chleb - 25628 przepisów (strona:52/1709)

Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach 81

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach Duma po upieczeniu swojego pierwszego bochenka chleba jest ogromna, szczególnie gdy chleb będzie dobrze wyrośnięty i jak to z domowymi chlebami bywa wyjątkowo smaczny w co nie wątpię, skoro przepis jest taki prosty i sprawdzony, dlatego gwarantuję że po wypróbowaniu tego przepisu, domowy chleb będzie nieraz gościł na Waszych stołach(...)Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach Składniki: 250ml wody 500g mąki pszennej 100g zakwasu żytniego 20g drożdży 1 ½ łyżeczki soli (ok 9g) 2 łyżeczki cukru Opcjonalnie mak, czarnuszka lub sezam do posypania chleba z wierzchu Foremka 30x12x8cm Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach Przygotowanie: Do przygotowania ciasta chlebowego używam robota kuchennego dzięki czemu wyrobienie ciasta zajmuje dosłownie kilka

Księga-Smaku
Chleb keto z majonezem 196

Chleb keto z majonezem idealny w diecie ketogenicznej. Poznaj mój sprawdzony przepis na chleb bez glutenu. Smakuje świetnie na śniadanie i kolację oraz na kanapki do pracy. Chlebek keto jest wilgotny, miękki i pulchny. Bardzo szybko go zrobisz i upieczesz. Ciasta nie musisz wyrabiać. Jego kolejną zaletą są tanie składniki. Składniki na chleb keto: Podane składniki na blachę 15cm(...)majonezu 30 g łuski babki płesznik (mielonej) 8 jajek 30 g mąki kokosowej 30 gramów mąki migdałowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia zioła greckie z suszonymi pomidorami Chleb ketogeniczny. Sposób wykonania chleba ketogenicznego. 8 jajek miksuję z 230 g majonezu. Następnie dodaję po 30 g mąki kokosowej oraz mąki migdałowej i łuski babki płesznik ( wszystko odważam za pomocą wagi kuchennej

Ania gotuje
CHLEB OLIWNY Z OLIWKAMI I ROZMARYNEM! 94

Przepyszny chleb oliwny z oliwkami i rozmarynem, cudownie smakuje i pachnie. Ma przepiękny miąższ wypełniony oliwkami, smakiem oliwy i rozmarynu. Chleb wypiekam zazwyczaj na kamieniu szamotowym, przy wypieku domowego chleba największe znaczenie ma technika powstawania i prowadzenia ciasta, jak i sam sposób wypieku chleba. Jeśli próbowałeś nie raz wypiekać w domu chleb, ale na skórce łamałeś zęby, a smakiem przypinał(...)ciasto drożdżowe a nie chleb to musisz koniecznie nadrobić teorie o wypieku chleba i prkatykę. Wydałam już dwa e-booki o wypieku chleba, jeden e-book Domowe Wypiekanie to przepisy na trudniejsze chleby na zakwasie, ale również kilka przepisów na chleby z keksówki i kilka najlepszych słodkich wypieków. E-book Domowe Pieczywo to chleby na zakwasie i na drożdżach zarówno

SMYKWKUCHNI
Chleb z czosnkiem niedźwiedzim 50

Czas czytania: 3 min Dziś błyskawiczny chleb z dodatkiem fantastycznego zioła, jakim jest czosnek niedźwiedzi. Czosnek niedźwiedzi to niesłychanie wartościowa roślina, choć mało znana i rzadko wykorzystywana w naszych domach. A szkoda, bo ma wiele wartościowych składników do zaoferowania. Zawiera on dużo więcej cennych składników niż czosnek pospolity. Jest łagodniejszy w smaku i nie pozostawia nieprzyjemnego zapachu po jego spożyciu(...)przykład przez internet. Świeże liście koniecznie wykorzystajcie do sałatek, zup lub kanapek. Z liści można przygotować również pesto lub zrobić nalewkę, którą możemy wzmocnić naszą odporność. Dziś polecam chleb z dodatkiem suszonych liści. Pieczywo z czosnkiem jest obłędne bardzo smaczne i aromatyczne. Koniecznie musicie poczuć zapach unoszący się podczas pieczenia chleba… Print Chleb z czosnkiem niedźwiedzim .wprm-recipe-rating

