CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 200Chleby na zakwasie , to nasze chleby powszednie..., na takich bazujemy i takie głównie jemy. Ostatnio (po części z braku mąki chlebowej) naszła mnie refleksja, że piekę głównie duże chleby jasne, takie bowiem preferuje część rodzinki. Tak więc dla odmiany tym razem zaserwowałam im chleb bardziej pełnoziarnisty niż dotychczas. Wyszedł równie pyszny jak pozostałe, które udało mi się do tej pory(...)połowie orkiszowego i żytniego * - 26g soli (daję himalajską) - 60g ziaren słonecznika - 30g siemienia lnianego - 20g pestek dyni - 780g (ml) wody filtrowanej lub źródlanej lub szungitowej +ziarna do posypania chleba * zakwas wyjmujemy z lodówki min.1-2h wcześniej Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i mieszamy do połączenia składników. Ja nie uruchamiam nawet miksera, mieszam wszystkie składniki przy pomocy drewnianej łopatki. Masy
Smaczne Zdrowe
CHLEB RAZOWY Z PŁASKURKI, SAMOPSZY I ORKISZU Z ZIARNAMI 194Nawet nie wiecie jaka to radość wrócić do pieczenia chleba... ;-) Tegoroczne upały sprawiły, że po raz pierwszy na wakacje pojechaliśmy bez własnego pieczywa... Zawsze miałam zapas chleba na całe wakacje, w tym wyjątkowo zabraliśmy kupne pieczywo, oczywiście na zakwasie (żytnie i orkiszowe)... Ale ten kupny chleb to jakaś pomyłka... Pierwszy, drugi dzień jeszcze ok., ale dalej nie dało się tego(...)jeść. Już nigdy więcej nie popełnię tego błędu... Tak więc tym bardziej namawiam do wypiekania domowego pieczywa, takiego chleba się nie kupi, teraz wiem to na pewno... Domowe chlebki są najlepsze, smakują nieziemsko, ich aromat zniewala i co najistotniejsze zjadamy je do ostatniego okruszka... Dzisiaj polecam Wam mój ostatni chlebek: z płaskurki, samopszy i orkiszu z dodatkiem ziaren. Piekłam
Smaczne Zdrowe
CHLEB RAZOWY Z PŁASKURKI, SAMOPSZY I ORKISZU 213Moja, a raczej nasza ostatnia miłość wśród chlebów na zakwasie: chleb razowy na mąkach z płaskurki, samopszy i orkiszu. Bajeczny, wprost genialny w smaku, na chwilę obecną zdecydowanie najlepszy... ;-) Każda z tych mąk jest inna, każda ma inną strukturę, w połączeniu tworzą genialną całość. Jest pyszny, wilgotny, a zarazem bardzo delikatny. Ten chleb zauroczył nas totalnie. Polecam Piekę(...)zakwasu orkiszowego (lub żytniego lub po 125g żytniego i orkiszowego )* - 28g soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej) - 1050g (ml) wody filtrowanej lub źródlanej *zakwas wyjmujemy z lodówki ok.1-2h przed zarabianiem chleba * Płaskurka to jeszcze starsza niż orkisz odmiana pszenicy (farro), o cennych właściwościach odżywczych. To jedno z pierwszych udomowionych zbóż na Bliskim Wschodzie- uprawiano ją już w starożytnej
Smaczne Zdrowe
PROSTY CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 183Najprostszy chleb na zakwasie jaki dotychczas piekłam. To tylko 4 składniki: torebka mąki, sól, dobra woda, no i zakwas. Nie potrzebujemy nawet miksera, by go przygotować, to chleb bez wyrabiania. O zaletach chlebów na zakwasie nie trzeba chyba nikogo przekonywać... Może to właśnie ten moment, by zacząć swą przygodę z wypiekaniem zdrowych chlebów...? Ostrzegam tylko: pieczenie chlebów uzależnia(...)się zacznie, nie można skończyć... Ale, to akurat zdrowe uzależnienie... :-) Ja używam do tych chlebów opakowanie (1kg) mąki orkiszowej typ1050 (z Rossmanna, ale można również pokombinować ze swoimi typami mąk). Pyszny orkiszowy graham, poleca się na śniadania i kolacje. Z podanych ilości piekę dwa chleby w silikonowych formach, o wym.:24x8cm Składniki: - 1kg mąki orkiszowej typ1050 - 26g soli, daję himalajską
