ostatnią niedzielę moja córka przystępowała do I Komunii i z tej okazji upiekłam dla niej wyjątkowy tort. Składa się on z czterech biszkoptów w różnych smakach:orzechowym, migdałowym, kawowym i kokosowym. Całość przełożona jest masą kajmakową i masą maślano-jajeczną. Przygotowanie tortu podzielmy sobie na 2 dni. Biszkopty warto upiec dzień wcześniej. Na drugi dzień rano przełożyłam tort połową masy(...)eustomy i gipsówki. Używając masy cukrowej masz pewność, że wydruk nie pomarszczy się jak to dzieje się przy zwykłym opłatku. Tort wszystkim bardzo smakował z czego jestem niezmiernie zadowolona :) Biszkopt kawowy: 7 jajek 7 łyżek cukru 1/2 szkl mąki krupczatki 2 łyżki kawy mielonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza kokosowa: 7 białek 20 dag kokosu 20 dag cukru
Smakołyki Asiwiśniami i likierem jajecznym Krupnik Advokat Premium. Likier przygotowany jest na bazie naturalnych żółtek, jest smaczny i kremowy. Przygotowałam więc tort aromatyczny, kwaskowaty od owoców, z kakaowym, wilgotnym biszkoptem, który wspaniale smakuje ze śmietanowym kremem advokat , pycha! Tort nie jest trudny do zrobienia i możemy go dowolnie udekorować. Będzie wspaniałym ciastem na wyjątkowe okazje, rodzinne spotkania, przyjęcia. Zamiast wiśni możemy(...)użyć czarnej porzeczki, również będzie pysznie, polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort z wiśniami i advokatem Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 180g cukru 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 50g kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego 5 łyżek oleju Nadzienie: 400g mrożonych
Mała Cukierenkaowocami leśnymi. Tort pieczony jest w małej formie o średnicy 17 cm i jest idealny na mniejszą liczba gości. Do przygotowania tego tortu wykorzystuje niezawodny przepis na tzw. biszkopt rzucany . Tort przekładany jest bitą śmietaną, musem jagodowym i owocami. Najczęściej korzystam ze śmietanki 30 % (chyba, że robię dużą imprezę i duży tort), bo wtedy tort jest lżejszy(...)lubię też bawić się w dodawanie żelatyny). Wam natomiast polecam użycie śmietanki 36%, która raz, że szybciej się ubije, a dwa – tort będzie lepiej wyglądał :) Składniki biszkoptu: 3 jaja + 1 żółtko (używam rozmiaru L) 100 g cukru 85 g mąki pszennej tortowej 30 g mąki ziemniaczanej Mus jagodowy: 170 g jagód lub borówek (lub mieszanki jagód i borówek
Moja DelicjaCiasto Tiramisu przygotowane na spodzie z upieczonego biszkoptu Z okazji zaległych walentynek dziś urządziliśmy sobie małe świętowanie :-) Pyszny obiadek, a na deser klasyczne Tiramisu i kolejny sezon "Czasu honoru". W końcu nadrabiamy zaległości związane z tym serialem, wciąż odkładaliśmy go na później, ale jak już rozpoczęliśmy go oglądać , tak nie wiem nawet kiedy zaczynamy i kończymy kolejny sezon(...)lada wyczyn utrzymać go tak długo, po prostu deser jest tak pyszny że znika w sekundę :-) Deser Tiramisu przygotowany bezpośrednio w pucharku na spodzie z biszkoptów Czekoladowa niedziela ... włoski deser Tiramisu na biszkopcie: W pierwszej kolejności pieczemy biszkopt, który będzie nam potrzebny na spód naszego ciasta. Składniki na biszkopt: 2 jajka 1/3 szklanki cukru szczypta soli
Aromatyczne Podróżemojprzepisna.pl | Biszkopt rzucany Genialny przepis na biszkopt który zawsze mi wychodzi, co prawda czasem wyższy czasem niższy, ale nigdy nie wyszedł zakalec. Tylko 4 składniki a takie cudne ciasto. Biszkopt może stanowić bazę pod tort lub pod inne ciasto. Tym razem biszkopt robiłam z 10 jaj na dwie tortownice 20 cm i 23 cm. Wyszedł mi biszkopt o wysokości(...)Przepis na biszkopt kakaowy jest już na blogu. Przepis na biszkopt rzucany pochodzi ze strony Moje wypieki. Biszkopt: 10 jaj rozmiar L w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać cukier, mikser ustawić
moj przepis naNiech Was nie zmyli ‘cukrowy’ wygląd- tort jest mięciutki, delikatny, śmietankowy i pyszny ! Jedynym lukrowym elementem są misie i ich serduszkowa podstawa. Reszta- to domowy, puszysty biszkopt, śmietankowy krem na bazie kremówki i serka mascarpone oraz masa krówkowa. Zatem nasz tort, nie tylko świetnie wygląda- ale i pysznie smakuje! Tort szczególnie sprawdza się we wszystkich tych okazjach, gdzie(...)alkoholem. Zwykła, tradycyjna puszka masy krówkowej, też się świetnie sprawdza i pysznie smakuje. Jeżeli jednak zdecydujecie się na tą z dodatkowymi procentami – to pamiętajcie żeby już do nasączania biszkoptu nie używać nic alkoholowego- inaczej smak alkoholu będzie zbyt dominujący i przyćmi inne walory smakowe ( wiem, że niektórym mogłoby to się spodobać – ale naprawde nie o to chodzi
