chleb - 25757 przepisów (strona:59/1718)

Chleb z lukrecją i orzechami 132

Wariacja na temat fińskiego chleba awaryjnego Hätäleipä Dlaczego Hätäleipä = chleb awaryjny ? Ano cytując za Pracownią Wypieków , jest to "...chleb na sytuacje awaryjne, kiedy nie ma czasu na długie wyrastanie" . Nazwa ta ma korzenie w języku fińskim gdzie słowo Hätä oznacza 'awarię' , a leipä - 'chleb' . Pieczywko to z zasady krótko wyrasta, więc bochenek nie będzie zbyt wysoki. Miąższ jest zwarty(...)wierzchu, pysznie komponuje się ze słodyczą melasy, która też jest tu głównym składnikiem.  Podsumowując, jest to szybkie w przygotowaniu i smaczne pieczywko dnia codziennego. Wyśmienite, gdy akurat zabrakło chleba na śniadanie, a za oknem leje deszcz i nie chce się wyjść do sklepu. Wtedy szast prast i chleb gotowy! Moje dotychczasowe eksperymenty z tym rodzajem pieczywa to:  Hätäleipä

Grunt to przepis!
Chleb pszenny wieloziarnisty na drożdżach 135

Pyszny chleb pszenny z dużą ilością ziaren zachwyci niejedną osobę.Samo przygotowanie go nie powinno nikomu sprawić problemu, jednak warto poświęcić chlebkowi dużo czasu, bo im dłużej będzie trwał każdy proces wyrastania, tym pyszniejszy będzie nasz bochenek chleba. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia". SKŁADNIKI 10 g drożdży 400 ml letniej wody 500 g mąki pszennej chlebowej(...)mąki pszennej razowej typ 2000 150 g mieszanych ziaren (np. słonecznik, siemię lniane, dynia, sezam) 10 g soli dodatkowo: mąka do podsypywania stolnicy i oprószenia rąk, ziarna do posypania chleba WYKONANIE Do miski wlać 100 ml letniej wody (nie gorącą, bo zabije drożdże), dodać drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki pszennej typ 750, ponownie wymieszać i odstawić

Passions hobbies life
CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 160

Kolejny chleb orkiszowy na zakwasie z naszego codziennego menu. Chleb, który pokochali moi domownicy już jakiś czas temu i tak bardzo zauroczył ich swym smakiem, że króluje u nas niezmiennie w obecności tych pełnoziarnistych, które preferuje najmłodsza i najstarsza niewiasta w rodzinie. Choć to chleb jasny, to mamuśka musiała im domieszać choćby trochę mąki pełnoziarnistej... taką już mam słabość... Mąki(...)stosunkowo niewiele, ale to taki mały kompromis... Ma być jasne pieczywo, to jest, ale z domieszką pełnoziarnistej mąki... ;-) .  Chlebek jest bardzo wilgotny, długo pozostaje świeży (jak wszystkie moje chleby na zakwasie ) i ma niepowtarzalną strukturę, jego miąższ jest bardzo elastyczny, nie kruszy się, jest taki lekko "gumowaty", w tym chlebie jest zauważalny "specyficzny" (jakże inny od mąk pszennych) gluten

Smaczne Zdrowe
Chleb Pszenny z Płatkami Owsianymi 123

Witam serdecznie Pokażę jak upiec domowy chleb pszenny z płatkami owsianymi . Jest prosty w wykonaniu i bardzo smaczny . Będziemy potrzebować : 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej 370 ml letniego mleka 100 g płatków owsianych błyskawicznych 30 g drożdży świeżych 1 łyżeczkę soli 1 łyżeczkę cukru olej do posmarowania blatu podczas wyrabiania lub mąka do podsypania Link do filmu z przygotowania : Chleba(...)papierem do pieczenia , nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut . Jeżeli nie chcemy zaplatanego chlebka to formujemy ciasto na wielkość foremki i też odstawiamy do wyrośnięcia Pieczenie chleba : Chleba przed pieczeniem niczym nie maluję . Foremkę z chlebem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na drugą od dołu półkę . Po 10 minutach pieczenie zmniejszam temperaturę do 180 stopni

