ciasto - 161836 przepisów (strona:55/10790)

Puszyste i delikatne – tajemnica doskonałego wypieku drożdżowego 31

rabarbarem i muscovado to jeden z tych smaków, które natychmiast kojarzą się z ciepłymi, letnimi dniami i zapachem domowego wypieku unoszącym się w powietrzu. To połączenie miękkiego, puszystego ciasta drożdżowego z kwaskowatym rabarbarem, które doskonale komponuje się z delikatną słodyczą maślanej kruszonki i cytrynowego lukru. Przygotowanie drożdżówek z rabarbarem jest nie tylko satysfakcjonujące, ale również relatywnie proste, dzięki czemu każdy(...)tylko smakiem, ale i prostotą wykonania. Warto spróbować i cieszyć się tym domowym wypiekiem, który dodatkowo zachwyca smakiem i kolorem. To zaleta cukru trzcinowego muscovado. Zapach świeżo upieczonego drożdżowego ciasta z muscovado jest niesamowicie pociągający! Krok po kroku do perfekcji Tajemnicą smacznych i puszystych drożdżówek jest odpowiednio przygotowane ciasto drożdżowe . Do drożdżowego ciasta dodaję sporo masła, przez co drożdżówki

codojedzenia
Ciasto szpinakowe z serem 106

Ciasto szpinakowe z serem jest smacznym i pięknie wyglądającym ciastem na talerzu. Ciasto ze szpinakiem jest również łatwe do przygotowania. Przepis na ciasto ze szpinakiem przekładane serem ma prosty skład i łatwo dostępne składniki. Ciasto szpinakowe z serem to taka zmodyfikowana, mniej kremowa forma znanego ciasta leśny mech. Idealne ciasto na święta i inne mniej i bardziej wystawne przyjęcia. Ciasto(...)szpinakowe z serem jest raczej dość łatwe do zrobienia. Przygotowując ciasto ze szpinakiem, należy jednak pamiętać, aby szpinak po rozmrożeniu dokładnie odcisnąć z wody. Ciasto szpinakowe z serem nie lubi długiego miksowania po dodaniu mąki, mieszać tylko do połączenia się składników. Z mąki pod wpływem intensywnego i długiego mieszania uwalnia się dużo wiązań glutenu, który po upieczeniu sprawia, że ciasto

Kuchcik gotuje
Co to jest autoliza (w piekarnictwie) i jak z niej korzystać 35

jest autoliza? Autoliza, to metoda opracowana przez profesora Raymonda Calvela, mistrza francuskiego piekarnictwa, znanego ze swoich dogłębnych studiów nad procesami zachodzącymi cieście. Technika autolizy polega na delikatnym wymieszaniu jedynie mąki i wody podanej w recepturze, po którym następuje okres spoczynku (właściwej autolizy) trwający zwykle od 20 do 60 minut. Dopiero po tym czasie dodaje się pozostałe składniki ciasta i rozpoczyna(...)jego wyrabianie. Ta prosta przerwa pozwala na zajście pewnych magicznych zmian w cieście. Prawidłowy rozwój ciasta wymaga równowagi zarówno rozciągliwości, jak i elastyczności. Opóźniając dodanie drożdży, zakwasu i soli (które mogą mieć wpływ na usztywnienie glutenu), rozciągliwość ciasta ma większą szansę na poprawę. Natomiast, po rozpoczęciu wyrabiania ciasto zyskuje elastyczność, która pozwala mu zachować swój kształt. Dlaczego warto stosować autolizę

Przepisy na domowy ser i chleb
Top 15 przepisów na pyszne ciasta 36

przepisów na pyszne ciasta Z owocami, przekładane pysznymi kremami, pieczone i bez pieczenia, a także serniki i ciasta ucierane. Wszystkie mega smaczne i bardzo efektowne, o różnym stopniu trudności wykonania, każdy znajdzie coś dla siebie. Zapraszam po sprawdzone przepisy na rewelacyjne ciasta!     Ciasto Kokosowa Krówka Przepis tutaj (KLIK) Bardzo smaczne, efektowne i podzielne ciasto z kajmakiem, kokosem(...)wprost rozpływający się w ustach. Rewelacyjny sernik z dodatkiem jagód (mogą być mrożone) i borówek. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i z pewnością każdy sobie z nim poradzi.   Ciasto Marcello Przepis tutaj (KLIK) Mocno czekoladowe nasączone procentami (lub kompotem – jak kto woli ;)), z dodatkiem wiśni. Pyszne i efektowne ciasto, któremu ciężko się oprzeć.   Kostka bananowa Przepis tutaj (KLIK

