chleb - 25757 przepisów (strona:58/1718)

Chleb polski 96

chlebem pachnący ... chlebem na zakwasie żytnim. Chlebem, który cieszy zarówno oczy jak i podniebienie, chlebem polskim :) Przepis ze strony Moje Wypieki, autorstwa Tatter. Składniki: 200 g aktywnego zakwasu żytniego 550 g mąki pszennej chlebowej 50 g mąki pszennej razowej lub otrębów owsianych (dałam mąkę żytnią) 1 łyżeczka słodu (lub cukru trzcinowego) 15 g soli 300 ml letniej wody Przygotowanie(...)wysychało i pozostawić na 2,5-3 godziny. W międzyczasie w równych odstępach czasu złożyć ciasto 2-3 razy, np. co godzinę. Po tym czasie uszykować koszyk do wyrastania chleba, oprószyć go mąką (u mnie ryżowa), na dno wsypałam jeszcze płatki owsiane. Ciasto przełożyć na blat/deskę i uformować bochenek. Chleb przełożyć do koszyka łączeniem ku górze, przykryć folią

Kocham..lubię..gotuję..
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 117

Prosty przepis na chleb pszenno-żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni na zakwasie nie wymaga przygotowania zaczynu, wystarczy aktywny zakwas, wyjęty wcześniej z lodówki i dokarmiony na około 12 godzin przed użyciem. Dodatek słodu jęczmiennego lub żytniego nadaje chlebom piękną, ciemną barwę. Chleb pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem to najlepszy chleb jaki można sobie wymarzyć, obłędny smak, piękna barwa(...)zapach, któremu nie dorówna żaden chleb na drożdżach. Ciasto na chleb pszenno-żytni na zakwasie - proporcje na dwie małe foremki lub jedną dużą okrągłą 250 g mąki pszennej typ 550 lub 650 150 g mąki żytniej razowej (pełnoziarnistej) typ 2000 120 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g ziaren słonecznika lub mieszanki ulubionych ziaren 20 g słodu żytniego lub jęczmiennego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
aleWorek | Lniany worek na pieczywo 178

jaki sposób najlepiej przechowywać pieczywo. W tym miesiącu miałam okazję przetestować lniany worek AleWorek do przechowywania pieczywa i powiem Wam, jak się sprawdził. Test polegał na przechowywaniu kupnego chleba w tradycyjny dla mnie sposób, a także w lnianym worku. Wszystko oczywiście w tym samym czasie, w tym samym miejscu w kuchni. Później w ten sam sposób postąpiłam z domowymi bułeczkami(...)Wybrałam dwa rodzaje pieczywa. Kupiony w sklepie chleb z dynią na zakwasie, który dosyć długo zachowuje świeżość. A także domowe, drożdżowe bułki. Domowe bułki mają to do siebie, że gdy są świeże smakują idealnie, ale bardzo szybko robią się twarde jak kamień. Każdego dnia określałam przydatność do spożycia w skali od 1 do 5, gdzie skala oznaczała: nie do spożycia

Mienta blog
Chleb na jogurcie naturalnym. 143

naprawdę to niewiele trzeba żeby upiec domowy chleb. Najłatwiejszy jest taki na drożdżach i jak na razie tylko takie piekę. Pamiętajcie, żeby w pieczenie chleba włożyć całe swoje serce, a on Wam się odwdzięczy i się uda. Wyjdzie pyszny, pachnący, puszysty i z chrupiącą skórką. A zapach, który się rozchodzi podczas pieczenia...obłędny. Dodam, że chleb najlepiej jest zagniatać ręcznie(...)robocie, chleb musi poczuć ciepło naszych rąk. Zachęcam pieczcie swoje chleby. A ja dzisiaj zaproszę Was na bardzo pyszny i domowy chleb. Piekliście kiedyś chleb na jogurcie naturalnym? Jeśli nie, to spróbujcie koniecznie. Wyszedł mi i puszysty i mięciutki za razem. Jogurt naturalny do bardzo dobry pomysł, nadaje chlebowi lekkiej wilgotności. Wyobraźcie sobie taki domowy chleb, własnoręcznie upieczony i podany

