chleb - 25827 przepisów (strona:55/1722)

Chleb z ziarnami 167

Był już nasz chleb z cebulką, był też z boczkiem i białą kiełbasą. Dziś dla odmiany chleb z mieszanką różnych ziaren. Składniki: -1 kg i 2 szklanki mąki pszennej - typ 650 -750 ml ciepłej wody -10 dkg świeżych drożdży -3 łyżeczki soli -3 łyżeczki cukru -po 3 garście pestek słonecznika, dyni i sezamu    Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy

Maminek kulinarny
677. Domowy chleb. 140

Tost(y?)* z  żółtym serem,szynką, jajkiem sadzonym** i szczypiorkiem keczup, ogórek, pomidor, sałata *z domowego chleba na zakwasie z suszoną żurawiną (nasza miłość z mamą, żurawina musi być obowiązkowo *.* ) (chleb opieczony, a następnie usmażony z serem na patelni ) ** z płynnym żółtkiem Matko, ale duszno :O Czasami sama jestem na siebie zła, za.. za wszystko, własną głupotę przede

More food, love and dreams
ŻUREK NA ZAKWASIE W CHLEBIE 181

Składniki: zakwas:1 szklanka mąki żytniej, 1 l przegotowanej ciepłej wody, 1 zabek czosnku 4 ziarna ziela angielskiego Kamis 3 liscie laurowe Kamis  9 ziaren pieprzu Kamis piętka chleba pieczonego na zakwasie żurek: 3l wody pęczek włoszczyzny 30 dag wędzonego boczku 5 liści laurowych po 4 ziarenka:ziela angielskiego i pieprzu Kamis 750 ml zakwasu majeranek 3 ząbki czosnku(...)cebula śmietana każdej osobie po 1 chlebku do żurku Wykonanie: *zakwas: Do dużego słoja wrzucamy wszystkie przyprawy, dodajemy rozgnieciony czosnek, dodajemy mąkę.Zalewamy ciepła wodą.Dodajemy piętkę chleba, jesli takiego nie mamy można pominąć ale kiszenie potrwa ze 2 dni dłużej.Słoik nakrywamy bawełniana scierką ,obwiązujemy .Codziennie o tej samej porze dnia mieszamy drewniana łyżką.Gotowy po ok 4 dniach

Z Majeczką w kuchni
Tęczowy chleb na starterze Tang Zhong 187

Pszenny chleb w kolorach tęczy. Nigdy chleby mi się nie kojarzyły z żywymi kolorami, ale właściwe...dlaczego nie? Czy tylko torty i ciastka mogą być kolorowe? Chleby też mogą nie tylko smakować, ale i bawić oko. A tęczowy chleb wygląda rewelacyjnie, myślę że to dobra propozycja dla naszych małych Tadków Niejadków, aby ich skusić do jedzenia, albo też chlebek(...)drożdży instant) 60 g mleka pełnego w proszku 48 g masła lub oliwy 24 g cukru barwniki naturalne niebieski, zielony, czerwony i pomarańczowy, lub wg uznania  Przygotowanie chleba: Przygotuj Tang Zhong z mąki chlebowej i mleka w proporcji 60 g mąki i 300 g wody. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć do temperatury pokojowej, jeśli zaś

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb Kwiat - pszenny na starterze Tang Zhong 171

bawi i cieszy. Propozycja dla naszych małych Tadków Niejadków, aby ich skusić do jedzenia, albo też chlebek w sam raz do zabawnych przekąsek na KinderParty.  Podstawą jest najzwyklejszy chleb pszenny na starterze Tang Zhong, istotna jest za to zabawa ze wzorem i kolorami. Zielony kolor to herbata matcha, czerwony to sok z buraków, żółty to kurkuma; dla leniwców pozostają(...)cukru barwniki naturalne zielony, czerwony i pomarańczowy Składniki na glazurę: 35 g cukru pudru 35 g masła 35 g roztrzepanego jajka 35 g mąki pszennej typu 550  Przygotowanie chleba: Przygotuj Tang Zhong z mąki chlebowej i mleka w proporcji 30 g mąki i 150 g mleka. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć do temperatury pokojowej, jeśli

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb graham na zakwasie pszennym 300

Znalazłem w szafie resztkę mąki graham, w internecie ciekawy przepis, chleb z poprzedniego wypieku się skończył, nawet w zamrażarniku już niczego nie było. Najwyższy czas piec coś nowego. Padło na graham na zakwasie pszennym. Prawdopodbnie z powodu różnicy w prowadzeniu zakwasu ciasto można było spokojnie wyrabiać - chleb wyszedł bardzej zwarty niż ten z oryginalnego przepisu. Odrobinę dłużej trzeba było(...)przykryciem na 5 godzin w ciepłym miejscu. Składniki: cały zaczyn 140 g mąki pszennej chlebowej 4 g drożdży świeżych (lub 1 g drożdży instant) 11 g soli Przygotowanie chleba: W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Po wymieszaniu przełóż na blat i wyrabiaj około 20 minut. Jeśli ciasto będzie przyklejać się do rąk, delikatnie oprósz ręce mąką, ale nie posypuj nią

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb z mąki pełnoziarnistej 82

Koniec tygodnia więc pieczenie chleba, tym razem z mąki pełnoziarnistej .Polecam. SKŁADNIKI 1 szklanka mąki  graham orkisz 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 2 szklanki mąki żytniej razowej 1 łyżeczka cukru  1, 5 łyżeczki soli 20 g drożdży zakwas (Przepis  TU 1 łyżka słonecznika 1 łyżka siemienia lnianego woda ok. 1,5 szklanki  WYKONANIE 3 rodzaje mąki wsypujemy(...)otrębami. Wypełniamy do połowy formy.Odstawiamy i czekamy, aż urośnie i wypełni całą formę. Pieczemy 1 godzinę  w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok 220 stopni. Polecam również inny rodzaj chleba TU SMACZNEGO   Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
ZAPIEKANKA Z CHLEBA,PIECZAREK I KIEŁBASY 214

