krokiety z serem i ziemniakami. Farsz podobny do takiego, jaki mamy w pierogach ruskich, pikantny pachnący cebulką i ziołami. Dla mnie krokiety występują nierozerwalnie jako para z czystym, czerwonym barszczem. Podany przeze mnie przepis wystarcza na 30 sztuk wypasionych krokietów. Przepis „na bogato”, więc wszystkiego jest dużo. Na ciasto naleśnikowe: 7 jajek 0,5 l mleka szklanka wody gazowanej(...)rozmrożeniu podgrzać w piekarniku. Jeśli zostanie wam farsz, to możecie na drugi dzień dodać do niego jajko i odrobinę mąki i usmażyć placuszki. Krokiety proponuję podać z barszczem na zakwasie. Przepis na zakwas znajdziecie tutaj . Przepis na najlepszy barszcz jest pod tym odnośnikiem . Post Krokiety z serem i ziemniakami pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenpory robiłam zwykły barszcz czerwony, teraz zrobiłam zupę krem z barszczu ukraińskiego, i powiem że ten krem zachwycił moją rodzinkę. Krem z barszczu ukraińskiego Składniki : wołowina rosołowa - 200 g cukier do smaku
Kuchnia Danusiznam nikogo, kto powiedziałby z ręką na sercu, że nie lubi uszek z barszczem. Można je co prawda lubić mniej, ale że wcale? Nie mieści się to w głowie :) Ja je wprost uwielbiam i mogłabym jeść talerzami :D Jeśli więc tak jak ja lubicie, to nie czekajcie dłużej tylko sami zabierzcie się za ich przygotowanie. Składniki(...)jajko 700g gotowanego mięsa z kurczaka 300g lekko podpieczonych, pokrojonych pieczarek 2 cebule 3 łyżki bułki tartej 60ml oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: masło do omaszczenia uszek Barszcz: 2,5l ugotowanego rosołu drobiowo-wołowo-warzywnego (przecedzonego przez sito) 10 buraków średniej wielkości 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
Kuchnia w czekoladzieKiedy gotuję barszcz czerwony, najczęściej buraczki zużywam do surówki lub zasmażam ze śmietaną. Tym razem dodałam do tartych buraków tartą włoszczyznę z rosołu (wywaru na barszcz). Ekonomicznie i w dodatku pysznie. Składniki: ok. 2 duże buraki (z wywaru na barszcz) 1 marchew, 1 mała pietruszka, ćwiartka selera (z rosołu) 2 łyżki sosu sojowego szczypta pieprzu, ocet balsamiczny z Modeny
Czerwień i błękitwiększość moich przepisów, robi się ją bardzo prosto a smak jest wspaniały :) Składniki (dla 2 osób) - 1/2 brokułu, - 1/2 kalafiora, - 4 nieduże ziemniaki, - 3 małe buraki, - ok 1 szklanki barszczu czerwonego, - 2 małe liście laurowe, - 2 ziarenka ziela angielskiego, - sól, pieprz do smaku, majeranek, cukier. Wykonanie: Szykujemy 2 garnki, do jednego wkładamy drobno pokrojone warzywa (szybciej się ugotują): brokuł(...)tylko tak żeby były przykryte. Do drugiego garnka wkładamy również drobno pokrojone: 2 ziemniaki, kalafiora, buraki, ziele i liść, zalewamy tak by lekko odkryte warzywa były (dodamy do nich barszcz). Gotujemy je do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie wyciągamy z nich ziele i liść i każdą oddzielnie mielimy na krem. Brokułowy doprawiamy do smaku, do buraczkowego dodajemy barszcz, szczyptę majeranku
Co na wege obiad?wyzwanie na najbliższy.. rok to postanowiłam wziąść w nim udział :) Podczas następnych 12 miesięcy Sylwia będzie nam proponowała zupę hasło do przygotowania na najbliższy miesiąc. Styczeń to hasło: Barszcz. Tradycyjny barszcz robiłam wiele razy, więc tym razem postanowiłam spróbować czegoś nowego i przyrządzić Barszcz Ukraiński. Robiłam go kilka razy, aż wreszcie znalazłam idealny przepis. Zachęcam do wypróbowania
