biszkopt - przepisów 9225

  1. Biszkopt – wszystko co chcieliście wiedzieć ale nie mieliście kogo zapytać
    Biszkopt – wszystko co chcieliście wiedzieć ale nie mieliście kogo zapytać

    Biszkopt podstawowej formie składa się tylko z jajek, cukru i mąki odpowiednio potraktowanych i użytych w odpowiednich proporcjach. Ciasto biszkoptowe to podstawa do tortów i wielu wymyślnych ciast. Warto wiedzieć jak upiec biszkopt i co sprawia, że biszkopt opada.   Kiedy macie do przygotowania tort, pierwsze co nasuwa się na myśl – o nieeeee, tylko nie biszkopt. Utrapienie dla wielu. Strach(...)oczach, płacz i zgrzytanie zębów. Doskonale to rozumiem bo sama nie lubiłam piec biszkoptów. Zawsze coś było z nimi nie tak. Albo opadały, albo wychodziły za suche. Do czasu. A tym punktem zwrotnym okazał się moment, w którym moje biszkoptowe wykształcenie dostało w łeb po wnikliwym przestudiowaniu przepisu na biszkopt genueński wg Michela Roux.   Kim jest pan Roux

    Przepis pochodzi z bloga Karo in the Kitchen, prowadzonego przez Karo In The Kitchen.

  2. Biszkopt idealny – najlepszy przepis. Biszkopt rzucany.
    Biszkopt idealny – najlepszy przepis. Biszkopt rzucany.

    Biszkopt idealny – najlepszy przepis. Biszkopt rzucany – czyli najlepszy biszkopt do ciast i tortów! Nie opada, a smakuje wyśmienicie! W dodatku jest bez użycia proszku do pieczenia i innych ulepszaczy :) Przepis widniał na blogu już w 2013 roku, ale zdjęcie było masakryczne i opis też do końca nie kompletny – teraz wzbogaciłam go o cenne wskazówki ;) Wysokość biszkoptu możecie(...)formie o średnicy 23 cm będzie wysoki na ok. 7 cm. W dużej blaszce do pieczenia o wymiarach 40 cm x 25 cm biszkopt wychodzi wysoki na ok. 3cm. W tym biszkopcie najważniejszym elementem jest porządne ubicie białek. To dzięki nim i ubiciu na sztywną pianę, nie jest potrzebne użycie proszku do pieczenia. Inspiracja: Moje Wypieki @media (min-width:800px

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne Przeboje, prowadzonego przez Paulinka.

  3. Biszkopt idealny
    Biszkopt idealny

    Ktoś by pomyślał:  „ biszkopt? a cóż w tym trudnego? ”.    Okazuje się, że dla niektórych całkiem sporo. Ileż to razy słyszałem zapłakane głosy mówiące  „ znowu się nie udał ” . A ja wtedy uspokajam i powoli dyktuję ten oto przepis; na biszkopt idealny. Nie ma on sobie równych. Idealnie puszysty, o jasnej barwie, delikatnym smaku, cudownie unoszący się(...)piekarniku i co najważniejsze nigdy nie opada. A jak to osiągnąć? Nic trudnego! Wystarczy postępować dokładnie według przepisu. W biszkopcie tym nie używamy żadnych dodatków specjalnych  —  zero proszku do pieczenia, octu i jakichkolwiek innych ulepszaczy; nasze ciasto ich po prostu nie potrzebuje. Jeśli należycie do grona ludzi, którym biszkopt lubi się nie udać, to wypróbujcie przedstawiony przeze

    Przepis pochodzi z bloga Food Square, prowadzonego przez foodsquare.

