ciasto drożdżowe - 14299 przepisów

Ciasto drożdżowe bez zagniatania 127

Ciasto drożdżowe bez zagniatania to propozycja dla wszystkich leniuszków, którzy uwielbiają tak jak ja smak ciasta drożdżowego. To ciasto nie wymaga od Was zbyt wiele pracy, a jedynie sporej cierpliwości bo 3-4 godziny musi pozostawać w spokoju :) Ciasto drożdżowe możecie zrobić z dowolnymi owocami sezonowymi i kruszonką, albo po prostu z cukrem pudrem. Tak więc biegnijcie do sklepu(...)szklanki mąki szklanka cukru szklanka oleju 4 jajka 3/4 szklanki mleka szczypta soli Składniki na kruszonkę 50g masła 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru Dodatkowo sezonowe owoce Ciasto drożdżowe bez zagniatania – przepis W misce warstwami układamy poszczególne składniki. Ale ich nie mieszamy! Zaczynając od dołu: * rozdrobnione drożdże * cukier * roztrzepane jajka * olej * mleko * mąka * sól Następnie pozostawiamy ciasto

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak upiec idealne ciasto drożdżowe – poradnik 30

przygotowaniem ciasta latem. W chłodniejsze dni możemy sobie poradzić, stawiając ciasto czy rozczyn bliżej ciepłego kaloryfera. Pamiętajcie jednak, że intensywne przyspieszanie wyrastania ciasta (znam przypadki, że niektórzy wkładali ciasto do wyrośnięcia do nagrzanego piekarnika), grozi katastrofą! Takie ciasto będzie miało mocny posmak drożdży. 2. Drożdże najlepiej pracują z letnią wodą lub mlekiem . Do rozczynu i później do ciasta dobrze jest(...)lodówki, by miały czas uzyskać temperaturę pokojową. Drożdże nie lubią skrajnych temperatur, więc dodanie np. jajek prosto z lodówki może zaburzyć proces wyrastania ciasta i spowodować, że ciasto nie będzie odpowiednio puszyste i smaczne. Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką Drożdże 1. Rodzaje drożdży . Do wyboru mamy drożdże świeże i drożdże suszone/instant. -> Drożdże świeże . Znajdziecie je w sklepie

Na-talerzu.pl
Ciasto drożdżowe z serem i żurawiną 164

Ciasto drożdżowe z serem i żurawiną Uwielbiam drożdżowe wypieki! Najzwyklejsze ciasto drożdżowe z kruszonką wraz z kruszonem/pleśniakiem i sernikiem na ciepło, to moi kulinarni ulubieńcy. Podjadam je, kiedy jest jeszcze ciepłe, wyjęte prosto z piekarnika, odrywam kruszonkę (te największe kawałki są najlepsze!), uwielbiam także posmarować je masłem i zajadać całe grube pajdy. Tym razem zdecydowałam się urozmaicić ciasto twarogiem(...)dzięki temu nabrało delikatnej wilgoci, było też bardziej treściwe, a sama sama twarogowa ciekawie wkomponowała się w ciasto. Zobacz również inne przepisy drożdżowe wypieki ---> ciasto drożdżowe z jagodami bez wyrabiania , chałka drożdżowa z kruszonką , ciasto drożdżowe na maślance z rabarbarem i żurawiną , ciasto drożdżowe z kruszonką i wiśniami , ślimaczki drożdżowe z budyniem , maślane bułeczki z kruszonką , bułeczki z jeżynami

Moje Qulinaria
Ciasto drożdżowe z truskawkami 340

Ciasto drożdżowe z truskawkami to klasyka wypieków. Ostatnio uświadomiłam sobie, że na moim blogu brakuje przepisu na zwykłe ciasto drożdżowe z kruszonką, więc przy okazji sezonu truskawkowego proponuję Wam klasyczną drożdżówkę, którą można przygotować z różnymi owocami, a także z samą kruszonką. Ciasto jest puszyste i delikatne, ładnie wyrasta, a w połączeniu z maślaną kruszonką i kwaskowatymi truskawkami tworzy idealną(...)całość. Najlepiej smakuje tuż po ostygnięciu, podawane z filiżanką porannej lub popołudniowej herbaty lub kawy. Swoją drożdżówkę przygotowałam w formie o wymiarach 25x14x7cm. Ciasto drożdżowe z truskawkami Składniki: ciasto 250g mąki pszennej + 1 łyżeczka do rozczynu 25g drożdży 3 łyżki cukru 0,5 szklanki mleka 1 żółtko szczypta soli 2 łyżki stopionego masła 150-200g truskawek kruszonka 80g mąki

