ciasto - 161133 przepisów (strona:61/10743)

Ciasto czekoladowe z malinami i bitą śmietaną 175

Macie ochotę na niesamowicie czekoladowe ciasto z pysznymi, świeżutkimi malinami i bitą śmietaną? Ciasto czekoladowe z malinami i bitą śmietaną Zawsze kiedy rodzina prosi mnie o upieczenie ciasta urodzinowego mam dylemat. Jest tyle pysznych ciast, które w danym momencie mogłabym upiec ale… Czasami ciasto nie może być za ciężkie, czasami ma być proste, czasami lekkie, czasami mało słodkie, czasami(...)owoców… jak tak pomyślę to lista jest długa. Tym razem rodzina chciała coś czekoladowego i niezbyt skomplikowanego. Nie mogłam oczywiście przygotować ciasta czekoladowego bez dodatku owoców sezonowych. Świeże owoce takie jak maliny, truskawki, borówki czy jeżyny obłędnie łączą się z czekoladą. Ciasto czekoladowe i maliny, bo to po nie sięgnęłam, połączyłam warstwą bitej śmietany. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie

mecooks
Ciasto cheeseburger - drożdżowy wypiek nadziany mięsem mielonym i warzywami 182

ochotę na domowego cheeseburgera? 😋 Dzisiaj pomysł na przygotowanie drożdżowego ciasta nadzianego mięsem mielonym, ogórkami konserwowymi, żółtym serem, musztardą i pieczarkami. Aby ciasto przypominało z wyglądu bułki hamburgerowe to przed pieczeniem wierzch ciasta posypałam sezamem oraz czarnuszką. Poniższe ciasto jest bardzo podzielne i wszystkie warstwy idealnie ze sobą smakują. Jestem pewna, że poniższym ciastem cheeseburger zaskoczycie swoich domowników. Zachęcam do pieczenia(...)Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm (dla co najmniej 8 osób) ciasto drożdżowe 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (0,5 kg) 1 szklanka letniej, przegotowanej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oleju 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) nadzienie 0,5 mięsa mielonego, np. z łopatki 1 duża szalotka 1 szklanka passaty pomidorowej

Ugotować
Ciasto miodowe z serem i gruszkami 117

Aromatyczne i bardzo pyszne ciasto miodowe z serem i gruszkami sprawi, że poczujecie się wyjątkowo. Pyszne ciasto, które łączy w sobie moje ulubione smaki i smakuje wszystkim moim gościom. Mięciutkie i niezbyt słodkie ciasto z miodem przełożyłam gotowanym serem i polałam masą z gruszek. Według mnie smaki te bardzo do siebie pasują i świetnie się ze sobą łączą. Gruszki(...)tego ciasta mogą być tylko karmelizowane, u mnie jednak są z dodatkiem galaretki, gdyż ciasto było przeznaczone do nieco dłuższego przechowywanie. Gruszki muszą być dojrzałe, wtedy dobrze się karmelizują i są słodkie bez konieczności dodawania dużej ilości cukru. Wykonanie pysznego ciasta nie jest zbyt pracochłonne, jeśli lubicie takie smaki to, warto je zrobić. Ilość porcji: 24 Czas przygotowania: 60 minut

Kuchcik gotuje
Placek orzechowo-serowo-jabłkowy – kuchnia podkarpacka 153

Placek orzechowo-serowo-jabłkowy – kuchnia podkarpacka W naszym regionie od pokoleń królują dwa typy ciast. Pierwszym z nich są ciasta drożdżowe w przeróżnych postaciach – bułki, kukiełki, warstwowe, zawijane, słodkie i wytrawne. Drugim typem ciast są różnego rodzaju ciasta kruche przekładane warstwowo. Bazę tych ciast stanowią zwykle 3-4 cieniutkie placki, które przekłada się tradycyjnymi wyrobami domowymi – powidłami, serem, jabłkami. Placki(...)piecze się z ciasta kruchego, ciasta z dodatkiem amoniaku, lub też na sodzie oczyszczonej z dodatkiem miodu. W każdym przypadku przekłada się je w taki sposób, by ciasto zmiękło, a warstwy stały się spójne. Te tradycyjne wypieki mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej i przygotowane dzień, a nawet 2 dni wcześniej, ponieważ z czasem zyskują na smaku. Przepis, który dzisiaj