Izabelawkuchni
Chleb oliwkowy – śródziemnomorski eksperyment 100

Chleb oliwkowy domowej roboty to mój kolejny chlebowy eksperyment. Nie jest to typowy chleb z oliwkami dodanymi do chlebowego ciasta. Jest to chleb z oliwą i nadziewany pastą z oliwek, bazylii i parmezanu. Ten chleb upiekłam w ostatni weekend dla gości. Był świetnym dodatkiem do zimnych zakąsek jak hummus , marynowane oliwki czy salami amore. Chlebek jest puszysty z miękką skórką(...)piecze go się szybko. Dodatek oliwy sprawia, że chleb zachowuje długo świeżość. Naprawdę idealne pieczywo na party czy małe spotkanie w gronie przyjaciół. Chleb oliwkowy Składniki: 2 chleby 50 g drożdży 500 ml zimnej wody 50 ml oliwy z oliwek 850 g pszennej mąki 1 łyżka soli Nadzienie 1 doniczka świeżej bazylii 2 łyżki parmezanu, utartego 25 czarnych oliwek, mały

codojedzenia
Chleb z dynią i figami 148

Czesław Niemen. U mnie polska złota jesień w pełnej krasie, pachnąca dynią i figami, a to za sprawą październikowej Piekarni Amber . Tym razem Ania zaprosiła nas do upieczenia pysznego chleba od Zorry.  To jesienny chleb  z dodatkiem puree i pestek z dyni oraz suszonymi figami. U mnie znika w oka mgnieniu, ledwo co udało mi się pstryknąć kilka(...)fotek :) Chleb jest prosty i szybki do zrobienia. Polecam spróbować! Dziś mamy również Światowy Dzień Chleba ( World Bread Day). Z tej okazji życzę wszystkim samych udanych wypieków! Oby dom zawsze pachniał chlebem! Składniki 100 g puree z dyni 50 g zakwasu,  płynnego 50 g mąki razowej z pełnego przemiału ( pszennej, orkiszowej lub żytniej) 400 g mąki pszennej typu

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb z zaparzaną mąką gryczaną i chia 270

Ostatnio zasmakowałem w wypiekach z maki gryczanej. Eksperymentowałem trochę z chlebami bezglutenowymi pieczonymi z gryki, niestety ze względu na brak glutenu chleby nie wyrastały mi zbyt dobrze i miały zazwyczaj zbity miękisz, za to ich smak odpowiadał mi jak najbardziej. Postanowiłem wiec upiec chleb pszenno-żytni, używając gryki jako dodatku poprawiającego walory smakowe i wartość odżywczą chleba. Przepis z jakiego(...)korzystałem znalazłem na YouTubowym kanale rusbrot . Chleb wyszedł bardzo smaczny, taki półrazowy, lekko słodkawy mimo tego, że nie dodawałem cukru ani miodu. Aromat chleba dopełnia prażone chia, przyjemnie strzelające pod zębami ;) Polecam do upieczenia! Ilość składników na formę 20x11 cm:  Podanych temperatur nie musicie się kurczowo trzymać (czas poszczególnych etapów może się wtedy jednak nieco zmienić), generalnie ciasto

Przepisy na domowy ser i chleb
CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 183

