biszkopt - 17572 przepisów (strona:36/1172)

Truskawkowy tort falbankowy 126

mojprzepisna.pl | Truskawkowy tort falbankowy Tort niespodzianka przygotowany dla mojej koleżanki, a właściwie dla jej męża z okazji urodzin. Torcik lekki, owocowy, na jasnym biszkopcie, z frużeliną truskawkową i nasączany odrobiną cytrynówki. Ozdobiony masą maślaną na bazie bezy szwajcarskiej. Tort jest nieduży, jego średnica to około 23 cm, a waga prawie 3 kg, w sam na rodzinne niewielkie przyjęcie urodzinowe :).* Biszkopt(...)piekarnika, w formie zrzucić na podłogę z wysokości około 60 cm, ponownie wstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystudzenia np. na całą noc. Uwaga! Nie bójcie się zrzucić biszkoptu na podłogę – dzięki temu biszkopt będzie równy, delikatnie opadnie ale później będzie stabilniejszy i nie zapadnie nam się np. w środku. Po całkowitym wystudzeniu nożykiem delikatnie oddzielić biszkopt od boków

moj przepis na
Tort różowy 65

księżniczki, mocno różowy o smaku śmietankowo-malinowym. Tort jest całkiem wysoki i efektowny, proponuję wykonać go na szczególną okazję. Nie jest bardzo pracochłonny. Tort składa się z 6 biszkoptów: dwa ciemno różowe, dwa różowe i dwa jasnoróżowe. Między biszkoptami jest żelka malinowa i bita śmietana. Tort pokryty jest cienką warstwą bitej śmietany oraz bezą włoską. Zapraszam. Inspiracja na biszkopt(...)bezę włoską blog Moje Wypieki. Składniki na tortownicę 20 cm: Należy przygotować 3 tortownice o średnicy 20 cm lub biszkopt przygotowywać w 3 turach*, można też użyć jednorazowych aluminiowych foremek, wówczas potrzeba 6 sztuk. Ja przygotowałam 1 tortownicę o średnicy 20 cm i dwie tortownice o wymiarach 38 na 25 cm. Tortownice wyłożyć papierem, samo dno. Składniki na 6 blatów

moj przepis na
Przelicznik foremek – biszkopt waniliowy i kakaowy 110

mojprzepisna.pl | Przelicznik foremek – biszkopt waniliowy i kakaowy Podczas pieczenia biszkoptu często mam problem z wielkością formy, ilością jajek i pozostałych składników. Jeżeli i wy macie takie same doświadczenia zapraszam na prosty przelicznik foremek – biszkopt. Przelicznik form do pieczenia głównie skupia się na okrągłych tortownicach, jeżeli jednak macie kwadratowe, łatwo można sobie przeliczyć ilość potrzebnych składników korzystając ze ściągawki(...)łyżek, na szklankę przypada 16 łyżek. Notatka ta jest sporządzona na podstawie moich własnych doświadczeń. Czas pieczenia jest orientacyjny i może się różnić w zależności od piekarnika. Przepis na biszkopt kakaowy znajdziecie tu ( klik, klik ). Przepis na biszkopt waniliowy znajdziecie tu ( klik, klik ). Z podanych proporcji wychodzi biszkopt o wysokości około 6 cm, tak aby można go było spokojnie przeciąć

moj przepis na
Tort Makowy z Wiśniami 171

całej galaretki, aby żelka wiśniowa nie była za twarda. Tort moim gościom bardzo smakował. Przepis powstał przy współpracy z marką Wart – Milk. Bardzo polecam! Tort Makowy z Wiśniami Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek suchego maku Do nasączenia: 160ml wody 2 łyżki soku(...)zagotuje (na początku mogą powstać grudki, ale nie należy się przejmować, tylko energicznie mieszać). Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową. Biszkopt: 2. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się

Mała Cukierenka
Tort cytrynowy 3796

rezygnowałabym z niego, choćby ze względów wizualnych :), poza tym dżem dodatkowo nawilża biszkoptowe blaty. Tort smakował bez wyjątku wszystkim, którzy go kosztowali :). Bardzo polecam, zwłaszcza amatorom cytrynowych klimatów :).  Biszkopt:* 5 jajek ( najlepiej dość dużych ) 125 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 175 g cukru Krem cytrynowy: 400 ml mleka 3 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki(...)śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej ( przy użyciu śmietany 30% polecam dodać 1 opakowanie zagęstnika do śmietany ) 2 - 3 łyżeczki cukru pudru wiórki kokosowe, do obsypania boków tortu Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia - sam spód, boków niczym nie smarować. Mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać i przesiać