Kolizje SmakówBarszcz czerwony robiłem już kilka razy i zawsze coś dopracowywałem, teraz wreszcie mogę mogę powiedzieć że mam kompletny przepis na barszcz czerwony o klarownym i głębokim kolorze, idealnej słodyczy, kwasowości i pikanterii po prostu - igła. Składniki na ok 2,5 litra : 1 kg czerwonych buraków ok 3 litrów bulionu z gotowanego mięsa (np. na krokiety) 2 średnie marchewki 1 korzeń(...)nadmiar tłuszczu - trochę musisz zostawić :) i odcedź do czystego wywaru. Od teraz możesz się delektować idealnym barszczykiem wystarczy go mocno zagrzać (nie zagotować !!) Komuś barszczyk z krokietem ;) Rada : Barszczy na którymkolwiek etapie nie można doprowadzić do wrzenia bo straci klarowność i zmętnieje, jego smak też bardzo wiele straci
Mechanik w kuchnipieprz 2 l wrzątku Grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy do zmięknięcia, następnie zagotowujemy je razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim (ma powstać wywar który później wlejemy do barszczu). Buraki obieramy, opłukujemy i ścieramy na tarce , wkładamy do garnka i dodajemy do nich sok z cytryny, następnie wszystko zalewamy wrzącą wodą, dodajemy czosnek i zagotowujemy. Do barszczu(...)dodajemy wywar z ugotowanych grzybów, całość doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze około 10 minut. Następnie barszcz przelewamy do wazy lub bezpośrednio na talerze przez sitko. Podajemy z uszkami. Smacznego
Moje-pitraszeniepierogi z kapustą i grzybami..zostało mi tejże kapusty z grzybami i tak oto są kapuśniaki drożdżowe..trochę zjedliśmy od razu...a część zamroziłam i będzie na Wigilię do barszczu..barszczu w sumie nie będę gotowała sama..niestety doba jest ciut za krótka..i nie wyrabiam się.. Kociołek smaków ma w swojej ofercie taki barszczyk ..wystarczy 2 łyżeczki(...)zalać wrzącą wodą -200 ml i kubeczek barszczu już gotowy.. 350 g letniego mleka 60 g roztopionego masła pół łyżki cukru 2 łyżeczki soli 2 duże jajka 560 g mąki pszennej 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych 50 dkg kiszonej kapusty spora garść suszonych grzybów 1 cebula 2 łyżki tartej bułki sól i pieprz do smaku
Moje domowe kucharzenietamtym roku był placek do barszczu, więc w tym postanowiłam coś zmienić. A że jestem leniwa, to chciałam zrobić wcześniej, zamrozić i wyciągnąć w święta "na gotowo". Stąd pomysł na takie pierożki, które podpowiedziała mi Gosia z bloga Moje gotowanie i blogowanie . Oczywiście nie obyło się bez próbowania i zarówno mi jak i Mężowi posmakowały, więc reszta wylądowała w zamrażalnikach(...)moim, Mamy i Teściowej :) W święta będą jak znalazł do barszczu pozostałego z Wieczerzy Wigilijnej. Zdążycie je zrobić i Wy, bierzcie się więc do pracy :) Składniki na ok 45 sztuk: Ciasto: 900g mąki + do podsypywania 3 żółtka 60g drożdży 400ml ciepłego mleka ( u mnie 2%) 200g roztopionej margaryny (u mnie Palma) 1 łyżka cukru 1 łyżka soli Farsz
