Oryginalny przepis można znaleźć u Ani prowadzącej Piekarnię i bloga Kuchennymi drzwiami . Wspólne pieczenie tego pysznego chleba było 3 lata temu. Warto go przypomnieć był wyjątkowo dobry. Zaczyn do tego chleba powinien fermentować 12-24 godzin. Nie bez powodu jest taka rozpiętość czasowa. Nie możemy przypadkowo przygotowywać ciasta właściwego w 13 lub 24 godzinie fermentacji, bo akurat nam tak pasuje(...)godzinie, jeśli cały proces fermentacji zakończył się w 12 godzinie a nawet w dni upalne po 8 godzinach? Świat na pewno się nie zawali, ale chleb nie będzie taki, jakiego oczekujemy. „Usypiające” kultury bakterii w zakwasie będą potrzebować więcej czasu, aby ponownie zacząć pracę z większą ilością mąki i odpowiednio spulchnić ciasto właściwe. Ciasto właściwe będzie po prostu
Leśny ZakątekChleb orkiszowo-żytni z bakaliami, to chleb na zakwasie z pysznymi dodatkami. Po zaskakującej, degustacji chleba na wakacjach, postanowiłam stworzyć coś na wzór tamtego, okazał się bowiem bardzo dobry... Czy w pełni oddałam jego smak... ? Mam nadzieję, nam w każdym razie smakuje, a na tym mi głównie zależało... Choć wydawałoby się, że to może dziwne połączenie: chleb z dodatkiem słodkich(...)mnie zwykle po 15g włoskich i 15g migdałów - 15g siemię lniane - 5g sezam - 10g słonecznik - ok.375g (ml) wody filtrowanej lub źródlanej Dodatkowo: - płatki owsiane i ulubione ziarna do posypania chleba i wysypania formy Wszystkie składniki odważyć i umieścić w misie miksera, owoce pokroić na mniejsze kawałki, orzechy lekko rozdrobnić. Dodać wodę i zamieszać do połączenia składników. Mąki zarówno żytnia
Smaczne ZdroweWitam serdecznie Propozycja na pyszny i chrupiący chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym, chlebek jest bardzo prosty w przygotowaniu ponieważ nie wymaga wyrabiania, a po upieczeniu jest puszysty, smaczny i chrupiący. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania chleba będziemy potrzebować: 600 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 200 g mąki żytniej 600 ml letniej wody 2 opakowania drożdży suchych (porcja(...)soli 1 łyżeczka cukru naczynie żaroodporne: dno naczynia 22 cm góra naczynia 27 cm wysokość 9 cm z pokrywką 13 cm (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Chleb pieczony w naczyniu Przygotowanie: Do miski wsypuję cukier, drożdże, wlewam wodę i mieszam. Miskę z drożdżami odstawiam na około 10 minut. Po 10 minutach do drożdży dodaję obie mąki, sól
Uwaga Babcia Piecze ChlebPrzeczytałam gdzieś , że pieczenie chleba wciąga. Moje pierwsze kroki z tym doświadczeniem należały do tych z serii „pożal Boże”…Tak, przez chwilę nawet sądziłam, że domowy chleb w moim wykonaniu absolutnie nie jest mi pisany! Efekty moich piekarskich działań nie ani trochę nie przypominały wciągnięcia się w tę chlebową przygodę. A jednak! Gdybym zrezygnowała z ponownych prób(...)upieczenia domowego pieczywa i poddała się po nieudanych, niedopieczonych i niewyrośnietych bochenkach, pewnie dziś nikt z domowników nie przekonałby się, jak smakuje dobry, własnoręcznie przygotowany chleb. Małymi krokami poprawiałam to, co poszło mi nie tak. Zaczęłam od prostego chleba na drożdżach, z płatkami owsianymi. Piekłam go bochenek za bochenkiem. Tak smakował! Przepis dałam znajomym, rodzinie i każdy, kto go wykorzystał
Raj dla PodniebieniaDobrych chlebów nigdy za wiele. Z samym masłem, z miodem czy z serem. Taki domowy chleb miażdży wszystko Dzisiaj zapraszam na pszenno-żytni chleb razowy, pełen nasionek. Jeśli lubisz takie wzbogacane chlebki, ten na pewno Ci posmakuje. Mi najbardziej smakuje z serem białym, ale oczywiście to kwestia gustu. Chleb jest dość ciężki, jak to razowiec, ale długo pozostaje świeży(...)kruszy się. Skórka ładnie się wypieka. Jeśli więc szukasz przepisu na jeden z pierwszych swoich chlebów, spokojnie możesz sięgnąć po ten przepis. Ja lubię ten chleb nastawić na wieczór i piec go rano. Wtedy ma czas spokojnie ostygnąć do kolacji. Ten chlebek, tak jak chlebki na zakwasie, lubi długie wyrastanie. Zimą, może ono być i nawet 12h. W cieplejszej porze
