. mąki pszennej  Masa

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kruche ciasto ze śliwkami i różową pianką 249

Pojawiło się już to ciasto na blogu jako Kruche ciasto ze śliwkami i cytrynową pianką tym razem zmieniłam kolor kisielu na czerwony. Ciasto pięknie się prezentuje i jest pyszne . Czas pieczenia:   około 45 min                     Temperatura pieczenia:   180  °C           Wielkość formy(...)ciasto: 2,5 szkl. mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń śmietankowy ( proszek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl. cukru 1 margaryna (250 g ) 5 żółtek 2 łyżki gęstej śmietany  Na piankę: 5 białek szczypta soli 1 op. kisielu wiśniowego  2 łyżki soku z cytryny 0,5 szkl. cukru Owoce: Słoik śliwek z kompotu

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Delikatne ciasto z masą budyniową, nutą truskawkową i rabarbarem 298

Najbardziej lubię proste ciasta, ale pobawić się w kuchni - też czasem trzeba. Moje pierwsze pieczenie kruchego ciasta, dużo stresu, ale mi smakowało. Znikło.. dość szybko, bo drugiego dnia zostały jedynie okruszki..  Składniki na kruche ciasto: 200 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 1 jajko 300 g mąki Szczypta soli Mąkę z solą przesiać. Masło z cukrem ubić(...)Dodać jajko i stopniowo wsypywać mąkę. Z ciasta uformować kulkę, owinąć w folię i wsadzić do lodówki na ok. 1 godzinę.  Po upływie czasu wyjąć ciasto, przełożyć na obsypaną mąką stolnice. Wałkować na grubość ok. 3 mm. Zawinąć ciasto na wałek i przełożyć do formy (tortownica ok. 23 cm). Zrobić boczki a ciasto nakłuć widelcem. Odstawić do lodówki

Czarnawisienka
Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami 231

oczywiście sezonowo. To ostatni moment, żeby upiec coś ze śliwkami. Gdy za oknem robi się chłodnawo, choć na tegoroczna jesień nie ma co narzekać, do moich kulinarnych łask wraca ciasto drożdżowe. Cudnie pachnie wtedy w całym domu, a ja nigdy nie mogę się doczekać kiedy ciasto całkowicie  wystygnie i ani powstrzymać się ukrojeniem kawałka letniej drożdżówki. Mówię Wam, niebo(...)gębie.  Na blogu znajdziecie również inne drożdżowe ciasta z owocami: Drożdżowe bułeczki ze śliwkami   Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem   Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami   Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą   Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką   Szwedzkie bułeczki cynamonowe   Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami

Kulinarne przygody Gatity
ŚLIMACZKI/PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA – 2 zł 648

wersji! Tym razem używamy go jako smakowitej i ładnie wyglądającej przystawki, chociaż może również pełnić funkcję lekkiej kolacji. Nie ma przy tym dużo roboty z uwagi na użycie gotowego ciasta francuskiego (to domowej roboty wymaga niestety sporo cierpliwości) – dobrze jest mieć je w lodówce na wypadek zachcianek czy niespodziewanego napadu znajomych. Mimo, że paszteciki wyglądają na misterne, bardzo łatwo(...)może dodać kilka plasterków szynki lub podsmażonego kurczaka. UWAGA: na zdjęciu mamy całe 450 g opakowanie szpinaku, my użyliśmy tylko ¾ – inaczej byłoby go za dużo w stosunku do ciasta. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. CIASTO FRANCUSKIE: wyjmujemy je z lodówki aby było plastyczne przy nakładaniu farszu. 2. CEBULA + CZOSNEK

Nerds Kitchen
Wątróbki w cieście francuskim 266

usmażone z dużą ilością cebuli. Okazało się, że niesłusznie - wątróbki mogą być przygotowane smacznie i z fantazją. Dzisiaj zapraszam na wątróbki drobiowe z żurawiną, pomidorami i serem camembert w cieście francuskim. Do przygotowania dania potrzebowałem: 500 gram wątróbek drobiowych (najlepiej gęsich, lecz mogą być kurze), 1 płatu ciasta francuskiego, 200 gram sera camembert, 200 gram pomidorów koktajlowych, 3 szalotek(...)smażenia dodałem 100 ml białego wytrawnego wina i całość podgrzewałem nadal, aż do niemal jego całkowitego wyparowania. Po odparowaniu wina wyłączyłem gaz i pozostawiłem wątróbki do wystygnięcia.  Płat ciasta francuskiego rozwinąłem i podzieliłem na 4 równe części. W dwóch z czterech otrzymanych kawałków wykroiłem środki, pozostawiając obwódkę o szerokości około 1 centymetra. Obwódki tę ułożyłem na całych ćwiartkach płatu

