Ciasto krówka w wersji kawowej przygotowane na ciemnym biszkopcie. Jest to ciasto wielowarstwowe, składające się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawą, masy kawowej na serku mascarpone, warstwy kajmaku pomiędzy jasnymi herbatnikami oraz na wierzchu masy śmietankowej z pokruszonym biszkoptem. Pyszne zestawienie smaków. Ciasto jest obłędne w smaku! Dość słodkie, ale goryczka kawy lekko przełamuje słodycz kajmaku. Świetnie się będzie komponować(...)wyczuwalna jest słodycz masła orzechowego i czekoladowych cukierków, a w smaku ujawniają się nuty mlecznej czekolady. Po zakończeniu picia, podniebienie otula subtelny posmak orzechów włoskich. Dla mnie najlepsza! Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki octu 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli
Kuchnia MagdaLenyCiasto krówka w wersji kawowej przygotowane na ciemnym biszkopcie. Jest to ciasto wielowarstwowe, składające się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawą, masy kawowej na serku mascarpone, warstwy kajmaku pomiędzy jasnymi herbatnikami oraz na wierzchu masy śmietankowej z pokruszonym biszkoptem. Pyszne zestawienie smaków. Ciasto jest obłędne w smaku! Dość słodkie, ale goryczka kawy lekko przełamuje słodycz kajmaku. Świetnie się będzie komponować(...)wyczuwalna jest słodycz masła orzechowego i czekoladowych cukierków, a w smaku ujawniają się nuty mlecznej czekolady. Po zakończeniu picia, podniebienie otula subtelny posmak orzechów włoskich. Dla mnie najlepsza! Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki octu 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli
Kuchnia MagdaLenyTort kokosowy z białą czekoladą na makowym biszkopcie jest przepyszny i prosty w przygotowaniu. Idealny na różne okazje. To zdecydowanie jeden z moich ulubionych tortów. Polecam serdecznie nie tylko wielbicielom kokosu :). Przepis na niego znalazłam w internecie, od razu zapragnełam wypróbować, okazał się strzałem w dziesiątkę !. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt makowy: 5 jajek L 130 gram suchego maku(...)się rozpuści i ładnie połączy się ze śmietaną tworząc jednolitą masę. Przykrywamy folią sporzywczą tak aby folia dotkneła śmietanę. Studzimy a następnie wstawaimy na całą noc do lodówki. upieczenie biszkoptu: białka ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Wyłączamy mikser. Kolejne
Blog kulinarny S9.PLBiszkopt makowy z masą orzechowo-kajmakową to pyszne ciasto tortowe na każdą okazję. To zdecydowanie jedno z moich ulubionych cast. Proste w przygotowaniu, delikatne, mięciutkie i kremowe. Polecam Wam serdecznie wyprubowanie tego przepisu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 6 jajek L 3/4 szklanki cukru ( szklanka o pojemności 250 ml ) 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki zmielonego maku(...)szklanka mleka i 3 łyżki cukru 400 gram masy kajmakowej 660 ml śmietany kremówki 30% 5 łyżeczek żelatyny 2 śmietanfiksy 250 gram serka mascarpone kawa cappucino orzechowa do nasączenia biszkoptu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: orzechy blenduujemy lub drobno siekamy. Z rozdrobionych orzechów odsypujemy ok szklankę orzechów którymi oprószymy wierzch ciasta. Pozostałe orzechy zalewamy mlekiem, wsypujemy cukier i mieszając zagotowujemy. Zagotowane