Smaczne Zdrowe
Chleb cebulowy pieczony w garnku 243Pieczenie chleba w żeliwnym garnku to metoda którą bardzo lubię i gorąco polecam. W takim garnku można piec zarówno chleby na drożdżach jak i zakwasie. Warto aby ciasto na chleb pieczony w garnku miało nieco luźniejszą konsystencję, dzięki czemu uzyskamy miękką i delikatną konsystencję miąższu. W przepisie na prezentowany chleb znajdziecie zarówno zakwas, jak i drożdże, więc wyprzedzę pytania(...)dodawać do ciasta zakwas i drożdże? Zakwas powoduje wyrastanie i spulchnianie ciasta na chleb, ale potrzebuje do tego dość długiego czasu. Postanowiłam ten etap nieco skrócić i dodałam drożdże. Zakwasowi chleb zawdzięcza charakterystyczny smak, a wyrasta dzięki drożdżom. Jest to swego rodzaju pójściem na skróty, chleb z całą pewnością nie jest tak wartościowy jak na samym zakwasie, ale smakowo niczego
Smakowity Blog Kulinarny
Jak przygotować chleb w domowych warunkach? 208Chleb pieczony w domu to nie tylko cudowny zapach, który na długo będzie roznosił się po całym mieszkaniu, ale także wyjątkowy smak, którego na próżno szukać w wypiekach, dostępnych w supermarketach. W dzisiejszym wpisie sprawdzamy i podpowiadamy jak zrobić chleb w domowych warunkach. Chleb to symbol polskości. Niektórzy twierdzą, że w żadnym innym kraju na świecie nie ma tak dobrego(...)chleba, jak w Polsce. Jest symbolem pomyślności, dostatku i pożywienia. W czasie świąt Bożego Narodzenia, w wielu domach wciąż zajmuje najważniejsze miejsce. Ma swoją tradycję. Prawdopodobnie, współczesne dzielenie się opłatkiem w Wigilię jest zmodyfikowane, bowiem niegdyś dzielono się pieczywem obrzędowym. Wigilijne dzielenie się chlebem z rodziną, sąsiadami i ze zwierzętami podkreślało jedność świata. Domowe pieczenie chleba - dlaczego warto? Domowy wyrób
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną 195Oryginalny przepis można znaleźć u Ani prowadzącej Piekarnię i bloga Kuchennymi drzwiami . Wspólne pieczenie tego pysznego chleba było 3 lata temu. Warto go przypomnieć był wyjątkowo dobry. Zaczyn do tego chleba powinien fermentować 12-24 godzin. Nie bez powodu jest taka rozpiętość czasowa. Nie możemy przypadkowo przygotowywać ciasta właściwego w 13 lub 24 godzinie fermentacji, bo akurat nam tak pasuje(...)godzinie, jeśli cały proces fermentacji zakończył się w 12 godzinie a nawet w dni upalne po 8 godzinach? Świat na pewno się nie zawali, ale chleb nie będzie taki, jakiego oczekujemy. „Usypiające” kultury bakterii w zakwasie będą potrzebować więcej czasu, aby ponownie zacząć pracę z większą ilością mąki i odpowiednio spulchnić ciasto właściwe. Ciasto właściwe będzie po prostu
Leśny Zakątek
