biszkopt - 17572 przepisów (strona:41/1172)

Ciasto Królowa Bona – królewski deser na każdą okazję 1403

Ciasto Królowa Bona to wyjątkowy wypiek, który swoim wyglądem i smakiem skusi każdego. Sprawdzi się idealnie na wszelkiego rodzaju rodzinne uroczystości czy jako niedzielny deser. Składa się z kakaowego biszkoptu, masy z gotowanego sera i frużeliny jagodowej. Wymaga nieco czasu i cierpliwości, ale efekt końcowy jest tego wart. Jak przygotować ciasto Królowa Bona? Najpierw należy upiec biszkopt. Kiedy będzie ostudzony(...)przygotowujemy z nich frużelinę, a w garnku obok gotujemy masę serową. Kiedy wszystko będzie gotowe, pozostaje tylko złożyć ciasto i przygotować polewę czekoladową.   Składniki na ciasto Królowa Bona: Biszkopt: 5 jajek rozmiar L 130 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (szklanka) 2 łyżki kakao 150 g cukru (3/4 szklanki) łyżeczka proszku do pieczenia   Masa serowa

e-PrzepisyKulinarne
Biszkopt z 3 jajek. 44

Lato to czas kiedy przygotowujemy przeróżne ciasta z owocami. Na spód można dać ciasteczka, biszkopty lub herbatniki. Najsmaczniej wg mnie smakują jednak kiedy na spodzie jest biszkopt. Dzisiaj przepis na biszkopt z 3 jajek, można go również przekroić na pół. Wtedy przekładamy go masą i mamy pyszny, szybki tort. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Biszkopt z 3 jajek. Składniki(...)piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy około 35-40 minut (do suchego patyczka), następnie tortownicę wyjmujemy i upuszczamy na blat z wysokości 40 cm, zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Biszkopt wyjmujemy z rantu kiedy całkowicie wystygnie, odcinając najpierw ostrym nożem brzegi biszkoptu. Do przygotowania biszkoptu składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Biszkopt do tortu najlepiej upiec dzień wcześniej wtedy łatwiej się

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto Milky Way 87

Popularne ciasto Milky Way na kakaowy biszkopcie zwane też mleczną kanapką - w końcu postanowiłam je wypróbować! Składa się z dwóch, kakaowych blatów biszkoptowych przełożonych mleczno-maślaną masą z dodatkiem mleka w proszku, na wierzchu z polewą czekoladową z gorzkiej oraz mlecznej czekolady. Masa z mlekiem w proszku jak dla mnie bardzo słodka, dlatego postanowiłam biszkopt skropić ponczem z gorzkiego kakao(...)bałam się, że ciasto wyjdzie przesłodzone i tym samym dla mnie niejadalne. Jednak ciasto, choć słodkie, nie wyszło takie złe, ale następnym razem jak będę je robić, na pierwszym biszkopcie rozsmaruję niewielką ilość kwaśnego dżemu. Ciasto prosto z lodówki ma twardą masę, która nie smakuje zbyt dobrze. Dopiero po około godzinie w temperaturze pokojowej masa staje się miękka i kremowa

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto Milky Way 87

Popularne ciasto Milky Way na kakaowy biszkopcie zwane też mleczną kanapką - w końcu postanowiłam je wypróbować! Składa się z dwóch, kakaowych blatów biszkoptowych przełożonych mleczno-maślaną masą z dodatkiem mleka w proszku, na wierzchu z polewą czekoladową z gorzkiej oraz mlecznej czekolady. Masa z mlekiem w proszku jak dla mnie bardzo słodka, dlatego postanowiłam biszkopt skropić ponczem z gorzkiego kakao(...)bałam się, że ciasto wyjdzie przesłodzone i tym samym dla mnie niejadalne. Jednak ciasto, choć słodkie, nie wyszło takie złe, ale następnym razem jak będę je robić, na pierwszym biszkopcie rozsmaruję niewielką ilość kwaśnego dżemu. Ciasto prosto z lodówki ma twardą masę, która nie smakuje zbyt dobrze. Dopiero po około godzinie w temperaturze pokojowej masa staje się miękka i kremowa

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto Balowe 44

Ciasto balowe jest bardzo delikatne, lekkie, a zarazem słodkie i bogate. Składa się z wielu ciekawych warstw, które idealnie się ze sobą komponują. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Delikatny biszkopt osłodzony masą krówkową z dodatkiem chrupiących migdałów, puszysta masa śmietankowa wykończona biszkoptami nasączonymi w ponczu oraz masa czekoladowa wykończona gorzką czekoladą. Całość smakuje obłędnie! Przepis na ciasto balowe wbrew pozorom nie należy(...)okazałe i świetnie smakuje. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. CIASTO BALOWE – PRZEPIS Liczba porcji: Forma 24×24 cm | Czas przygotowania: 90 minut | Poziom trudności: Łatwy Składniki BISZKOPT 120 g cukru 4 jajka 140 g mąki szczypta soli WARSTWA MIGDAŁOWA 150 g migdałów 300 g masy krówkowej MASA ŚMIETANKOWA 500 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone

