Chleb nocny 280Chleb nocny to idealne pieczywo dla osób, które nie mają czasu, lub nie lubią przebywać w kuchni. W tym przepisie nie ma nic trudnego ani czasochłonnego, gdyż wystarczy wieczorem wymieszać wszystkie składniki a kolejnego dnia blaszkę wstawić do piekarnika. Brzmi banalnie prawda? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do przygotowania chleba nocnego potrzeba zaledwie kilka składników. Nieoczywistym produktem jest twaróg, który wzbogaca(...)chleb w źródło białka. Chlebek jest bardzo delikatny i mięciutki z chrupiącą skórką. Idealnie smakuje jeszcze ciepły z dodatkiem masełka. Musicie wypróbować ten przepis! PRZEPIS NA CHLEB NOCNY Składniki 550 g mąki pszennej typu 650 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 7 g suszonych drożdży 200 g twarogu chudego 330 ml letniej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do miski przesiewamy
Przepiski.pl
Chleb bezglutenowy 114Chleb bezglutenowy stał się popularną opcją dla wielu osób, które muszą ograniczyć spożycie glutenu. Chleb bez glutenu to pożywna i pyszna alternatywa dla tradycyjnego pieczywa pszennego. Jest odpowiedni nie tylko dla osób cierpiących na celiakię lub nadwrażliwość na gluten, ale ma wiele korzyści zdrowotnych dla wszystkich. Wraz z pojawieniem się trendów żywieniowych i większą świadomością na temat wrażliwości na gluten(...)osób nietolerujących glutenu, ale także bardziej pożywne i smaczniejsze niż zwykłe pieczywo. Jeśli więc chcesz zwiększyć spożycie produktów pełnoziarnistych i błonnika przy jednoczesnym zachowaniu zbilansowanej diety, zdecydowanie warto rozważyć chleb bezglutenowy! Chleb bezglutenowy składniki Jak widzicie skład domowego pieczywa jest bardzo krótki. Ja używam gotowej mieszanki na bezglutenowej zawierający mąkę ryżową, kukurydzianą i błonnik. Chleb bezglutenowy przepis Przygotowanie tego domowego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Lavash Khorovats 117Lavash Khorovats… Dziś mój drogi czytelniku przedstawię Ci Lavash – lawasz lub chleb lawaszowy. Tak, oczywiście masz rację, jest to swego rodzaju podpłomyk, który jest bardzo popularny dla wielu krajów, regionów, ale dziś zajmiemy się Armenią. I Turcją, Irakiem, Iranem, Azerbejdżanem, całym Bliskim Wschodem, Zakaukaziem, Azją Zachodnią i krajami Morza Kaspijskiego, jak widzisz mój drogi czytelnik, jest o czym(...)pisać 😉. W języku arabskim i perskim lawasz nazywa się – لواش. Gruzińskim – ლავაში. Kurdyjskim – nanê los – bochenek chleba. Ormiańskim – լավաշ. Azerskim – laves , loach lub lavaş. Tureckim – laves lub lavaş, zwany także yufka. Irackim – khubz rqāq. A skąd tak dokładnie pochodzi lavash ❓ Jedni oczywiście uważają, że z Armenii, inni, że z Iranu, jeszcze inni
RafalCook
Przepis na domowy chleb na zakwasie 171Przepis na prawdziwy chleb na zakwasie jest bardzo prosty, składa się tylko z trzech składników: wody, mąki i soli. Sekretem idealnego wypieku jest jednak proporcja tych składników, ich jakość oraz sposób wykonania chleba. Zapraszam do pieczenia! Łączny czas przygotowania: ok. 6 godz. Składniki: (na jeden średni bochenek) 400 g mąki pszennej chlebowej typ ok. 720 230 ml letniej wody(...)aktywnego zakwasu 10 g soli Dodatkowo będą potrzebne: koszyczek do wyrastania chleba lub miska wyłożona ściereczką mąka ryżowa do podsypania ciasta garnek do pieczenia chleba żaroodporne naczynie na wodę sztywna podkładka arkusz papieru do pieczenia ostry nóź lub nożyczki Przygotowanie: Wyrabianie i formowanie ciasta: Wszystkie składniki na chleb połącz w misce i wyrabiaj do powstania jednolitego ciasta
Słodki Blog
Chleb codzienny 359Nazwałem ten chleb właśnie tak z dwóch powodów. Po pierwsze, starałem się recepturę przygotować tak, żeby zrobienie tego chleba jak najmniej kolidowało z codziennymi obowiązkami, żeby robiło się go niejako przy okazji. Bo wiadomo, na nadmiar czasu to pewnie nikt nie narzeka, wiele osób zapewne rezygnuje z domowych wypieków tłumacząc się właśnie brakiem tego czasu. I tutaj pojawiam się(...)cały na biało, z moim przepisem, który ułatwi Wam życie. A skoro było „po pierwsze”, to będzie i po drugie. Więc po drugie: ten chleb jest tak dobry, że zapragniecie robić go codziennie. My (ja z Anią) zwykle nie jadamy kolacji, zadowalamy się dość późnym obiadem. Ale odkąd wymyśliłem ten chleb, to obiad jemy wcześniej i na wieczór mamy jeszcze