Domowe TortyDzisiaj na blogu słodki przepis. Tym razem proponuję Wam przygotować do kawy biszkopt z bitą śmietaną, pianką z galaretki, owocami i cytrynową galaretką. Taki biszkopt lubi prawie każdy! To ciasto jest pyszne, lekkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, a poradzi sobie z nim każdy. Samo ciasto biszkoptowe jest „bazą” do moich tortów, torcików z owocami, czy też rolad. Biszkopt wychodzi(...)równy, delikatny i puszysty, zawsze się udaje, biszkoptu z tego przepisu nie da się spieprzyć! Ostatnio przygotowywałam z tego przepisu na biszkopt z owocami oraz roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami. Przepis na Biszkopt z bitą śmietaną i pianką z galaretki na dużą blachę ok. 35 x 25 cm: Składniki na biszkopt
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjuż robię to nie robię zdjęć ... aż w końcu postanowiłam zrobić tort od tak na weekendowe objadanie. Tort jest prosty można go zrobić z malinami lub truskawkami. Przepis na biszkopt i krem pochodzi z blogu Kwestia smaku a pomysł z wykorzystaniem biszkoptów Lady fingers z blogu Sweet place Składniki (na tortownicę 24 cm) : Biszkopt : 6 jajek ( w temperaturze(...)ciemnej herbaty (z dwóch torebek) z odrobiną aromatu waniliowego *nasączeniem może być też herbata z sokiem z cytryny lub mocna herbata owocowa np malinowa Dekoracja : 2 opakowania biszkoptów Lady fingers (po 140 g) cukrowe dekoracje do ciast wstążka Wykonanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni w opcji góra-dół, bez termoobiegu. Tortownicę dokładnie
cucinaretylko do tortów czy rolad. Jego przygotowanie nie wydaje się skomplikowane - w końcu potrzebujemy tylko jajka, cukier i mąkę, i przy zastosowaniu odpowiedniej receptury powinniśmy otrzymać piękny, wyrośnięty biszkopt. Jednak nie zawsze tak się dzieje, w końcu czasem najmniej skomplikowane rzeczy bywają najtrudniejsze. Co więc zrobić, by przygotowany przez nas placek był pozbawiony zakalca, będąc jednocześnie puszysty, mięciutki i wyrośnięty(...)Spróbuję przybliżyć to w tej części mojego mini-poradnika. Musimy pamiętać, że na biszkopt, jak samo jak na wiele innych potraw czy deserów, istnieje wiele przepisów. Zazwyczaj możemy przygotowywać go ubijając całe jajka, a następnie dodając resztę składników lub oddzielając białka od żółtek (wtedy podstawą masy jest ubita piana z białek). Z uwagi na fakt, iż ja najczęściej w swoich
psgotujemyPrzyjeżdżamy ze sporym, bo półgodzinnym wyprzedzeniem do Studia CookUp, a tam już większa część stołu zastawiona jest pojemniczkami z odmierzonymi składnikami na biszkopty, ciasta, polewy i kremy! Już można wyobrażać sobie smak kremu cytrynowego, chrupkość orzechów w biszkopcie orzechowym czy smak polewy czekoladowej, która wykończy czekoladowy tort. Tym razem zamiast Tomka, pojechała ze mną moja przyjaciółka Marta. Temat tortów(...)najpierw najważniejsze informacje i nauka, a potem tylko trening ;) Zajęcia odbywały się z Dominiką Krzemińską, z którą mieliśmy już wcześniej zajęcia z serników. Pracę zaczęliśmy od przygotowania biszkoptu do tortu cytrynowego, korzystając z pierwszego ze sposobów na przygotowanie biszkoptu - zaczęliśmy od podgrzania białek z cukrem. Poznaliśmy najistotniejsze rzeczy odnośnie podgrzewania białek, sposobu wmieszania mąki i jak powinno wyglądać ciasto
Plate of JoyKończę swój urlop i w związku z tym zapraszam na coś słodkiego - pyszne ciasto biszkoptowe :) Ciasto podpatrzyłam w jednej z kawiarni w moim mieście :) Składniki (na blaszkę 36x24 cm): Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Owoce: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki pomarańczowe + woda Wierzch: 600 ml śmietanki(...)minut. Studzimy, przekrawamy wzdłuż. 2. Brzoskwinie kroimy w kostkę. 3. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (odjęłam trochę wody). 4. Tężącą galaretkę mieszamy z pokrojonymi brzoskwiniami. Wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugą częścią. 5. Śmietanę ubijamy z śmietan-fixami i cukrem pudrem, wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy tartą gorzką czekoladą. Ciasto schładzamy w lodówce. Smacznego
Kuchnia domowa AniSkładniki : 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 4 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 - 4 średnie jabłka Przygotowanie : Jabłka obrać
Proste PotrawyTruskawki się skończyły, a razem z nimi kontrowersje na ich temat . Teraz na tapecie super kwaśne porzeczki i słodkie maliny. Dużo tego kupiłam. Na pewno
Matka ŻywicielkaKoniec wakacji oznacza początek sezonu na śliwki. Zanim zabiorę się za powidła polecam wszystkim biszkopcik ze śliwkami. Ciasto jest bez mleka, bez proszku do pieczenia ani
prawdziwe jedzenie