Opowieści z piekarnika
Pszczółki na łące- ciasto szpinakowo brzoskwiniowe 112

Kolejne ciasto, które spodoba się każdemu :) Najfajniej wygląda oczywiście w całości, kiedy widzimy cały rój pszczółek, ale i pokrojone na kawałki zrobi furorę.  Soczyście zielony biszkopt szpinakowy oraz aromatyczny czekoladowy przełożony masą brzoskwiniową. Nie za słodki, ale taki w sam raz ;) Jeśli nie przygotujecie go na święta, to nic straconego, ponieważ okazji będzie jeszcze wiele. Dzień Matki, bo przecież(...)później Dzień Dziecka, a i przy niedzieli można zrobić, żeby mieć przy czym kawkę wypić.  Lecę do dalszych porządków, a Wam zostawiam przepis ;) Składniki na formę ok 20x30cm Biszkopt kakaowy: 60g ciemnego kakao 125ml wrzątku 60ml mleka 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 60g masła 135g cukru trzcinowego 60g cukru białego 60ml oleju rzepakowego 2 jajka 140g mąki tortowej

Kuchnia w czekoladzie
Tort makowy z kremem i brzoskwiniami 76

wilgotny biszkopt, aksamitny i delikatny w smaku krem budyniowy, słodziutkie brzoskwinie – to brzmi bardzo smakowicie i zapowiada “wow” wygląd I taki właśnie jest tort makowy z kremem i brzoskwiniami. Idealny nie tylko na urodzinowy, ale także i świąteczny stół! Polecam Składniki (tortownica o wymiarach 21 cm): Biszkopt – potrzebujemy 2 takie biszkopty: 1 1/4 szklanki ( ml) mąki orkiszowej typu(...)syropu z agawy (do smaku) stała część mleka kokosowego z puszki schłodzonego przez minimum dobę w lodówce Dodatkowo: puszka z połówkami brzoskwiń mak niebieski do udekorowania tortu Wykonanie: Biszkopty: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni C. Potrzebujemy dwie tortownice – ja używam o średnicy 21 cm. W niewielkiej misce mieszamy mokre składniki: mleko, ocet i olej. Mieszanka powinna przypominać konsystencję

Lamarida.pl
Tort czekoladowy 120

młodych mamach powstał ten post i mam nadzieję, że będzie pomocny. Przygotowanie tortu nie jest bardzo skomplikowanym wyzwaniem, ale warto rozłożyć je sobie na dwa dni. Jednego dnia przygotujcie biszkopt i czekoladowy ganache, na kolejny dzień zostawcie sobie przygotowanie kremu, składanie i dekorowanie tortu. Powodzenia! Składniki: Kakaowy biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru (250 ml) 1 szklanka mąki pszennej(...)kukurydzianych: 200 g płatków kukurydzianych 230 g Nutelli Krem czekoladowy: 800 ml śmietany 30% 300 g czekolady gorzkiej (70%kakao) 2 śmietanFix Dodatkowo: zimna herbata Earl Grey do nasączenia biszkoptu konfitura jagodowa do posmarowania biszkoptu borówki do dekoracji płatki chabrów do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt:  Dno tortownicy o średnicy około 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, zakładamy obręcz, boków niczym

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto Lion 167

ciasto nie było przesłodzone, dla nas idealne. Jedyna wada tego ciasta jest taka, że bardzo szybko znika ;-) Polecam, róbcie bo warto :-) Miłego piątku :-) Blaszka 24 x 34 cm Składniki biszkopt: 6 jajek L 2/3 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa z ryżu i kajmaku: 100 g preparowanego(...)kajmaku) Krem: 500 ml śmietanki 36 %  250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: większe pół opakowania ciemnych herbatników (petitki) 1/2 szklanki wody z cytryną do nasączenia biszkoptu 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku. 2. Mąki razem z proszkiem

kruche babeczki
TORT CZEKOLADOWO-PIERNIKOWY Z MUSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I PANNA COTTĄ Z MORELI 87

Głodni czekolady ? Ja zawsze! Dziś zapraszam na prawdziwą, czekoladową ucztę, jakiej tu chyba jeszcze nie było! Połączenie pysznego czekoladowo-piernikowego biszkoptu z delikatnym , lekkim jak puch musem z białej czekolady, słodką panna cottą z moreli i obłędnym kremem czekoladowym jest spełnieniem marzeń wszystkich wiebicieli słodkości! Każdy z wielka przyjemnością sięgnie po dokładkę! Daję sobie za to rękę uciąć! Spróbujcie(...)zrobienia tego nieziemskiego tortu zainspirował mnie konkurs Apetyt Na Kopernika – trzymajcie mocno, mocno za mnie swoje kciuki! SKŁADNIKI: BISZKOPT CZEKOLADOWO-PIERNIKOWY: ( pieczemy 2 takie biszkopty ) * mąka pszenna – 100 g * jajko – 4 szt * cukier – 100 g * pierniczki Uszatki Kopernik – 100 g * kakao – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * masło – 70 g ( rozpuszczone

