Wiele razy pytaliście nas jak najlepiej przechowywać pieczywo, jak my to robimy? Co zrobić, żeby chleb zachował swoją świeżość dłużej? Czy trzymanie w foliowej reklamówce (jak w większości polskich domów) jest dobre? A może zawinąć w ściereczkę? A jak w ściereczkę to suchą czy wilgotną? A może specjalny chlebak na chleb? Te wszystkie pytania słyszeliśmy kilka, kilkanaście czy nawet kilkadziesiąt(...)razy. W zasadzie każda z tych odpowiedzi jest dobra (może z wyjątkiem wilgotnej ściereczki, bo to idealna pożywka dla pleśni). Każda z tych metod jakoś tam przedłuży żywotność chleba. Ale jest jedna odpowiedź lepsza od innych. To len. Len ma właściwości antybakteryjne, antyalergiczne, pochłania wodę (czyli idealnie zabezpiecza przed pleśnią) i spowalnia proces wysychania. Czyli po prostu idealnie chroni nasze
Marder&Marder Manufacturepisałam w innym wpisie, chleb żytni na zakwasie, nie jest łatwo upiec. Ten przepis odmienił moje zdanie o chlebie żytnim. Jest naprawdę prosty w wykonaniu. Jedyne czego wymaga, to czasu do wyrośnięcia. Mięciutki i wilgotny w środku, bardzo długo pozostaje świeży. Doskonały do kanapek. Chleb regularnie piekę od jakiś 4 lat. Ten czas pozwolił nam docenić naprawdę dobre chleby(...)pieczone naturalnie chleby, może nie zawsze są tak piękne jak te sklepowe, za to zawsze zdrowsze i o niebo smaczniejsze niż ich sklepowi bracia. Przez to mamy nie lada problem, bo jadąc gdzieś z wizytą na kilka dni, mój mąż zaczyna wybrzydzać i przestaje jeść miejscowy chleb. Żeby nie wyjść na niegrzecznych, myślałam, jak rozwiązać ten problem, bo trochę niefajnie
Mieszam w GarnkuPomysł na chleb (a konkretnie dodatek sera z niebieską czy zieloną pleśnią) zaczerpnęłam z książki Petera Mayle'a i Gerarda Auzeta pt. "Wyznania francuskiego piekarza". Gerard Auzet jest właścicielem rodzinnej piekarni w Cavaillon niedaleko Avinionu. Wypieka chleby drożdżowe. Ja preferuję te na zakwasie, więc postanowiłam upiec właśnie na zakwasie chleb z dodatkiem sera z niebieską pleśnią (u Auzeta to roquefort(...)kawałkach) i pestek dyni wrzątek łyżka-dwie mąki bezglutenowej (np. z manioku lub ryżowej; w ostateczności może być mąka pszenna) Na kilka godzin przed wyrabianiem ciasta na chleb uaktywnić zakwas - wyjąć z lodówki ciasto z poprzedniego wypieku chleba, dodać mąkę żytnią i tyle wody, by całość po wymieszaniu miała gęstą konsystencję, ale bliską lejącej (czyli wygodnie wyrabiała się łyżką
Weekendy w domu i ogrodziePyszny i delikatny chleb pszenno-żytni. Smakuje wybornie, długo pozostaje świeży. Skórka jest chrupiąca, a wnętrze idealne. Na górze chlebka, nasze ulubione ziarenka. Ten chlebek jest świetny zarówno do sera, wędlin czy dżemów. Chleb pieczony na zakwasie, jednak z dodatkiem drożdży, dzięki czemu nie musisz martwić się o to, czy chleb dobrze wyrośnie. Chlebek upieczony według przepisu Liski (Whiteplate(...)moimi modyfikacjami. Dodałam ziarna, bo uwielbiamy chleby z wszelkiego rodzaju ziarnami. Siemię lniane nie tylko pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, ale również na fakturę chleba. Obowiązkowo jak zwykle słonecznik, dynia i co tam wpadnie Wam pod rękę (sezam, mak, czarnuszka). My lubimy wierzch chlebka posypać płatkami owsianymi. Część mąki pszennej z opisu, zastąpiłam mąką orkiszową i część mąką pszenną
