chleb - 26176 przepisów (strona:62/1746)

Zapiekane pomidory z mozzarellą – szybka przekąska na imprezę i grilla 89

Przepis na zapiekane pomidory z mozzarellą i chlebem to szybka przekąska na imprezę, czy też na grilla. Jest delikatna i posiada wiele smaków – chrupki chleb, wilgotne pomidory i ciągnący się ser. Jak zrobić zapiekane pomidory z mozzarellą i chlebem? Przepis na zapiekane pomidory jest niezwykle prosty i szybki! Podstawą przekąski jest wykrojony z chleba okrąg. Na chlebie układamy plaster(...)pomidora, a całość posypujemy startym serem mozzarella i zapiekamy. Gotowe! Szybka przekąska na imprezę i grilla – przepis Pomidory zapiekane z mozzarellą i chlebem Via Gusto Przepis na zapiekane pomidory z mozzarellą i chlebem to szybka przekąska na imprezę, czy też na grilla. Jest delikatna i posiada wiele smaków – chrupki chleb, wilgotne pomidory i ciągnący… Drukuj Proporcje

Via Gusto
Chleb w słoiku 71

Uwaga! To nie jest wpis archiwalny. Dzielę się z Wami nowym sposobem przechowywania chleba, którego nie było na poprzednim blogu. Chleby piekłam w różnych naczyniach, jednak po raz pierwszy w słoiku, tak do przechowania na dłużej. Lato za pasem, wakacje, wycieczki, urlopy, które spędzamy w różny sposób. Chleb w słoikach na pewno się przyda kiedy na wypoczynku serwujemy sobie własne(...)jedzenie a zabraknie pieczywa. Chleb w słoiku może być również na trudne czasy, bo nigdy nie wiadomo co może się wydarzyć. Mrożenie też dobre ale nie dłużej niż 3 miesiące a co, kiedy zabraknie prądu chociażby na kilka dni? Trzeba być przygotowanym na wszystkie scenariusze, jakie mogą nam się jeszcze przydarzyć. Upieczenie w taki sposób chleba jest dziecinnie łatwe. Wystarczy

Leśny Zakątek
CHLEB ORKISZOWY Z ZIARNAMI, NA ZAKWASIE 92

Chleb , który od wielu lat (już ponad siedmiu 👍) cieszy się u nas niesłabnącą popularnością. Ma swoich wiernych fanów, od lat 😄 Chleb, w którym wyraźnie czuć charakterystyczny smak i strukturę orkiszu. Ten chleb jest bardzo sprężysty, lekko "gumowy", nie kruszy się absolutnie, taki typowo orkiszowy. Od lat piekłam go w dużej formie, ale czas płynie, dzieci się usamodzielniają(...)jeden wędruje do znajomych, zawsze znajdzie się ktoś chętny...😄 Tak więc duży bochen bywa teraz od święta, gdy zjeżdża się cała rodzina, mały zostaje na codzień.  To prosty chleb na zakwasie, jak większość moich chlebów. Bez wcześniejszego dokarmiania zakwasu. Zakwas stojący w lodówce, od kilku dni-tygodni, wyjmuję, lekko ogrzewam i dodaję do ciasta. Zawsze cudnie wyrastają

Smaczne Zdrowe
Chleb z ziarnami na zakwasie 118

wyglądał tegoroczny wrzesień, ale są pewne elementy życia domowego, które są absolutnie niezmienne. Kiedy dzieci są w domu, jedzą. Moi synowie jedzą chętnie i raczej dużo. To dotyczy także chleba. Starszy jest takim miłośnikiem domowego pieczywa, że czasem tradycyjny bochenek nazywa dwoma piętkami, przekonując , że wystarczy przekroić go w połowie na pół i już.  W sam raz piętka(...)mojego żarłoka.  Toteż kiedy wrócili po tygodniu u dziadków, spałaszowali szybko końcówkę żytniego chleba,  który piekłam parę dni temu i trzeba pomyśleć o nowym. Przewidziałam to wcześniej i już rano aktywowałam mój niezawodny zakwas żytni, aby był gotowy do wieczornego pieczenia chleba. Niech to będzie zdrowy, pełnoziarnisty chleb urozmaicony ziarnami. U mnie dziś ze słonecznikiem, ale w przypadku