Marder&Marder Manufacture
CHLEB 100% ŻYTNI, 2-FAZOWY, Z KEFIREM 112Chleb żytni dwufazowy, z dodatkiem kefiru, to od jakiegoś czasu nasz ulubiony chleb. Ma w sobie to "coś", co czyni go wyjątkowym. Bardzo delikatny, wilgotny, nielepiący miękisz (co nie jest tak oczywiste przy chlebach w 100% żytnich), chrupiąca skórka i ten wyjątkowy smak...😋😋😋 Gdy go długo nie ma (piekę różne chleby zamiennie), rodzinka się dopomina, a to super rekomendacja(...)Przy chlebach 2,3-fazowych oprócz niewątpliwie ich walorów smakowych, plusem jest zaplanowanie czasu pieczenia. Pierwszy etap trwa u mnie od 12-18h, drugi zwykle ok. 3h. Od jakiegoś czasu testuję formy ze stali kwasoodpornej, stąd zupełnie inne czasy pieczenia. Formy są super, z dobrze przygotowanych chleby wyskakują same. Piekłam w 2 stalowych formach, o wym. 23x9cm (dół) ; 25x11cm
Smaczne Zdrowe
Chleb Hokkaido 150Chleb Hokkaido Chleb Hokkaido to super miękki i fantastycznie puszysty chleb z Japonii . Jak zaraz, w Japonii jedzą chleb ❓ A tak właśnie, że jedzą i to dość sporo na śniadanie. Ten wyjątkowy słodki chleb, który pochodzi z regionu Hokkaido. Inna nazwa tego chleba to Chleb Mleczny, bo jest naprawdę wyjątkowy, słodki, wręcz przepyszny 😉 Tajemnica tkwi w Tangzhong, czyli swego rodzaju(...)zasmażce wodnej, która często jest robiona pół na pół z mlekiem. Jeśli szukasz wyjątkowego i innego chleba, musisz koniecznie wypróbować Chleb Hokkaido. Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego. Przede wszystkim musimy przygotować składniki Tangzhong 60 ml wody 60 ml mleka 25 g mąki chlebowej Chleb Hokkaido Tangzhong w temperaturze pokojowej Mleko 120 ml letnie Drożdże
RafalCook
Chleb pszenno – żytni na drożdżach 154Chleb pszenno – żytni na drożdżach to propozycja na pyszne i smaczne pieczywo, które przygotujecie na wieczór, a wypieczecie rano następnego dnia. Chleb ma bardzo chrupiącą skórkę i najlepiej smakuje zaraz po przestudzeniu. Większość chlebów żytnich jest przygotowywana na bazie zakwasu, ten jeden z nielicznych chlebów jest zrobiony z dodatkiem drożdży. Osobiście polecam użyć suchych drożdży. Ten chleb najlepiej jest(...)temperaturze pokojowej 75 g mąki żytniej 10 g soli 2 g suchych drożdży Jeśli koniecznie chcecie użyć drożdży świeżych to należy ich dać 4g, ale najpierw przygotować zaczyn. Chleb pszenno – żytni na drożdżach – przepis W sporej misce mieszamy dwa rodzaje mąki razem z wodą. Ale tylko do czasu połączenia się składników. Następnie zostawiamy tak mąkę z wodą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE, PROWADZONY METODĄ 2-FAZOWĄ 162Zamarzył mi się ostatnio chleb żytni dwufazowy. Jako, że moje chleby (oprócz 3-fazowych) prowadzę metodą 1-fazową, bez zaczynu, bez wcześniejszego dokarmiania zakwasu, chciałam spróbować czegoś nowego. Tak oto powstał mój pierwszy chleb dwufazowy. Dzień wcześniej przygotowuję sobie zaczyn, drugiego dnia przeprowadzam 2 etap i przekładam ciasto do form. Tak prowadzony chleb wyrasta błyskawicznie, u mnie trwa to zwykle(...)Choć zamierzenia były trochę inne- chciałam chleb w 100% na jasnej żytniej mące, to jak to w życiu bywa... zabrakło w domu jasnej żytniej mąki...🙈 Tak więc mój pierwszy żytniak dwufazowy, jest z dodatkiem mąki pełnoziarnistej (czyli tak, jak lubię najbardziej 😀). Drugiego dnia dokupiłam już jasną mąkę i mogłam działać dalej. Testowałam już dodatek mąki sitkowej typ1500 i ostatnio pełnoziarnistą
Smaczne Zdrowe