Trzeci talerz
Kruche ciasto śliwkowe z budyniową pianką 108

Śliwki kojarzą mi się z moim dzieciństwem. Pamiętam mamę przygotowującą w antycznej kuchence suszone śliwki. Kruche ciasto śliwkowe z budyniową pianką Gałęzie drzew w naszym sadzie uginały się pod ciężarem owoców śliwek węgierek. Ten typ śliwki był wtedy chyba jednym z najbardziej popularnych. Nie wiem tak naprawdę czy nie było innych odmian czy węgierki tak wszystkim smakowały. Z owych węgierek(...)już te smaki. Tak jak dawniej dżem śliwkowy przygotowywany był w każdym prawie domu, tak dzisiaj tylko nieliczne gospodynie domowe nadal kontynuują tę tradycję. Ja sama ze śliwek piekę ciasta i używam ich jako dodatku do mięs. Nie mam niestety czasu na robienie dżemów czy ich suszenie. Mam dzisiaj dla Was przepis na pyszne ciasto śliwkowe, na cudownie kruchym spodzie

mecooks
Maślane ciasto z borówkami idealne na niedzielny deser 144

Wakacyjne smaki i przysmaki to między innymi borówki, które chyba w każdej formie udoskonalą letnie chwile. Agata serwuje te przepyszne owoce na wiele sposobów. Jednym z nich jest maślane ciasto z borówkami, które okaże się najlepszym zwieńczeniem niedzielnego obiadu czy podwieczorku podanego w ogrodzie. Pośród tych wszystkich wspaniałości natury, które same w sobie stanowią inspiracje dla wakacyjnego menu. Słodkie poczęstunki(...)latem i nie tylko Maślane ciasto z borówkami to wypiek uniwersalny. Warto wykorzystać go jako bazę dla owocowych poczęstunków na słodko. Do przygotowania tego wypieku bowiem możemy użyć dowolnych sezonowych owoców. Żeby maślane ciasto z borówkami było idealne, warto przestrzegać sugestii Agaty. Podpowiada ona, że białka otrzymane po oddzieleniu żółtek do momentu wykorzystania ich do przygotowania pianki, trzeba przechowywać

KulinarneImpresje.pl
WAKACYJNE CIASTO JOGURTOWE Z PATELNI 133

tylko natknęłam się na ten przepis , wiedziałam, że jest to idealne ciasto dla mnie, przynajmniej w tym momencie. Jest to bowiem niezastąpione ciasto na wakacje, szczególnie gdy nie dysponujemy piekarnikiem, a mamy wielką ochotę na domowe wypieki. Co robi matka uzależniona od piekarnika na wakacjach...? Ano szuka alternatywy na domowe ciasto. A gdy trafi na taki pomysł, od razu wciela(...)życie. Ciasto nie dość, że jest błyskawiczne, nie potrzeba do niego piekarnika, to jeszcze jest bardzo zdrowe (mąka orkiszowa, ksylitol...) i meeega smaczne. Tak pyszne, że moje Dziecię po skonsumowaniu jednego ciacha już marzyło o następnym," ale mamo żeby było z większej patelni "... , ale większej patelni na wakacjach brak...Dobrze, że była choć taka. Polecam to ciasto wszystkim urlopowiczom

Smaczne Zdrowe
Por fawor! Karnawałowe faworki – kruche i delikatne 186

futrzastej piersi. Zżarł wszystko. Ani przez chwilę nie żałował. Za każdym razem, gdy zrobię faworki chowam je najwyżej lub najgłębiej jak tylko się da…   Faworki to kruche ciasto. Wszystkie składniki powinny być zimne i wyjęte prosto z lodówki. Jeśli w Waszej kuchni jest bardzo ciepło, możecie schłodzić też mąkę. 450g mąki przesiewamy na stolnicę żeby mocno ją napowietrzyć. Siekamy(...)razem z zimnym masłem, jak na kruche ciasto. Z mąki i siekanego masła formujemy kopczyk, wlewamy żółtka, wlewamy rum, spirytus lub ocet, dodajemy 6 łyżek śmietany. Jeśli w początkowej fazie ciasto nie chce się zlepić – jeszcze 7 i 8 łyżka śmietany. Zagniatamy elastyczne, twarde ciasto – konsystencją i wyglądem będzie przypominało to na makaron. Zagniatamy ciasto w kulę.   Ciasto możecie

