barszcz - 3622 przepisów (strona:41/242)

Krokiety z kapustą i pieczarkami z barszczem czerwonym 100

dzień dobry krokiety, na które miał ochotę R od jakiegoś czasu. Skorzystałam z miesięcznego danego dostępu do cookidoo z Thermomix. I tam znalazłam przepis na krokiety i barszcz.  Lekko zmodyfikowałam pod siebie i wyszło pysznie :) Składniki: naleśniki * 250 g mleka * 250 g wody * 250 - 300 g mąki * 3 jajka * 1/2 łyżeczki soli nadzienie * 500 g pieczarek * 100 g cebuli(...)oleju * 550 g kapusty kiszonej * sól i  pieprz do smaku * jajko i bułka tarta do krokietów barszcz * 30 g suszonych grzybów * 500 ml wody gorącej * 500 g buraków * 1-2 łyżki octu * 2 ząbki czosnku * liść laurowy, pieprz i ziele angielskie * sól i pieprz do smaku Przygotowanie: naleśniki * wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i wymieszać - czas

Gotowanie z pasją
Krokiety z kapustą i pieczarkami z barszczem czerwonym 119

dzień dobry krokiety, na które miał ochotę R od jakiegoś czasu. Skorzystałam z miesięcznego danego dostępu do cookidoo z Thermomix. I tam znalazłam przepis na krokiety i barszcz.  Lekko zmodyfikowałam pod siebie i wyszło pysznie :) Składniki: naleśniki * 250 g mleka * 250 g wody * 250 - 300 g mąki * 3 jajka * 1/2 łyżeczki soli nadzienie * 500 g pieczarek * 100 g cebuli(...)oleju * 550 g kapusty kiszonej * sól i  pieprz do smaku * jajko i bułka tarta do krokietów barszcz * 30 g suszonych grzybów * 500 ml wody gorącej * 500 g buraków * 1-2 łyżki octu * 2 ząbki czosnku * liść laurowy, pieprz i ziele angielskie * sól i pieprz do smaku Przygotowanie: naleśniki * wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i wymieszać - czas

Gotowanie z pasją
Rumuński barszcz z ziemniaków 114

Przepis na ten cudowny barszcz pochodzi z książki "500 potraw z ziemniaków" W. A. Bołotnikowa L.M. Wapielnik. Barszcz ziemniaczany jest przepyszny ale trzeba wcześniej zrobić zakwas z otrębów pszennych. A potem to już tylko rozkoszować się smakiem zupy ziemniaczanej. Barszcz ziemniaczany po rumuńsku. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Domowy zakwas na biały barszcz 147

Barszcz biały gotuję często, ale prawie zawsze korzystam z gotowego zakwasu.  Tym razem ze względu na okoliczności mam więcej czasu i postanowiłam przygotować go sama.  Jak się uda to na pewno nastawię zakwas na barszcz Świąteczny :) Będzie na pewno zdrowszy od tego sklepowego. Tak wygląda zaraz po nastawieniu Składniki : ok.500 ml letniej wody 4 -5 ząbków czosnku łyżka(...)czosnku, ziele, majeranek- wymieszać Słój zakryć gazą i wstawić do szafki by nie stał na blacie Raz dziennie mieszać, po 5-6 dniach zakwas powinien nadawać się do przygotowania barszczu Po przelaniu do butelek może stać w lodówce do 2 tygodniu.                          Tak wygląda po trzech dniach

Proste Potrawy
Barszcz ukraiński 99

Przepis na pyszny tradycyjny barszcz ukraiński , z pokrojonych w paski warzyw i dodatkiem gotowanej wieprzowiny. Bez fasoli i grzybów. Najlepszy przepis! Czas przygotowania:   1.5 godziny Ilość porcji:  8 osób Trudność przygotowania:  średnie Cena:  średnie SKŁADNIKI: 430 g buraków 250 g kapusty świeżej 500 g ziemniaków 3 ząbki czosnku 40 g pietruszki (korzeń) 130 g marchwi(...)piórka. Po podsmażeniu dodajemy do zupy. 6. Pod koniec gotowania jak warzywa zmiękną dodajemy delikatnie podsmażoną mąkę (1 łyżka mąki/3 łyżki oleju) rozcieńczoną z zimną wodą. 7. Barszcz podajemy z łyżką śmietany i dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Artykuł Barszcz ukraiński pochodzi z serwisu