I tu będę miała takie te
Keto chleb z ziaren (Paleo, LowCarb) 175

Keto chleb z ziaren Mój chleb (niezbyt) powszedni Tyle się wzbraniałam przed tym chlebem, aż tu nagle okazało się, że zostałam wręcz zmuszona, żeby go zrobić. Nie przez kogoś… Sytuacja mnie zmusiła… A dokładniej fakt bycia w posiadaniu dużych ilości babki płesznik w całych nasionach. W przypływie jakiejś mgły umysłowej zakupiłam cały kilogram tejże i teraz nie wiem(...)zastosowanie. A w całych nasionach, których w dodatku nie da się zmielić nawet w młynku do kawy, to ciężko… No ale przemknął mi gdzieś któregoś dnia przepis na tzw. chleb życia. I oto jest moja wersja tego pieczywa . Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło I dokładnie tak jest w tym przypadku, bo chlebek wyszedł przedni

Modern Cave Girl
Chleb na suchych drożdżach z płatkami owsianymi 96

Chleb na suchych drożdżach z płatkami owsianymi to prosty przepis na pyszny domowy chleb z najzwyklejszych składników, które zawsze mamy w domu. Pięknie wyrasta, jest mięciutki w środku z wspaniałą chrupiącą skórką. Do jego przygotowania można również wykorzystać świeże drożdże (około 25 g), ale z ich dostępnością w obecnej sytuacji różnie bywa. Ja zrobiłam zapas kilku opakowań drożdży suchych instant(...)które mają długą datę ważności i mogę piec chleb, kiedy tylko najdzie mnie ochota. https://youtu.be/1kKFtCrnrbE Składniki na jeden bochenek chleba na suchych drożdżach: 400 g mąki pszennej + około 50 g do podsypania (dałam typ 500) 100 g płatków owsianych (pełnoziarnistych) 8 g drożdży suchych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 400 ml ciepłej wody łyżka oleju Przygotowanie

e-PrzepisyKulinarne
Najprostszy chleb pszenny. 127

Chleb pszenny na drożdżach, najprostszy z możliwych. Choć na drożdżach już nie wypiekam chlebów od pięciu lat (piekę tylko już na zakwasie), to na Waszą prośbę przygotowałam dla Was najprostszy chleb pszenny. Jest puszysty, delikatny, ma ładną karmelizację skórki i nie wymaga żadnych nadzwyczajnych umiejętności od Was.  Co ważne z tego przepisu możecie upiec dwa chlebki takie(...)zdjęciu, możecie upiec jeden duży lub ciasto podzielić na małe kulki i uformować bułeczki czy ala bagietki.  Przepis na  PSZENNY CHLEB NA DROŻDŻACH ZACZYN/ STARTER - 150 g mąki chlebowej pszennej typ 750 - 80 g wody - 1/3 łyżeczki cukru - 30 g drożdży W/w składniki wymieszaj w misce i odstaw na 25 minut. Po tym czasie zaczyn podwoi swoją objętość

SMYKWKUCHNI
Chleb z garnka 82

Lubicie świeżutki i pachnący chleb? Zakładam, że każdy z Was uwielbia pieczywo. Spróbujcie sami przygotować chleb! Chleb z garnka to przepis idealny dla osób początkujących, które chcą rozpocząć swoją przygodę z wypiekaniem bez użycia zakwasu. Chleb jest aromatyczny i ma chrupiącą skórkę, dlatego zachęcam do wypróbowania. Gwarantuję, że go pokochacie! Świeżo upieczony chleb warto postukać od spodu, ponieważ wydaje wtedy(...)charakterystyczny głuchy dźwięk, który oznacza, że wyszedł idealny . Chleb z garnka 350 g mąki pszennej lub pełnoziarnistej ((3 szklanki – użyłam mąki pełnoziarnistej typ 2000)) 3,5 g drożdży suchych ((!/2 opakowania)) 375 ml wody ((1,5 szklanki)) 1 płaska łyżeczka soli Wszystkie składniki włóż do miski i wymieszaj (ciasto będzie dość rzadkie). Następnie zakryj miskę ściereczką i odstaw ciasto

Przepisy na widelcu
Karola Bober - Kobieta z pasją 145

otaczają nas stare wzbudzające sentyment przedmioty: szafy, stoły i inne drobne przedmioty codziennego użytku.  Ale prawdziwe skarby to dopiero zobaczymy za chwilę. Jadąc wiedzieliśmy, że Pani Karola piecze chleby na podstawie 100 - 150 letnich przepisów, które znalazła w starych kaszubskich książkach kucharskich i że ma kilkaset form piekarniczych. Ale okazało się, że nic nie wiedzieliśmy.  Form do pieczenia(...)Takiej kolekcji nie widzieliśmy w żadnym muzeum.  Są formy do ciast, bab, ciastowych figurek, pierników,  czekoladek, pralinek,  cukierków,  budyni (tych prawdziwych starych budyniów - legumin), wafli, chlebów i nie wiadomo czego jeszcze (bo wszystkich nie obejrzeliśmy), wszystkie pochodzą z XIX oraz początków XX wieku i są piękne. Oprócz tego ogromny zbiór książek kucharskich również z przełomu

