Intrygująca nazwa ( choć może mało apetyczna :) ), intrygujący wygląd...oto ciasto, z jakim się nigdy wcześniej nie spotkałam i myślę, że dla większości z Was to też będzie nowość. Zgniły pień ( występuje też pod nazwą Zgniły kikut...), to ciasto składające się z pokrojonych na kawałki kruchych roladek ( nie jest to typowe kruche ciasto, ponieważ nie zawiera masła ) z nadzieniem z suszonych(...)owoców - moreli, śliwek i rodzynek. Kawałki roladek układa się w dwóch warstwach w tortownicy, a każdą z warstw smaruje kremem z kwaśnej śmietany, który stanowi "spoiwo" dla całego ciasta. Bardzo ważnym etapem w przygotowaniu, jest pozostawienie ciasta na kilka godzin w temperaturze pokojowej, następnie chłodzenie w lodówce przez całą noc; dzięki temu kruche roladki wchłoną wilgoć ze śmietany, która pięknie
Opowieści z piekarnikaKarpatka do słodki wypiek robiony z ciasta parzonego, które przekłada się kremem budyniowym. Taką karpatkę pamiętam z dzieciństwa i tylko taką wersję karpatki zawsze robię w moim domu. Ciasto parzone , które jest podstawą karpatki przygotowuje się z mąki, wody, tłuszczu oraz jajek. Najpierw należy zagotować wodę z tłuszczem, następnie połączyć ją z mąką, a w ostatnim kroku dodać jajka(...)przygotowane ciasto pieczone jest w dość wysokiej temperaturze przez 30-40 minut w zależności od wielkości formy do pieczenia. Upieczone i wystudzone blaty ciasta łączone są ze sobą kremem. Krem budyniowy , którym przekładam karpatkę składa się z domowego budyniu waniliowego oraz masła. Przepis na krem budyniowy znajdziecie na blogu mecooks, poniżej załączam również link do przepisu. Na koniec, gotowa już
MeCooksadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenia ciasta wbrew pozorom wcale nie jest takie łatwe. Osoby, które nie mają doświadczenia w tym temacie, może napotkać wiele problemów. Począwszy od samego przygotowania składników do momentu upieczenia ciasta. Podczas pieczenia ciasta należy zadbać o każdy szczegół. Musimy pamiętać o każdym, nawet najmniejszym detalu, ponieważ w innym wypadku, ciasto nam nie wyjdzie. Jakie błędy większość(...)popełnia najczęściej podczas pieczenia? 1. Proporcje składników na oko To pierwszy i najczęściej popełniany błąd podczas pieczenia. Podczas odmierzania składników do każdego ciasta musimy być bardzo precyzyjni. Najlepiej jest korzystać z przepisów, w których proporcje podawane są w gramach. Jak to mówią szklanka szklance, czy łyżka łyżce nie równa. 2. Przyczyny zakalca Jak zapobiec zakalcowi? Najczęstszą przyczyną zakalca są niedokładnie
Damusia.pldzisiaj wiadomo że jestem miłośniczką rabarbaru. Wszelkie ciasta z rabarbarem to miłość, no i może jeszcze rabarbarowy kompot z kostkami lodu. Dojrzałe łodyżki rabarbaru o apetycznym intensywnie czerwonym i różowym odcieniu przyjemnie miękną i rozpadają się pod wpływem wysokiej temperatury, jednocześnie zachowując swój kolor. Słodkie ciasta z kwasowanym rabarbarem są orzeźwiające i mają swoją charakterystyczną świeżość. Rabarbar pasuje to ciast(...)drożdżowych i drożdżówek, ciasta kruchego, ucieranego i jogurtowego. Ten ostatni przepis na jogurtowe ciasto rabarbarowe znajdziesz poniżej. Przepis na ciasto z jogurtem nie wymaga użycia miksera elektrycznego, wystarczy rózga kuchenna i chwila mieszania bez ubijania. Prostota przygotowania jogurtowego placka sprawia że upieczesz go z przyjemnością. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Jogurtowe ciasto z rabarbarem bez miksera 5 od 1 osoby Autor