Smakołyki Bereniki
Ciasto drożdżowe sypane z kruszonką 180

Sypane ciasto drożdżowe to idealna alternatywa dla ludzi nie mających czasu na stanie przy tzw. garach, nie lubiących prac kuchennych, a lubiących domowe ciasta drożdżowe. Bo to ciasto nie wymaga wyrabiania! Wystarczy wsypać w odpowiedniej kolejności wszystkie składniki do szklanej miski, odstawić, wymieszać i gotowe, bez wyrabiania ! Świetny pomysł dla początkujących lub leniwych Opcjonalnie możemy jeszcze dodać do środka bakalie(...)wierzch (np. śliwki), przygotować kruszonkę, musicie to ciasto spróbować bo jest pyszne, nawet na drugi dzień stania bez przykrycia. Nie myślcie, że na blogu nie ma przepisów na ciasta drożdżowe! Są i owszem Jagodzianki Bułeczki drożdżowe z truskawkami Ciasto drożdżowe sypane z kruszonką jest idealne, puszyste, smaczne. Niestety jak przyszła pora zrobienia zdjęcia, to zostały tylko te trzy kawałki ciasta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto drożdżowe z truskawkami 25

Czas czytania: 3 min Ciasto drożdżowe z truskawkami jest punktem obowiązkowym w sezonie truskawkowym! Ciasta drożdżowe lubi chyba każdy i każdy może upiec je sam we własnym domu, to naprawdę nie jest trudne! Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania, a z pomocą robota kuchennego, który wykona za nas większą część pracy to pestka! Ciasto drożdżowe z truskawkami [feast_advanced_jump(...)Składniki Składniki na ciasto drożdżowe 520 g mąki pszennej 7 g drożdży instant lub *25 g świeżych 100 g masła 80 g cukru 4 średnie jajka 200 ml mleka 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 400 g truskawek Składniki na kruszonkę

SprawdzonaKuchnia.pl
Włoskie ciasto drożdżowe Panettone 288

kawałek dobrego ciasta drożdżowego! Postanowiłam więc zrobić włoskie ciasto drożdżowe panettone, które kiedyś, gdzieś już próbowałam i bardzo mi wtedy smakowało. Jest ono tradycyjnie podawane we Włoszech w okresie bożonarodzeniowym, noworocznym i wielkanocnym. Proces wyrabiania tego tradycyjnego ciasta jest długi i skomplikowany – kiedyś nawet czytałam taki przepis, gdzie ciasto wyrastało 24 godziny – kiedy jednak znalazłam prostszy przepis(...)razu go wypróbowałam Użyłam tylko za dużej foremki i dlatego ciasto nie ma tego typowego dla panettone kształtu ale na smaku nic nie straciło. Zapraszam na ciasto drożdżowe Panettone. Ciasto drożdżowe Panettone – Składniki: 2 łyżeczki suchych drożdży 125 ml ciepłego mleka 50 g cukru 425 g maki chlebowej (plus więcej do podsypywania) szczypta soli 75 g rozpuszczonego masła (niesolonego

UgotujmyTo.pl
Ciasto drożdżowe z owocami 53

Ciasto drożdżowe z owocami Najlepszy placek drożdżowy z kruszonką Ciasto drożdżowe z owocami - smak mojego dzieciństwa i beztroskich chwil, ale też zapach który witał mnie, gdy wracałam domu. I tak mi już zostało, że do dziś uwielbiam zapach ciasta drożdżowego. Placek drożdżowy z owocami i chrupiącą kruszonką piekły moja babcia i mama. Ja przez długi czas szłam na łatwiznę piekąc(...)wersję dla leniwych - czyli proste ciasto drożdżowe bez wyrabiania . Oba te ciasta są pyszne, miękkie i delikatne, ale tradycyjne ciasto drożdżowe z poniższego przepisu jest po prostu idealne. Najlepsze ciasto drożdżowe, jakie kiedykolwiek jadłam. ciasto drożdżowe przepis na szklanki najlepsze ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką  sprawdzony przepis na placek drożdżowy Ciasto drożdżowe z owocami - Cztery Fajery Przepis

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Drożdżówki z twarogiem 37

łyżek. Miska ceramiczna, plastikowa łyżka najlepiej drewniana. Mąka najlepiej typ 500 - 550, zawsze przesiana. Co zrobić aby ciasto było wilgotne i długo zachowało świeżość? Tu są dwa aspekty wilgotnego ciasta. Jajka, czyli dodajemy same żółtka jeśli będziemy takie ciasto drożdżowe dłużej przechowywać. Jeśli nam zejdzie w dwa dni, możemy dać całe jajka. To biało jest odpowiedzialne za wysychanie wszelakich wypieków(...)środkowej półce? Drożdżówka jak dostanie temperatury jeszcze urośnie. Jeśli góra ciasta będzie zbyt blisko grzałki ona się szybko zamknie - zapiecze, nim dół zdąży się nagrzać. Jeśli dół się wcześniej zagrzeje, ciasto pójdzie ładnie w górę i dopiero zacznie się ścinać.  A więc jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Jak upiec drożdżówki odrywane? Jak zrobić ciasto drożdżowe z twarogiem? Jak upiec

