Biszkopt! Upieczenie biszkoptu zawsze kojarzyło mi się z czymś niewykonalnym. Bałam się, że nie wyrośnie albo opadnie po wyjęciu z piekarnika i zmarnuję olbrzymią ilość jajek. Dzięki Bogu postanowiłam jednak zaryzykować! Odkryłam, że biszkopt to nic trudnego, wystarczy mieć dobry przepis, trochę zapału i oczywiście jajka ;) Przepis, który mi służy do pieczenia biszkoptu nigdy mnie nie zawiódł i zawsze się(...)sprawdza. Ciasto jest puszyste, lekkie i znienacka nie zmniejsza swojej objętości. Jednym słowem -> ideał :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 2/3 szklanki mąki krupczatki 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki octu spirytusowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, a żółtka mieszamy
Kuchnia Pani WiosnyI znowu szarlotka :) nie ostatnia! :D czy ja już mówiłam, że uwielbiam szarlotki? ;) na tą przepis miałam od dawna, ale był tak długo nieużywany, że można
Kolorowy PrzepisownikJestem fanką jabłek, bardzo lubię je pod różną postacią czy to w cieście, w surówce czy w sałatce, na surowo i pieczone. Po prostu jabłka dla
Delicious TitbitsDziś pokaże wam jak piekę najlepszego jak dla mnie biszkopta przepis jest na dużą prostokątną formę, ale jeśli chcemy żeby był wyższy należy wlać ciasto do
Tanio szybko zdrowoSkładniki: 5 jajek 3/4 szklanki mąki tortowej (130g) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (40g) 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: 1. Żółtka jaj
A Ty Smakuj MnieDzisiaj przepis na bardzo proste, wręcz banalne ciasto . Ostatnio weny do gotowania i pieczenia próżno u mnie szukać. Pewnie nawet niektórzy pomyśleli, że blogowanie mi się
Smaczna PyzaBiszkopt i krem najlepiej jest robić dzień wcześniej. Na drugi dzień biszkopt dopiero smarujemy dżemem i gotowym i zimnym już kremem. BISZKOPT: Składniki: 4 jajka ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej 3 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej) 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej Pozostałe składniki: krem o smaku kakao w 5 minut 200 ml zimnego(...)margaryny do kremu dżem u mnie własnej roboty malinowo - porzeczkowy tabliczka gorzkiej czekolady - do polewy 50 ml mleka do polewy z czekolady dowolne owoce u mnie porzeczki opis biszkoptu: Białka ubić ze szczyptą soli mikserem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min), następnie żółtka dodać do białek
Bon Appetit MałgorzatyDziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto , które zagościło ostatnio na Mamy urodzinowym stole!Delikatny makowo-kokosowy spód …. lekka , kremowa masa … chrupiące delicje
Ostra na Słodkoprzesłodzony, delikatny, rozpływający się w ustach ... po prostu IDEALNY ! Chyba nie muszę dodawać jak szybko zniknął z patery ;) Zachęcam do wypróbowania, bo na prawdę warto ;) Składniki na biszkopt jasny : 5 jajek 1 i 1/2 szkl cukru 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciemny biszkopt : 3 jajka(...)użyłam łowicza) dżem porzeczkowy 2 galaretki brzoskwiniowe duża puszka brzoskwiń 500 ml śmietanki 30% 1 śnieżka w proszku 1 śmietan-fix ok.3-4 łyżek cukru pudru Przygotowanie: Jasny biszkopt : Jajka rozbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą, białawą masę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wszystko miksujemy. Blaszkę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem
charlotte gotujePomimo, że pogoda dzisiaj u nas kiepska, na blogu pojawi sie ciasto, które jest kwintesencją lata;) Pyszny sposób na maliny...piekne i aromatyczne...Zapraszamy... Składniki
Anioły w kuchniopak galaretka wiśniowa -2 opak bita śmietana -1 opak mleko -200 ml suchy mak -0,5 szkl kakao -1 łyżka tłuszcz do formy gorzka czekolada starta -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT I Z trzech białek ubić pianę na sztywno,w trakcie ubijania dodać cukier,dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać(...)Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem formy,włożyć do piekarnika i piec w 175 stop,przez ok.15 minut. BISZKOPT II Drugi biszkopt przygotować w taki sam sposób co biszkopt I tylko dodać suchy mak,wymieszać i przelać do brytfanny,upiec. BISZKOPT III Trzeci biszkopt przygotować również tak samo jak pozostałe biszkopty,tylko do trzeciego dodać łyżkę kakao,,wymieszać
Kuchnia DanusiBiszkopt z wiśniami, galaretką i budyniem Biszkopt z wiśniami, galaretką i budyniem czekoladowym to proste i tanie ciasto na zimno , idealne do przygotowania ze składników, który mamy pod ręką. Zawsze się udaje, będzie dobrym przepisem dla początkujących. Biszkopt z wiśniami, budyniem i galaretką składa się z cienkiego blatu biszkoptowego, ekspresowego kremu budyniowego i owoców. Krem budyniowy jest(...)przygotowany najprostszą i najszybszą metodą - bez ucierania masła. Gorący budyń z masłem wylewamy tu na biszkopt, czekamy chwilkę, aż zastygnie i wylewamy galaretkę z owocami. Do ciasta można użyć wiśni świeżych, mrożonych lub ze słoika. Sprawdzą się też inne owoce, na przykład maliny, brzoskwinie czy truskawki. Biszkopt z wiśniami i galaretką to nieskomplikowane, nie za słodkie ciasto, która
Lekcje w kuchni