ProstePesto.plPoznaj nasz sprawdzony przepis na pyszne ciasto góra lodowa bez pieczenia . Ciasto góra lodowa na herbatnikach , to prosty w wykonaniu deser z biszkoptami i kremowo – waniliową masą budyniową. To piękne i przepyszne ciasto będzie bez wątpienia idealną propozycją na różne okazje. A co najważniejsze: przygotujesz je bez użycia piekarnika. U nas znajdziesz dokładny przepis krok po kroku wraz(...)zdjęciami. Warto wspomnieć, że ciasto góra lodowa w naszym wykonaniu nie zawiera kremu na bazie mleka w proszku. Jak zrobić ciasto góra lodowa? Zapraszamy na przepis! Blaszka 24 x 38 cm Ciasto góra lodowa bez pieczenia Składniki: Ciastka: herbatniki: 300 g biszkopty podłużne: 250 g mleko: 200 ml Krem: mleko: 1 litr budyń waniliowy z cukrem
Kuchnia Na Wypasiewiele sposobów można przygotować ciasto kruche dzisiaj chciałam pokazać na krótkim filmie jak przygotować ciasto kruche z mąki krupczatki. Poniżej przedstawiam kilka cennych rad aby ciasto kruche zawsze się nam udało. Z ciasta kruche go możemy przygotować: tarty słodkie lub słone szarlotki ciasteczka talaretki Aby było idealnie kruche: cukier puder jest lepszy, bo zwykły nie zdąży się rozpuścić, zbyt(...)krótki czas pieczenia ciasta gruby cukier szybko się skarmelizuje, pozostawiając w cieście bardzo widoczne brązowe kropki, nie wygląda to ładnie margarynę zastąpić masłem dobrej jakości mąkę sucha i przesiana (świeżo spulchniona) można dodać niewielką ilość mąki migdałowej lub kakao (o gramaturę mąki migdałowej i kakao pomniejszamy gramaturę mąki pszennej) najlepszą kruchość daje mąka krupczatka lub niewielka ilość skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej
Pomysłowa kuchniaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Rurociąg to kolejny smaczny deser, zaliczany do grupy ciast bez pieczenia . Jest bardzo łatwe w przygotowaniu a składniki, których potrzebujemy do wykonania tego ciasta są ogólne dostępne. Ciasto Rurociąg z odrobiną sprytu jesteśmy w stanie przygotować je w zaledwie 15 minut. Niestety początkowo musimy jedynie nacieszyć się jego widokiem, ponieważ gotowe ciasto należy odstawić do lodówki(...)masa stężała. Ciasto z rurkami to bardzo łatwe w przygotowaniu i szybkie ciasto, które smakuje naprawdę rewelacyjnie. Dzięki prostocie wykonania bez obaw mogą je przygotować nawet osoby, które nigdy w życiu nie wykonywały tego typu smakołyków. Ciasto z rurkami jest bardzo delikatne, słodkie, wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie sprawdzi się jako smaczny deser, kiedy najdzie nas ochota na coś
Przepiski.plkryształki cukru całkowicie się rozpuścić. Mąkę pszenną przesiej przez sito wprost do misy, dodaj sól i wymieszaj. Dodaj aktywny drożdżowy zaczyn, kogel mogel z żółtek, olejek waniliowy i spirytus. Ciasto wyrób 10 minut mikserem z końcówką z hakiem lub dłońmi, mimo kleistości ciasta staraj się nie dodawać większej ilości mąki (od nadmiaru mąki pączki będą zbyt twarde). Po tym czasie(...)dodaj upłynnione masło i wyrabiaj do połączenia, aż masa wchłonie wszelki tłuszcz maślany. Wyrobione ciasto okryj w misie ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Ciasto powinno porządnie wyrosnąć, co najmniej podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat i ponownie wyrób dłońmi, podczas wyrabiania uderzaj ciastem upuszczając je na blat z wysokości, pomoże to w odgazowaniu ciasta
ProstePesto.plWegańskie banoffee pie. Zanurzmy się w warstwach wegańskiej wersji Banoffee pie – banan, karmel do żucia i delikatna jak chmurka z wegańska bita śmietana . Jeśli szukamy zdrowego i smacznego ciasta na deser to wegańskie banoffee pie spełnia wszystkie wymagania! Ta wersja ciasta nie wymaga pieczenia , jest bez laktozy , bez glutenu oraz bez cukru . Ciasto to zaspokoi wszystkie nawet najbardziej wymagające podniesienia(...)Wegańskie ciasto super słodkie, super kremowe i takie dekadenckie. Taki powinien być każdy deser ! Suszone daktyle to wspaniała, słodka przekąska oraz idealny dodatek do ciast. Jednak owoce te posiadają wiele właściwości leczniczych, więc można je śmiało nazwać naturalnym lekiem. Daktyle posiadają w swoim składzie cukry proste, dlatego są cenione przez sportowców i osób prowadzące aktywny tryb życia, ponieważ są dobrym
