barszcz - 3622 przepisów (strona:46/242)

Chłodnik buraczkowy z gotowanym jabłkiem, arbuzem i mlekiem kokosowym 92

dlatego zrobiłam takie jabłka Dziewczynkom na podwieczorek, a ponieważ zostały trzy niezjedzone, wymyśliłam sobie połączyć je z kilkoma składnikami w chłodniku na obiad.  Zamiast gotować buraki użyłam koncentratu barszczu #Krakus - bardzo przyspieszył przygotowanie i zaoszczędził mi roboty oraz czerwonych rąk ;) czyli #sprytnieizdrowo ;) do tego jeszcze arbuz, który ostatnio Dziewczynki wyjątkowo sobie upodobały i jest na tapecie niemal codziennie, mleko(...)gotowanym jabłkiem, arbuzem i mlekiem kokosowym Składniki: Chłodnik: 3 jabłka 170 g mleczka kokosowego 200 g arbuza (bez skóry i pestek) 350 g jogurtu naturalnego 120 ml koncentratu barszczu Krakus 2 łyżki soku z limonki (lub cytryny) Rozetki z pure ziemniaczanego: 500 g ugotowanych ziemniaków 20 g masła 82% tłuszczu 4-5 łyżek śmietany 30% 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Kolorowy Przepisownik
Chłodnik buraczkowy z rzodkiewką i ogórkiem małosolnym 134

jest zdrowe i bardzo orzeźwiające. Przygotowując ten chłodnik nie zdawałam sobie sprawy, że tak pozytywnie zaskoczy mnie smakiem. Do tej pory przygotowywałam chłodniki z gotowanych buraczków ale dzięki koncentratowi barszczu Krakusa czas przygotowania i oczekiwania można sobie sporo skrócić. A smak chłodnika nadal jest bardzo wyrazisty i po prostu rewelacyjny. Ja chłodnik często zabieram sobie w słoiczku do pracy(...)jogurtu naturalnego gęstego 1 szkl śmietany 18% 1/3 szkl koncentratu barszczu Krakus 1 pęczek rzodkiewki 4 ogórki małosolne 1/2 pęczka koperku 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka szczypiorku sól, pieprz do smaku Jogurt naturalny, śmietanę i koncentrat barszczu wymieszać.  Warzywa umyć. Rzodkiewki razem z ogórkami zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną kosteczkę. Koperek i szczypiorek posiekać

Smakołyki Asi
Chłodnik litewski 134

Wierzcie mi, taki chłodnik jest warty grzechu ;-) Jest rewelacyjny w smaku i trudno nie sięgnąć po dokładkę.Wspaniałym dodatkiem jest koncentrat barszczu Krakus. Dodaje nie tylko smaku, ale również sprawia, że nasz chłodnik ma idealny różowy kolor. Wszystko tak pięknie wygląda na talerzu, że aż szkoda zabrać się za jedzenie. SKŁADNIKI 3 ogórki małosolne lub kiszone 3 małe botwinki(...)ząbki czosnku 1 litr maślanki 3 małe ogórki gruntowe (o wadze łącznej 125  g) 3 jajka ugotowane na twardo 4 łyżki koncentratu barszczu Krakus 1 pęczek koperku sól, pieprz WYKONANIE Buraczki obrać ze skórki i zetrzeć wraz z ogórkami małosolnymi na tarce o dużych oczkach do garnka. Dodać obrany i drobno posiekany czosnek oraz kilka małych liści botwinki posiekanych

Passions hobbies life
Chłodnik z lekką nutą arbuza 105

Zapraszam Was dziś na lekki i pyszny chłodnik z dodatkiem słodkiego arbuza. Chłodnik przygotowałam z dodatkiem koncentratu barszczu czerwonego Krakus. Polecam Składniki: 1 szkl maślanki naturalnej 2 łyżki koncentratu barszczu czerwonego Krakus 200 g miąższu arbuza 1 pęczek rzodkiewek 6 średnich ogórków gruntowych sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Rzodkiewki i ogórki myjemy i osuszamy. Ogórki obieramy ze skórki i ścieramy(...)razem z rzodkiewkami na tarce o grubych oczkach. Miąższ arbuza blendujemy na mus i przelewamy do miski. Do musu arbuzowego dolewamy maślankę i koncentrat barszczu, mieszamy. Dodajemy starte rzodkiewki i ogórki, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy. Wstawiamy do lodówki. Chłodnik podajemy schłodzony. #krakus #chlodnik #sprytnieizdrowo

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Barszcz chrzanowy 158

Jedni nie mogą wyobrazić sobie Świąt Wielkanocy bez żurku, inni mazurka, a ja nie wyobrażam sobie bez barszczu chrzanowego. Jest to najlepsza zupa na święta i w moim domu przyrządzana tylko raz w roku. Żeby barszcz był fenomenalny, do którego tęskni się przez cały rok, najpierw musimy wykopać chrzan. Ten ze słoiczka nie odda całego smaku. Tak więc trzeba chrzan

