Piernikowe ciasto marchewkowe z kokosem i żurawiną 272przepisu, nie mogłam się oprzeć oczywiście drobnym modyfikacjom, m.in. zmniejszyłam ilość proszku do pieczenia, a dodałam sodę - z moich doświadczeń z marchewką wynika, że mocno nadaje ona takim ciastom pulchności . Składniki na 1 keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH): 2 jajka - całe 1 szkl. cukru (200g) 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej (270g) - u mnie tortowa(...)stopniowo dodając cukier - na jasną, puszystą masę. Wlać olej i lekko zmiksować. Powoli dodawać przygotowane wcześniej suche składniki i dalej miksować. Na koniec delikatnie wmieszać marchewkę i żurawinę. Przełożyć ciasto do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia - lub natłuszczonej masłem i obsypanej kaszą manna - jak u mnie . Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec ok. 50-55 min - środkowy
Grunt to przepis!
Bakaliowiec jabłkowy w cieście filo 291Zapraszam na lekkie, zdrowe i pyszne ciasto z serkiem ricotta i jabłkami. W smaku przypomina strudel, z kremowym środkiem, pachnącym przyprawami, owocami kandyzowanymi, a wszystko otulone nieziemsko chrupkim ciastem filo. Efekt miły dla oka, a ciasto prościutkie i szybciutkie w wykonaniu. Przepis, choć nie gości u nas od dawna, jest sprawdzony. Wypatrzyłam i zapisałam go z włoskiego program kulinarnego(...)prova del cuocco”, w którym “ziemscy” konkurenci gotują wraz z największymi szefami restauracji. Jak z szefami, to ciasto musi być pyszne. Polecam bardzo!! Bakaliowiec jabłkowy w cieście filo Składniki: 250 g ciasta filo 700 g jabłek( na szarlotkę) Skórka i sok z cytryny(biologicznej) 50 g orzeszków pinii 100 g rodzynek 100 g owoców kandyzowanych 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczówej
Mia Cucina Sofieta
Kruche ciasto z truskawkami i budyniem 2538sauté , różne wariacje koktajli oraz truskawki, które uwielbiam jeść z makaronem i jogurtem, jadłam już w tym sezonie wielokrotnie... Nie żal mi zatem było wykorzystać je tym razem do ciasta. :) Bardzo lubię kruche ciasta, dlatego to właśnie z tym ciastem postanowiłam zestawić truskawki. Do tego masa budyniowa i deser niedzielny gotowy. :) Podana porcja w przepisie jest na dużą blachę(...)małej tortownicy i foremce kwadratowej). P.S Jak będzie sezon na śliwki to wypróbuję również ten przepis ze śliwkami. :) Śliwki i budyń waniliowy to również będzie udane połączenie! Kruche ciasto z truskawkami i budyniem PRZEPIS (forma: 30 x 25 cm) Temperatura: 190 o C | Czas: ok. 1 h Ciasto kruche 3,5 szkl. mąki pszennej (może być zwykła, ale najlepsza
coolinarnastrefa.blogspot.com
Prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki 42Mam dla Was prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki! Nad tą recepturą pracowałam długo i w końcu udało mi się uzyskać idealne jagodzianki. Są puszyste
Via Gusto
Nowy Brzdąc 68Nowy Brzdąc to moja wariacja na temat ciasta, które znają wszyscy Wielkopolanie – Brzdąc był w każdym domu. Postanowiłam trochę „podkręcić” przepis i wyszedł z tego niezły i przepyszny kawałek tortu 😉 Zobaczcie sami. Uwaga: szklanka 200 ml Blaszka 30 x 35 cm Składniki na ciasto czekoladowe: 3 duże jajka ¼ szklanki cukru pudru 5 łyżek wody 3 łyżek oleju (u mnie(...)sztywną pianę i wykładam na masę czekoladową, nie mieszam jeszcze. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i wysypuję na białka. Teraz całość mieszam delikatnie łopatką do połączenia się składników. Ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35-38 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyciągam z piekarnika i zabieram się
Słodki sentyment
Ciasto Śmietankowy Puszek 210Ciasto Śmietankowy Puszek z budyniem, galaretką i śmietaną przepis Ciasto Śmietankowy Puszek Ciasto Śmietankowy Puszek to warstwowe ciasto z budyniem, galaretką, dżemem i bitą śmietaną . Jest delikatne i pyszne, sprawdzi się jako ciasto na Święta lub inne okazje. Ciasto warstwowe z kremem Ciasto na biszkopcie z kremem budyniowym, galaretką i śmietaną nie będzie tak pracochłonne, jeśli podzielimy sobie pracę(...)Pierwszego można na przykład upiec biszkopt i przygotować krem budyniowy, a następnego wylać galaretkę i wyłożyć bitą śmietanę. Wszystkie warstwy ciasta są proste w przygotowaniu, nie sprawiają wielu problemów. Biszkopt z 3 jaj Pulchny biszkopt z 3 jaj to najprostszy biszkopt na świecie - uda się nawet początkującym, bo nie trzeba oddzielać żółtek od białek, ładnie wyrasta i nie opada
