Ciasto Zagadka Marlenki – miodownik z kajmakiem i bakaliami

Ciasto Zagadka Marlenki – miodownik z kajmakiem i bakaliami

Przepis na : deser

Ciasto Zagadka Marlenki to pyszne kruche ciasto z dodatkiem miodu przełożone powidłami śliwkowymi i masą kajmakową, z suszonymi owocami i czekoladą na wierzchu. Ciasto jest pyszne, dość słodkie (ale nieprzesłodzone) i rozpływające się w ustach. Jest to wariacja na temat tradycyjnego, czeskiego ciasta Marlenka, składającego się z miodowych blatów przełożonych masą budyniową z kajmakiem, które również w Polsce jest bardzo popularne. Składniki na Ciasto Zagadka Marlenki: Blaty miodowe: 500 g mąki pszennej typ 4...

Czytaj dalej na blogu e-PrzepisyKulinarne

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.