Tylko pysznie
Wielkanocne menu- 35 przepisów na święta 6476

Przepisy na wielkanocny stół– nieśmiertelna klasyka czyli żur albo barszcz biały – oba przygotowane na domowym zakwasie. Biała kiełbasa – całkowicie od podstaw. Peklowane i gotowane wędliny. Śledzie, czyli żelazny punkt świątecznego programu i serniki – na kilka sposobów.     Przepisy otworzą się w nowym oknie po kliknięciu w tytuł. Pamiętajcie, że dobrze wstać od stołu i zorganizujcie dłuższy spacer Zapisz ŻUR(...)BIAŁY BARSZCZ Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą Zakwas na żur i zakwas na barszcz biały DOMOWE WĘDLINY I MIĘSA Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Kiełbasa pieczona w miodowo-musztardowej skorupce Polska

Karo in the Kitchen
PIEROGI CHLOPSKIE Z ZIEMNIAKAMI I KIELBASA DO BARSZCZU 193

PIEROGI CHŁOPSKIE Z ZIEMNIAKAMI I KIEŁBASĄ DO BARSZCZU Pierogi chłopskie z ziemniakami i kiełbasą to tradycyjne, rdzenne danie pochodzące z kuchni podkarpackiej. Przepis na te domowe pierogi znają gospodynie z różnych regionów Podkarpacia, chyba jednak największą popularnością cieszą się w okolicach Rzeszowa. Przygotowuje się je z gotowanych ziemniaków, najlepszej wędzonej kiełbasy, boczku oraz podsmażonej cebulki. Pierożki te świetnie smakują podane(...)barszczu białego z jajkiem. Polecam i pozdrawiam pięknie K.K :)   P rzepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl  SKŁADNIKI : na farsz: 1 kg ugotowanych wystudzonych ziemniaków 300g dobrej, wędzonej kiełbasy 50g surowego, wędzonego boczku 1 posiekana cebula 2 łyżki tłuszczu do smażenia ziarenka smaku Winiary, pieprz ziołowy, majeranek do smaku ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki

Moja Książka Kucharska
Barszcz biały na zakwasie z chrzanem i kiełbasą. 92

obiad proponuję barszcz biały z jajeczkiem i białą kiełbasą. Przedsmak Świąt Wielkanocnych  Składniki: 3 l wody 300 g wędzonej pachwiny  biała kiełbaska ( sama robiłam)  pół butelki zakwasu na barszcz biały (szklanka) 3 ząbki czosnku 3 łyżki świeżo startego chrzanu liść laurowy 3 szt  ziele angielskie 3 szt  majeranek roztarty w dłoniach sól(...)chwile gotujemy jeszcze.Wkładam biała kiełbasę gotuję jakieś 20 minut Na końcu dodajemy śmietanę rozbełtaną w słoiczku z małą ilością zupki i majeranek. Chwile jeszcze gotujemy smakując czy barszcz jest gotowy i dobrze doprawiony.Na talerz kładziemy pokrojone jajka w łódeczki i biała kiełbaskę. Akurat podałam z białą  kiełbaską i jajeczkiem

Różowa kuchnia
Wielkanocne bułeczki zające z kremowym farszem i kiełbaskami 147

stół. Pierwsze wskakują grubiutkie, drożdżowe zające :D Puchate, o chrypiących uszkach i wypełnione przepysznym farszem z białą kiełbasą, ziołami i kremowymi nutami miodu z musztardą. U wielu podaje się barszcz biały z jajkiem ugotowanym na twardo lub sadzonym, albo bez jajek ale za to z kiełbasą, a w mojej rodzinie barszcz biały występuje w postaci pitnej, czysty i wyrazisty(...)smaku. Myślę, że właśnie do zagryzania takiego barszczu sprawdzą się świetnie te uszate bułeczki pełne pyszności! :) Będą świetne także jako sycąca przekąska, drugie śniadanie do pracy, czy szkoły. Tak na gorąco, jak i na zimno smakują naprawdę wybornie! A kicając po wielkanocnym stole, z pewnością zauroczą każdego gościa :) Te zajęcze bułeczki są naprawdę proste w wykonaniu- farsz jest zwarty, więc