Chleby na zakwasie to nasza codzienność, przeważnie są to chleby z ziarnami, niekiedy nawet z ich bardzo dużą ilością, ale bywa i tak, że mamy chwilowy ich przesyt i wówczas piekę chleby bez ich dodatku. Są równie smaczne, a mamy urozmaicenie. Dzisiaj przedstawiam Wam mój kolejny chlebek, tym razem właśnie bez dodatku ziaren. Duży orkiszowy (jasny), z małym dodatkiem mąki(...)pełnoziarnistej (mój mały nałóg) i mąki żytniej, której dodatek bardzo lubię. Jak wszystkie chleby na zakwasie bardzo długo pozostaje świeży i wilgotny (pomimo braku ziaren). Dla nas chleby na zakwasie nie starzeją się nigdy, one tylko każdego dnia smakują inaczej, w moim odczuciu czym starsze tym smaczniejsze, muszą być tylko odpowiednio przechowywane... :-) Ja piekę na dwóch zakwasach: orkiszowym i żytnim

Smaczne Zdrowe
Chleb pszenno-żytni 129

Pyszny i prosty w przygotowaniu chleb , który smakiem przebija niejeden "piekarniany". Mięciutki, puszysty środek i delikatnie chrupiąca skórka, czyli to co lubimy w świeżym pieczywie najbardziej! Do równego pokrojenia, tradycyjnie już, świetnie nadał się mój najlepszy i największy zarazem nóż #myAmbition - ostry jak trzeba, doskonały! W przygotowaniu chleb jest bardzo prosty - możesz użyć mąki jak w przepisie lub tylko jednego(...)też pominąć je całkowicie (zmniejsz wtedy ciut ilość płynu lub dodaj jeszcze odrobinę mąki). To, jakich składników użyjesz zależy wyłącznie od Ciebie, ale za każdym razem uzyskasz pyszny, zdrowy chleb, który ze smakiem zjesz choćby bez dodatków, z samym masłem. Jeśli chodzi o ilość wody to też dostosuj - nie napisałam jakich dokładnie typów mąki użyłam, bo nie wiem, a chociażby

Kolorowy Przepisownik
Przepis na domowy chleb żytni 142

myjemy ręce i zabieramy się za chleb... 😄 Składniki na ciasto: cały zakwas żytni 4 szkl. mąki żytniej (u mnie to sa 4 kubki z arkoroku) 2 płaskie łyżeczki soli 1 szkl. wody letniej 2 łyżki oliwy opcjonalnie 2 garście ziarna (słonecznika, sezamu czy inne) Przygotowanie:      Do miski przełożyć zakwas, dodać 6 łyżek mąki i około(...)szkl wody letniej. Mieszamy wszystko łyżką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy zakwas na całą noc aby sobie rósł. Zobacz na Youtube: Chleb żytni cz 1 - Przygotowanie zaczątku do chleba. Następnego dnia:      Do słoiczka odłożyć 7 łyżek zakwasu i wstawić do lodówki, a do reszty zakwasu dodać mąkę, sól i mieszając łyżką powoli wlewać letnią wodę (może się

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Chleb na zakwasie z żurawiną 144

Odkąd nauczyłam się piec chleb, konkubent odmówił spożywania pieczywa ze sklepu. Wykrzywia się i marudzi. A to, że się kruszy, że nie pachnie i niesmaczny, a że coś tam. Szału można dostać! Chleb jest zakorzeniony w kulturze polskiej na beton. Nawet ślepo podążający za modą, kombinują jak zrobić chleb bez glutenu, jajek, mąki, wody, zaczynu i bez chleba. Najpopularniejszym śniadaniem(...)morza po Tatry jest kanapka. Spożycie chleba w naszym kraju jest równe spożyciu marihuany na średniej wielkości festiwalu rockowym, czyli duże. Korzystają na tym piekarnie, sprzedając coś, co przypomina powietrze otoczone balonikiem o smaku zakurzonej skórki od chleba, podłe znaczy. Nawet jeśli ktoś obiecuje nam, że chleb zawiera bozon Higgsa, to i tak zawsze dowali coś z repertuaru Mendelejewa

ladykitchen
Chleb pszenny, drożdżowy, na kwasie z kiszonych ogórków 173

kiszonych ogórków, wsypać mąkę pszenną i sól, dodać po 1 łyżce ziaren/pestek i wyrobić jednolite ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Ciasto na ten chleb j est dość ciężkie i gęste. Formę keksową wysmarować tłuszczem (u mnie margaryna) i dokładnie (tak aby dno i każdy bok były pokryte) oprószyć bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia(...)przygotowanej formy przełożyć ciasto na chleb, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na 1 godzinę. Wyrośniętych chleb posmarować wodą po wierzchu i oprószyć pozostałymi ziarnami. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 35 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy (w przypadku pieczenia w papierze wyjąć gorący