Przepiski.pl
Sernik na zimno z galaretką 76

Sernik z wiaderka, mój ulubiony sernik na zimno. Przygotowałam go na miękkim pieczonym biszkopcie, jeśli jednak chcesz zaoszczędzić czas, możesz zastąpić go gotowymi okrągłymi biszkoptami. Sernik jest kremowy, za sprawą dodatku masła i kremówki. Galaretka z zatopionymi apetycznie świeżymi owocami lata to sprawdzony sposób na dekorację sernika. Taki wierzch sernika to jedna z najpiękniejszych aranżacji tego ciasta, zawsze prezentuje się(...)łyżki żelatyny spożywczej uniwersalnej GALARETKA Z OWOCAMI 150 g słodkich malin 150 g borówek amerykańskich 300 g truskawek 1 opakowanie galaretki wiśniowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: BISZKOPT Jajka koniecznie muszą mieć temperaturę pokojową. Starannie oddziel białka od żółtek. Na początku ubij same białka z dodatkiem soli, na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawaj stopniowo po łyżeczce cukru

ProstePesto.pl
Tort biała czekolada z truskawką 47

torcie jest truskawka. Jej zapach jest wręcz zniewalający. Ten tort można zrobić na wiele okazji od urodzin, po walentynki czy śluby :). Można go robić w oryginalnej wersji tj. jasny biszkopt i biały krem lub zastosować barwniki spożywcze. Zarówno biszkopt jak i krem ślicznie się farbują, a dzięki słodyczy i truskawkom kochają go dzieci jak i dorośli. Przepis na biszkopt znajdziecie(...)tutaj . Tort biała czekolada z truskawką Danie Desery Kuchnia Polska Porcje 12 porcji Czas przygotowania 45 minut Czas gotowania 45 minut Czas oczekiwania 24 godziny Składniki Krem 1 szt. biszkoptu 400 g białej czekolady 600 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone Frużelina truskawkowa 500 g truskawek (mrożone lub świeże) 2,5 łyżeczki żelatyny (ok 10 g) 2 łyżeczki mąki

Wypieki i Rumieńce
Tort matcha 73

się w ciastach, ciasteczkach oraz kremach. Tort matcha , na który poniżej Was zapraszam robiłam już kilka razy, a pierwszy raz upiekłam go na urodziny męża. Podstawą tortu matcha jest biszkopt kakaowy , pokryty kremem na bazie białej czekolady. Ten tort jest wyjątkowo smaczny, lekko słodki i prezentuje się fantastycznie udekorowany owocami. Jeśli macie zatem ochotę na nieco bardziej oryginalny w smaku(...)tort, polecam Wam ten przepis na tort matcha . Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Tort Składniki na tort matcha. Biszkopt kakaowy: 12 dkg mąki pszennej 1 dkg ciemnego kakao 1/2 łyżeczka sody 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia 60 ml oleju słonecznikowego szczypta soli 3 duże jajka 10 dkg cukru pudru Nasączenie: 50 ml przegotowanej letniej

MeCooks
Ciasto budyniowe z truskawkami 71

Budyniowe ciasto na zimno z truskawkami i galaretką truskawkową. Przygotowane na pieczonym biszkopcie, z domową masą budyniową (bez dodatku kupnego proszku budyniowego), na wierzchu z połówkami truskawek oraz galaretką truskawkową. Pyszne i proste ciasto, które można również wykonać w wersji bez pieczenia - wystarczy tradycyjny, pieczony biszkopt zamienić na kupne biszkopty. Delikatny i puszysty biszkopt świetnie komponuje się z kremową masą(...)budyniową o smaku waniliowym przygotowaną na maśle. Dodatek truskawek przełamuje słodycz masy budyniowej, a całość dopełnia orzeźwiająca galaretka truskawkowa. Proste wykonanie, a rewelacyjny smak! Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki octu 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju szczypta soli Masa budyniowa: 500 ml mleka 2 żółtka 1/2 szklanki

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto budyniowe z truskawkami 72