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Wigilijny barszcz czerwony 105

sytuacji?! Wszyscy kiedyś, nawet Ci najwytrwalsi, do domu iść muszą. My zostajemy w domu z pełną lodówką. Galaretę drobiową trzeba wyrzucić, bo tylko babcia miała na nią chrapkę, a barszcz należy wylać do sedesu, bo już dość już mamy jego zapachu i ostrego smaku. Mam nadzieję, że już wiecie o co mi chodzi. W polskich domach marnuje się potężne ilości(...)nabieramy na talerz ile możemy, chociaż wcale nie chce nam się jeść. Może lepiej sobie tego oszczędzić hmmm? Ale żeby tradycja nie umarła, mamy dla Was tradycyjny świąteczny barszcz na zakwasie. U mnie w domu, tej wigilijnej potrawy nigdy nie jest za dużo! :) Wigilijny barszcz czerwony Składniki: 6 - 7 buraków 2 małe pietruszki 2 małe marchewki 10 dag grzybów suszonych

Moja Mama Gotuje
Barszcz biało-szczawiowy 123

Udane połączenie dwóch zup, szczawiowej z białym barszczem  Składniki 200 g wędzonego boczku masło cebula 4 ziemniaki 1 marchewka półtora l bulionu warzywnego 2 białe kiełbasy liść laurowy ziarenko ziela angielskiego słoiczek siekanego szczawiu zakwas na barszcz biały z butelki ząbek czosnku śmietana kremówka sól pieprz koperek 6 jajek ugotowanych na twardo     Przygotowanie   Rozgrzałem w garnku(...)kiełbasę, liść laurowy i ziele, gotowałem na małym ogniu, aby kiełbasy nie popękały. Po ok. 25 minut wyjąłem je i odłożyłem. Do zupy dodałem szczaw , ok. 1/3 butelki białego barszczu i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, gotowałem jeszcze 5 minut. Na koniec dodałem pokrojoną w plasterki białą kiełbasę, zabieliłem śmietaną, przyprawiłem solą i pieprzem, przed podaniem wymieszałem ze sporą ilością

R'n'G Kitchen
Barszcz czerwony na occie 166

Prosty przepis na barszcz czerwony zakwaszany octem. Idealny do uszek, pierogów, krokietów i pasztecików. Barszcz ma bardzo intensywny kolor i wyrazisty smak. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 1,5 – 2 l Składniki: 6 buraków 2 marchewki 1 pietruszka ½ selera mały por (150 g) 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 2 litry bulionu drobiowego(...)łyżki octu […] Artykuł Barszcz czerwony na occie pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Surówka z kiszonych buraków i kalerosse™ 230

Wiele osób pyta mnie czy buraki z zakwasu na barszcz wyrzuca się czy można jeszcze jakoś je przerobić i wykorzystać. Czy oddały cały swój smak zakwasowi i do niczego już się nie nadają? Otóż ukiszone buraki jak najbardziej nadają się do dalszego wykorzystania. U mnie kisiły się około tygodnia co wyciągnęło z nich większość soków i smaku, ale nie wszystko(...)Barszcz był pyszny a część zakwasu po prostu wypiłam bo bardzo go lubię. Buraki, które pozostały są chrupiące, kwaskowe i doskonale nadają się np. na surówkę. Wystarczy je zetrzeć na tarce albo pokroić i doprawić. Są bardzo smaczne, ale to już musicie ocenić sami. Jak wszystkie kiszonki takie kiszone buraki mają dobry wpływ na nasz przewód pokarmowy, zawierają mnóstwo witamin

Smaczna Pyza
Menu na Wigilię 4191

Dzisiaj chciałabym zaprezentować dania, które najczęściej pojawią w moim domu rodzinnym na wigilijnej wieczerzy. Jeżeli mowa o zupach - to od zawsze króluje tradycyjna zupa rybna przygotowana z karpia oraz barszcz czerwony na zakwasie. Natomiast w rodzinie mojego męża pojawia się dodatkowo zupa przygotowana z suszonych grzybów. Do zup podaję uszka, paszteciki lub makaron. Zupy(...)Zupa rybna przygotowana z karpia 2.        Barszcz czerwony na zakwasie 3.        Zupa z suszonych grzybów Dodatki: 1.        Uszka z kapustą i grzybami 2.        Domowy makaron, np. cienkie nitki 3.        Kompot

Ugotować
Barszcz czerwony 148

oleju kokosowego Do gotującej się wody dodaję ziele angielskie, liść laurowy, sól, pokrojone w słupki buraki, pokrojoną marchewkę i kaszę jaglaną. Kasza ładnie rozkleja się podczas gotowania, dzięki temu barszcz nabiera nieco gęstości. Po ok. 15 minutach dodaję pokrojone ziemniaki i pozostałe warzywa oraz przyprawy. Gotuję jeszcze przez ok. 20-30 minut, uważając, aby barszcz nie kipiał intensywnie, tylko delikatnie(...)się gotował, tak jak gotujemy rosół (w przeciwnym wypadku straci swój intensywny kolor). Na samym końcu zakwaszam kwasem z kiszonych ogórków. Gotowe :-) SMACZNEGO! :-) * * * barszcz podano na talerzu z  Porcelany Bogucice

Wielopokoleniowo

Proponowane wyszukiwania