Zdrowy Styl JoannyPyszne i szybkie do przygotowania ciasta, które cieszą się popularnością na mojej stronie. Nie wymagają pieczenia, wystarczają tylko chęci i chwila pracy. Mam nadzieję, że w tym zbiorze znajdziecie coś odpowiedniego dla siebie :) KOLOROWA PIANKA- ZEBRA- przepis tutaj Taką piankę przyrządzała w dzieciństwie bardzo często moja mama, dodawała różne owoce, dodatki i zalewała galaretką. Ja dla swojej córki postanowiłam(...)przyrządzić taką piankę- zebrę. Pyszna, lekka jak chmurka, nie za słodka. Ciasto bez pieczenia, deser z dosłownie 3 składników a zadowolenie dziecka bezcenne :) ŚNIEŻNY PUCH- CIASTO BEZ PIECZENIA- przepis tutaj Śnieżny puch to ciasto bez pieczenia, coś w stylu sernika na zimno. Warstwa herbatników, kwaskowata pianka ze śmietany, twarogu i galaretki a na wierzchu posypka z kokosu. Pyszne, lekkie
Zrób to smaczniePotica, to rolada drożdżowa z aromatycznym nadzieniem z orzechów włoskich, przypominająca trochę naszego makowca. Jest to tradycyjne słoweńskie ciasto świąteczne, podawane zwykle w Boże Narodzenie i Wielkanoc. Wg przepisu z https://bake-street.com/en/potica-povitica/ Rozciąganie i zwijanie ciasta pokazane na filmiku: https://youtu.be/CGhX2ZfL9AQ Foremka 25 x 11 x 7 cm Ciasto: 285 g mąka pszenna silna(...)sól 50 g cukier puder 22 g miękkie masło 82% tłuszczu W misie miksera wymieszaj: mąkę z mlekiem, wodą, jajkiem i drożdżami, aż do uzyskania jednorodnego ciasta. Dodaj cukier i wyrabiaj, aż do całkowitego połączenia. Najlepiej dodać go w dwóch porcjach, ponieważ cukier ma tendencję do upłynniania ciasta. Wyrabiaj dalej, aby uzyskać gładkie, jedwabiste i średnio rozwinięte ciasto. Następnie również
Przepisy na domowy ser i chlebMarcepanek to kultowe ciasto mojej mamy, które co roku pojawiało się u nas w domu na święta Bożego Narodzenia. Mimo takiej nazwy, nie ma ono nic wspólnego z marcepanem. Składa się z dwóch oddzielnych placków przygotowanych z ciasta kruchego - makowego oraz jabłkowego, przełożonych dżemem z czarnej porzeczki oraz domową masą budyniową (bez dodatku kupnego proszku budyniowego). Połączenie ciasta makowego(...)ciastem jabłkowym kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki oraz słodką masą budyniową przygotowaną na maśle smakuje naprawdę rewelacyjnie. Ciasto to zawsze było hitem u nas w domu! Ciasto jest dość pracochłonne, gdyż według przepisu mojej mamy, należy przygotować trzy domowe masy - masę makową, masę jabłkową oraz masę budyniową, a także upiec dwa oddzielne ciasta. Jednak dla osób, które chciałyby pójść
Kuchnia MagdaLenynajdoskonalsza potrawa. W końcu tego typu danie (mniej lub bardziej podobne do pizzy jaką teraz znamy) możemy spotkać w każdej kulturze. Pizza ma wszystko to co lubię, czyli aromatyczne ciasto (nieważne czy drożdżowe czy na zakwasie, ważne by było w środku cienkie i miało napuszone ranty), wyrazisty w smaku sos i parę dodatków, które można zmieniać zależnie od nastroju(...)przygotowania to efekt będzie idealny. Warto zaopatrzyć się w kamień do pizzy . To zdecydowanie coś co zmienia jakość pizzy. Dobry, szamotowy kamień świetnie trzyma ciepło i oddaje je równomiernie ciastu. Do tego dobrze nagrzany piekarnik (ja piekę w 320 stopniach), który pozwala ciastu podnieść się dosłownie w minutę, dzięki czemu uzyskujemy doskonałą strukturę ciasta, a składniki bardzo szybko oddadzą nadmiar
rabarbarowo