Pierwszy raz jadłam ja na spotkaniu z koleżankami podczas urlopu w Polsce. Była pyszna, i nie sądziłam, że jest aż taka prosta! Zobaczcie sami: S kładniki: 3-4 kawałki chleba (może być już podsuszony) 30dkg pieczarek 30dkg boczku(chudego) lub 3-4 kiełbaski 3 cebule 20dkg żółtego sera 2 jajka łyżka kwaśnej śmietany Wykonanie: Cebulkę, kiełbasę lub boczek pokroić(...)podsmażyć.  Chlebek pokroić w kostkę.  Ser zetrzeć na tarce, dodać  jajka, łyżkę śmietany. odrobinę soli i pieprzu, wymieszać. W misce wymieszać wystudzoną przesmażoną kiełbasę z kosteczkami chleba oraz masą jajeczno-serową.  Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wyłozyć masę.  Piec w piekarniku ok 25minut w temp 180st.  Oczywiście wszelkie zapiekanki są bardzo praktyczne, gdyż zazwyczaj można

Walijskie Pichcenie
Chleb razowy z kminkiem 128

chleb własnego wypieku. Jest smaczny, pachnący, świeży, a przede wszystkim  zdrowy. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 1 płaska łyżeczka cukry, 2 łyżeczki soli, 600 g mąki pszennej razowej (typ 1850 pełnoziarnistej), 2 łyżki całego kminku, 400 ml letniej wody.   Przygotowanie: Drożdże mieszamy z wodą, cukrem i 100 g mąki, przykrywany ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)którą przekładamy do okrągłej brytfanki o średnicy 25 cm. Brytfankę należy wcześniej posmarować olejem i podsypać mąką. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godz. Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C ok. 40 min. Smacznego

Moniki Smakołyki
Słonecznikowy chleb 111

Wpis został przygotowany w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita". Składniki: zaczyn: 1,5 łyżki zakwasu żytniego, 0,5 l letniej wody, 1,5 szklanki mąki żytniej, pozostałe składniki: 1 szklanka słonecznika+ do posypania, 1/2 szklanki zarodków pszennych, 2 szklanki mąki razowej, 1 szklanka mąki pszennej, 3 łyżki margaryny Smakowitej, 1 szklanka(...)pokojowej i kolejno przez 3 dni w lodówce. Po tym czasie możemy piec już chlebek :) Dodajemy do zaczynu pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem ciasto (z końcówką haka). Foremkę na chleb wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Posypujemy słonecznikiem i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni

Aga w kuchni
Chleb, bułki, rogaliki, drożdżówki 179

Bułeczki z fetą Chleb gryczany z ziarnami Chleb ze szpinakiem Drożdżówki z budyniem Drożdżówki serca z chałwą Drożdżówki z rabarbarem Maślane rogaliki Drożdżowe rogaliki z powidłami Drożdżowe rogaliki 2 Grissini z tymiankiem Gofry Kruche rogaliki z powidłami Pączki z serka homogenizowanego Rogale marcińskie Serowe paluchy Zapiekanki z bagietek

Aga w kuchni
Chleb razowy 127

Jako , że nigdy chleba nie piekłam,postanowiłam to zrobić. A żeby było wszystko krok po kroku, dokładnie i bez wysiłku...to zagoniłam CC Major do współpracy. Chlebuś wyszedł wspaniale i powiem szczerze, że każdy go może zrobić sam w domu. To jest mój pierwszy ale nie ostatni chlebuś! Składniki na 1 bochenek -375 g razowej mąki chlebowej lub mąki BASIA(...)około minutę. Wyłożyć na blat, uformować kulę, lub włożyć do formki keksowej. I przykryte zostawić na 30 minut jeszcze aż sobie podrośnie. Międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni. Chleb po wierzchu nasmaruj oliwą i posyp otrębami lub płatkami owsianymi. Czas pieczenia to około pół godziny. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb z ziarnami - łatwy 163

Kolejny przepis na chleb z ziarnami Prosty i nieskomplikowany. Składniki 1kg maki- pół na pół żytnia z pszenną 4 łyżeczki cukru płaskie) 4 łyżeczki soli (płaskie) 2 szklanki mieszanki prażonych ziarenek- Słoneczne Pola i Euforia od Ziarenkowo 1 litr wody pół szklanki oleju 7 dag świeżych drozdży proporcje na 3 średnie keksówki Suche składniki wsypać do miski i wymieszać(...)ciasto (będzie dośc wolne). Wysmarować masłem foremki keksówki. Ciasto musi rosnąć 30-40 min w foremkach. Wyrośnięte wkładać do piekarnika i piec na złoty kolor. w 190 stopniach. Idelany chleb to taki, kiedy po obstukaniu go od dołu wydaje głuchy dzwięk. Smacznego. Jeśli potrzebujesz ziarenek prażonych, najwyższej jakości i w każdej ilości to zadzwoń pod nr.tel

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb fasolowy (bez mąki, z mlekiem w proszku) - 200 kcal/100 g 168

Składniki: 1 puszka (240 g) białej fasoli (może być też czerwona) 3 jajka 10 g (1 płaska łyżka) masła 0,5 szklanki (50 g) odtłuszczonego mleka

Malowane smakiem
C - Amelka w kuchni - coś do chleba - FILMIK 110

Szybka propozycja na rybną pastę do kanapek. Amelka pokaże Wam, jak ją przygotować:

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała

Proponowane wyszukiwania