królestwo garów
Wiedźmiński chleb na zakwasie pszennym 96

Wiedźmiński chleb na zakwasie pszennym Wiedźmiński chleb , to bardzo tajemniczy twór Oczywiście to zwykły pszenny chleb na zakwasie , także pszennym . Za to jego chronologia , jest taka iż moi synowie jak się dowiedzieli że robię chleb na zakwasie , taki bez dodatku drożdży, spytali czy to taki średniowieczny Cóż chcąc żeby nie grymasili i chętniej spróbowali … odpowiedziałam ,że pewnie taki(...)jaki Wiedźmin jadał . I to był strzał , chleb został już chlebem wiedźmińskim i zniknął w godzinę , cały 0,5 kg bochenek.. Co też takie historie fantasy za cuda potrafią zdziałać i apetyty poprawić … Nawet zwykły chleb nabiera magicznej mocy i smaku .. Składniki : 0,5 kg mąki pszennej ,powinna być chlebowa ja użyłam zwykłej tortowej 1 szklanka zakwasu chlebowego

Ogrodnik w podróży
Chleb pytlowy z dodatkiem mąki pszennej z cebulką 146

Chleb od wieków interesuje ludzkość na naszej planecie. Czy jest taki niezastąpiony?. Czy jest w nim coś tak interesującego, że zapiski na jego temat, przechodzą z pokolenia na pokolenie? Przecież nic w nim nadzwyczajnego, z reguły to mąka i woda. Może dlatego, że jest taki prosty? Zawsze zadaję sobie tego rodzaju pytania jak zabieram się za kolejny bochenek chleba. Często(...)umiem najlepiej. Najtrudniej jest radzić osobie, która mieszka poza granicami Polski. Inna  jakość mąki, inne jej gatunki, czasem zupełnie inny klimat. Wszystko to wpływa na wypiek danego chleba z mojego przepisu do którego użyłam mąki z mojego regionu. Nie twierdzę, że chleb się nie uda. Bardzo często będzie lepszy, smaczniejszy, inny. Wszystko zależy od doświadczenia osoby, która go piecze

Leśny Zakątek
Świąteczny chleb 183

Domowych piekarzy zachęcam do upieczenia chleba na święta z tego przepisu. Jego wielkość i duża ilość mąki żytniej sprawia, że chleb długo zachowuje świeżość. Przy tym jest delikatny z miękkim wnętrzem i wypieczoną chrupiącą skórką, która również chroni środek przed wysychaniem. Jakiś czas temu w komentarzach pod którymś z kolejnych chlebów mojego autorstwa, internauta napisał tak: cyt. „ Jak ja czytam(...)620g, 890, to już mam dość pieczenia, chleba, i tego wszystkiego, co się z tym wiąże. Jakaś miarka np. szklanka, ale nie 890g. Piekę ciasta, torty i nigdy nie stosuje tak głupawych miar, to w końcu tylko chleb .” No cóż to w końcu tylko tort, jak się zrobi trochę więcej kremu można nim przykryć niedoskonałości:). Nie mam nic przeciwko używaniu

Leśny Zakątek
Chleb z czerwonym burakiem 170

była pierwsza Piekarnia w 2016r. i propozycja chleba z czerwonym burakiem. Szczegóły znajdziecie u Ani z bloga Kuchennymi drzwiami , która co miesiąc zaprasza chętne osoby do wspólnego pieczenia. Chleb można upiec na zakwasie lub na drożdżach. Upiekłam i na zakwasie i na drożdżach, tak dla porównania. Jeden i drugi jest po prostu przepyszny!!! Chociaż ten na drożdżach to bardziej bułka(...)niż chleb. Skórka w obu delikatna, miąższ elastyczny i dobrze się kroi. Dla osób, które pieką tylko pieczywo drożdżowe propozycja w sam raz, aby zaskoczyć domowników a dzieciaki z przyjemnością zjedzą kanapkę z takim pieczywem. Podejrzewam a właściwie jestem więcej niż pewna, że gdybym upiekła chleb na zakwasie z dodatkiem soku z buraków, nie otrzymałabym takiego koloru jak przy chlebie

Leśny Zakątek

Proponowane wyszukiwania