Czas przygotowania: 1h 20 min Ilość porcji: 3 strudle , forma 25x35cm Drukuj Apfelstrudel z sosem waniliowym By Piotr 5 września 2018 Składniki: Ciasto mąka pszenna - 350g olej - 4 łyżki jajko - 1 sztuka woda - 1/2 - 3/4 szklanki* sól - szczypta Nadzienie jabłka - 1kg cynamon - duża szczypta rodzynki - garść cukier - 1-2 garści (w zależności od słodkości jabłek) Sos waniliowy budyń waniliowy(...)cukier z wanilią - 1 opakowanie (ok. 16g) cukier - 2 łyżki (tylko jeżeli budyń jest niesłodzony) Dodatkowo masło - 2-3 łyżki śmietana 30% - 150ml cukier - 2-3 łyżki Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Tworzymy w niej dołeczek i wbijamy jajko. Nożem łączymy jajko z mąką. Dodajemy olej, szczyptę soli i zaczynamy łączyć całość. Dolewamy stopniowo wodę aż do uzyskania odpowiedniej
Pogotujmy.plCiasto ze śliwkami i kruszonką – bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto z owocami pod przepyszną kruszonką :) Dodatkowo wedle uznania możecie ciasto oprószyć po upieczeniu cukrem pudrem lub polać lukrem, ale wtedy też zalecam zmniejszyć ilość cukru w cieście z 1 szklanki do około 3/4 szklanki, gdyż ciasto samo w sobie jest dość słodkie. Do wykonanie tego ciasta polecam(...)right .adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto ze śliwkami i kruszonką – Składniki: Składniki na ciasto: 250 g masła 4 duże jajka 2 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 280 g 1,5 łyżeczki proszku do wypieków
Kulinarne Przebojerusztu smakuje rewelacyjnie . Dodatkowo, kto ma ochotę odpalać piekarnik, kiedy upał za oknem? Pizzę możecie upiec na kamieniu do pizzy ułożonym na grillu, ale również bezpośrednio na ruszcie. Ciasto z grilla jest cudownie chrupiące od spodu, a pizza ma lekko dymny posmak i ślady po kratce grilla. Na pizzy z grilla możecie ułożyć dowolne dodatki (sos pomidorowy, mozzarellę i inne(...)czerwoną cebulę i paprykę. Najpierw je ugrillowałam, dzięki czemu stały się miękkie i słodkawe w smaku. Zamiast pomidorowego sosu wystarczyły pomidorki koktajlowe oraz smakowa, lekko pikantna oliwa do posmarowania ciasta. Dopełnieniem tej kompozycji jest słony ser śródziemnomorski Apetina w bloczku , pokruszyłam go i obsypałam warzywa. Pod wpływem ciepła lekko się rozpuszcza i smakuje genialnie! Ciasto na pizzę z grilla różni
Chilli Czosnek i OliwaCiasto jogurtowe jak sama nazwa mówi, to ciasto którego podstawą jest jogurt naturalny. Ciasto jogurtowe z malinami Owoce w jogurcie nie są niczym zaskakującym. Tak jest i w przypadku tego ciasta. Nie powinno dziwić, iż dodatek owoców, w tym wypadku malin idealnie łączy się z ciastem na bazie jogurtu. To ciasto jest lekkie a przy tym wilgotne. Możemy zajadać się(...)końca Po górze ciasto wystarczy posypać cukrem pudrem lub polać białą czekoladą. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Ciasto jogurtowe z malinami Składniki na ciasto jogurtowe. 19 dkg mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody
mecooksCześć Ciasto drożdżowe nauczyła mnie robić moja nieżyjąca już babcia. Choć od lat próbuję, nadal nie potrafię dorównać jej kunsztowi. Ciasta drożdżowe nie wychodzą mi tak dobrze jak je. Dzisiaj przychodzę do Was z kolejną wersją ciasta drożdżowego. Tym razem jest to ciasto drożdżowe z kremem budyniowym. Ciasto drożdżowe z budyniem Przygotuj dużą miskę, garnek, tłuczek do ciasta 1 , szklankę(...)miarkę kuchenną lub wagę, blachę do pieczenia, kuchenną ściereczkę, mikser, kubek, łyżkę, nóż do przekrojenia ciasta. Przygotuj składniki: 30 dag margaryny lub masła, 1 szklankę mleka, 1 (niepełną) szklankę cukru, ½ kostki (50 g) świeżych drożdży, 2 jajka, 3 żółtka, 70 – 72,5 dag mąki, opakowanie cukru waniliowego, tłuszcz do wysmarowania blachy, Krem budyniowy: opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego, 2 szklanki