karolgotuje
Krokiety z mięsem 124

krokietów ugotować mięso z włoszczyzną. Ale o tym przeczytacie więcej w przepisie na pyszne domowe krokiety z mięsem. Polecam. Tak przygotowane krokiety smakują wybornie zarówno w towarzystwie czerwonego barszczu, jak i ketchupu. Chrupiąca panierka i pyszny mięsny farsz. Nic tylko jeść To kto się skusi na takiego krokiecika z mięsem? Składniki: Na farsz do krokietów: 750 g mięsa np. łopatki(...)szklanki mleka 3 szklanki wody (najlepiej gazowanej) 4 łyżki oleju Dodatkowo: 4 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Do podania: ketchupu z charakterem Gargamel lub domowy czerwony barszcz np. z tego przepisu Przygotowanie: Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą. Jednolite ciasto odstawiamy na 30-40 minut i smażymy cienkie naleśniki. Układamy jeden na drugim. Jak przygotować farsz

Słodkie okruszki
Placek do Barszczu 131

Placek do Barszczu Kiedy mamy uroczysty obiad najlepszy jest wtedy barszcz podany w bulionówkach, a jako dodatek możemy podać ten pyszny placek. Wymiary formy: długość - 34 cm szerokość - 24 cm wysokość - 7,5 cm Składniki na ciasto: ·        10 łyżek mąki pszennej ·        Kostka margaryny(...)podpieczony placek. 7.   Drugie placek rozwałkowujemy i układamy na wierzch. 8.   Pieczemy 30 minut w 180°C. 9.   Po upieczeniu dowolnie kroimy i podajemy z barszczem. 10.              Smacznego

Kulinarna Chwila
Moje kulinarne hity X-XII 2019 106

wyszło świetnie. Jeśli dajecie mrożone owoce, najpierw trzeba je rozmrozić i odlać sok.  2.  Kiszone buraki, które można później zjeść, np. na kanapce, a z płynu zrobić barszcz (świetnie sprawdził się na wigilii) albo po prostu go pić, ma właściwości prozdrowotne, tj. woda z kiszonych ogórków. Kiszę w dużym szklanym słoiku, ustawiam przy oknie, przykrywam lnianą ściereczką, gotowe(...)dniach. Sam kiszony sok smakuje rewelacyjnie, jeśli lubisz kwaśne smaki, to na pewno coś dla Ciebie. Barszcz wychodzi super. Podaję jak na zdjęciu z puree ziemniaczanym z mlekiem/jogurtem, wtedy barszcz ma różowy kolor. Przepis pochodzi z książki Kuchnia polska . 3.  W Cafe Bazylia. Jak zawsze smacznie: hummus z gnocchi i greckie fryty. 4.  Gotowiec z Kauflandu: falafle. Kilka

Qlinarnie i Qlinarnie
Barszcz ukraiński 84

Cześć! Jako dziecko uwielbiałam barszcz ukraiński i tak mi zostało.  Ta zupa ma to do siebie, że nie mogę jej przestać jeść Moje wykonanie barszczu ukraińskiego >>> Składniki: * 2 buraki czerwone ok. 60 dkg  * 3/4 szklanki fasoli Jaś * 2 marchewki * 1 pietruszka * 3 spore ziemniaki * 15 – 20 dkg kapusty białej * 10 cm białej części pora(...)garnku wyszło mi 3,5 l zupy * zamiast bulionu można dodać masło (często gotuję zupy na maśle, do gotujących się warzyw dodaję 1-2 łyżki masła) Smacznego! Lidka Artykuł Barszcz ukraiński pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Wino na świąteczny stół 88

Ponadto ma negatywny wpływ na odczucie owocowości i słodyczy w winie. Nie ma więc co ukrywać, że świąteczny stół jest istnym polem minowym dla wina: pierogi z kapustą, kulebiaki, barszcz z grzybowymi uszkami (a trzeba wiedzieć, że grzyby to istna kopalnia umami), grzybki marynowane. A do tego oczywiście król karp! Co więc z tym zrobić? Musimy znać dwie prawidłowości(...)owocowość, by poradziła sobie ona z takimi daniami – smak umami możemy jednak zbalansować dodatkiem smaku kwaśnego lub słonego, co sprawi, że charakter dania pozostanie neutralny (np. kwaśny smak barszczu idealnie zbalansuje uszka z grzybami). Pairing idealny: DANIA Z KAPUSTĄ np. pierogi z kapustą czy kulebiak doskonale „dogadają się“ z rieslingiem: Riesling’17, Shiefergiestein VDP Gutswein, Schaefer-Frolich. Świetnie zbalansowane