Blog z Apetytem
Ciasto biszkoptowe z mascarpone i wiśniami 110

Ciasto biszkoptowe z mascarpone i wiśniami, które jest proste do przygotowania i rewelacyjnie smakuje. Kakaowy, puszysty biszkopt z kremem z mascarpone i konfiturą z wiśni. Szybkie ciasto z mascarpone na święta i nie tylko. Puszyste ciasto biszkoptowe z kremem, które odpowiednio udekorowane, świetnie sprawdzi się jako tort na każdą okazję. Szybkie ciasto z mascarpone uratowało u mnie niejedno przyjęcie. Ciasto(...)biszkoptowe z mascarpone i wiśniami to kakaowy biszkopt z kremem i konfiturą z wiśni. Krem do ciasta przygotowany jest z serka z mascarpone i w połączeniu z puszystym biszkoptem, można uznać nawet za tort. Jeśli ciasto będzie przeznaczone dla dorosłych, biszkopt można dodatkowo skropić alkoholem. Przepis na ciasto biszkoptowe jest bardzo prosty i szybki do zrobienia, gdyż nie trzeba nawet

Kuchcik gotuje
Tarta czekoladowa bez pieczenia 37

smakuje…rewelacja! Nie dość, że ta tarta czekoladowa jest przepyszna, to także pięknie się prezentuje i będzie wspaniałą ozdobą świątecznego stołu. Tarta czekoladowa bez pieczenia – idealne ciasto na Boże Narodzenie Jeśli szukasz najprostszego, ale pysznego i pięknego ciasta na święta Bożego Narodzenia, to nie mogłaś/eś lepiej trafić! Jestem pewna, że ta tarta czekoladowa bez pieczenia będzie(...)totalnym hitem wśród Twojej rodziny i znajomych i zniknie w mgnieniu oka. Jej przygotowanie jest bajecznie proste – to ciasto bez pieczenia, więc możemy być spokojni, że zawsze wyjdzie. Spód to ciasteczka Oreo zmiksowane z masłem. W nadzieniu znajdziemy zaś konfiturę malinową polaną prostym czekoladowym ganache. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Prosta tarta czekoladowa bez pieczenia – wskazówki To pyszne ciasto

Na-talerzu.pl
Chleb kukurydziany bezglutenowy 37

pojawi się duża piana, można pomieszać. Mąkę kukurydzianą przesiej dokładnie, dodaj do niej ciepłe mleko z zaczynem i pozostałe mleko. Dodaj też jajka i sól. Pamiętaj, aby do żadnego ciasta w którym używasz drożdży nie dodawać jajek z lodówki bo wystudzą ciasto i drożdże nie będą pracować tak intensywnie jak potrzeba. Ciasto wymieszaj dokładnie łyżką do uzyskania aksamitnej konsystencji. Ciasto(...)będzie lejące się, płynne, nie będzie to jak tradycyjne ciasto drożdżowe. Foremkę posmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej wyrobione ciasto do wysokości max 3/4 formy aby nie wypłynęło przy wyrastaniu. Przykryj ściereczką pozostawiając do wyrośnięcia (około 30 minut). Ciasto zwiększy objętość o około 1/3 i stanie się bardziej zwarte (mniej lejące się). Piekarnik rozgrzej

ProstePesto.pl
Chleb kukurydziany bezglutenowy 47

pojawi się duża piana, można pomieszać. Mąkę kukurydzianą przesiej dokładnie, dodaj do niej ciepłe mleko z zaczynem i pozostałe mleko. Dodaj też jajka i sól. Pamiętaj, aby do żadnego ciasta w którym używasz drożdży nie dodawać jajek z lodówki bo wystudzą ciasto i drożdże nie będą pracować tak intensywnie jak potrzeba. Ciasto wymieszaj dokładnie łyżką do uzyskania aksamitnej konsystencji. Ciasto(...)będzie lejące się, płynne, nie będzie to jak tradycyjne ciasto drożdżowe. Foremkę posmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej wyrobione ciasto do wysokości max 3/4 formy aby nie wypłynęło przy wyrastaniu. Przykryj ściereczką pozostawiając do wyrośnięcia (około 30 minut). Ciasto zwiększy objętość o około 1/3 i stanie się bardziej zwarte (mniej lejące się). Piekarnik rozgrzej

ProstePesto.pl
Ciasto Poselskie ze śliwkami i pianką czyli oszukany sernik 134

Ciasto Poselskie, które swoim wyglądem imituje sernik królewski jest bardzo smaczne, choć nie ma w nim grama sera. Składa się z kakaowego kruchego ciasta, śliwek (nie są obowiązkowym składnikiem) i pianki grysikowej. Jest tak pyszne, że nie można się od niego oderwać i od razu sięga po kolejny kawałek. Świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystościach, gdyż jest wysokie, podzielne(...)problemu z jego krojeniem. Ponadto może długo postać w temperaturze pokojowej i nic się z nim nie dzieje.   Składniki na ciasto Poselskie: Kruche ciasto: 5 żółtek 320 g mąki pszennej typ 500 (2 i 2/3 szklanki) 150 g cukru (2/3 szklanki) 200 g masła (zimnego) 100 g smalcu (zimnego) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia czubata łyżka kakao