Mieszam w Garnkuznam chyba ani jednej osoby, która wchodząc do piekarni pachnącej świeżym chlebem i bułkami nie poczuje się błogo, ciepło i nie pomyśli: "Ach, jak tu pięknie pachnie ..." Niestety, chleb w piekarniach to już nie ten chleb, który pamiętamy z dzieciństwa, taki który jeszcze ciepły niosło się do domu i czasem już po drodze znikał w nieokreślonych okolicznościach, w ciemnych(...)czeluściach ... naszego brzucha. Szkoda, że nasze dzieci nie znają już smaku i zapachu takiego chleba, choć wcale nie musi tak być. Pieczenie chleba, szczególnie w warunkach domowych, bez chlebowego pieca lub specjalnej maszyny do chleba wydaje się rzeczą bardzo trudną, dla niektórych nawet niewykonalną. Postaram się jednak udowodnić i przekonać Was, że upiec chleb wcale nie jest
Garniec MagalieChleb orkiszowy na zakwasie... Pyszny, z chrupiącą skórką. O miękkim, delikatnym wnętrzu. Łatwy w wyrabianiu i formowaniu. Polecam! Składniki: Zaczyn: 100 g zakwasu żytniego; 100 g mąki żytniej (typ 720); 80 g letniej wody. Ciasto właściwe: 500 g mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista); 250 g letniej wody; 12 g soli; 10 g miodu (u mnie wielokwiatowy); 1/4 łyżeczki nasion(...)składanie ciasta chlebowego - autor: weekendbakery.com. Następnie uformować bochenek ( filmik obrazujący formowanie okrągłego bochenka - autor: danusia555), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 3 - 4 godziny. Po tym czasie
Gospodyni MiejskaJakiś czas temu otrzymałam do przetestowania Bomann BBA 5013 CB - Wypiekacz do chleba, 12 programów . Nigdy wcześniej chleba nie piekłam więc doświadczenia nie mam żadnego. Krótko mówiąc nie bardzo wiedziałam jak zabrać za pieczenie. Postanowiłam wypróbować przepisy z instrukcji obsługi.... i z efektów nie byłam zadowolona. Chleb pieczony na suchych drożdżach...myliłam się w ustawieniach wypiekacza ... Wszystkie chleby wychodziły takie(...)sobie. Testowałam różne mąki...,różne drożdże..., mleko, maślanka, woda.... Aż w końcu wymyśliłam i nareszcie udało się. Chleb wyszedł całkiem niezły, na pewno do powtórzenia. 340 ml piwa ciemnego łagodnego, 500 g mąki 12 g świeżych drożdży, łyżka cukru Użyłam mąki - chleb polski Sądecki wieloziarnisty z ziarnami trzech zbóż. Wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozetrzeć z cukrem
królestwo garówChleb oliwkowy idealny jako dodatek do lekkich sałatek. Z serkiem kremowym świetnie pasuje, a najlepiej to sam smakuje. Składniki: 50 g drożdży, 320 g mąki pszennej, ½ łyżeczki cukru, 75 ml oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soli, 80 g czarnych oliwek. Przygotowanie: W misce łączymy drożdże z 100 ml ciepłej wody, cukrem i 3 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)dodajemy do ciasta, które jeszcze raz zagniatamy. Formujemy owalny bochenek, który przekładamy na podsypaną mąką blachę. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Temperaturę piekarnika nastawiamy na 200 ° C i chleb pieczemy ok. 30 min. Smacznego
Moniki SmakołykiSkładniki: 400 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 2 szczypty cukru garść ziaren słonecznika kilka wyłuskanych pestek dyni (na wierzch chleba) 300 ml wody (pokojowa temperatura) 4 liście czosnku niedźwiedziego (można pominąć) Do miski wrzucamy obie mąki, wodę, drożdże i miksujemy mikserem na najniższych obrotach do momentu wymieszania wszystkich składników. Później(...)słonecznika i dyni. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piecyka w 200 - 220 stopniach C na środkowy poziom i pieczemy 50 minut.Do piekarnika wstawiamy także pojemnik z wodą w celu nawilżenia chleba. Chlebek wyszedł idealny :) taaaa daaaammmm... :-P Chlebek pszenno - żytni akcja zielnik
