biszkopt - 18068 przepisów (strona:8/1205)

Biszkopt przekładany malinami i kremem budyniowym 241

Ciasto biszkoptowe nadaje się nie tylko do tortu. Można z niego wyczarować także przepyszne ciasto. Biszkopt możemy nasączyć sokiem z cytryny, wtedy będą mogły go jeść także dzieci. Ciasto przełożone malinami i budyniem kokosowym doskonale się komponuje. Składniki na biszkopt jasny: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)łyżki skrobi ziemniaczanej Składniki na poncz do nasączenia ciasta: sok z 1 cytryny (około 4 łyżki) ok. 4 łyżki wody Dodatkowo do przełożenia ok. 250 g malin Przygotowanie biszkoptu Nim zaczniemy piec biszkopt wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spód kwadratowej formy o boku 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki zostawiamy bez papieru. Nie posypujemy ich też bułką

Dieta bez mleka
Cytrynowy biszkopt. 216

łyżką. Białka ubić z solą i delikatnie połączyć z z ciastem. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i piec w temp.165stop.przez 35 min. Ciasto powinno pozostać jasne. W trakcie pieczenia biszkoptu gotujemy syrop. Obieraczką do warzyw obrać skórkę z drugiej cytryny, nie wyrzucać skórki. Wycisnąć sok z obu cytryn ,wlać do małego rondelka, dolać wodę, wsypać cukier krystaliczny i skórki(...)cytryny. Gotować kilka minut. Upieczony biszkopt ponakłuwać i polać syropem. Odwrócić spodem do góry ,ponakłuwać i polewać syropem. Na końcu można syrop jeszcze trochę zagęścić i znowu polać ciasto. My lubimy ciepłe, ale można schłodzić w lodówce i podać z ubita śmietaną

Kulinarny karnet Christophera
Biszkopt Joconde w torcie literkowym. 52

Biszkopt Joconde jest pysznym ciastem o migdałowym aromacie. Sam w sobie jest bardzo smaczny , a w połączeniu z kremem to po prostu niebo w gębie. Dzięki dużej zawartości jajek , masła i mąki migdałowej Joconde ma przyjemnie wilgotną strukturę. Nie obsycha zbyt szybko i idealnie nadaje się do przycinania. Dlaczego biszkopt Joconde? Wszystkie te powyższe cechy sprawiają, że biszkopt Joconde idealnie(...)ciasta nie przesuszały się,  a jednocześnie nie zbyt mokre, aby swobodnie mogło utrzymać nadany mu kształt i nie pokruszyło się. Tort pracowni Sweet Dreams Maji Cembrowskiej Alternatywą do biszkoptu Joconde jest ciasto kruche na migdałach. W smaku bardzo dobre jednak nie tak miękkie jak Joconde . Niektórzy skarżą się też na problem z krojeniem, jeśli ciasto nie jest dobrze nasiąknięte

SmartBake.pl
Ciasto z ptasim mleczkiem siostry Anastazji 84

szkoda zachodu, ale potem mnie olśniło! Dlaczego szkoda zachodu? Czyż nie jesteśmy warci pysznych i dziwacznie wyglądających wypieków? Jasne, że jesteśmy! Dziwaczek jest genialny, kryje w sobie pyszne biszkopty, krem kawowy i ptasie mleczko. Ciasto z ptasim mleczkiem jest idealne na Komunie, imieniny, urodziny i wszelkiego rodzaju ważne uroczystości. Jest również genialne bez żadnej okazji! Składniki powinny mieć temperaturę pokojową(...)Szklanka ma u mnie 250 ml. Zdjęcia zrobione na szybko, niemalże w ostatniej chwili ! Składniki na biszkopt I: - 4 duże jajka (oddziel żółtka od białek) - 150 g cukru drobnego - 80 g mąki tortowej - 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 3 kropelki aromatu waniliowego  Składniki na biszkopt II: - 6 dużych jaj ( oddziel żółtka od białek) - trochę

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto ananasowe z kokosem 116

Nasz ulubiony przepis na przepyszne ciasto ananasowe z kokosem i kremem budyniowym. Dzięki dwóm warstwom kremowego nadzienia oraz delikatnemu biszkoptowi, każda porcja tego ciasta jest pełna ananasowo- kokosowych smaków. To bez wątpienia idealne ciasto na specjalne okazje, jak komunie, urodziny, święta i inne wyjątkowe uroczystości rodzinne. Jeśli tak jak my, lubisz egzotyczne smaki, ciasto ananasowe z kokosem powinno trafić również(...)Twoje gusta. Jak wszyscy doskonale wiemy, idealne ciasto na biszkopcie zaczyna się od pysznego, wilgotnego i puszystego spodu. Nasz biszkopt z lekką nutą cytryny świetnie kontrastuje ze słodyczą kremu ananasowego i kokosowego. Dzięki wyważonym proporcjom, nie dominuje w żaden sposób nad gwiazdą tego pysznego ciasta, którym jest ananas. Aby wydobyć głębię jego smaku, warto użyć do tego cytrusów. My zazwyczaj