Budyniowe ciasto na zimno z truskawkami i galaretką truskawkową. Przygotowane na pieczonym biszkopcie, z domową masą budyniową (bez dodatku kupnego proszku budyniowego), na wierzchu z połówkami truskawek oraz galaretką truskawkową. Pyszne i proste ciasto, które można również wykonać w wersji bez pieczenia - wystarczy tradycyjny, pieczony biszkopt zamienić na kupne biszkopty. Delikatny i puszysty biszkopt świetnie komponuje się z kremową masą(...)budyniową o smaku waniliowym przygotowaną na maśle. Dodatek truskawek przełamuje słodycz masy budyniowej, a całość dopełnia orzeźwiająca galaretka truskawkowa. Proste wykonanie, a rewelacyjny smak! Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki octu 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju szczypta soli Masa budyniowa: 500 ml mleka 2 żółtka 1/2 szklanki

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto Marzenie Królowej – pyszny biszkopt z masą chałwową 392

Ciasto Marzenie Królowej to bardzo efektowne i pyszne ciasto, gdzie główną rolę pełni biszkopt przełożony masą chałowową, a dodatkowe skrzypce grają dżem porzeczkowy, bita śmietana i gorzka czekolada. Ciasto nie jest ani ciężkie ani zbyt słodkie – w sam raz do popołudniowej kawy czy na wyjątkową okazję.   Składniki na ciasto Marzenie Królowej: Biszkopt: 5 jajek rozmiar M 150 g mąki(...)homogenizowane waniliowe (każdy po 150 g) 3 łyżeczki żelatyny pół szklanki gorącej wody   Bita śmietana: 300 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru   Ponadto: około 100 g okrągłych biszkoptów słoiczek dżemu porzeczkowego (około 250 g) tabliczka gorzkiej czekolady   Przygotowanie Najpierw przygotowujemy biszkopt. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy

e-PrzepisyKulinarne
Wiosenne mini torciki 85

Chcąc przywołać wiosnę upiekłam bardzo kolorowe małe torciki. Prezentują się niesamowicie. Krem jest przygotowany na bazie śmietany, mascarpone i cytrynowej galaretki, do tego kakaowy biszkopt i dżem malinowy do przełamania smaku słodyczy. Dzisiaj mamy 30 kwietnia i dopiero w tym roku zakwitły drzewka owocowe, a raczej dopiero zakwitają, bo daleko im jeszcze do pełnego zakwitu. To trudny rok, więc(...)przygotowane torciki pozwalają choć na chwilę odpędzić złe myśli w tych dziwnych czasach pandemii koronowirusa. Składniki na 9 małych torcików. SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Nasączenie i przełożenie: 1 torebka zielonej herbaty 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru

Passions hobbies life
Ciasto Izydor 103

Izydor to przekładane ciasto wielowarstwowe na biszkopcie. Składa się z dwóch blatów biszkoptowych przełożonych masą jabłkową, bezą kokosowo-makową oraz domową masą budyniową (bez dodatku kupnego proszku budyniowego). Wierzch ciasta to czekoladowe ganache oraz posiekane orzechy włoskie.  Ganache to krem czekoladowy powstały z połączenia gorzkiej czekolady ze śmietanką kremówką, który również świetnie się sprawdza jako polewa. Świetne połączenie różnych(...)smaków - delikatny i puszysty biszkopt, do tego bardzo kremowa masa budyniowa oraz orzeźwiająca masa jabłowa i warstwa kokosowo-makowa z chrupiącymi ziarenkami maku. Całość dopełnia kremowa polewa z gorzkiej czekolady oraz orzechy włoskie. Prawdziwy rarytas! Nie ma co ukrywać, ciasto jest pracochłonne, gdyż musimy upiec biszkopt oraz bezę kokosowo-makową, a także przygotować dwie masy - jabłkową z dodatkiem galaretki oraz

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto Izydor 107

Izydor to przekładane ciasto wielowarstwowe na biszkopcie. Składa się z dwóch blatów biszkoptowych przełożonych masą jabłkową, bezą kokosowo-makową oraz domową masą budyniową (bez dodatku kupnego proszku budyniowego). Wierzch ciasta to czekoladowe ganache oraz posiekane orzechy włoskie.  Ganache to krem czekoladowy powstały z połączenia gorzkiej czekolady ze śmietanką kremówką, który również świetnie się sprawdza jako polewa. Świetne połączenie różnych(...)smaków - delikatny i puszysty biszkopt, do tego bardzo kremowa masa budyniowa oraz orzeźwiająca masa jabłowa i warstwa kokosowo-makowa z chrupiącymi ziarenkami maku. Całość dopełnia kremowa polewa z gorzkiej czekolady oraz orzechy włoskie. Prawdziwy rarytas! Nie ma co ukrywać, ciasto jest pracochłonne, gdyż musimy upiec biszkopt oraz bezę kokosowo-makową, a także przygotować dwie masy - jabłkową z dodatkiem galaretki oraz

Kuchnia MagdaLeny