Ostra na Słodko
Naturalny tort “Red Velvet” 143

Czas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: forma 25cm Drukuj Naturalny tort By Piotr 27 sierpnia 2018 Naturalny tort "Red Velvet", czyli słynny czerwony biszkopt przełożony kremem śmietanowym i świeżymi owocami. U mnie w wersji nieco mniej intensywnej, ale za to zdecydowanie zdrowszej bo z wykorzystaniem tylko naturalnych składników. Składniki: Sok z buraka i malin: burak - 1 większy maliny - ok. 100g(...)Biszkopt jajka - 6 sztuk cukier - 3/4 szklanki mąka pszenna - pełna szklanka mąka ziemniaczana - 6 łyżek proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sok z buraka i malin - ok. 50-100ml (sok z buraka i malin można najpierw odparować w garnku lub na patelni, co sprawi, że biszkopt przybierze bardziej intensywny kolor). Bardzo ważne by taki sok całkowicie wystudzić. sól - szczypta Nasączenie

Pogotujmy.pl
Biszkopt z kremem jogurtowym i owocami 81

Biszkopt z kremem jogurtowym i owocami to idealne ciasto do zrobienia latem na deser. Lekki i niezbyt słodki krem z jogurtu wspaniale pasuje do galaretek i owoców. Pyszne ciasto, które na pewno warto podać na deser dzieciom. Ciasto jest tak dobre, że zjedzenie jednego kawałka to zbyt mało.  Do przełożenia ciasta z galaretkami i owocami stworzyłam bardzo lekki krem(...)jogurtu greckiego. Bardzo lubię kremy budyniowe, ale na lato wolę coś lżejszego i bardziej odświeżającego. Biszkopt można zrobić z ulubionymi galaretkami i niezbyt kwaśnymi dojrzałymi owocami. Biszkopt z kremem jogurtowym i owocami jest łatwy do zrobienia. Trudność jedynie może sprawić wyczucie momentu, gdy rozpoczyna się moment tężenia galaretek. Jeśli galaretka zetnie się zbyt szybko, można wstawić ją na kilka minut

Kuchcik gotuje
CIASTO TRUSKAWKOWE FIGI 166

przedszkola, gdzie chodzi mój synek. Mając mnóstwo przepisów ciężko było mi się na coś zdecydować. Postanowiłam że będzie to ciasto z truskawkami, przecież jest ich teraz mnóstwo. Upiekłam biszkopty, zrobiłam piankę i mus truskawkowy. Z dodatkiem okrągłych biszkoptów wyczarowałam takie oto ciasto. Wspaniale prezentowało się na talerzu. Wyszło delikatne i nie za słodkie, po prostu idealne w smaku. Polecam :) SKŁADNIKI(...)BLACHĘ O WYM. 25/40 CM BISZKOPT Z TEGO PRZEPISU   KLIK PIANKA : 2 śmietany Śnieżki 2 szklanki zimnego mleka 2 galaretki wiśniowe MUS: 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe cukier do smaku kopiata łyżka żelatyny ORAZ: opakowanie okrągłych biszkoptów wiórki kokosowe do posypania użyłam zielonych owocowa herbata do nasączenia biszkoptów POLEWA KAKAOWA ZROBIONA Z POŁOWY PORCJI  KLIK WYKONANIE: Ciasto

Pani na deser
TORT KOKOSOWO- BRZOSKWINIOWY W STYLU CUTE 86

tort dla nastolatki ( o Matko! - mojej córki)  fanki stylu CUTE  -słodka mała chmurka, rzygająca tęczą ( w sumie tak można określić dziecko przekraczające te magiczne "naście" lat). Puszysty biszkopt, kokosowo - brzoskwiniowy krem z bitej śmietany. Do szczęścia nie trzeba nic więcej... Tort pokryłam cienką warstwą masy maślanej, jest to konieczne, gdy chcemy pokryć tort masą cukrową lub polewa lustrzana(...)bita śmietana może się rozpuścić. Tęcza to żelki Zozole. Do dzieła! Przepis na jeden biszkopt. Mniejszy torcik jest jego odchudzoną wersją TORCIK FIT SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 5 jajek w temp. pokojowej 3/4  szklanki cukru  3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej PRZYGOTOWANIE: włączam piekarnik na  160 stopni wykładam dno tortownicy papierem do pieczenia, brzegi zostawiam suche

Upiecz sobie babeczkę
Tort jak słońce... brzoskwiniowy z galaretkami 182

szczęście i słońce, żeby było wesoło i radośnie i smacznie.   Smacznie było, radośnie też, a czy ładnie? Oceńcie sami :)   (na tortownicę o śred. 25 cm) Składniki na biszkopt: 6 jajek (o temperaturze pokojowej) 140 g   mąki pszennej tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 170 g drobnego cukru szczypta soli Składniki na krem: 500 ml śmietany kremówki(...)połowy cytryny 1 łyżeczka cukru Do przybrania tortu: 300 ml śmietanki kremówki (36%) 200 g serka maskarpone 1 łyżeczka cukru pudru odrobina barwnika spożywczego 4 łyżki rozdrobnionych biszkoptów puszka brzoskwiń w syropie Wykonanie biszkoptu: Do miski przesiałam i zmieszałam   obie mąki. Oddzieliłam żółtka od białek. Białka ubiłam z odrobiną soli na sztywną pianę dodając partiami cukier. Łyżka po łyżce

Kuchnia u Krysi

Proponowane wyszukiwania