Kuchnia w czekoladziekminek i pokrojoną w plastry cebulę oraz obrany czosnek, gotować ok. 20 minut. Wywar z burakami dodać do wywaru warzywnego. Dodawać stopniowo zakwas buraczany ( przepis tutaj ), próbując czy barszcz ma już odpowiedni smak i wyłączyć płomień pod garnkiem. Odstawić barszcz na ok. 30 minut, potem odcedzić buraki i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodać majeranek. W razie(...)potrzeby dokwasić sokiem z cytryny, octem winnym lub jabłkowym. Na końcu zabielić słodką śmietanką. Barszcz podawać z wcześniej ugotowaną fasolą
Czerwień i błękitDziś chciałabym przybliżyć Wam jedną z lepszych pozycji książkowych jakie trafiły ostatnio w moje ręce. "Skrzat gotuje bez laktozy" autorstwa Barbary i Marty Barszcz, to wspaniała książka skierowana głównie dla rodzin zmagających się z problemem tzw. "nietolerancją laktozy". Autorki już na wstępnie w sposób bardzo przystępny i zrozumiały wyjaśniają czym jest "nietolerancja laktozy", jakie są jej typy oraz jakich produktów(...)laktozy" moja wiedza na ten temat tak wzrosła. Książkę szczerze Wam polecam. "Skrzat gotuje bez laktozy" do nabycia tu (książkę możecie obecnie kupić w promocyjnej cenie) Autorzy: Barbara Barszcz, Marta Barszcz Objętość: 136 stron Oprawa: twarda Dodatkowe atuty książki: Tasiemka Wydawnictwo: Skrzat
Słodkie okruszkimoim blogu możecie znaleźć zakwas na barszcz czerwony oraz na żurek. Dziś chcę pokazać zakwas na barszcz biały, bo w wielu domach na wigilię pojawia się barszcz biały z grzybami. Składniki: 1 szkl. mąki pszennej razowej 2 łyżki zarodków pszennych (nie są jednak konieczne, ale ja dodałam) 3 szkl. letniej, przegotowanej wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka
Czerwień i błękitnajlepsze. I tak - z przepisu mojej mamy będą pierogi z kapustą i grzybami, fasolka z masłem, kompot z suszu i makowiec. Nie podejmę się zrobienia tradycyjnego dla naszej rodziny barszczu grzybowego - to mocny wywar z grzybów odpowiednio doprawiony przyprawami i zagęszczony mąką. Doprawienie go to dla mnie czarna magia - wymaga wprawy, a ja nie chcę eksperymentować na swojej pierwszej Wigilii(...)Dlatego u mnie będzie czerwony barszcz - tak jak u teściów, ale ja podam go nie z uszkami, a z pasztecikami pieczarkowymi, które właśnie wymyśliłam:) Połączyłam podsmażone z cebulką pieczarki z ciastem drożdżowym z przepisu mojej babci - nawet nie zmniejszyłam ilości cukru, na szczęście ciasto babci nie należało do bardzo słodkich! Najtrudniejsze było wypracowanie jakiegoś zgrabnego kształtu, który nie wymaga misternego
Kulinarne Inspiracjepodać do czerwonego barszczu? Albo uszka, albo paszteciki. Te są idealnym rozwiązaniem na kolację wigilijną – są postne, nadziane trzema rodzajami grzybów, kiszoną kapustą i cebulką. Ciasto półkruche jest elastyczne i przyjemne w pracy, a samo przygotowanie pasztecików – nie tak bardzo skomplikowane jakby się mogło wydawać. CIASTO PÓŁKRUCHE Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Do mąki dodajemy bardzo zimne(...)gotowaniu grzybów możecie przelać do butelki lub słoika i wstawić do lodówki, albo wlać do worka na mrożonki i zamrozić. Później wykorzystać ten grzybowy wywar do przygotowania wigilijnego czerwonego barszczu lub do zupy grzybowej. Pieczarki i cebule oczyszczamy i bardzo drobno siekamy, można też potraktować je malakserem. Na patelni rozpuszczamy masło, mocno podgrzewamy i wrzucamy pokrojone cebule. Smażymy
Karo in the Kitchen