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI Z BAKALIAMI 238Chleb orkiszowo-żytni z bakaliami, to chleb na zakwasie z pysznymi dodatkami. Po zaskakującej, degustacji chleba na wakacjach, postanowiłam stworzyć coś na wzór tamtego, okazał się bowiem bardzo dobry... Czy w pełni oddałam jego smak... ? Mam nadzieję, nam w każdym razie smakuje, a na tym mi głównie zależało... Choć wydawałoby się, że to może dziwne połączenie: chleb z dodatkiem słodkich(...)mnie zwykle po 15g włoskich i 15g migdałów - 15g siemię lniane - 5g sezam - 10g słonecznik - ok.375g (ml) wody filtrowanej lub źródlanej Dodatkowo: - płatki owsiane i ulubione ziarna do posypania chleba i wysypania formy Wszystkie składniki odważyć i umieścić w misie miksera, owoce pokroić na mniejsze kawałki, orzechy lekko rozdrobnić. Dodać wodę i zamieszać do połączenia składników. Mąki zarówno żytnia
Smaczne Zdrowe
Rewelacyjny chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym bez wyrabiania 420Witam serdecznie Propozycja na pyszny i chrupiący chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym, chlebek jest bardzo prosty w przygotowaniu ponieważ nie wymaga wyrabiania, a po upieczeniu jest puszysty, smaczny i chrupiący. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania chleba będziemy potrzebować: 600 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 200 g mąki żytniej 600 ml letniej wody 2 opakowania drożdży suchych (porcja(...)soli 1 łyżeczka cukru naczynie żaroodporne: dno naczynia 22 cm góra naczynia 27 cm wysokość 9 cm z pokrywką 13 cm (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Chleb pieczony w naczyniu Przygotowanie: Do miski wsypuję cukier, drożdże, wlewam wodę i mieszam. Miskę z drożdżami odstawiam na około 10 minut. Po 10 minutach do drożdży dodaję obie mąki, sól
Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb żytni na zakwasie 180Przeczytałam gdzieś , że pieczenie chleba wciąga. Moje pierwsze kroki z tym doświadczeniem należały do tych z serii „pożal Boże”…Tak, przez chwilę nawet sądziłam, że domowy chleb w moim wykonaniu absolutnie nie jest mi pisany! Efekty moich piekarskich działań nie ani trochę nie przypominały wciągnięcia się w tę chlebową przygodę. A jednak! Gdybym zrezygnowała z ponownych prób(...)upieczenia domowego pieczywa i poddała się po nieudanych, niedopieczonych i niewyrośnietych bochenkach, pewnie dziś nikt z domowników nie przekonałby się, jak smakuje dobry, własnoręcznie przygotowany chleb. Małymi krokami poprawiałam to, co poszło mi nie tak. Zaczęłam od prostego chleba na drożdżach, z płatkami owsianymi. Piekłam go bochenek za bochenkiem. Tak smakował! Przepis dałam znajomym, rodzinie i każdy, kto go wykorzystał
Raj dla Podniebienia
Pszenno – żytni chleb razowy, wieloziarnisty na zakwasie 193Dobrych chlebów nigdy za wiele. Z samym masłem, z miodem czy z serem. Taki domowy chleb miażdży wszystko Dzisiaj zapraszam na pszenno-żytni chleb razowy, pełen nasionek. Jeśli lubisz takie wzbogacane chlebki, ten na pewno Ci posmakuje. Mi najbardziej smakuje z serem białym, ale oczywiście to kwestia gustu. Chleb jest dość ciężki, jak to razowiec, ale długo pozostaje świeży(...)kruszy się. Skórka ładnie się wypieka. Jeśli więc szukasz przepisu na jeden z pierwszych swoich chlebów, spokojnie możesz sięgnąć po ten przepis. Ja lubię ten chleb nastawić na wieczór i piec go rano. Wtedy ma czas spokojnie ostygnąć do kolacji. Ten chlebek, tak jak chlebki na zakwasie, lubi długie wyrastanie. Zimą, może ono być i nawet 12h. W cieplejszej porze