Lekcje w kuchni
Ciasto z malinami, galaretką i bitą śmietaną (Maliniak) 118Ciasto z malinami, galaretką i bitą śmietaną (Maliniak) Ciasto z malinami, galaretką i bitą śmietaną (Maliniak) Ciasto z malinami, galaretką i bitą śmietaną , czyli pyszne Ciasto Maliniak poleca się Wam do dzisiejszej kawy. Biszkopt z malinami jest prosty w przygotowaniu, łączy klasyczne, lubiane smaki lata, które każdemu smakują. Pyszne ciasto z malinami i galaretką Ciasto Maliniak nie jest skomplikowane, mimo(...)płatkami migdałów. Jeśli za nimi nie przepadacie, możecie je pominąć i zastąpić na przykład startą na wiórki czekoladą mleczną lub gorzką Biszkopt z malinami i bitą śmietaną Przepis na ciasto z malinami, galaretką i bitą śmietaną to przepis na mały biszkopt z 3 jaj, który udaje się nawet początkującym - nie trzeba oddzielać żółtek od białek, ładnie wyrasta i nie opada
Lekcje w kuchni
Ciasto Salceson z jabłkami papierówkami i cynamonem 100Ciasto Salceson z jabłkami papierówkami i cynamonem Ciasto Salceson z jabłkami papierówkami i cynamonem Ciasto Salceson z jabłkami papierówkami i cynamonem to szybkie ciasto z dużą ilością jabłek . Takie wilgotne ciasto z jabłkami na oleju jest puszyste i pyszne, idealne dla początkujących w kuchni, bo zawsze się udaje. Jakie jabłka do ciasta salceson z cynamonem? Ciasto Salceson z jabłkami(...)cynamonem na oleju może być przygotowane z Waszymi ulubionymi jabłkami. Ma być ich dużo, bo to głownie one nadadzą ciastu wilgoć. Ja użyłam tym razem papierówek, bo jest na nie sezon, ale skorzystajcie z takich, które najbardziej lubicie lub macie pod ręką. Takie letnie ciasto z papierówką to wspaniały podwieczorek do herbaty. Jak się piecze ciasto salceson z jabłkami
Lekcje w kuchni
Puszyste i delikatne – tajemnica doskonałego wypieku drożdżowego 100rabarbarem i muscovado to jeden z tych smaków, które natychmiast kojarzą się z ciepłymi, letnimi dniami i zapachem domowego wypieku unoszącym się w powietrzu. To połączenie miękkiego, puszystego ciasta drożdżowego z kwaskowatym rabarbarem, które doskonale komponuje się z delikatną słodyczą maślanej kruszonki i cytrynowego lukru. Przygotowanie drożdżówek z rabarbarem jest nie tylko satysfakcjonujące, ale również relatywnie proste, dzięki czemu każdy(...)tylko smakiem, ale i prostotą wykonania. Warto spróbować i cieszyć się tym domowym wypiekiem, który dodatkowo zachwyca smakiem i kolorem. To zaleta cukru trzcinowego muscovado. Zapach świeżo upieczonego drożdżowego ciasta z muscovado jest niesamowicie pociągający! Krok po kroku do perfekcji Tajemnicą smacznych i puszystych drożdżówek jest odpowiednio przygotowane ciasto drożdżowe . Do drożdżowego ciasta dodaję sporo masła, przez co drożdżówki
codojedzenia
Ciasto szpinakowe z serem 175Ciasto szpinakowe z serem jest smacznym i pięknie wyglądającym ciastem na talerzu. Ciasto ze szpinakiem jest również łatwe do przygotowania. Przepis na ciasto ze szpinakiem przekładane serem ma prosty skład i łatwo dostępne składniki. Ciasto szpinakowe z serem to taka zmodyfikowana, mniej kremowa forma znanego ciasta leśny mech. Idealne ciasto na święta i inne mniej i bardziej wystawne przyjęcia. Ciasto(...)szpinakowe z serem jest raczej dość łatwe do zrobienia. Przygotowując ciasto ze szpinakiem, należy jednak pamiętać, aby szpinak po rozmrożeniu dokładnie odcisnąć z wody. Ciasto szpinakowe z serem nie lubi długiego miksowania po dodaniu mąki, mieszać tylko do połączenia się składników. Z mąki pod wpływem intensywnego i długiego mieszania uwalnia się dużo wiązań glutenu, który po upieczeniu sprawia, że ciasto
Kuchcik gotuje