e-PrzepisyKulinarne
Lekkie ciasta – 12 najczęściej odwiedzanych przepisów 52

Przepisy na FIT ciasta zyskują coraz większą popularność. Jeśli jesteś miłośnikiem słodkości, ale jednocześnie zależy Ci na utrzymaniu sylwetki i dbaniu o swoje zdrowie, to z pewnością zainteresuje Cię zestawienie tych przepisów! Przedstawiam 12 najczęściej odwiedzanych przepisów na lekkie ciasta, które przyciągają nie tylko smakiem, ale również niską zawartością kalorii. Przygotowanie zdrowego i smacznego ciasta nie musi być skomplikowane(...)czasochłonne. Te przepisy skupiają się na prostocie wykonania oraz dostępności składników. Poniżej znajdziesz m.in. takie przepisy: malinowa chmurka w wersji FIT lekki sernik z jogurtów greckich brzoskwiniowe ciasto z lekkim kremem białkowy sernik na zimno Zobacz również przepisy na desery w pucharkach . 1. Lekkie ciasto z puszystym kremem Lekkie ciasto z puszystym kremem i owsianymi ciasteczkami | GYMBEAM 2. Malinowe ciasto

Via Gusto
Przekąska z filo 45

będzie pysznym dodatkiem do domowego seansu kinowego. Zachęcam was do eksperymentowania na bazie tego przepisu. Możecie wybrać nieco inny rodzaj sera, uzupełnić farsz o ulubione warzywa lub pomiędzy płaty ciasta dołożyć inne zioła. Za każdym razem osiągniecie nieco inny efekt, jednak jestem pewna, że zawsze będzie pysznie. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute(...)text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=612326&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4894&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Co to jest ciasto filo? Ciasto filo (czasami także nazywane ciastem phyllo) to cienkie, przezroczyste i kruche ciasto pochodzące z kuchni wschodniośródziemnomorskiej i bałkańskiej. Nazwa „filo” pochodzi z języka greckiego i oznacza

okolicepalnika.pl
Strucla serowa z kakao i kokosem 53

Domowa strucla drożdżowa to jedno z moich ulubionych ciast. Mogłabym ją jeść na okrągło, zmieniając tylko nadzienie. Ostatnio gościła u nas strucla orzechowa , która szczególnie przypadła do gustu mojemu mężowi. Tym razem postanowiłam zrobić nadzienie pod siebie i przygotowałam struclę serową z kokosem i kakao. To smak mojego dzieciństwa. Strucla serowa to drożdżowe ciasto w formie warkocza z nadzieniem(...)twarogu w kostce, którego trzeba wcześniej zmielić lub zblendować na gładką masę, by nie było czuć grudek. Twaróg nie powinien być też zbyt kwaśny, gdyż zepsuje smak całego ciasta. Mięciutkie i pulchne ciasto drożdżowe z dużą ilością kakaowego nadzienia serowego z kokosem oraz lukrem mlecznym na wierzchu smakuje znakomicie. Świetnie komponuje się ze szklanką ciepłego kakao lub mleka. Idealna propozycja

Kuchnia MagdaLeny
Jeszcze lepsze ciasto marchewkowe 50

Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym to jedno z ulubionych ciast wielkanocnych. Jest aromatyczne, wilgotne i smaczne, a teraz podpowiem Ci, jak jeszcze bardziej je ulepszyć poprzez dekorację. Sposób na jeszcze lepsze ciasto z marchewką tkwi w kreatywnym dekorowaniu. Możesz zacząć od cytrynowego kremu, który świetnie komponuje się z aromatycznym ciastem. Aby go przygotować, wystarczy zmiksować klasyczny krem maślany z sokiem(...)cytryny. Cytrynowy smak doskonale zbalansuje słodycz ciasta marchewkowego. Kolejnym krokiem jest udekorowanie ciasta marcepanowymi jajeczkami. Kolorowe jajeczka ułożone na wierzchu ciasta dodadzą mu świątecznego charakteru. Dodatkowo, aby nadać ciastu marchewkowemu więcej chrupkości i smaku, możesz posypać je posiekanymi włoskimi orzechami. Włoskie orzechy świetnie komponują się z delikatnym smakiem ciasta, dodając mu interesującej struktury i kontrastu. Po udekorowaniu ciasta cytrynowym kremem

codojedzenia
Szpinakowe ciasto z kiwi 1182

Przepis na Szpinakowe ciasto z kiwi , galaretką i pianką jogurtowo twarogową.   Jest to   wyjątkowa propozycja na wiosenne ciasto, które można podać też w czasie świąt wielkanocnych. Ciasto składa się z mięciutkiego biszkoptu wzbogaconego o szpinak, co nadaje mu pięknego zielonego koloru i świeżego smaku. Pomiędzy szpinakowymi  blatami ciasta znajduje się zielona galaretka wypełniona jabłkami i kiwi. Górę(...)wieńczy  pianka jogurtowo serowa, czyli kremowa warstwa, która dodaje ciastu aksamitności i subtelnego smaku sera, jednocześnie sprawiając, że ciasto jest lżejsze i bardziej orzeźwiające. Całość udekorowana plastrami kiwi, pokrytymi przeźroczystą galaretką. Przepis na to ciasto znalazłam u Oksany. Zmodyfikowałam je jednak, gdyż w oryginalnym przepisie był użyty szpinak mrożony, przez co kolor ciasta był moim zdaniem brzydszy.  Wykorzystałam

Rita creative