  4. Biszkopt z truskawkami inaczej
    Biszkopt z truskawkami inaczej

    Postanowiłam troszkę urozmaicić niby zwykły biszkopt z truskawkami i nadać mu bardziej odświętny charakter. Wygląda i smakuje fantastycznie:)! Największy problem jaki miałam to to, że po ułożeniu wszystkich warstw w tortownicy już nie miałam miejsca na ułożenie na wierzchu truskawek i zalaniu ich galaretką. Musiałam ułożyć pokrojone truskawki tak, żeby blokowały tężejącą galaretkę ale jakoś się udało :)! Zapraszam na trochę(...)inny biszkopt z truskawkami…. Biszkopt z truskawkami – składniki: Biszkopt : 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki (w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia masło i bułka tarta do wysypania tortownicy Warstwa truskawkowa: 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Warstwa śmietankowa: 300 ml śmietany kremówki 1 paczka ciastek Oreo

    Przepis pochodzi z bloga UgotujmyTo.pl, prowadzonego przez ugotujmyto.

  5. Idealny biszkopt lekko kakaowy przepis dla początkujących
    Idealny biszkopt lekko kakaowy przepis dla początkujących

    mojprzepisna.pl | Idealny biszkopt lekko kakaowy Dziś zdradzę Wam mój sekret na idealny biszkopt kakaowy. Krok po kroku. Przepis dla początkujących. Dlaczego zdradzam Wam moje sekrety, ponieważ chcę Wam oszczędzić wielu frustracji, jakie ja przeżyłam szukając tego jedynego przepisu. Dlaczego ten przepis jest idealny, ponieważ biszkopt z tego przepisu jest lekki jak chmurka, z lekko kakaowym smakiem, fajnie się kroi(...)rośnie wysoki, wysoki że Ho ho Do tej pory duża część biszkoptów kakaowych, jakie wychodziły spod mojej ręki były bardziej zbite, mniej puszyste, ten jest mięciutki, lekki i puszysty, z delikatną skórką, bez proszku do pieczenia, lekko słodki, czyli taki jaki kochacie. Nada się do tortu i do sernika na zimno lub do innego ciasta z kremem, musem czy śmietaną

    Przepis pochodzi z bloga moj przepis na, prowadzonego przez Joanna Chmielewska-Ułas.

  6. Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową
    Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową

    Rewelacyjny makowiec na delikatnym puszystym biszkopcie z nutą pomarańczy. Słodycz maku złamana konfiturą pomarańczową nadaje całości niepowtarzalnego, świątecznego smaku dzięki czemu niejeden domownik chętnie sięgnie po kolejny kawałek ciasta. Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa makowa(...)szklanki maku 125 g margaryny 2 małe jajka łyżka mąki ziemniaczanej niepełne pół szklanki cukru (lub mniej) 2 krople aromatu migdałowego konfitura pomarańczowa likier pomarańczowy (opcjonalnie) lukier Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Sposób przygotowania: Biszkopt: Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 23 cm). Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubić białka

    Przepis pochodzi z bloga Słodka Strona, prowadzonego przez SłodkaStrona.

  7. Tort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców
    Tort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców

    kawałki owoców. Proces powstawania ciasta zbliżony do Tortu Kiwi jednak jego truskawkowa wersja jest bardziej słodka i z pewnością znajdzie grono fanów wśród miłośników tych owoców. Tort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców  - Składniki:  4 jajka (osobno żółtka i białka) 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej(...)Masa truskawkowa - jogurtowa: 150 g jogurtu o smaku truskawkowym 200 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + ok. 1/5 szklanki wody Tort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców - Sposób przygotowania:   Tortownice (23 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubijamy

    Przepis pochodzi z bloga Słodka Strona, prowadzonego przez SłodkaStrona.

  8. Różowy tort koronkowy
    Różowy tort koronkowy

    Zaczęłam teraz okres tortowy w związku z tym przedstawiam Wam koronkowy tort.  Różowy dla małej księżniczki. Upieczony jest z dwóch biszkoptów.  Jeden rozmiar 22 cm (rozmiar tortownicy) drugi  18 cm (średnica tortownicy)  Biszkopty białe. W środku przełożone kremem waniliowym z mascarpone i malinami. Na wierzchu masą maślaną, wykonaną na bezie szwajcarskiej. Ozdobiony różową koronką.  Zestaw(...)czyli pastę cukrową i formę silikonową) do robienia koronek kupiłam w angielskiej sieci sklepów Range w UK.  Pierwszy biszkopt 22 cm Biszkopt  5 jajek  (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Mąki wymieszać i przesiać.  Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier

    Przepis pochodzi z bloga Piekarz-Kucharz-Garkotłuk, prowadzonego przez Piekarz-Kucharz-Garkotłuk.

