Sernik o smaku szarlotki? Dla mnie pomysł idealny, ponieważ uwielbiam wszystkie jabłeczniki, a jednocześnie lubię wciąż eksperymentować z nowymi smakami serników. Inspiracją do tego przepisu była reklama serka Philadelphia, którą znalazłam w jednej z gazet. Sernik można zrobić z tych serków, ja jednak użyłam zwykłego białego sera. Sernik pychotka. SERNIK Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI Składniki: spód: 1/2 szkl płatków
Bon appetit mon amieDawno nie było tu jabłecznika więc nadrabiam bo mam przepis na przepyszne ciasto z jabłkami. Kruszonka, jabłka w budyniu, bakalie i beza. Palce lizać! *foremka 25*34 cm Składniki: na kruszonkę: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 120 g masła 4 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 5 jabłek
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWyborne ciasto biszkoptowe z jabłkami i marmoladą to doskonała propozycja dla amatorów szarlotek i jabłeczników, szczególnie na deser lub podwieczorek. Łatwość wykonania tego wypieku zachęci nawet początkujących poszukiwaczy smaków i sprawi rozkosz każdemu podniebieniu. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko i błyskawicznie znika z talerza. składniki na tortownicę 26cm 5 jajek szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Smakowite Daniaweekend przetestowałam kolejny przepis bezglutenowy. Jabłecznik na kruchym cieście z duuużą ilością jabłek. Wypiek wyszedł pulchny, lekki, słodki i pachnący cynamonem, jabłkami i brązowym cukrem... Składniki Ciasto kruche bezglutenowe: 300 ml mąki bezglutenowej - zmodyfikowana własna mieszanka z tego przepisu - zamiast mąki gryczanej użyłam mąki jaglanej. Ciasto wyszło pulchne, żółciutkie i miękkie. 150 ml cukru 200 g margaryny lub masła
Ze smakiem bez glutenusmakuje o każdej porze roku. Jest wilgotna od jabłek, pachnie korzeniami a kremowy ser dopełnia całości. Warto ją upiec teraz i za miesiąc też, polecam. Najlepsza dla osób kochających jabłeczniki i serniki, takie 2 w 1. Baba z serem i jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieŚwięta. Bannera nie zdążyłam zmieć tylko. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie :-). Miłego dnia :-) 1. Makowiec z lekką budyniową pianką 2. Puszysty jabłecznik z nutą cytryny 3. Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym 4. Ciasto łaciate 5. Ciasto Świętego Jakuba 6. Ciasto pianka cytrynowa 7. Piernik przekładany
kruche babeczkikilkutygodniowej przerwie powróciłam do wspólnego wypiekania w akcji "Ciasto na niedzielę", tym razem padło na jabłecznik ;) Jabłka bardzo lubimy, kruche ciasto też więc od razu wiedziałam, że będzie to szarlotka z połówkami jabłek. Składniki na kruche ciasto: 300 gram maki 200 gram masła 100 gram cukru 1 jajko szczypta soli pozostałe: 4 słodkie jabłka cukier
Życie zaczyna się w kuchnizaraz rozpocznie się czas bez szarlotki. Zniknął ze straganów zimowe jabłka i będziemy czekać na tegoroczne, pachnące i kwaśne. Póki jednak ten czas nie nadejdzie korzystam ile mogę! szarlotki, jabłeczniki i ciasta ucierane gdzie główne skrzypce grają boikeny i renety. Przepis na ciasto poniżej znalazłam w książce Lidla "Kuchnia Polski. Na słodko." Ciasto jest pełne smaku, wilgotne i pachnące. Zniknęło
Dzieje kuchennej Wiewióryciasta, boki zlepiamy ze sobą, a wierzch nakłuwamy widelcem aby jabłka mogły odparować podczas pieczenia. 3. Ciasto pieczemy 180 C. przez ok. 40-50 minut, aż będzie rumiane. Gorący jabłecznik oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem
Apetyczna babeczkaSmaczny jabłecznik z cynamonową polewą na szybko. Składniki: 2 jajka 1 -1,5 kg jabłek 0,5 kostki dobrej margaryny / masła 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 0,5 kg mąki Polewa: cukier puder + letnia woda cynamon Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z suchym budyniem w proszku
W Moim Magicznym Domuupieczeniu tak pachniało, że łasuchy od razu się zleciały ale niestety trzeba było poczekać aż wystygnie. A kiedy wystygło od razu poszło w ruch:) Można powiedzieć, że to taki jabłecznik z kokosem. Jest bardzo smaczne, takie domowe- proste i nie wymyślne. A najlepsza w nim jest kokosowa góra. Mówię Wam, przepyszna. *foremka 25*34 Składniki: na ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajest „nasza”. Polskie gospodynie piekły kruche lub półkruche ciasta z jabłkami na długo przed tym, zanim usłyszały nazwę szarlotka. W kuchni podkarpackiej ciasto takie nazywa się plackiem z jabłkami, jabłecznikiem, a nawet jabczokiem (Korczyna) czy jabczyniakiem (Żurawica). Mój dzisiejszy przepis na delikatny, mięciutki i kruchy placek z jabłkami pochodzi z Ziemi Kolbuszowskiej, z gminy Nowa Wieś (źródło: „Smaki Kolbuszowszczyzny
Trzeci talerzJabłecznik z dużą ilością błonnika to zdecydowanie lepsze rozwiązanie dla osób, które preferują zdrowy tryb życia. Błonnik w poniższym przepisie zawarty jest w płatkach owsianych, mące pełnoziarnistej, siemieniu lnianym oraz jabłkach (chociaż tu w mniejszej ilości). Przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu i jest pyszny. Można serwować go na ciepło z sosem waniliowym albo lodami waniliowymi. Składniki: 5 jabłek 150g
wysmienitydzieciństwa. W zasadzie, nie licząc oczekiwania na schłodzenie ciasta, ich przygotowanie jest błyskawiczne. Ciasto półkruche, z którego zostały przygotowane ciastka, nadaje się również na babeczki, mazurki, spody do tart, jabłeczników, serników, makowców… i nie tylko. Ciasto jest bardzo kruche dzięki użytej mące krupczatce. Goraco polecam – do kawy, herbaty czy kubka mleka. Smacznego. Przepis na ciastka maślane z cukrem dodaję
mojewypiekiinietylkoSzarlotki, jabłeczniki... jest ich cała masa i wszystkie smaczne! Ten przepis znalazłam w pewnym magazynie, trochę go zmodyfikowałam i wyszło całkiem smaczne ciasto! To co, zapraszam! Składniki na ciasto; 50 dag mąki pszennej 15 dag masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka Nadzienie; 2 kg jabłek 15 dag suszonych moreli Skworcu 15 dag kandyzowanej chińskiej pomarańczy (kumkwat
Radość kipiąca uśmiechem.