Blog kulinarny S9.PLjest truskawkowy śmietankowiec. Deser przypomina sernik bez pieczenia ale jak nazwa wskazuje jest bardziej śmietankowy. Ten deser można w całości przyrządzić bez pieczenia, używając na spód pokruszone ciastka lub biszkopty. Ja tym razem upiekłam biszkopt, który podzieliłam na trzy krążki. Jeden wykorzystałam do śmietankowca, a pozostałe zamroziłam. Wiem, że desery bez pieczenia będę hitem tegorocznego lata, bo upały nie ustają(...)pewno wykorzystam zamrożone biszkopty. Dodatkowym atutem mrożonego biszkoptu jest fakt, że wylewając śmietankową masę na zimny spód, od razu zaczyna się ścinać, więc proces schładzania deseru jest o wiele krótszy. Przepis na śmietankowiec można wypróbować z innymi sezonowymi owocami, lub użyć mrożonych owoców. Wciąż nie mogę najeść się truskawkami , więc polecam póki co śmietankowiec w wersji truskawkowej. Do deseru dodałam
codojedzeniaProszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste ciasto torcik tiramisu z truskawkami Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 110g cukru 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 25g kakao bez cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 90ml oleju Do nasączenia: 140ml zaparzonej, ostudzonej(...)schłodzonej śmietanki kremówki 30% 60g cukru pudru – około 7 łyżek 2 łyżeczki cukru z wanilią 1 fix do śmietany 500g serka mascarpone 250g umytych, pokrojonych truskawek około 100g podłużnych biszkoptów Do ozdoby: kakao do posypania 2 łyżki galaretki w proszku (użyłam brzoskwiniowej, można użyć innego smaku) około 70ml gorącej wody około 400g umytych truskawek Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 180C
Mała CukierenkaCiasto Słodka Magnolia to przepis na rewelacyjny biszkopt przełożony różowym kremem budyniowym na bazie soku wiśniowego, z bitą śmietaną na wierzchu. Jeśli upieczecie go w okrągłej formie z powodzeniem może posłużyć jako tort na wyjątkowe okazje. Ciasto jest puszyste, wilgotne i nie za słodkie – po prostu pyszne. Składniki na Ciasto Słodka Magnolia: Biszkopt ciemny: 6 jajek rozmiar(...)około 1 i 1/4 szklanki) 50 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki) 180 g cukru (3/4 szklanki) łyżka oleju płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Biszkopt jasny: 4 jajka rozmiar M 90 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (3/4 szklanki) 25 g mąki ziemniaczanej (1 łyżka) 90 g cukru (niecałe pół szklanki) łyżka oleju płaska łyżeczka proszku
e-PrzepisyKulinarneNieco mniej popularny ale jakże przepyszny pomysł na słynny deser tiramisu. Tiramisù alle fragole z biszkoptami nasączonymi truskawkowym ponczem, kremem mascarpone i świeżymi truskawkami dekorującymi wierzch deseru. Włoski deser serwowany na zimno, po długim całonocnym schłodzeniu w lodówce. Mimo swojej kaloryczności ma w sobie orzeźwiającą lekkość za sprawą chłodnej formy i mnóstwa truskawek. Deser z powodzeniem możesz przygotować zamiast pieczenia(...)Kalorie 390 kcal Tiramisù alle fragole czyli najprawdziwszy włoski deser tiramisu z truskawkami. Przepyszny włoski deser na zimno o niepowtarzalnym wyglądzie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g podłużnych biszkoptów Lady Fingers 300 g słodziutkich truskawek do dekoracji 3 łyżki ciemnego kakao z wiatrakiem TRUSKAWKOWY PONCZ 300 g świeżych, słodkich truskawek 3 łyżeczki cukru 1/2 cytryny cytryny 50 ml likieru Amaretto
ProstePesto.plcappuccino . Ten tort jest po prostu dla smakoszy kawy takich jak ja i mój mąż. Bardzo lubimy kawę. Ten tort jest słodki ale raczej nie przesadnie słodki. Normalnie piekę biszkopt ze 100 g cukru, a tutaj użyłam tylko 50 g, więc o połowę mniej. Ale niech Was to nie zwodzi, bo nadzienie i ponch są słodkie, ale wszystko jest świetnie(...)zbalansowane! Słodko ale nie za słodko! Tort cappuccino 12 porcji Składniki: Biszkopt czekoladowy 4 jajka, średniej wielkości 50 g cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki pszennej mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Biszkopt cappuccino 4 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki pszennej mąki 50 g cukru 2 łyżki cappuccino bez cukru 1 łyżeczka