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb Pszenny z Dynią na drożdżach 120

serdecznie Propozycja na domowy chlebek z dynią , jest smaczny i prosty w przygotowaniu a do tego ma bardzo ładny kolor bo jest żółciutki :) Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie chleb o wadze około 700g 350 g mąki pszennej poznańskiej 150 g mąki kukurydzianej 150 g puree z dyni 150 ml letniego mleka 35 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru(...)łyżeczka soli (8 g ) 3 łyżki oleju ( 30 g) Foremka 27 cm x 7,5 cm x 6,5 cm Link do filmu z przygotowania : Chleb pszenny z dynią  https://www.youtube.com/watch?v=KfWaGKBsoOE Link do przepisu na puree z dyni : http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/08/puree-z-dyni-masa-dyniowa-do-ciast.html Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję połowę cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml mleka

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Prosty i Smaczny Chleb na Drożdżach 156

Witam serdecznie Propozycja na bardzo prosty w przygotowaniu i smaczny chleb na drożdżach . Można do niego użyć innej mąki niż pszennej pełno ziarnistej której ja użyłam w przepisie , chlebek tak samo wyjdzie smaczny jeżeli użyjemy razowej żytniej lub razowej pszennej w tych samych proporcjach . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie chlebek o wadze około 750 g 250 g mąki pszennej(...)mąki pszennej pełno ziarnistej lub innej 400 ml letniej wody 25 g drożdży świeżych 10 g soli 1 łyżeczkę cukru dodatkowo do chleba dodałam 50 g ziaren słonecznika można dodać pestki dyni lub nie dodawać z wcale ziaren. 1 łyżka oleju do wyrównania chlebka w foremce Użyłam foremki o wymiarach

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Domowy Chleb Pszenny z Dynią 224

Witam serdecznie Propozycja na pyszny domowy chleb z dynią na drożdżach, chleb ma piękny żółty kolor, pięknie pachnie i jest puszysty. Polecam wypróbować przepis póki jest sezon na dynię bo chlebek jest naprawdę smaczny. Będziemy potrzebować: chlebek upiekłam w dwóch foremkach  o wymiarach : dług.18 cm x szer.10 cm x wys. 8 cm ale możemy upiec w jednej większej(...)łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml Link do przepisu na puree z dyni: http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/08/puree-z-dyni-masa-dyniowa-do-ciast.html Link do filmu z przygotowania: Domowy chleb pszenny z dynią https://www.youtube.com/watch?v=B5eUdbfhQ-A Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej . Wszystko razem

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Prosty chleb z kaszą gryczaną 138

mojprzepisna.pl | Prosty chleb z kaszą gryczaną Ten chleb jest wyjątkowy, nie tylko ze względu na wyśmienity smak, ale przede wszystkim ze względu na łatwość wykonania i ogólnodostępne składniki. Chleb gryczany jest banalny w wykonaniu, trzeba jedynie wymieszać składniki, nie trzeba go nawet wyrabiać, nie wymaga użycia zakwasu, jest pyszny, wilgotny i zdrowy, a kasza jest ledwo wyczuwalna. W oryginalnym przepisie(...)było zalecenie, aby chleb kroić na następny dzień, wówczas osiąga najlepszą konsystencję, my jednak nie mogliśmy się powstrzymać i kroiłam go na ciepłego, trochę się łamał, ale nam to absolutnie nie przeszkadzało. Składniki na 1 bochenek: 200 gr mąki żytniej razowej (typ 2000) 160 gr ciepłej wody 150 gr mąki pszennej (typ 2000) 20 gr świeżych drożdży 300 g kaszy

moj przepis na
Naczynie żeliwne La Cuisine, chleb pszenny i gulasz z kociołka 126

Uwielbiamy przygotowywać jedzenie w naszym żeliwnym naczyniu. Mamy takie jedno od jakiegoś czasu i nie wyobrażamy sobie życia bez niego. Ja piekę w nim chleby, a Madzia wszelakie dania jednogarnkowe. Albo nawet i wielogarnkowe. Poczuliśmy się zatem niezmiernie uradowani, gdy zostaliśmy poproszeni o przetestowanie jednego z naczyń La Cuisine. To profesjonalne naczynia, których używają szefowie kuchni na całym świecie(...)zrobią resztę. Bo to naczynie naprawdę jest wszechstronne. Dlatego właśnie dzisiaj mamy dla Was dwa dania z użyciem tego naczynia. Madzia przygotowała gulasz w „kociołku”, a ja swój ulubiony chleb. Ten gulasz oczywiście można również zrobić na zwykłej kuchence, nie ma konieczności rozpalania ogniska. Ale wiecie, ognisko ma duszę, ma urok… :) KOCIOŁKOWY GULASZ Z ZACIERKAMI ( Przepis pochodzi z książki "Kociołkowanie