Kate's Kitchen
Paszteciki grzybowe 148

Paszteciki grzybowe Dziś mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe paszteciki z grzybowym farszem. Idealne na święta do domowego czerwonego barszczu. Takie paszteciki śmiało możecie postawić obok tradycyjnych pierogów czy uszek. Paszteciki grzybowe sprawdzą się również na Sylwestra i inne przyjęcia. Spróbujcie. Przepis jest naprawdę prosty. Ciasto drożdżowe wychodzi miękkie i dobrze się z nim pracuje. A farsz, to wyłącznie(...)wysokości i odstawiamy na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie całość gotujemy około 20-30 minut. Grzyby odcedzamy (wywar można wykorzystać do barszczu, zupy lub sosu), studzimy i drobno kroimy. Cebulę obieramy i kroimy, podsmażamy na maśle. Pod koniec dodajemy nasze pokrojone grzyby, całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą, mieszamy. Patelnię odstawiamy

Słodkie okruszki
Przepisy na wigilię: Uszka z grzybami na dwa sposoby 123

trochę więcej jeśli ciasto będzie suche – powinno być wilgotne) Szczypta soli Farsz : 30 g suszonych grzybów 1 szalotka 3 łyżki oleju Pół łyżeczki suszonego tymianku Zobacz też jak zrobić barszcz wigilijny idealny do uszek. Przygotowanie: Krok 1 Ciasto. Mąkę przesiej do misy, wymieszaj z solą. Stopniowo wlewaj gorącą wodę. Mieszaj energicznie drewnianą łyżką. Dolewaj stopniowo olej, jeszcze kilka ruchów łyżką(...)przez pół godziny. Zagotuj razem z wodą, w której się moczyły. Gotuj do miękkości – 15 minut powinno wystarczyć. Odsącz grzyby – płyn zachowaj jako dodatek do kapusty kiszonej, albo barszczu. Krok 3 Rozgrzej olej na patelni. Drobno posiekaj szalotkę, wrzuć na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smaż minutę, mieszając. Dodaj drobno posiekane grzyby, zamieszaj i duś na wolnym ogniu przez kilka minut

Niedzielny kucharz
Barszcz ukraiński 988

Jakiś czas temu, córka i synowa z racji tego że mają urodziny tego samego dnia zaprosiły nas na kolację do restauracji. Podano nam wówczas barszcz ukraiński, który bardzo nam zasmakował. Postanowiłam taką zupę przygotować w domu. Pamiętam z dzieciństwa, że moja babcia, która pochodziła z Ukrainy też dodawała do barszczu fasolę, ale dokładnego przepisu mi nie przekazała. W związku(...)popytałam ciotek w rodzinie i poszperałam w starej książce kucharskiej, gdzie znalazłam przepis na barszcz w takim wydaniu. Trochę go zmodyfikowałam, bo dodałam kapustę włoską i pominęłam pomidory oraz przecier pomidorowy. Efekt końcowy moim domownikom przypadł do gustu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g żeberek wieprzowych 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 nieduży por 3 ziemniaki 100 g białej

Danka Pichci
Barszcz Ukraiński, botwinka 83

się złożyło, że kilka dni przed naszą krótką wycieczką do Lwowa, o której wkrótce przeczytacie - tutaj , na nasz stół wjechał barszcz ukraiński, zwany potocznie botwinką. Wyszedł nam bardzo smaczny, a więc jeśli macie ochotę, łapcie nasz przepis. Barszcz ukraiński, botwinka  SKŁADNIKI: - 0,5 litra bulionu warzywnego - 4 marchewki - 4 ziemniaki - duży pęczek botwinki - 1 łyżka oleju roślinnego - 1 łyżeczka(...)podsmażamy na oleju, następnie zalewamy bulionem warzywny i gotujemy. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy sok z cytryny, koperek i przyprawy. Pod sam koniec gotowania dodajemy jogurt naturalny. Barszcz ukraiński podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami. Czas przygotowania:   około 45 min. SMACZNEGO!!!  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style

Związek na patelni