Karo in the Kitchen
Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa 167

mojprzepisna.pl | Bezglutenowa babka pomarańczowo-piernikowa Wiele prób i wiele ciast wyrzuconych do kosza, zanim powstał ten oto przepis. Dzięki pomocy Pani Zosi z grupy Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta (FB) udało się stworzyć ciasto bezglutenowe, idealne. Wilgotne, nie kruszące się, aksamitne i oczywiście bez glutenu. Z dodatkiem dżemu. Ciasto składa się z dwóch ciast, ciemnego(...)oczywiście zrobić tylko kakaowe lub tylko pomarańczowe. Wykonanie jest identyczne, tylko w przypadku pierwszego dodaje się kakao i przyprawę do piernika, a w przypadku drugiego więcej mąki. Składniki na ciasto ciemne: 1 szklanka mąki (u mnie po 1/3 szklanki mąki ryżowej, ziemniaczanej, jaglanej) 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bez glutenu) lub 1 łyżeczka

moj przepis na
Ciasto królewiec 658

Ciasto królewiec to idealny wypiek na nadchodzące święta. Istnieje kilka jego wersji, gdyż w różnych domach przyjęło się wykonywać go w określony sposób. Podobnie jest zresztą z miodownikiem , również bardzo popularnym wypiekiem świątecznym; jest wiele jego odmian, wystarczy znaleźć odpowiedni dla siebie przepis lub za każdym razem wypróbowywać inną recepturę :) Wracając jednak do królewca, muszę przyznać, że nie jest(...)ciasto, które przygotowywało się w moim domu rodzinnym, więc dość sceptycznie podeszłam do przepisu, w którym, jak na początku myślałam, blaty miodowe są połączone dość nietypowo z biszkoptem i z niezbyt dużą ilością budyniu. Nie chciałam jednak wprowadzać zmian, gdyż chcę Wam pokazywać na blogu nie tylko moje kompozycje przepisowe, ale również przepisy tradycyjne, od lat spotykane w wielu domach

Smakołyki Bereniki
Ciasto przeciągane, czyli ciasto FILO. 163

Ciasto filo to była dla mnie zawsze czarna magia. Kojarzyło mi się z egzotyką, z wczasami w Grecji i czymś niesamowicie trudnym do zrobienia. Do momentu gdy się dowiedziałam, że robiłam już ciasto filo i to nie raz, nie wiedząc o tym. A mianowicie chodzi mi o oryginalny, austriacki strudel z jabłkami, który jest robiony właśnie z ciasta przeciąganego(...)pory nie kupuję już gotowego ciasta, robię je sama. Polecam! Składniki na ciasto przeciągane, czyli ciasto FILO podane składniki są na 3 porcje ciasta o wadze 500g każda (ja wykorzystuję jedno, resztę mrożę). Wszystkie składniki (oprócz wody) mają być w temperaturze pokojowej: 1 kg dobrej, tortowej mąki 0,5 łyżeczki soli 1 jajko 500 ml gorącej wody (100 ml zimnej

Rozpustne gotowanie
O tym, jak baba zamieniła się w wielkanocnego gołębia. Colomba di Pasqua na trzy blogi - ciasto, które wie o wiośnie. 147

samy czasie upiekła swoją gołębicę. Po raz kolejny przekonałam się, że czasem nie trzeba słów, by rozumieć się tak doskonale.  To był cudowny weekend. Pachnący wspaniałym ciastem drożdżowym, migdałami i cytrusami. Wyrabianie gołębicy, oczekiwanie aż wzniesie się na odpowiednią wysokość, by móc sfrunąć w niecierpliwe i łakome kolejnych kawałków ręce uskrzydliły mnie i wprawiły w doskonały przedświąteczny nastrój(...)sama gołębica? Zanim napiszę jak smakuje, poczytajcie trochę o jej ciekawej historii. Kiedy po tradycyjnym, wielkanocnym obiedzie przychodzi pora na deser, na włoskich stołach pojawia się Colomba – wyrośnięte ciasto w kształcie gołębicy. Od zamierzchłych czasów gołębica, obok jajka,  jest symbolem pokoju, odrodzenia i miłości. Gołębica z ciasta stała symbolem włoskiej Wielkanocy w pierwszych dziesięcioleciach XX wieku, kiedy to mediolański

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania