ciasto drożdżowe - przepisów 8037

  1. Ciasto drożdżowe z serem i żurawiną
    Ciasto drożdżowe z serem i żurawiną

    Ciasto drożdżowe z serem i żurawiną Uwielbiam drożdżowe wypieki! Najzwyklejsze ciasto drożdżowe z kruszonką wraz z kruszonem/pleśniakiem i sernikiem na ciepło, to moi kulinarni ulubieńcy. Podjadam je, kiedy jest jeszcze ciepłe, wyjęte prosto z piekarnika, odrywam kruszonkę (te największe kawałki są najlepsze!), uwielbiam także posmarować je masłem i zajadać całe grube pajdy. Tym razem zdecydowałam się urozmaicić ciasto twarogiem(...)dzięki temu nabrało delikatnej wilgoci, było też bardziej treściwe, a sama sama twarogowa ciekawie wkomponowała się w ciasto. Zobacz również inne przepisy drożdżowe wypieki ---> ciasto drożdżowe z jagodami bez wyrabiania , chałka drożdżowa z kruszonką , ciasto drożdżowe na maślance z rabarbarem i żurawiną , ciasto drożdżowe z kruszonką i wiśniami , ślimaczki drożdżowe z budyniem , maślane bułeczki z kruszonką , bułeczki z jeżynami

    Przepis pochodzi z bloga Moje Qulinaria, prowadzonego przez MojeQulinaria.

  2. Poradnik: sekret idealnego ciasta drożdżowego
    Poradnik: sekret idealnego ciasta drożdżowego

    Uwielbiam ciasto drożdżowe, zwłaszcza te wysokie placki z owocami i dużą ilością kruszonki. Musi być maślane i puszyste. Wiele osób boi się ciasta drożdżowego, gdyż potrafi spłatać nam niekiedy figla, jest również bardzo czasochłonne. Długie czekanie na efekt końcowy niestety zniechęca J Zapraszam Was zatem na krótki poradnik dotyczący ciasta drożdżowego. Opisałam wszystkie (moim skromnym zdaniem) najważniejsze rzeczy, o których(...)Zachęcam do podzielenia się w komentarzach Waszymi doświadczeniami z tym ciastem. Może macie jeszcze jakieś rady, czy babcine sposoby,   których ja nie znam? Poradnik: Sekret idealnego ciasta drożdżowego Najważniejszym punktem w przygotowaniu ciasta drożdżowego są oczywiście drożdże. Mamy trzy wyjścia: drożdże instant, drożdże suszone   oraz świeże. Są naprawdę podzielone opinie, każde ma swoich przeciwników i zwolenników. Drożdże świeże

    Przepis pochodzi z bloga Mania Gotowania, prowadzonego przez anekbu.

  3. Ciasto drożdżowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

    Ciasto drożdżowe z truskawkami to klasyka wypieków. Ostatnio uświadomiłam sobie, że na moim blogu brakuje przepisu na zwykłe ciasto drożdżowe z kruszonką, więc przy okazji sezonu truskawkowego proponuję Wam klasyczną drożdżówkę, którą można przygotować z różnymi owocami, a także z samą kruszonką. Ciasto jest puszyste i delikatne, ładnie wyrasta, a w połączeniu z maślaną kruszonką i kwaskowatymi truskawkami tworzy idealną(...)całość. Najlepiej smakuje tuż po ostygnięciu, podawane z filiżanką porannej lub popołudniowej herbaty lub kawy. Swoją drożdżówkę przygotowałam w formie o wymiarach 25x14x7cm. Ciasto drożdżowe z truskawkami Składniki: ciasto 250g mąki pszennej + 1 łyżeczka do rozczynu 25g drożdży 3 łyżki cukru 0,5 szklanki mleka 1 żółtko szczypta soli 2 łyżki stopionego masła 150-200g truskawek kruszonka 80g mąki

    Przepis pochodzi z bloga Smakołyki Bereniki, prowadzonego przez SmakolykiBereniki.