Mieszam w GarnkuZapach chleba jest moim wspomnieniem z dzieciństwa. Chrupiąca skórka, masło zrobione własnoręcznie przez babcię i miód- prosto z pasieki. Jakieś dwa lata temu rozpoczęłam swoja przygodę z chlebem. Jak zwykle przypadek pokierował mną dalej. W UK, gdzie od dłuższego już czasu mieszkam, popularne(...)boot-y. Ludzie wyprzedają to co im zalega w piwnicy, na strychu. M kupił mi wypiekacz do chleba za 1f. Najpierw nieśmiało piekłam chleby na drożdżach, były one pyszne, ale na drugi dzień stawały się suche i nie kusiły już tak bardzo. Znalazłam przypadkiem stronę
Piekarz-Kucharz-GarkotłukWitam serdecznie Propozycja na bardzo prosty w przygotowaniu i smaczny chleb pełnoziarnisty na drożdżach z płatkami owsianymi. Można do niego użyć innej mąki niż pszennej pełno ziarnistej której ja użyłam w przepisie, chlebek wyjdzie tak samo smaczny. Do przygotowania chleba będziemy potrzebować: Użyłam foremki o wymiarach spodu 24 cm x 9 cm i wysokości 8 cm 500 g mąki(...)płatków owsianych błyskawicznych 500 ml letniego mleka 35 g drożdży świeżych 1 1/2 łyżeczki soli (około 12 g) 1 łyżeczka cukru Link do filmu z przygotowania : Chleb pełnoziarnisty z płatkami owsianymi Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka, jedną dużą łyżkę mąki. Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam
Uwaga Babcia Piecze ChlebWiele razy pytaliście nas jak najlepiej przechowywać pieczywo, jak my to robimy? Co zrobić, żeby chleb zachował swoją świeżość dłużej? Czy trzymanie w foliowej reklamówce (jak w większości polskich domów) jest dobre? A może zawinąć w ściereczkę? A jak w ściereczkę to suchą czy wilgotną? A może specjalny chlebak na chleb? Te wszystkie pytania słyszeliśmy kilka, kilkanaście czy nawet kilkadziesiąt(...)razy. W zasadzie każda z tych odpowiedzi jest dobra (może z wyjątkiem wilgotnej ściereczki, bo to idealna pożywka dla pleśni). Każda z tych metod jakoś tam przedłuży żywotność chleba. Ale jest jedna odpowiedź lepsza od innych. To len. Len ma właściwości antybakteryjne, antyalergiczne, pochłania wodę (czyli idealnie zabezpiecza przed pleśnią) i spowalnia proces wysychania. Czyli po prostu idealnie chroni nasze
Marder&Marder Manufacturepisałam w innym wpisie, chleb żytni na zakwasie, nie jest łatwo upiec. Ten przepis odmienił moje zdanie o chlebie żytnim. Jest naprawdę prosty w wykonaniu. Jedyne czego wymaga, to czasu do wyrośnięcia. Mięciutki i wilgotny w środku, bardzo długo pozostaje świeży. Doskonały do kanapek. Chleb regularnie piekę od jakiś 4 lat. Ten czas pozwolił nam docenić naprawdę dobre chleby(...)pieczone naturalnie chleby, może nie zawsze są tak piękne jak te sklepowe, za to zawsze zdrowsze i o niebo smaczniejsze niż ich sklepowi bracia. Przez to mamy nie lada problem, bo jadąc gdzieś z wizytą na kilka dni, mój mąż zaczyna wybrzydzać i przestaje jeść miejscowy chleb. Żeby nie wyjść na niegrzecznych, myślałam, jak rozwiązać ten problem, bo trochę niefajnie
Mieszam w GarnkuPomysł na chleb (a konkretnie dodatek sera z niebieską czy zieloną pleśnią) zaczerpnęłam z książki Petera Mayle'a i Gerarda Auzeta pt. "Wyznania francuskiego piekarza". Gerard Auzet jest właścicielem rodzinnej piekarni w Cavaillon niedaleko Avinionu. Wypieka chleby drożdżowe. Ja preferuję te na zakwasie, więc postanowiłam upiec właśnie na zakwasie chleb z dodatkiem sera z niebieską pleśnią (u Auzeta to roquefort(...)kawałkach) i pestek dyni wrzątek łyżka-dwie mąki bezglutenowej (np. z manioku lub ryżowej; w ostateczności może być mąka pszenna) Na kilka godzin przed wyrabianiem ciasta na chleb uaktywnić zakwas - wyjąć z lodówki ciasto z poprzedniego wypieku chleba, dodać mąkę żytnią i tyle wody, by całość po wymieszaniu miała gęstą konsystencję, ale bliską lejącej (czyli wygodnie wyrabiała się łyżką