Ka'ak - libański chleb uliczny 134lipcowej piekarni Amber wypiekaliśmy ka'ak - tradycyjny, płaski chleb w kształcie torebki. Ka’ak można kupić na ulicach Bejrutu (Liban) u ulicznych sprzedawców, poruszających się po mieście rowerami, na których wieszają chleb, aby ułatwić sobie jego transport. Ka’ak jest również nazywany chlebem w torebce ze względu na swój kształt. Występuje on na całym Bliskim Wschodzie w innym kształcie(...)bajgla lub owalnego obwarzanka i zwany jest "kaak z sezamem". Wielu piekarzy na Bliskim Wschodzie nadal używa sfermentowanej ciecierzycy jako zaczynu do tego chleba, ale współczesna wersja to drożdże piekarskie. Popularna jest również odrobina sody oczyszczonej. Ciasto na ka’ak powinno wyrastać przynajmniej dwa razy. Poza tym jedni dodają do niego więcej cukru, inni wypiekają wersje bardziej słone. W Libanie
Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb żytni na zakwasie 120już kolejny chlebek tego typu który z pewnością chętnie przygotujecie i będziecie sięgać po niego często w swojej kuchni. Bardzo lubię chleby z foremki, są najprostsze, bardzo długo świeże, nie wymagają pracochłonnego składania czy wyrabiania. Ten chlebek będzie świeży nawet do tygodnia! Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty(...)minut Dodaj do koszyka Książka Zapach Świąt Dodaj do koszyka Forma do babki kwiat Dodaj do koszyka Deska Gąska Apolonia – średnia Dodaj do koszyka Zajrzyj też do: – Chleb żytnio-pszenny na zakwasie – Ciabatta – Chleb pszenno-żytni na zakwasie – Ulubiony chleb pszenny na zakwasie – chleb z garnka na drożdżach – bagietki na drożdżach – kajzerki na drożdżach – chlebek
nietylkopasta.pl
PRZEPIS NA NAJPROSTSZY CHLEB NOCNY NA DROŻDŻACH 197Przychodzę do Was dziś z przepisem na pyszny i wyjątkowo prosty w przygotowaniu chleb pszenny na drożdżach. Ponieważ mój zakwas na chleb "wziął i umarł", wróciłam do przepisów na drożdżach, by - nim zrobię nowy zakwas - móc dalej cieszyć się świeżym, domowym pieczywem... Przepis znalazłam na blogu "Lawendowy Dom" (link TUTAJ - klik(...)sprawdza się on znakomicie! Chleb rośnie piękny i ogromny, ze złotą i chrupiącą skórką, miękkim i sprężystym wnętrzem... 🍞 Wystarczy tylko zagnieść mikserem lub ręcznie wszystkie składniki i wsadzić ciasto do lodówki na około 10 -11 godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem, aby rano móc upiec świeży chleb lub odwrotnie, zagnieść ciasto rano, by delektować się chlebem na kolację... Dokładną instrukcję
Słodko-Słony Świat Ilony
Prosty chleb z kaszą gryczaną 130mojprzepisna.pl | Prosty chleb z kaszą gryczaną Ten chleb jest wyjątkowy, nie tylko ze względu na wyśmienity smak, ale przede wszystkim ze względu na łatwość wykonania i ogólnodostępne składniki. Chleb gryczany jest banalny w wykonaniu, trzeba jedynie wymieszać składniki, nie trzeba go nawet wyrabiać, nie wymaga użycia zakwasu, jest pyszny, wilgotny i zdrowy, a kasza jest ledwo wyczuwalna. W oryginalnym przepisie(...)było zalecenie, aby chleb kroić na następny dzień, wówczas osiąga najlepszą konsystencję, my jednak nie mogliśmy się powstrzymać i kroiłam go na ciepłego, trochę się łamał, ale nam to absolutnie nie przeszkadzało. Składniki na 1 bochenek: 200 gr mąki żytniej razowej (typ 2000) 160 gr ciepłej wody 150 gr mąki pszennej (typ 2000) 20 gr świeżych drożdży 300 g kaszy
moj przepis na
Prosty chleb z kaszą gryczaną 118mojprzepisna.pl | Prosty chleb z kaszą gryczaną Ten chleb jest wyjątkowy, nie tylko ze względu na wyśmienity smak, ale przede wszystkim ze względu na łatwość wykonania i ogólnodostępne składniki. Chleb gryczany jest banalny w wykonaniu, trzeba jedynie wymieszać składniki, nie trzeba go nawet wyrabiać, nie wymaga użycia zakwasu, jest pyszny, wilgotny i zdrowy, a kasza jest ledwo wyczuwalna. W oryginalnym przepisie(...)było zalecenie, aby chleb kroić na następny dzień, wówczas osiąga najlepszą konsystencję, my jednak nie mogliśmy się powstrzymać i kroiłam go na ciepłego, trochę się łamał, ale nam to absolutnie nie przeszkadzało. Składniki na 1 bochenek: 200 gr mąki żytniej razowej (typ 2000) 160 gr ciepłej wody 150 gr mąki pszennej (typ 2000) 20 gr świeżych drożdży 300 g kaszy
moj przepis na