Drożdżowa babka panettone - najdelikatniejsze ciasto drożdżowe

Drożdżowa babka panettone - najdelikatniejsze ciasto drożdżowe

Drożdżowa babka panettone - najdelikatniejsze ciasto drożdżowe

Historia tego wypieku jest niejasna, jak wielu innych słynnych ciast i deserów. Różne są opowieści na temat inicjatora tego wyjątkowego chleba. Il pane to po włosku chleb, a panettone to forma jakby zgrubienia tego słowa. Ot, mamy tu takie chlebisko. Zatem różne są wersje dotyczące pochodzenia, ale nie ma wątpliwości, że to włoski wypiek, prawdopodobnie z  Mediolanu, a pierwsze zapisane przepisy pojawiają się w zapiskach włoskich mistrzów około końca XVI wieku. Panettone jest tradycyjnie jedzony we Włoszech w ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu I tu będę miała takie te

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.