Wyprawy kulinarne
Clafoutis - ciasto z wiśniami 155

wywodzącego się z francuskiej wsi .  Clafoutis to pieczony deser pochodzący z regionu Limousin w środkowej Francji. Tradycyjnie przygotowuje się go z ciemnych czereśni, które zalewa się naleśnikowym ciastem i piecze, aż ciasto się ładnie przyrumieni, następnie posypuje cukrem pudrem i podaje jeszcze ciepły. Jednak można spotkać wiele wersji tego ciasta - z wiśniami, śliwkami, porzeczkami, jeżynami czy żurawiną. Choć(...)puryści stwierdzą, że gdy do ciasta dodamy inne niż czereśnie owoce, to prawidłowo wypiek nazywa się flaugnarde .  Ale czy to ważne?:) Ważne jest to, że clafoutis to przepyszny, nieskomplikowany wypiek, takie domowe ciasto z duszą . Prosty deser, który francuskie mamy i babcie przygotowywały dla swoich dzieci i wnucząt, gdy te prosiły o coś słodkiego. Serdecznie zapraszam

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto z gruszkami 250

Przepis na ciasto z gruszkami Szybkie ciasto z gruszkami, budyniem i migdałami. Nie do końca byłem przekonany do tego połączenia, ale jednak okazało się trafione. Ciasto bardzo szybko się wykonuje a gruszki można zastąpić jabłkami.   Składniki na foremkę do tarty Ciasto: 150g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70g cukru 1 jajka 70g margaryny 1 cukier waniliowy Nadzienie(...)gruszek 400ml mleka 1 budyń waniliowy 4 łyżki cukru 50g migdałów w płatkach pół łyżeczki cynamonu Przygotowanie 1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić razem . Odstawić na pół godziny do lodówki. Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę. 2. Budyń przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu z 4łyżkami cukru i 400ml mleka. Gruszki obieramy i kroimy w słupki mieszamy

zjem to blog kulinarny
Ciasto Czekoladowe z Masłem Orzechowym i Orzeszkami 415

Fani mocno czekoladowych, wilgotnych ciast, masła orzechowego, orzeszków ziemnych – to ciasto powstało z myślą o Was. I choć mój mąż nie przepada za ciastem czekoladowym i kieruje się rozsądkiem w jedzeniu słodkości, tak o kawałek tego ciasta prosił kilka razy. Ciasto należy do cięższych, ale po jednym kawałku ma się ochotę na drugi. Jest czekoladowe i mocno wilgotne(...)masłem orzechowym i chrupiącymi orzeszkami idealnie się z nim łączy. Nie jest mdły, czego się obawiałam czytając przepis. Orzeszki i czekolada na wierzchu to również must have tego ciasta. Ciasto ładnie się kroi, przechowuje i jest dość stabilne. Nie pozostaje Wam nic innego jak ruszyć po składniki i przygotować na nadchodzący weekend. Bardzo polecam. Składniki: 225 g czekolady ciemnej gorzkiej

Made By Mom And Son
Ciasto Orzechowe z Kremem Waniliowo Miodowym 155

Zaintrygowała mnie nazwa tego ciasta. Po przeczytaniu przepisu nie mogłam go nie zrobić. Zwyczajnie byłam ciekawa smaku, zwłaszcza, że ciasto jest drożdżowe, a to, coś co przecież lubię. Ciasto po wyrośnięciu polewamy sosem miodowym z prażonymi orzechami. Wkładamy do piekarnika, a następnie przekładamy kremem waniliowo-miodowym. Jest drożdżowo, miodowo, orzechowo… Jest pysznie. W smaku lekko przypomina drożdżówkę z budyniem(...)Mamy wakacyjnego gościa, moją siostrę, a ona jest krytycznym testerem wszelakich smaków. To ciasto jej bardzo smakowało. Takie inne, pyszne, takie mniam. Składniki na ciasto: 150 ml letniego mleka 21 g świeżych drożdży 285 g mąki 40 g cukru 1 jajko 50 g masła Sos miodowo-orzechowy: 100 g masła 5 łyżek miodu 200 g prażonych orzechów ziemnych Mąkę wsypujemy

Made By Mom And Son