  9. Tort bezowy z kremem śmietanowym. Na biszkopcie.
    Tort bezowy z kremem śmietanowym. Na biszkopcie.

    bardzo łatwe.Trzeba upiec biszkopt, który za każdym razem się udaje. Później bezowy wierzch tortu - czynność niezwykle prosta a beza z tortownicy rodem, to możliwe - wyjaśnię, w czym rzecz - czyni kształt tortu regularnym. Krem też nie przysparza kłopotów, zrobiony nie z ubitej, lecz z kwaśnej śmietany. Miły w smaku. Da się bez trudu zrobić tak, by stał się kremem kawowym(...)zawartej w nim wody, tort z jego użyciem nie zdąży się zestarzeć nim zjedzony w całości przejdzie do historii. Najważniejsza jednak rzecz to ta, że każdą składową poniższego przepisu, biszkopt, bezę lub krem może Czytelnik według własnego uznania wykorzystać po swojemu, czyli na przykład tak: krem do murzynka, biszkopt jako podstawę ciasta z owocowym wierzchem a bezę do otrzymania wykwintnej

    Przepis pochodzi z bloga Srebrna Patelnia, prowadzonego przez Srebrna Patelnia.

  10. Perfekcyjny biszkopt
    Perfekcyjny biszkopt

    pewno nie raz zastanawiałeś się, dlaczego twój biszkopt znów opadł, jest niski, a w środku zakalcowaty. Perfekcyjny biszkopt to nic trudnego! Wystarczy tylko pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym osiągniesz pożądany efekt. Oto moja "ZŁOTA 10" do perfekcyjnego biszkoptu: 1. SKŁADNIKI Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! 2. PRAWIDŁOWE UBICIE BIAŁEK Ubita piana z białek powinna być(...)powoli wlewać do ubitej piany z białek. 3. PRZESIANE, SUCHE SKŁADNIKI Suche składniki powinny być przesiane i delikatnie wmieszane do piany. 4. WYKŁADANIE BLASZKI PAPIEREM DO PIECZENIA Jeśli biszkopt pieczemy w tortownicy, papierem do pieczenia wykładamy tylko DNO formy,boki niczym nie smarujemy. 5. PIECZENIE Czas oraz temperatura pieczenia zależy od ilości składników z jakiej przygotowujemy biszkopt, od wielkości formy

    Przepis pochodzi z bloga Nastoletnie Wypiekanie, prowadzonego przez Justyna Dragan.

  11. Biszkopt z jabłkami.
    Biszkopt z jabłkami.

    potem długo się zastanawiamy co mamy z nich robić i najczęściej powstaje nam pomysł na ciasto lub jak w danym wypadku ciasto powstało przez omyłkę...  Miałem robić biszkopt, który planowałem użyć do tortu lecz w trakcie pieczenia zrozumiałem, że biszkopt jest za niski do przekrojenia (widocznie dla tego bo użyłem jedynie cztery jaja) i wtedy mama zaproponowała górę(...)końca upieczonego biszkoptu przykryć warstwą jabłek. Pomysł był genialny! Ciasto udało się przepyszne takie proste w przygotowaniu, a takie smaczne. Bardzo gorąco polecam do wypróbowania! Składniki: 4 jaja szklanka cukru 3/4 szklanki mąki 5-6 jabłek łyżeczka cukru wanilinowego cukier puder, cynamon (dekoracja) Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek, tak aby do białek nie trafił ani gram żółtka.   Białka

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Łukasza, prowadzonego przez Lukash_p.