Mieszam w Garnku
...zapach chleba 191Zapach chleba jest moim wspomnieniem z dzieciństwa. Chrupiąca skórka, masło zrobione własnoręcznie przez babcię i miód- prosto z pasieki. Jakieś dwa lata temu rozpoczęłam swoja przygodę z chlebem. Jak zwykle przypadek pokierował mną dalej. W UK, gdzie od dłuższego już czasu mieszkam, popularne(...)boot-y. Ludzie wyprzedają to co im zalega w piwnicy, na strychu. M kupił mi wypiekacz do chleba za 1f. Najpierw nieśmiało piekłam chleby na drożdżach, były one pyszne, ale na drugi dzień stawały się suche i nie kusiły już tak bardzo. Znalazłam przypadkiem stronę
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb Pełnoziarnisty z Płatkami Owsianymi – Smaczny i Prosty w Przygotowaniu 327Witam serdecznie Propozycja na bardzo prosty w przygotowaniu i smaczny chleb pełnoziarnisty na drożdżach z płatkami owsianymi. Można do niego użyć innej mąki niż pszennej pełno ziarnistej której ja użyłam w przepisie, chlebek wyjdzie tak samo smaczny. Do przygotowania chleba będziemy potrzebować: Użyłam foremki o wymiarach spodu 24 cm x 9 cm i wysokości 8 cm 500 g mąki(...)płatków owsianych błyskawicznych 500 ml letniego mleka 35 g drożdży świeżych 1 1/2 łyżeczki soli (około 12 g) 1 łyżeczka cukru Link do filmu z przygotowania : Chleb pełnoziarnisty z płatkami owsianymi Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka, jedną dużą łyżkę mąki. Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam
Uwaga Babcia Piecze Chleb
Jak przechowywać pieczywo? 182Wiele razy pytaliście nas jak najlepiej przechowywać pieczywo, jak my to robimy? Co zrobić, żeby chleb zachował swoją świeżość dłużej? Czy trzymanie w foliowej reklamówce (jak w większości polskich domów) jest dobre? A może zawinąć w ściereczkę? A jak w ściereczkę to suchą czy wilgotną? A może specjalny chlebak na chleb? Te wszystkie pytania słyszeliśmy kilka, kilkanaście czy nawet kilkadziesiąt(...)razy. W zasadzie każda z tych odpowiedzi jest dobra (może z wyjątkiem wilgotnej ściereczki, bo to idealna pożywka dla pleśni). Każda z tych metod jakoś tam przedłuży żywotność chleba. Ale jest jedna odpowiedź lepsza od innych. To len. Len ma właściwości antybakteryjne, antyalergiczne, pochłania wodę (czyli idealnie zabezpiecza przed pleśnią) i spowalnia proces wysychania. Czyli po prostu idealnie chroni nasze
Marder&Marder Manufacture
Chleb żytni na zakwasie przepyszny i prosty 170pisałam w innym wpisie, chleb żytni na zakwasie, nie jest łatwo upiec. Ten przepis odmienił moje zdanie o chlebie żytnim. Jest naprawdę prosty w wykonaniu. Jedyne czego wymaga, to czasu do wyrośnięcia. Mięciutki i wilgotny w środku, bardzo długo pozostaje świeży. Doskonały do kanapek. Chleb regularnie piekę od jakiś 4 lat. Ten czas pozwolił nam docenić naprawdę dobre chleby(...)pieczone naturalnie chleby, może nie zawsze są tak piękne jak te sklepowe, za to zawsze zdrowsze i o niebo smaczniejsze niż ich sklepowi bracia. Przez to mamy nie lada problem, bo jadąc gdzieś z wizytą na kilka dni, mój mąż zaczyna wybrzydzać i przestaje jeść miejscowy chleb. Żeby nie wyjść na niegrzecznych, myślałam, jak rozwiązać ten problem, bo trochę niefajnie
Mieszam w Garnku