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb - nigdy się nie nudzi 224

Wielokrotnie zastanawiam się, na czym polega fenomen chleba. Ma wielowiekową tradycję i w różnych zakątkach świata przybiera różnorodne formy. W większości  miejsc jest jednym z bardziej codziennych pokarmów, szanowanym i mającym specjalne miejsce w domowym jadłospisie. Podobno historia chleba sięga przeszło 14000 lat wstecz. Oczywiście chodzi o chleb o innej formie niż nasz codzienny. Tamten nie był jeszcze spulchniany(...)fermentacją, ale zawsze mowa  o prostym połączeniu mąki i wody. Uwielbiam fakt, że ledwo dwa podstawowe składniki dają niezliczoną ilość możliwości, jeśli chodzi  o końcowy efekt. Piekę chleb od kilku lat, rosnący  zarówno na drożdżach, jak i na zakwasie. Mój zakwas ma nawet imię, Zdzichu, ma też już przeszło 5 lat. Większość receptur na wypieki na zakwasie

I tu będę miała takie te
Roślinny jadłospis na cały tydzień 158

gotującego się mleka wsyp kaszę i gotuj do miękkości. Potem kaszę przełóż do miski, udekoruj pokrojonym w plastry bananem, malinami i orzechami włoskimi. Całość oprósz cynamonem. Smacznego. Drugie śniadanie: Chleb żytni z hummusem i ogórkiem kiszonym [457 kcal/ W: 75 g/ B: 12 g/ T: 13 g] 90 g chleba żytniego 50 g hummusu 3 duże ogórki kiszone Pomarańcza(...)Kromki chleba posmaruj hummusem. Zjedz z ogórkami kiszonymi. Obiad: Curry z burakiem (porcja na dwa dni) [636 kcal/ W: 96 g/ B: 17 g/ T: 22 g] 500 g gotowanych buraków 200 g ugotowanej ciecierzycy 1 ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 szalotka 2 łyżki (10 g) oliwy 200 ml mleka kokosowego z puszki 2 szklanki bulionu warzywnego trochę

365 dni dookoła kuchni
Zakwas chlebowy — krok po kroku. Jak zrobić żytni zakwas na chleb? 92

Print Żytni zakwas na chleb .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Przepis na zakwas żytni jest idealnym rozwiązaniem, kiedy planujecie piec własny chlebek . Jego zastosowanie jednak nie ogranicza się tylko do samego chleba. U mnie w domu robi za bazę pod inne zakwasy, jak np.: na zakwas pszenny, razowy, zakwas na barszcz biały czy żur(...)jest wymagające, jednak sam zakwas jest dość kapryśny i potrafi przysporzyć niemałych zmartwień. Postaram się jednak rozwiać wasze wszelkie wątpliwości i mam nadzieję zachęcić do pieczenia prawdziwego domowego chleba na zakwasie, a nie jedynie na drożdżach. Ilość zaprezentowanego przeze mnie zakwasu jest odpowiednia do przyrządzenia dwóch bochenków chleba po 1 kg każdy. Foremki odpowiadają wymiarom zwykłym ogólnodostępnym keksówkom (wymiary

Zufi.pl
Chleb szwarcwaldzki z garnka 104

Chleb szwarcwaldzki to aromatyczny i pyszny domowy chleb pieczony w garnku żeliwnym. Doskonały w smaku. Bardzo pachnący. Dobrze się kroi i długo pozostaje świeży, co dla mnie jest ważne, bo u nas bochenek zwykle starcza na dobrych kilka dni. A ten chleb szwarcwaldzki wraz z upływem czasu, nie traci nic na smaku. Skórka jest chrupiąca, ale nie twarda, a miąższ(...)bardzo aromatyczny i jakkolwiek dziwnie to zabrzmi, głęboki w smaku. Zdecydowanie taka mieszanka mąk robi chlebowi dobrze. No i kolejny wypiek chlebowy, do którego dodajemy ocet. Przepis, podobnie jak poprzedni przepis na chleb, pochodzi od niezawodnej Eli z backenkochengeniessen. Przyznam, że ten profil instagramowy, to moje niedawne odkrycie i czekam z niecierpliwością na kolejne przepisy na chleby. Jak to zwkle