  12. 3 bit na biszkopcie
    3 bit na biszkopcie

    ogromne i wręcz niemożliwe do zjedzenia w mniej niż 3 dni, ale to mylne wrażenie bo moje zniknęło z prędkością światła :) ledwo zdążyłam uchwycić je na zdjęciu Składniki: Biszkopt: - 3 jajka - mąki tyle, ile ważą jajka - cukru tyle, ile ważą jajka - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na gęstą i puszysta masę. Mąkę wymieszać z proszkiem(...)cukrem pudrem. Dodatkowo: - masa kajmakowa (u mnie orzechowa) - 300 g herbatników - kakao do posypania ciasta - poncz (czarna herbata + cukier + sok z cytryny) Przygotowanie: Z upieczonego i wystudzonego biszkoptu ściąć wierzchnią warstwę, nasączyć ponczem. Na biszkopcie rozsmarować masę budyniową, ułożyć warstwę herbatników, nałożyć masę kajmakową, następnie ponownie herbatniki i ubitą śmietanę. Całość włożyć na noc do lodówki, by herbatniki nabrały

    Przepis pochodzi z bloga Malinowo w kuchni, prowadzonego przez Malinowo w kuchni.

  13. Komunijny tort truskawkowy
    Komunijny tort truskawkowy

    masła ( miękkie) 2 i 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mleka 1200 g śmietany kremówki  250 g mascarpone  1/2 małej puszki mleka skondensowanego słodzonego Potrzebujemy dwóch rozmiarów biszkoptów  Pierwszy biszkopt 24 cm Biszkopt  5 jajek  (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki(...)przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką, tak aby białka nie opadły.  Przełożyć do tortownicy. Tortownice wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia ( samo dno) boków nie smarujcie niczym, później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu

    Przepis pochodzi z bloga Piekarz-Kucharz-Garkotłuk, prowadzonego przez Piekarz-Kucharz-Garkotłuk.

  14. Biszkopt rzucany
    Biszkopt rzucany

    Najlepszy przepis na biszkopt, jaki kiedykolwiek piekłam . Puszysty, delikatny, wysoki, lekko słodki no i banalnie prosty. Najbardziej w nim lubię to, że zawsze się udaje i nigdy nie wychodzi suchy (oczywiście jak go przetrzymacie za długo w piecu, to go w końcu wysuszycie :) ) Biszkopt ten nazywa się „ biszkoptem rzucanym ” z powodu tego, iż po upieczeniu i wyjęciu(...)pieca jest on rzucany na zabezpieczony blat. Dzięki temu stabilizuje się jego struktura :) Biszkoptu rzucanego używam głównie do tortów, ale świetnie się sprawdzi w innych ciastach. Biszkopt z tego przepisu kroję najczęściej na 3 części, ale możecie go również przekroić na pół. Polecam! Składniki biszkoptu: 7 jaj (używam rozmiaru L) 200 g cukru 160 g mąki pszennej tortowej

    Przepis pochodzi z bloga Moja Delicja, prowadzonego przez mojadelicja.

  15. Tort na drugie urodziny
    Tort na drugie urodziny

    wydawało mi się,że będzie za mały na przewidywaną liczbę osób, postanowiłam postawić go na okrągłym torcie. Ponieważ nie miałam odpowiednio dużej okrągłej formy na podstawę, piekłam prostokątne biszkopty z których wycinałam koła. W rezultacie wyszedł ogromny tort oraz duża ilość nie wykorzystanego biszkoptu, z którego zrobiłam ciastka przełożone pozostałą masą i bajaderki . Tort ze względu na masę jogurtową trochę(...)się skrzywił, ale i tak był pyszny i robił wrażenie. Składniki: - Na 1 biszkopt: 10 jajek ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 szklanki mąki pszennej 2 ½ szklanki cukru pudru 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 ½ łyżeczki octu - Masa jogurtowa: 3 jogurtu 400g (u mnie o smaku owoce leśne) 6 galaretek (u mnie jagodowe) - Warstwa z czarnrj pożeczki: ½ kg czarnej pożeczki 3 łyżki

    Przepis pochodzi z bloga Mama Gotuje, prowadzonego przez metztil.