codojedzeniamojprzepisna.pl | Nasączenie biszkoptu Dziś przygotowałam dla Was mały poradnik dotyczący ponczowania, czyli nasączenia biszkoptów. Ciasto biszkoptowe np. biszkopt rzucany lub biszkopt kakaowy , który później posłuży nam jako blat do tortu dobrze jest nasączyć, aby tort nie wyszedł za suchy. Nie ma reguły na nasączenie ale ja stosuję taką zasadę: Na 1 blat o średnicy 17 cm i wysokości około(...)cytryny woda + wódka smakowa wódka smakowa niskoprocentowa (max 20%) np. nalewka wiśniowa, pigwowa, likier kawowy, orzechówka bardzo słaba czarna herbata woda + kawa rozpuszczalna (instant) Staram się aby biszkopty jasne nasączyć w miarę bezbarwnym płynem, unikam herbaty owocowej czy ciemnych kolorów, bo później biszkopt przyjmuje nieładną barwę. Co innego w przypadku biszkoptu ciemnego – kakaowego, tu jest większa dowolność :). Uwaga
moj przepis namojprzepisna.pl | Sernik cytrynowy na biszkoptach z bezą włoską Dziś trochę rozpusty, jako że dawno nie piekłam nic słodkiego nadrabiam zaległości :). Zapraszam Was na sernik mocno cytrynowy, na spodzie z biszkoptów, otulony bezą włoską. Powiem Wam nieskromnie, że jest przepyszny i ma idealnie dobrane smaki. Mocno cytrynowy i aromatyczny sernik, delikatny spód biszkoptowy (użyłam gotowych biszkoptów), do tego słodka pianka bezowa(...)szklanki drobnego cukru skórka otarta z 5 cytryn sok wyciśnięty z 2 cytryn (do smaku, można i dać też mniej lub więcej soku) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie biszkoptów (około 150 gr) 4 jajka Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej Przedstawię wam dwie metody robienia tego sernika: 1) Metoda tradycyjna – bardziej pracochłonna i czasochłonna, z osobnym ubiciem
moj przepis namojprzepisna.pl | Nasączenie biszkoptu Dziś przygotowałam dla Was mały poradnik dotyczący ponczowania, czyli nasączenia biszkoptów. Ciasto biszkoptowe np. biszkopt rzucany lub biszkopt kakaowy , który później posłuży nam jako blat do tortu dobrze jest nasączyć, aby tort nie wyszedł za suchy. Nie ma reguły na nasączenie ale ja stosuję taką zasadę: Na 1 blat o średnicy 17 cm i wysokości około(...)cytryny woda + wódka smakowa wódka smakowa niskoprocentowa (max 20%) np. nalewka wiśniowa, pigwowa, likier kawowy, orzechówka bardzo słaba czarna herbata woda + kawa rozpuszczalna (instant) Staram się aby biszkopty jasne nasączyć w miarę bezbarwnym płynem, unikam herbaty owocowej czy ciemnych kolorów, bo później biszkopt przyjmuje nieładną barwę. Co innego w przypadku biszkoptu ciemnego – kakaowego, tu jest większa dowolność :). Uwaga
moj przepis namojprzepisna.pl | Sernik cytrynowy na biszkoptach z bezą włoską Dziś trochę rozpusty, jako że dawno nie piekłam nic słodkiego nadrabiam zaległości :). Zapraszam Was na sernik mocno cytrynowy, na spodzie z biszkoptów, otulony bezą włoską. Powiem Wam nieskromnie, że jest przepyszny i ma idealnie dobrane smaki. Mocno cytrynowy i aromatyczny sernik, delikatny spód biszkoptowy (użyłam gotowych biszkoptów), do tego słodka pianka bezowa(...)szklanki drobnego cukru skórka otarta z 5 cytryn sok wyciśnięty z 2 cytryn (do smaku, można i dać też mniej lub więcej soku) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie biszkoptów (około 150 gr) 4 jajka Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej Przedstawię wam dwie metody robienia tego sernika: 1) Metoda tradycyjna – bardziej pracochłonna i czasochłonna, z osobnym ubiciem
moj przepis na