Co to jest autoliza (w piekarnictwie) i jak z niej korzystać 107jest autoliza? Autoliza, to metoda opracowana przez profesora Raymonda Calvela, mistrza francuskiego piekarnictwa, znanego ze swoich dogłębnych studiów nad procesami zachodzącymi cieście. Technika autolizy polega na delikatnym wymieszaniu jedynie mąki i wody podanej w recepturze, po którym następuje okres spoczynku (właściwej autolizy) trwający zwykle od 20 do 60 minut. Dopiero po tym czasie dodaje się pozostałe składniki ciasta i rozpoczyna(...)jego wyrabianie. Ta prosta przerwa pozwala na zajście pewnych magicznych zmian w cieście. Prawidłowy rozwój ciasta wymaga równowagi zarówno rozciągliwości, jak i elastyczności. Opóźniając dodanie drożdży, zakwasu i soli (które mogą mieć wpływ na usztywnienie glutenu), rozciągliwość ciasta ma większą szansę na poprawę. Natomiast, po rozpoczęciu wyrabiania ciasto zyskuje elastyczność, która pozwala mu zachować swój kształt. Dlaczego warto stosować autolizę
Przepisy na domowy ser i chleb
Top 15 przepisów na pyszne ciasta 99przepisów na pyszne ciasta Z owocami, przekładane pysznymi kremami, pieczone i bez pieczenia, a także serniki i ciasta ucierane. Wszystkie mega smaczne i bardzo efektowne, o różnym stopniu trudności wykonania, każdy znajdzie coś dla siebie. Zapraszam po sprawdzone przepisy na rewelacyjne ciasta! Ciasto Kokosowa Krówka Przepis tutaj (KLIK) Bardzo smaczne, efektowne i podzielne ciasto z kajmakiem, kokosem(...)wprost rozpływający się w ustach. Rewelacyjny sernik z dodatkiem jagód (mogą być mrożone) i borówek. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i z pewnością każdy sobie z nim poradzi. Ciasto Marcello Przepis tutaj (KLIK) Mocno czekoladowe nasączone procentami (lub kompotem – jak kto woli ;)), z dodatkiem wiśni. Pyszne i efektowne ciasto, któremu ciężko się oprzeć. Kostka bananowa Przepis tutaj (KLIK
Blog z Apetytem
Ciasto biszkoptowe z mascarpone i wiśniami 178Ciasto biszkoptowe z mascarpone i wiśniami, które jest proste do przygotowania i rewelacyjnie smakuje. Kakaowy, puszysty biszkopt z kremem z mascarpone i konfiturą z wiśni. Szybkie ciasto z mascarpone na święta i nie tylko. Puszyste ciasto biszkoptowe z kremem, które odpowiednio udekorowane, świetnie sprawdzi się jako tort na każdą okazję. Szybkie ciasto z mascarpone uratowało u mnie niejedno przyjęcie. Ciasto(...)biszkoptowe z mascarpone i wiśniami to kakaowy biszkopt z kremem i konfiturą z wiśni. Krem do ciasta przygotowany jest z serka z mascarpone i w połączeniu z puszystym biszkoptem, można uznać nawet za tort. Jeśli ciasto będzie przeznaczone dla dorosłych, biszkopt można dodatkowo skropić alkoholem. Przepis na ciasto biszkoptowe jest bardzo prosty i szybki do zrobienia, gdyż nie trzeba nawet
Kuchcik gotuje
Tarta czekoladowa bez pieczenia 103smakuje…rewelacja! Nie dość, że ta tarta czekoladowa jest przepyszna, to także pięknie się prezentuje i będzie wspaniałą ozdobą świątecznego stołu. Tarta czekoladowa bez pieczenia – idealne ciasto na Boże Narodzenie Jeśli szukasz najprostszego, ale pysznego i pięknego ciasta na święta Bożego Narodzenia, to nie mogłaś/eś lepiej trafić! Jestem pewna, że ta tarta czekoladowa bez pieczenia będzie(...)totalnym hitem wśród Twojej rodziny i znajomych i zniknie w mgnieniu oka. Jej przygotowanie jest bajecznie proste – to ciasto bez pieczenia, więc możemy być spokojni, że zawsze wyjdzie. Spód to ciasteczka Oreo zmiksowane z masłem. W nadzieniu znajdziemy zaś konfiturę malinową polaną prostym czekoladowym ganache. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Prosta tarta czekoladowa bez pieczenia – wskazówki To pyszne ciasto
Na-talerzu.pl
Chleb kukurydziany bezglutenowy 113pojawi się duża piana, można pomieszać. Mąkę kukurydzianą przesiej dokładnie, dodaj do niej ciepłe mleko z zaczynem i pozostałe mleko. Dodaj też jajka i sól. Pamiętaj, aby do żadnego ciasta w którym używasz drożdży nie dodawać jajek z lodówki bo wystudzą ciasto i drożdże nie będą pracować tak intensywnie jak potrzeba. Ciasto wymieszaj dokładnie łyżką do uzyskania aksamitnej konsystencji. Ciasto(...)będzie lejące się, płynne, nie będzie to jak tradycyjne ciasto drożdżowe. Foremkę posmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej wyrobione ciasto do wysokości max 3/4 formy aby nie wypłynęło przy wyrastaniu. Przykryj ściereczką pozostawiając do wyrośnięcia (około 30 minut). Ciasto zwiększy objętość o około 1/3 i stanie się bardziej zwarte (mniej lejące się). Piekarnik rozgrzej
ProstePesto.pl