blog.moje-pasje.infoKruche ciasteczka to pyszny deser, który wyczarujemy w kilka chwil. Jakie produkty wchodzą w skład ciasta kruchego stanowiącego ich bazę i o czym pamiętać przy jego przygotowywaniu? Ciasto kruche, to znaczy jakie? Klasyczne ciasto na kruche ciasteczka składa się z masła, mąki, cukru (najlepiej cukru pudru) oraz żółtek. Dodając do niego wodę, mleko, śmietanę czy całe jajka uzyskujemy ciasto półkruche(...)Opisywany rodzaj ciasta po upieczeniu, złapany mocniej rozsypuje się w dłoniach. Przepisy na kruche ciasteczka znajdziesz na stronie: https://www.przepisy.pl/przepisy/ciasta/kruche-ciasta-2/kruche-ciasteczka Kluczowe składniki Ciasto na kruche ciasteczka nie może się obyć bez mąki, najlepiej pszennej. Ewentualnie do tego celu wykorzystać można także krupczatkę lub razową. Drugi ze składników – masło, powinno cechować się wysoką zawartością tłuszczu mlecznego. Gdy jest ona niska
Kuchcik gotujetyle zbiór przepisów, co wykład jego koncepcji pieczenia chleba. Jest to pierwszy i najprostszy przepis z tej książki, pozwalający zaznajomić się ze stosowaną przez Forkisha techniką obchodzenia się z ciastem. W zasadzie wszystkie pozostałe, bardziej złożone przepisy zamieszczone w książce opierają się na tej samej metodzie powolnej fermentacji, ręcznego wyrabiania i delikatnego manipulowania ciastem. Ponieważ niuanse związane z manipulacją ciastem(...)znacznie łatwiej zademonstrować na żywo, niż opisać słowami, zamieściłem kilka linków do filmów z YouTube, na których Ken pokazuje o co w tym wszystkim chodzi. Wstępna fermentacja ciasta: ok. 5 godzin Wyrastanie w koszyku: ok. 1 godziny i 15 minut Przykładowy harmonogram pieczenia: Autoliza 9:30, mieszanie ciasta 10:00, formowanie bochenka 15:00, pieczenie rozpoczynamy
Przepisy na domowy ser i chlebrodzaju stoiskach. Tutaj sami decydujecie, jak słodki wyrób zrobicie, ile i co dacie do środka czy na wierzch. Ogólnie, baklava wydawała mi się czymś bardzo skomplikowanym, chyba głównie przez ciasto. Okazało się, że nie wymaga specjalnych składników, a ciasto robi się bardzo prosto. Baklava to uwaga…30 warstw cieniutkich jak pergamin, ciasta. Widać je doskonale po upieczeniu. Warstwy(...)dwukrotnie przekładamy siekanymi orzechami. Jest trochę zabawy z wałkowaniem, ale wałkuje się je prosto i stosunkowo szybko. Należy jedynie pamiętać, o dość szczodrym posypywaniu placków ciasta mąką ziemniaczaną. I zdecydowanie, to ciasto jest inne niż ciasto francuskie, bo to filo lub ciasto zwane korą. Nie warto też moim zdaniem kupować gotowego ciasta. Zdecydowanie fajniej, zrobić je samemu. Wierzch naszego ciasta
Mieszam w Garnkuszarlotka tatrzańska , szarlotka z płatkami kukurydzianymi , a nawet szarlotka warstwowa . Cały czas szukam inspiracji i tak trafiłam na tę. Spodobało mi się dodanie serka waniliowego i jabłek w połówkach. Ciasto jest bardzo delikatne - niemal rozpływa się w ustach, warstwa jabłek w całości też jest świetna. Z czystym sercem polecam! Mój mąż, gdy ją zobaczył to zapytał: co to jest? Odpowiedziałam(...)Szarlotka "Królewskie góry". Mąż na to: mnie to raczej wygląda na biusty...Hmmm :). No cóż :). Jak to mówią: głodnemu chleb na myśli. Dla kogo: dla szarlotkomaniaków dla lubiących ciasta z owocami dla kochających wilgotne ciasta Składniki na ciasto: 180g serka waniliowego 200g masła (kostka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru pudru żółtko 350g mąki pszennej ok. 8 jabłek szara
Mania WypiekaniaZakryty tort wiedeński to tak naprawdę jabłecznik z owocami "zamkniętymi" w cieście, z dodatkiem rodzynek i orzechów włoskich. Pod taką nazwą znalazłam to ciasto w czasopiśmie "Ciasta domowe", więc postanowiłam jej nie zmieniać. Owoce w jabłeczniku są rzeczywiście zakryte warstwą ciasta, a nadzienie to połączenie dużej ilości jabłek, miodu, rodzynek i orzechów włoskich. Co ciekawe, nie ma w tym wypieku(...)grama cukru, cała słodycz pochodzi od miodu i owoców. Ciasto kruche przygotowuje się z mąki pełnoziarnistej, co również spodoba się wielbicielom zdrowych smakołyków. Ciasto można przygotować w tortownicy o średnicy 21-22cm . Zakryty tort wiedeński (jabłecznik z orzechami i rodzynkami) Składniki: CIASTO KRUCHE 140g mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej 80g mąki żytniej pełnoziarnistej 100g masła 50g (2 łyżki) miodu