Kuchnia Na Wypasie
Torty – podstawy wykonania i potrzebne narzędzia 112

Przydatne narzędzia: Rant cukierniczy – warto zainwestować w zakup rantu, po pierwsze dlatego, że w odróżnieniu od tortownicy, możemy w nim regulować średnicę, w zależności jakiej wielkości biszkopt potrzebujemy, a po drugie rant jest dużo wyższy od tortownicy i łatwo w nim składać tort (przekładać blaty biszkoptu kremami, żelkami, musami itp), dzięki czemu tort wychodzi równiutki. Rant cukierniczy co prawda(...)spodu jak klasyczna blaszka, ale uwierzcie mi, pieczenie w nim biszkoptu to żaden problem. Wystarczy spód wyłożyć papierem do pieczenia i od dołu owinąć szczelnie folią spożywczą. Mikser lub robot planetarny – bez tego ciężko będzie zrobić tort. Zarówno zrobienie biszkoptu, jak i kremów oraz tynku wymaga użycia miksera lub robota. Ciężko powiedzieć, która opcja jest lepsza, ja używam robota

Blog z Apetytem
Malinowa chmurka na biszkopcie 337

Malinowa chmurka na biszkopcie jest lekka i rozkosznie pyszna. Doskonale komponują się także 4 warstwy ciasta. Puszysty biszkopt z dużą ilością malin zatopionych w galaretce, pyszna masa z mascarpone i chrupiąca beza. Niebywała uczta dla zmysłu wzroku oraz podniebienia. Czy ciasto malinowa chmurka na biszkopcie ma jakąś wadę? Oczywiście, że tak, bardzo szybko znika z talerza :-), trudno oprzeć się pokusie(...)20cm – 30cm, 24cm – 24cm lub tortownicy o średnicy 24cm – 26cm. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, a serek mascarpone oraz śmietanka oczywiście schłodzone. Warstwa 1 – biszkopt. szklanka mąki pszennej (144g) pół szklanki cukru (100g) 5 jajek (temperatura pokojowa) łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Warstwa 2 – galaretka z malinami. W sezonie letnim korzystam ze świeżych

Ania gotuje
Tort wiosenny 103

było, ale czy musi być okazja, aby przygotować tort?! Tort wiosenny z musem truskawkowym, warstwą kisielu przygotowanego z ananasa i śmietanki kokosowej o tak, do popołudniowej kawki. Przepis na biszkopt idealny już poznaliście, jest rewelacyjny i niezawodny wykorzystamy go do dzisiejszego tortu. Biszkopt można upiec dzień, czy dwa wcześniej, a po wystudzeniu przechować owinięty w folię spożywczą w lodówce. Biszkopt(...)można również zamrozić, jeśli macie tylko miejsce w zamrażalniku może spędzić tam do trzech miesięcy. Należy pamiętać o szczelnym zawinięciu biszkoptu przed włożeniem do zamrażalnika, aby biszkopt nie wysechł i nie przeszedł zapachem z zamrażalnika. Tort wiosenny jest delikatny jak chmurka, wilgotny biszkopt nasączony ponczem z dodatkiem likieru kokosowego. Między warstwami biszkoptu spoczywają dwie warstwy. Warstwa miksowanych truskawek i warstwa

SprawdzonaKuchnia.pl
Biszkopt bezglutenowy 99

Czas czytania: 2 min Przepis na biszkopt idealny już poznaliście teraz przyszła kolej na biszkopt bezglutenowy . O przepis na wersję bezglutenową zostałam poproszona przez jedną z mam dziecka uczulonego na gluten, jajka kurze i nabiał! To dość duże wyzwanie, ale udało się! Muszę przyznać, że biszkopt jest wspaniały lekko wilgotny i puszysty pięknie rośnie. Rośnie równiutko bez pagórków(...)jego cudownie żółty kolor. W przepisie tym zastosowała tę samą sztuczkę co w przepisie na biszkopt idealn y. Jest sztuczka polegająca na rzuceniu formy z ciastem na podłogę zaraz po upieczeni. Dzięki czemu jest równiutki, jak blat stołu. To bardzo prosty zabieg i zawsze się sprawdza. Po wyjęciu z piekarnika rzucamy biszkopt (w formie) z wysokości około