Bon Appetit Małgorzatyswojskie to swojskie. Uwielbiam konsystencję świeżych drożdży oraz aromat pieczonego chleba. A do jeszcze ciepłej pajdy, wystarczy jedynie masełko albo smaczna oliwa. Składniki na 2 bochenki: 50 dag mąki pszennej 50 dag mąki razowej 0,5 l ciepłego mleka 4 dag świeżych drożdży 5 łaskich łyżeczek cukru płaska łyżeczka soli łyżeczka kminku łyżeczka czarnuszki łyżeczka siemienia lnianego wiązanka(...)Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C i wkładamy do niego żaroodporną miseczkę z wodą. Wyrośnięte ciasta smarujemy wodą i wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut. chleb pszenno - razowy
Bon Appetit MałgorzatyMarmolada z pomarańczy zrobiona właściwie bez przepisu. Postanowiłam po prostu sprawdzić jak działa program marmolada w mojej maszynie do chleba. Okazało się, że działa nieźle, i zrobienie 2 niedużych słoiczków czegoś słodkiego nie jest żadnym problemem,. Jeżeli dodatkowo założymy, że słodkie jest do jedzenia od razu i że trzymamy w lodówce ( czyli odpada pasteryzacja) to o wysiłku możemy zapomnieć. Pozostaje(...)mielonego kardamonu przygotowanie Z wyparzonej cytryny zetrzeć skórkę. Obrać pomarańcze i cytrynę, pokroić na małe kawałki, usunąć pestki. Obrane owoce wymieszać z cukrem i kardamonem . Przełożyć do maszyny do chleba , ustawić na program marmolada. Jeżeli po skończonym programie konfitura nadal wydaje nam się zbyt rzadka, włączamy program od nowa, tym razem co jakiś czas zaglądając czy już jest dobre. Smacznego
Stare GaryJakiś czas temu oglądałam jeden z odcinków programu " Ewa gotuje ". Zaciekawiły mnie kotlety z piersi indyka panierowane w krojonym chlebie. A, że nie miałam indyka postanowiłam zrobić ale swoją wersję tych kotletów. Zrobiłam więc ze świeżej szynki wieprzowej. Kotlety wyszły smaczne, soczyste a panierka chlebowa bardzo chrupiąca, czyli tak jak lubię. Następnym razem pokombinuję ze środkiem, bo taka(...)przypadła mi do gustu. 400 g świeżej szynki wieprzowej 1/2 szk prażonej cebulki 2 ząbki czosnku sól do smaku pieprz kolorowy do smaku kilka łyżek zimnej wody kilka kromek chleba ( może być czerstwe ) 2 jajka olej do smażenia Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniDziś chleb z dodatkiem kaszy jęczmiennej i parówek drobiowych. Do takiego chleba wystarczy masło i ewentualnie pomidor. Po prostu pycha a przy okazji przemycamy kasze dzieciom, które jej nie lubią. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniBardzo często piekę różne chleby ale z tego jestem bardzo zadowolona. Pięknie wyrośnięty ale inne też wyrastają, są smaczne ale nigdy nie udało mi się uzyskać tak pięknej i chrupiącej skórki. Ten ma taką jaką lubię. Chleb upiekłam w naczyniu żaroodpornym i muszę przyznać, że w ten sposób upiekę jeszcze nie raz. rozwiń i czytaj przepis : Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniPrzepisów mam kilka, ale nie widzę jakiejś wielkiej różnicy w gotowych wypiekach, no chyba że poszaleję z dodatkami... tak jak tym razem ;) Z przepisu na bagietki zrobiłam chleb pszenno-żytni z dodatkiem parmezanu, suszonych pomidorów, bazylii i chili. Pyyychota
Z butelką mleczka w tle