Marder&Marder Manufacture
Chleb żytni z ziarnami na zakwasie 108

Chleb żytni z ziarnami na zakwasie Chleb żytni z ziarnami jest kolejną wariacją przepisu pochodzącego z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia" na chleb żytni z ziarnami żyta . Nieznacznie zmieniłam proporcje (dot. wody i ziaren żyta) i dodałam mnóstwo innych zdrowych ziaren i nasion. Chleb wyszedł tak dobry, że piekę go już 3 raz w ciągu tygodnia. Widzę też(...)starszy mam zakwas, tym lepsze chleby wychodzą. Za każdym razem zmieniam też posypkę - raz były to płatki owsiane, potem ziarna słonecznika, a także siemię lniane. Proporcje na chleb wystarczą do napełnienia 2 niewielkich keksówek, ja jednak wolę go piec w jednej a dłuższej, chleb jest dzięki temu wyższy, co sprawia, że kromki są większe. Zobacz również inne przepisy

Moje Qulinaria
Naturalny zakwas do chleba i co z niego wynikło 128

Naturalny zakwas do chleba i co z niego wynikło Naturalny zakwas do chleba i co z niego wynikło. Oj a wynikło coś pysznego i prostego do przygotowania.   Całkiem niedawno w moje ręce trafił naturalny zakwas do chleba od Piekarni & Cukierni Gronpiek.  Plastikowa butelka taka jak butelka na żurek ale w środku zakwas chlebowy, coś co usiłuję hodować(...)każdej chwili mogę go kupić.    Ale, żeby nie było że sam zakwas trafił w moje ręce to zakwas trafił wraz z kilkoma przepisami na różne rodzaje chleba ( w zależności od użytej mąki ) jest też przepis na chleb na zakwasie z automatu do chleba !    Zakwas w butelce składa się z woda i mąka żytnia .. i koniec etykiety

Kuchnia na wzgórzu
Chleb pszenno-żytni z orkiszem 87

każdym razie garnek jest zajebiaszczy. Opisywałem go już wcześniej więc nie będę się jakoś specjalnie raz jeszcze produkował, powiem tylko, że fantastyczne są w nim dwie rzeczy: po pierwsze chleby (nie wiem jak inne jedzenie, bo jeszcze nie robiłem) jakoś tak inaczej, smaczniej, smakują, a poza tym nie potrzebują drugiego wyrastania! Co prawda oszczędność czasu jest iluzoryczna, bo znacznie dłużej(...)się piecze taki chleb w garnku rzymskim, więc czas i tak się prawie wyrównuje, ale taka jakaś psychiczna (a może psychologiczna :)) oszczędność tego czasu jest. Niestety garnek ma też i wady. Póki co zauważyłem jedną mniejszą, drugą sporą niestety. Mniejsza jest taka, że nie zrobimy w takim rzymskim garnku chleba na zakwasie. Bo chleb taki - jak wiadomo - potrzebuje drugiego wyrastania

Marder&Marder Manufacture
Płaski chleb z za'atarem - czyli libański Manoush 191

płaski ziołowy chleb jest idealnym dodatkiem do jogurtowego sera  labneh  lub  serowych kulek . Na pewno będzie też dobry z  hummusem  .Jest smaczny jeszcze ciepły, ale kiedy wystygnie też jest świetny. Ciasto po wyrobieniu wydawało mi się dosyć twarde, mimo iż użyłam więcej wody niż podane było w przepisie, obawiałam się nawet, że nic już

Stare Gary
Chleb pszenno-żytni 111

wyśmienicie, i do tego ta chrupiąca skórka i mięciutki środek. Pycha.  Ciocia, jak zawiozłam jej do spróbowania, powiedziała, że już dawno takiego dobrego chleba nie jadła. A ja wtedy urosłam, chyba ze trzy centymetry. Byłam z siebie dumna :).  Składniki: 3 szklanki mąki żytniej 720 2 szklanki mąki pszennej 750 2 łyżeczki soli ok.20

Moje pyszne gotowanie
oRkiszoWo- lniany chleb 86

wzbogaca jego wartości o Q10, czyli przedłuża naszą młodość.  Siemię lniane również jest dobre dla jelit i zawiera witaminę B 12. Bogaty w tłuszcze Omega-3. Na cztery chleby  szykujemy - Szklanka siemienia lnianego - 0,5 kg mąki tortowej - 1 kg mąki orkiszowej typ 2000 - 60 g drożdży - 3,5 szklanki letniej wody - 3 łyżeczki soli Jeżeli możesz zmiel

Pasje Jolki