  16. Seromakowiec na bezglutenowym biszkopcie, bez cukru i tłuszczu
    Seromakowiec na bezglutenowym biszkopcie, bez cukru i tłuszczu

    Myślę, że ciasto "Seromakowiec" to hit tych Świąt. Połączenia moich dwóch ulubionych ciast- makowca i sernika, na bezglutenowym biszkopcie, z dodatkiem polewy z rozpuszczonych krówek i posiekanymi orzechami laskowymi...Mhmm czego chcieć więcej. Kochani! Dodaję ten przepis dziś abyście i Wy mogli zrobić na Święta to cudowne ciasto. Pragnę jeszcze dodać, że jest to ciasto bez cukru i bez tłuszczu(...)dodatku bezglutenowe (jeśli pominiemy polewę) dlatego zasługuje na szczególną uwagę. Serdecznie polecam bo smakuje tak jak wygląda. Składniki: Biszkopt 5 jaj 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki stewii Masa makowa: 600 gram masy makowej, ja użyłam z tego przepisu: masa makowa 2 ubite na sztywno białka 2 łyżki miodu wrzosowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa serowa

    Przepis pochodzi z bloga Mango Papaja, prowadzonego przez mangopapaja.

  17. BISZKOPT OWSIANY Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM
    BISZKOPT OWSIANY Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM

    zatem zabraknąć na moim blogu ciasta ze śliwkami:) Nie jest to jednak tradycyjny placek:) Moje Dzieci bardzo chciały zjeść "jakieś" ciasto ze śliwkami i kremem, więc tak oto powstał biszkopt w zdrowszej wersji, bo z mąki owsianej, który przełożyłam kremem na bazie budyniu i mascarpone. Na wierzch ułożyłam duże, jędrne i słodkie śliwki, które uprzednio posypałam cynamonem i brązowym cukrem(...)Ważne jest tylko, aby śliwki były naprawdę słodkie, by ich smak dominował nad całością. Ciasto pięknie się prezentuje, także z powodzeniem może uchodzić za torcik:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA BISZKOPT OWSIANY: 3 jaja 1/3 szklanki + 1 łyżka cukru 3 czubate łyżki mąki owsianej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki gorącej wody SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY: 1 opakowanie budyniu śmietankowego

    Przepis pochodzi z bloga Słodko-Słony Świat Ilony, prowadzonego przez Ilona11.

  18. Biszkopt z jabłkami
    Biszkopt z jabłkami

    Lekki i puszysty biszkopt z jabłkami i kremem śmietanowym Biszkopt z jabłkami SKŁADNIKI:  Biszkopt jajka - 9 szt mąka - 2 szkl cukier - 2 szkl mąka ziemniaczana - 2 łyżki ocet - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki sól tłuszcz PONCZ woda gotowana -1 szkl sok z cytryny - 0,5 szt cukier - 1 łyżka KREM śmietana kremówka 36% - 250 ml cukier(...)cukier - 2 łyżki galaretka cytrynowa - 1 opak POLEWA CZEKOLADOWA jajko - 1 szt kakao -3 łyżki cukier -3 łyżki margaryna - 0,5 kost DEKORACJA wiórki kokosowe PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodać cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku i ocet, zmiksować. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Danusi, prowadzonego przez danusia19671.

  19. Biszkopt z truskawkami - Sponge cake with strawberries
    Biszkopt z truskawkami - Sponge cake with strawberries

    pisałam,niestety rozchorowałam się. Cały tydzień nic tylko leżenie w łóżku,gorączka,która wcale nie schodziła. W końcu jest lepiej i zaczynam działać. Dzisiaj przepis na banalnie prosty biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami. Od razu przepraszam za zdjęcie,jakość nie najlepsza,aaa i kawałek też ostatni :D 5 jajek 1 szklanka mąki 1łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru(...)końcu wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Ciasto wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 35-40 minut w 180 stopniach. Ostudzony biszkopt przekrój na pół. Zimne mleko przelej do wysokiej miski i ubij ze śnieżką. Dodaj schłodzone galaretki. Masę ubij mikserem. Pod koniec dodaj truskawki i delikatnie wymieszaj,tym razem łyżką. Masę wyłóż

    Przepis pochodzi z bloga Around the flavors, prowadzonego przez ewuska2016.

Wybierz stronę :