Smakołyki Berenikiprzed 11 listopada, ponieważ chciałam poczęstować rodzinę ich najświeższą wersją w dniu święta, a było to równoznaczne z opóźnieniem w publikacji. Trudno. Mam nadzieję, że ten słodki mariaż drożdżowego ciasta i maku możecie też stworzyć np. w okazji najbliższych świąt Bożego Narodzenia, wystarczy zamienić biały mak na niebieski albo nie zamieniać :). Nasze robione od kilku lat rogale nie mogą być(...)certyfikowanej cukierni położonej na ziemi wielkopolskiej, ale czy to umniejsza ich smaczność? Absolutnie nie! Bazą do tego rarytasu są dwa przepisy ze strony Pani Doroty mojewypieki.com. Ponieważ oryginalne ciasto na rogale jest wersją długo wyrastającego drożdżową ciasta półfrancuskiego, takiego maślanego, wielokrotnie listkowanego, aby uprościć sobie pracę wybrałam ciasto duńskie, także bardzo maślane i drożdżowe, różniące się głównie
I tu będę miała takie teZrobienie tego ciasta nie zajmie Wam więcej niż godzinę. Zna i lubi je chyba każdy – chrupkie delikatne ciasto przełożone mocno jajecznym, pysznym budyniowym kremem. Robi się naprawdę szybko, równie szybko zjada. Chyba nikogo nie trzeba namawiać ? No, to widelczyki w dłoń! Kremówka czy napoleonka? Obie nazwy są poprawne i stosowane wymiennie. Kremówka – wiadomo – ten deser w 80% składa się(...)kremu. Ale skąd się wzięła napoleonka? Francuski pierwowzór tego ciasta to mille-feuille (wym. mil-foj)– trzy warstwy cieniutkiego francuskiego ciasta przełożone budyniowym kremem. Tu ciasto musi być świeże i kruchutkie, nie zotawia się go do zmięknięcia. Napoleon to włoski deser. Z ciastem, budyniowym kremem i często z masą migdałową, czyli marcepanem, ale złożony z kilku warstw. Tutaj ciasto zostawia
Karo in the Kitchenciast smażonych w tłuszczu należą pączki, także faworki, znane pod nazwą "chrust". Są to przysmaki karnawałowe. Historia. Pączki są specjalnością kuchni wiedeńskiej. Podawano je uczestnikom Kongresu Wiedeńskiego, co wpłynęło na ich upowszechnienie. W tym czasie pączki nadziewano marmoladą z moreli. My zaś najczęściej nadziewamy je konfiturą z płatków róży lub wiśniami, albo dobrym dżemem. Sporządzamy je z ciasta drożdżowego, smażymy(...)osączeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Troszkę o składnikach. Głównym składnikiem służącym do wyrobu pączków jest w najlepszym gatunku mąka pszenna. Najodpowiedniejsza jest mąka krupczatka. Przed przygotowaniem ciasta mąkę należy przesiać i ogrzać do temperatury 20 stopni C. Natomiast ilość drożdży jaką należy użyć zależy od rodzaju i ilości jajek, tłuszczu i cukru. Jakość ciasta w dużym stopniu zależy
Ciastka - domowe słodkościjestem specjalistką od wymyślania ciast. Nie mam wystarczająco czasu i cierpliwości na próby i dopracowanie przepisów. Jakoś z daniami wytrawnymi idzie mi dużo lepiej …;) Udało mi się jednak stworzyć kilka – w miarę dobrych mam nadzieję – przepisów jak ten Sernik jabłkowo-gruszkowy z karmelizowaną gruszką czy ten Jeżynowy sernik na zimno . Dzisiaj kolejna moja propozycja to ciasto czekoladowe(...)masą kokosową z dodatkiem wiśni w alkoholu :)! Zdecydowanie są to moje smaki! Ciasto czekoladowe jest dość zwarte i bardzo czekoladowe a przygotowane jest na oleju rzepakowym. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego chętnie dodaję go do wypieków, by dodatek tego zdrowego tłuszczu zbalansował choć minimalnie pozostałe smaczne, choć niezdrowe składniki. Zapraszam na pyszne ciasto czekoladowe
UgotujmyTo.pl