Gospodyni Miejska
Ekspresowy chleb z mąki krupczatki 99

ilka miesięcy temu przygotowałem ten chleb na urodzinowego grilla dla znajomych. Pamiętam, że rozszedł się w trymiga. Wszyscy wcinali kromki pieczywa, zanim grill zdążył się rozgrzać. I prawdę mówiąc, później już niewiele go zostało. Jako, że tak bardzo wszystkim posmakował, to postanowiłem podzielić się przepisem na niego. Samą recepturę dostałem wiele lat temu od koleżanki ze szkoły. Był to pierwszy(...)chleb, jaki w swoim życiu upiekłem. Pamiętam, że robiłem go wtedy z mnóstwem ziaren. Wyszedł pyszny, wilgotny i smakował jak z najlepszej piekarni. Oczywiście to trochę oszukany bochen, bo pieczony nie na zakwasie, lecz na drożdżach. Ale fakt, że przygotowuje się go tak ekspresowo i smakuje wybornie, sprawia, że odechciewa się nastawiać zakwas. To idealny przepis dla zabieganych lub tych

Food Square
Chleb. Domowa piekarnia. Piotr Kucharski 170

skąd i już! Tym razem limit zakupów miałam wyczerpany na ten miesiąc, więc weszłam do księgarni ,,tylko pooglądać". Przejrzałam kilka nowości i najbardziej zachwyciła mnie książka o domowym wypieku chleba autorstwa Piotra Kucharskiego, mąż się ulitował i kupił. Kiedyś polskie książki kucharskie mimo dobrej treści, odstraszały słabymi zdjęciami i ubogą szatą graficzną. Książka Chleb. Domowa piekarnia Piotra Kucharskiego jest wydana(...)książką pokazał również, że ma dużą wiedzę piekarską. Jak się okazało pochodzi z rodziny piekarzy i może dlatego tak ciekawie i ciepło pisze o swojej miłości do chleba. Książka ta jest tak napisana, że osoby zaawansowane w pieczeniu chleba znajdą tu mnóstwo inspirujących przepisów a czytelników, którzy dotąd nie piekli chleba, poprowadzi w prosty sposób do sukcesów piekarniczych

Codziennik Kuchenny
Chleb orkiszowy pieczony na chrzanowym liściu 141

Babcia Józia piekła wyśmienite chleby, najlepszy był ten na maślance - pszenny wielkości koła od roweru. No może nie był tak duży, ale dziecięca wyobraźnia kazała mi tak sądzić. Drugi zapamiętany chleb, który robił na mnie wielkie wrażenie, to ten pieczony na chrzanowym liściu. Dla ,,miastowego" dziecka domowy wypiek chleba był bardzo tajemniczym zajęciem. Siedziałam przy piecu chlebowym, cierpliwie czekając(...)też babcia z niego wyjmie. Nie mogłam się nadziwić jak to się dzieje, że chleb jest liśćmi oklejony?  Pieczenie chleba na liściach miało praktyczne znaczenie - chroniły spód chleba przed przypaleniem. Dawniej wypiek chleba na liściach był rozpowszechniony w Polsce, używano liści kapusty, chrzanu, tataraku, dębu, klonu, łopianu. Więcej na ten temat możecie dowiedzieć się czytając blog Ł. Łuczaja

Codziennik Kuchenny