Mieszam w Garnku
CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 123

Chleby na zakwasie , to nasze chleby powszednie..., na takich bazujemy i takie głównie jemy. Ostatnio (po części z braku mąki chlebowej) naszła mnie refleksja, że piekę głównie duże chleby jasne, takie bowiem preferuje część rodzinki. Tak więc dla odmiany tym razem zaserwowałam im chleb bardziej pełnoziarnisty niż dotychczas. Wyszedł równie pyszny jak pozostałe, które udało mi się do tej pory(...)połowie orkiszowego i żytniego * - 26g soli (daję himalajską) - 60g ziaren słonecznika - 30g siemienia lnianego - 20g pestek dyni - 780g (ml) wody filtrowanej lub źródlanej lub szungitowej +ziarna do posypania chleba * zakwas wyjmujemy z lodówki min.1-2h wcześniej Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i mieszamy do połączenia składników. Ja nie uruchamiam nawet miksera, mieszam wszystkie składniki przy pomocy drewnianej łopatki. Masy

Smaczne Zdrowe
CHLEB RAZOWY Z PŁASKURKI, SAMOPSZY I ORKISZU Z ZIARNAMI 110

Nawet nie wiecie jaka to radość wrócić do pieczenia chleba... ;-) Tegoroczne upały sprawiły, że po raz pierwszy na wakacje pojechaliśmy bez własnego pieczywa... Zawsze miałam zapas chleba na całe wakacje, w tym wyjątkowo zabraliśmy kupne pieczywo, oczywiście na zakwasie (żytnie i orkiszowe)... Ale ten kupny chleb to jakaś pomyłka... Pierwszy, drugi dzień jeszcze ok., ale dalej nie dało się tego(...)jeść. Już nigdy więcej nie popełnię tego błędu... Tak więc tym bardziej namawiam do wypiekania domowego pieczywa, takiego chleba się nie kupi, teraz wiem to na pewno... Domowe chlebki są najlepsze, smakują nieziemsko, ich aromat zniewala i co najistotniejsze zjadamy je do ostatniego okruszka... Dzisiaj polecam Wam mój ostatni chlebek: z płaskurki, samopszy i orkiszu z dodatkiem ziaren. Piekłam

Smaczne Zdrowe
CHLEB RAZOWY Z PŁASKURKI, SAMOPSZY I ORKISZU 124

Moja, a raczej nasza ostatnia miłość wśród chlebów na zakwasie: chleb razowy na mąkach z płaskurki, samopszy i orkiszu. Bajeczny, wprost genialny w smaku, na chwilę obecną zdecydowanie najlepszy... ;-) Każda z tych mąk jest inna, każda ma inną strukturę, w połączeniu tworzą genialną całość. Jest pyszny, wilgotny, a zarazem bardzo delikatny. Ten chleb zauroczył nas totalnie. Polecam Piekę(...)zakwasu orkiszowego (lub żytniego lub po 125g żytniego i orkiszowego )* - 28g soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej) - 1050g (ml) wody filtrowanej lub źródlanej *zakwas wyjmujemy z lodówki ok.1-2h przed zarabianiem chleba * Płaskurka to jeszcze starsza niż orkisz odmiana pszenicy (farro), o cennych właściwościach odżywczych. To jedno z pierwszych udomowionych zbóż na Bliskim Wschodzie- uprawiano ją już w starożytnej