SprawdzonaKuchnia.pl
Czekoladowy tort z masłem orzechowym 108

dobry i z każdym kęsem coraz bardziej wciągający. Choć poniższy proces wykonania jest dość długi i może niektórych przerazić, to zapewniam, że wykonanie toru jest bardzo łatwe i szybkie. Biszkopt można upiec nawet dwa dni przed przygotowaniem tortu, a cały przepis na biszkopt kakaowy możecie zobaczyć w poprzednim wpisie. Tam też znajdziecie opis innej wersji wykonania biszkoptu, może będzie(...)czekolady! Course Desery Cuisine American Keyword masło orzechowe Prep Time 40 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 1 hour 20 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na biszkopt: 120 g mąki tortowej 150 g cukru pudru 5 dużych jajek koniecznie w temperaturze pokojowej 30 g kakao bez żadnych dodatków Składniki na krem 180 g masła orzechowego gładkiego

SprawdzonaKuchnia.pl
Tort czekoladowo-orzechowy 88

córek, a później mama, tata, mąż… tyle imprez w ciągu dwóch miesięcy daje duże pole do twórczości! Z okazji urodzin męża powstał tort czekoladowo-orzechowy przygotowany na bazie biszkoptu kakaowego , przepis na biszkopt poznaliście już w poprzednim przepisie. Dziś możemy wykorzystać ten pyszny biszkopt o intensywnym kakaowym smaku do przygotowania tortu. Lekki krem przygotowałam z bitej śmietany, serka mascarpone(...)tortu. Całość smakuje fantastycznie i każdy, kto lubi orzechy i czekoladę będzie w siódmym niebie! Przygotowanie tortu jak zawsze można rozłożyć sobie na dwa dni. Po pierwsze trzeba upiec biszkopt, który po całkowitym wystudzeniu należy owinąć w folię spożywczą. Taki biszkopt można przechować w chłodnym miejscu dzień lub dwa. Biszkopt można również zamrozić, a w razie potrzeby wyjąć i przygotować

SprawdzonaKuchnia.pl
Tort Świnka Peppa - tort z czerwoną porzeczką i serkiem mascarpone 165

Peppę. Zaopatrzyłam się więc w książeczki o Peppie i na dużej kartce narysowałam jej głowę, a następnie wycięłam ją. Z szablonu tego korzystałam podczas formowania Peppy z upieczonego już biszkoptu, tuż przed przekładaniem masą i owocami. Od początku wiedziałam (tu nie musiało być żadnych przemyśleń), jaki ma być smak tortu i jakie owoce mają się w nim pojawić - postawiłam(...)czerwoną porzeczkę i wybór okazał się być świetny. Jak dokładnie wykonywałam więc ten tort? Biszkopt jasny (do przekrojenia): - 6 jajek - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 5 płaskich łyżek mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru - szczypta soli Biszkopt ciemny:  - 4 jaja - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wielopokoleniowo
Ciasto Balladyna BEZ PIECZENIA – przepis z kajmakiem i galaretką 95

Przepis na ciasto Balladyna bez pieczenia, czyli ciasto na podłużnych biszkoptach z kremem czekoladowym, kajmakiem, herbatnikami i malinową galaretką. Ciasto nie wymaga długiego czasu przygotowania. Jest idealne do kawy, a także jako ciasto na Święta oraz imprezę. Sprawdzi się również w formie tortu. Jakie ciasto zrobić bez piekarnika? Jeśli nie posiadasz piekarnika lub akurat nie chcesz go używać, świetną alternatywą(...)ciasta bez pieczenia. Najczęściej bazą takich ciast są herbatniki lub biszkopty. Do tego sprawdzi się bita śmietana, mascarpone, galaretka, kajmak i masy maślane. Znanymi ciastami bez pieczenia są: rafaello, 3 bit, kinder bueno. Polecam również spróbować ciasto Balladyna, na które przepis znajdziesz poniżej. Jakie szybkie ciasta bez pieczenia można zrobić? Ciasto Balladyna bez pieczenia to ciasto, które zrobisz

Via Gusto
Przekładaniec budyniowo-jabłkowy 393

kwestia doświadczenia, ale osobiście gdy mieszam tego typu masę łyżką, wychodzą mi grudki. Masa po czasie gęstnieje, więc dobrze jest przygotować ją na sam koniec, kiedy mamy przestudzone biszkopty, przekrojony biszkopt kakaowy i tężejące już masy jabłkowe. Masa budyniowa wykładana jest na biszkopt od razu po przygotowaniu, więc w kontakcie z masą jabłkową, może ją nieco „rozpuścić(...)dobrze więc, by masa jabłkowa była odparowana zanim doda się do niej galaretkę, by nie było w niej zbyt dużo soków. Ja osobiście składając biszkopt nałożyłam masę budyniową na kakaowy biszkopt, na to dałam masę jabłkową, przykryłam jasnym biszkoptem i wyłożyłam drugą masę jabłkową, ale drugą część masy budyniowej rozprowadziłam na kakaowym biszkopcie i przyłożyłam go do masy jabłkowej, odwracając

Smaki Na Talerzu