Dieta moja pasja
70. Słodkie 70., czyli ciasto drożdżowe w różnych odsłonach. 147

dłuższym czasie z postami obiadowymi nadeszła w końcu chwila słodkości.  Ciasto drożdżowe ... kto go nie lubi? Miękkie, puszyste, pachnące drożdżami. Można je przygotować na wiele sposobów: z owocami sezonowymi, z mrożonymi, bułeczki z owocami, z twarogiem, czekoladą, budyniem lub po prostu z samą kruszonką. Posmarowane masłem kromki świeżej chałki smakują najlepiej, jeszcze ciepła...  Ciasto drożdżowe to ciasto niezbyt(...)użyć mąki o typie 500 - 550, dzięki takiej mące uzyskamy ciasto bardziej elastyczne, a struktura po upieczeniu będzie bardziej przyjemna dla podniebienia. Dziś u nas kilka propozycji na wykorzystanie ciasta drożdżowego. Już były u nas buchty , teraz pora na coś innego. A tym czasem przepis podstawowy, na bazę do naszych drożdżowych wypieków. Składniki:   60 g drożdży 5 łyżek

Symfonia Smaków
Ciasto drożdżowe z cynamonem 185

Ciasto drożdżowe z cynamonem to klasyczna drożdżówka urozmaicona o aromatyczny cynamon. Przyprawę łączymy z mąką w trakcie przygotowania ciasta, dzięki temu zyskuje ono delikatny cynamonowy kolor. Całość zwieńcza duża ilość maślanej kruszonki. Z podanego przepisu można przygotować ciasto w formie o wymiarach 24x24cm, lub nieco większej, gdyż ciasto sporo wyrasta i jest wysokie. Ciasto drożdżowe z cynamonem Składniki: ciasto(...)kruszonką - ciasto wstawić od razu do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec 35-40 minut do tzw. suchego patyczka - upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, kroić po ostudzeniu  Cynamonowe ciasto drożdżowe będzie idealną przekąską dla wielbicieli cynamonowych smaków. Podana ilość kruszonki jest dość duża i jeśli nie jesteśmy jej fanami, można przygotować ją z mniejszej ilości składników

Smakołyki Bereniki
Zawsze pyszne i pulchne ciasto drożdżowe (z rozczynem) 118

Dzisiaj przed wami wpis trochę z innej beczki. Moja porada i sposób na pyszne ciasto drożdżowe. Mam nadzieję, że taka porada się wam przyda. A może sami macie jakieś pomocne wskazówki co do pysznych drożdżowych wypieków. Czekam również na wasze wskazówki :). Ciasto drożdżowe z rozczynem: Składniki na ciasto drożdżowe takie podstawowe to (powinny być w temperaturze pokojowej): Mąka - powinna być(...)większe ok. 30-40 min. Kiedy wierzch naszych wypieków za szybko się rumieni można przed końcem pieczenia zakryć go folią aluminiową, święcącą stroną ku górze. *Ciasto drożdżowe można postawić na termoforze, aby nam szybciej rosło, ale powinien być ciepły, nie może być gorący. Można je też nakryć kołdrą, tam też będzie mu ciepło. *Miałam dołączyć zdjęcie wyrośniętego rozczynu

Moje pyszne gotowanie
Ciasto drożdżowe z cynamonem i kruszonką 118

ktoś zza pleców ;-) Znaleziony i internecie przepis świetnie się do tego nadawał. Trochę mieszania, trochę wyrabiania, odrobina rodzynek, cynamonu i ... Do piekarnika! Po półgodzinnym pieczeniu w kuchni aromat świeżego ciasta drożdżowego, przesiąkniętego cynamonem....mniam! Ciasto nadspodziewanie ładnie wyrosło, pierwsze pieczenie odbyło się w dwóch foremkach o długości 23 cm. Miało jednak olbrzymią ochotę uciec z tych foremek, więc kolejne jego(...)foremkach drugie wyrastanie. Pkt 5. Wyrośnięte ciasto w foremkach. Pkt 5. Przygotowana kruszonka. Pkt 6. Ciasto posypane kruszonką. Pkt 7. Upieczone ciasto. Pkt 8. Słońce, trawa i ciasto drożdżowe z kruszonką i cynamonem. Słońce, trawa i ciasto drożdżowe z kruszonką i cynamonem. Słońce, trawa i ciasto drożdżowe z kruszonką i cynamonem. inspirował blog Eksplozja Smaku

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto drożdżowe z truskawkami. 94

Ciasta drożdżowe z kruszonką, owocami takimi jak: truskawki, śliwki czy rabarbar - kojarzą mi się z  dzieciństwem.  Najlepsze drożdżówki są ciepłe i podawane ze szklanką mleka. Owoce świetnie komponują się z ciastem drożdżowym a kruszonka  jest najlepsza na świecie. Ciasto wymaga czasu ale każda minuta warta jest efektu końcowego.  Zapach pieczonego drożdżowego ciasta jest równie uzależniający czekolada

QuchniaKaroli

Proponowane wyszukiwania