Smaczne Zdrowe
PROSTY CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 100

Najprostszy chleb na zakwasie jaki dotychczas piekłam. To tylko 4 składniki:  torebka mąki, sól, dobra woda, no i zakwas. Nie potrzebujemy nawet miksera, by go przygotować, to chleb bez wyrabiania. O zaletach chlebów na zakwasie nie trzeba chyba nikogo przekonywać... Może to właśnie ten moment, by zacząć swą przygodę z wypiekaniem zdrowych chlebów...? Ostrzegam tylko: pieczenie chlebów uzależnia(...)się zacznie, nie można skończyć... Ale, to akurat zdrowe uzależnienie... :-) Ja używam do tych chlebów opakowanie (1kg) mąki orkiszowej typ1050 (z Rossmanna, ale można również pokombinować ze swoimi typami mąk). Pyszny orkiszowy graham, poleca się na śniadania i kolacje. Z podanych ilości piekę dwa chleby w silikonowych formach, o wym.:24x8cm Składniki: - 1kg mąki orkiszowej typ1050 - 26g soli, daję himalajską

Smaczne Zdrowe
Chleb cebulowy pieczony w garnku 182

Pieczenie chleba w żeliwnym garnku to metoda którą bardzo lubię i gorąco polecam.  W takim garnku można piec zarówno chleby na drożdżach jak i zakwasie. Warto aby ciasto na chleb pieczony w garnku miało nieco luźniejszą konsystencję, dzięki czemu uzyskamy miękką i delikatną konsystencję miąższu. W przepisie na prezentowany chleb znajdziecie zarówno zakwas, jak i drożdże, więc wyprzedzę pytania(...)dodawać do ciasta zakwas i drożdże? Zakwas powoduje wyrastanie i spulchnianie ciasta na chleb, ale potrzebuje do tego dość długiego czasu. Postanowiłam ten etap nieco skrócić i dodałam drożdże. Zakwasowi chleb zawdzięcza charakterystyczny smak, a wyrasta dzięki drożdżom. Jest to swego rodzaju pójściem na skróty, chleb z całą pewnością nie jest tak wartościowy jak na samym zakwasie, ale smakowo niczego

Smakowity Blog Kulinarny
Jak przygotować chleb w domowych warunkach? 139

Chleb pieczony w domu to nie tylko cudowny zapach, który na długo będzie roznosił się po całym mieszkaniu, ale także wyjątkowy smak, którego na próżno szukać w wypiekach, dostępnych w supermarketach. W dzisiejszym wpisie sprawdzamy i podpowiadamy jak zrobić chleb w domowych warunkach. Chleb to symbol polskości. Niektórzy twierdzą, że w żadnym innym kraju na świecie nie ma tak dobrego(...)chleba, jak w Polsce. Jest symbolem pomyślności, dostatku i pożywienia. W czasie świąt Bożego Narodzenia, w wielu domach wciąż zajmuje najważniejsze miejsce. Ma swoją tradycję. Prawdopodobnie, współczesne dzielenie się opłatkiem w Wigilię jest zmodyfikowane, bowiem niegdyś dzielono się pieczywem obrzędowym. Wigilijne dzielenie się chlebem z rodziną, sąsiadami i ze zwierzętami podkreślało jedność świata. Domowe pieczenie chleba - dlaczego warto? Domowy wyrób

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną 114

Oryginalny przepis można znaleźć u Ani prowadzącej Piekarnię i bloga Kuchennymi drzwiami . Wspólne pieczenie tego pysznego chleba było 3 lata temu. Warto go przypomnieć był wyjątkowo dobry. Zaczyn do tego chleba powinien fermentować 12-24 godzin. Nie bez powodu jest taka rozpiętość czasowa. Nie możemy przypadkowo przygotowywać ciasta właściwego w 13 lub 24 godzinie fermentacji, bo akurat nam tak pasuje(...)godzinie, jeśli cały proces fermentacji zakończył się w 12 godzinie a nawet   w dni upalne   po 8 godzinach? Świat na pewno się nie zawali, ale chleb nie będzie taki, jakiego oczekujemy. „Usypiające” kultury bakterii w zakwasie będą potrzebować więcej czasu, aby ponownie zacząć pracę z większą ilością mąki i odpowiednio spulchnić ciasto właściwe. Ciasto właściwe będzie po prostu

Leśny Zakątek

Proponowane wyszukiwania