Weekendy w domu i ogrodziePyszny i delikatny chleb pszenno-żytni. Smakuje wybornie, długo pozostaje świeży. Skórka jest chrupiąca, a wnętrze idealne. Na górze chlebka, nasze ulubione ziarenka. Ten chlebek jest świetny zarówno do sera, wędlin czy dżemów. Chleb pieczony na zakwasie, jednak z dodatkiem drożdży, dzięki czemu nie musisz martwić się o to, czy chleb dobrze wyrośnie. Chlebek upieczony według przepisu Liski (Whiteplate(...)moimi modyfikacjami. Dodałam ziarna, bo uwielbiamy chleby z wszelkiego rodzaju ziarnami. Siemię lniane nie tylko pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, ale również na fakturę chleba. Obowiązkowo jak zwykle słonecznik, dynia i co tam wpadnie Wam pod rękę (sezam, mak, czarnuszka). My lubimy wierzch chlebka posypać płatkami owsianymi. Część mąki pszennej z opisu, zastąpiłam mąką orkiszową i część mąką pszenną
Mieszam w Garnkuznam chyba ani jednej osoby, która wchodząc do piekarni pachnącej świeżym chlebem i bułkami nie poczuje się błogo, ciepło i nie pomyśli: "Ach, jak tu pięknie pachnie ..." Niestety, chleb w piekarniach to już nie ten chleb, który pamiętamy z dzieciństwa, taki który jeszcze ciepły niosło się do domu i czasem już po drodze znikał w nieokreślonych okolicznościach, w ciemnych(...)czeluściach ... naszego brzucha. Szkoda, że nasze dzieci nie znają już smaku i zapachu takiego chleba, choć wcale nie musi tak być. Pieczenie chleba, szczególnie w warunkach domowych, bez chlebowego pieca lub specjalnej maszyny do chleba wydaje się rzeczą bardzo trudną, dla niektórych nawet niewykonalną. Postaram się jednak udowodnić i przekonać Was, że upiec chleb wcale nie jest
Garniec MagalieChleb orkiszowy na zakwasie... Pyszny, z chrupiącą skórką. O miękkim, delikatnym wnętrzu. Łatwy w wyrabianiu i formowaniu. Polecam! Składniki: Zaczyn: 100 g zakwasu żytniego; 100 g mąki żytniej (typ 720); 80 g letniej wody. Ciasto właściwe: 500 g mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista); 250 g letniej wody; 12 g soli; 10 g miodu (u mnie wielokwiatowy); 1/4 łyżeczki nasion(...)składanie ciasta chlebowego - autor: weekendbakery.com. Następnie uformować bochenek ( filmik obrazujący formowanie okrągłego bochenka - autor: danusia555), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 3 - 4 godziny. Po tym czasie
Gospodyni MiejskaJakiś czas temu otrzymałam do przetestowania Bomann BBA 5013 CB - Wypiekacz do chleba, 12 programów . Nigdy wcześniej chleba nie piekłam więc doświadczenia nie mam żadnego. Krótko mówiąc nie bardzo wiedziałam jak zabrać za pieczenie. Postanowiłam wypróbować przepisy z instrukcji obsługi.... i z efektów nie byłam zadowolona. Chleb pieczony na suchych drożdżach...myliłam się w ustawieniach wypiekacza ... Wszystkie chleby wychodziły takie(...)sobie. Testowałam różne mąki...,różne drożdże..., mleko, maślanka, woda.... Aż w końcu wymyśliłam i nareszcie udało się. Chleb wyszedł całkiem niezły, na pewno do powtórzenia. 340 ml piwa ciemnego łagodnego, 500 g mąki 12 g świeżych drożdży, łyżka cukru Użyłam mąki - chleb polski Sądecki wieloziarnisty z ziarnami trzech zbóż. Wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozetrzeć z cukrem
królestwo garówChleb oliwkowy idealny jako dodatek do lekkich sałatek. Z serkiem kremowym świetnie pasuje, a najlepiej to sam smakuje. Składniki: 50 g drożdży, 320 g mąki pszennej, ½ łyżeczki cukru, 75 ml oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soli, 80 g czarnych oliwek. Przygotowanie: W misce łączymy drożdże z 100 ml ciepłej wody, cukrem i 3 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)dodajemy do ciasta, które jeszcze raz zagniatamy. Formujemy owalny bochenek, który przekładamy na podsypaną mąką blachę. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Temperaturę piekarnika nastawiamy na 200 ° C i chleb pieczemy ok. 30 min. Smacznego
Moniki Smakołyki