  4. Ciasto drożdżowe sypane z kruszonką
    Ciasto drożdżowe sypane z kruszonką

    Sypane ciasto drożdżowe to idealna alternatywa dla ludzi nie mających czasu na stanie przy tzw. garach, nie lubiących prac kuchennych, a lubiących domowe ciasta drożdżowe. Bo to ciasto nie wymaga wyrabiania! Wystarczy wsypać w odpowiedniej kolejności wszystkie składniki do szklanej miski, odstawić, wymieszać i gotowe, bez wyrabiania ! Świetny pomysł dla początkujących lub leniwych Opcjonalnie możemy jeszcze dodać do środka bakalie(...)wierzch (np. śliwki), przygotować kruszonkę, musicie to ciasto spróbować bo jest pyszne, nawet na drugi dzień stania bez przykrycia. Nie myślcie, że na blogu nie ma przepisów na ciasta drożdżowe! Są i owszem Jagodzianki Bułeczki drożdżowe z truskawkami Ciasto drożdżowe sypane z kruszonką jest idealne, puszyste, smaczne. Niestety jak przyszła pora zrobienia zdjęcia, to zostały tylko te trzy kawałki ciasta

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  5. Włoskie ciasto drożdżowe Panettone
    Włoskie ciasto drożdżowe Panettone

    kawałek dobrego ciasta drożdżowego! Postanowiłam więc zrobić włoskie ciasto drożdżowe panettone, które kiedyś, gdzieś już próbowałam i bardzo mi wtedy smakowało. Jest ono tradycyjnie podawane we Włoszech w okresie bożonarodzeniowym, noworocznym i wielkanocnym. Proces wyrabiania tego tradycyjnego ciasta jest długi i skomplikowany – kiedyś nawet czytałam taki przepis, gdzie ciasto wyrastało 24 godziny – kiedy jednak znalazłam prostszy przepis(...)razu go wypróbowałam Użyłam tylko za dużej foremki i dlatego ciasto nie ma tego typowego dla panettone kształtu ale na smaku nic nie straciło. Zapraszam na ciasto drożdżowe Panettone. Ciasto drożdżowe Panettone – Składniki: 2 łyżeczki suchych drożdży 125 ml ciepłego mleka 50 g cukru 425 g maki chlebowej (plus więcej do podsypywania) szczypta soli 75 g rozpuszczonego masła (niesolonego

    Przepis pochodzi z bloga UgotujmyTo.pl, prowadzonego przez ugotujmyto.

  6. 70. Słodkie 70., czyli ciasto drożdżowe w różnych odsłonach.
    70. Słodkie 70., czyli ciasto drożdżowe w różnych odsłonach.

    dłuższym czasie z postami obiadowymi nadeszła w końcu chwila słodkości.  Ciasto drożdżowe ... kto go nie lubi? Miękkie, puszyste, pachnące drożdżami. Można je przygotować na wiele sposobów: z owocami sezonowymi, z mrożonymi, bułeczki z owocami, z twarogiem, czekoladą, budyniem lub po prostu z samą kruszonką. Posmarowane masłem kromki świeżej chałki smakują najlepiej, jeszcze ciepła...  Ciasto drożdżowe to ciasto niezbyt(...)użyć mąki o typie 500 - 550, dzięki takiej mące uzyskamy ciasto bardziej elastyczne, a struktura po upieczeniu będzie bardziej przyjemna dla podniebienia. Dziś u nas kilka propozycji na wykorzystanie ciasta drożdżowego. Już były u nas buchty , teraz pora na coś innego. A tym czasem przepis podstawowy, na bazę do naszych drożdżowych wypieków. Składniki:   60 g drożdży 5 łyżek

    Przepis pochodzi z bloga Symfonia Smaków, prowadzonego przez symfoniasmakow.

  7. Ciasto drożdżowe z cynamonem
    Ciasto drożdżowe z cynamonem

    Ciasto drożdżowe z cynamonem to klasyczna drożdżówka urozmaicona o aromatyczny cynamon. Przyprawę łączymy z mąką w trakcie przygotowania ciasta, dzięki temu zyskuje ono delikatny cynamonowy kolor. Całość zwieńcza duża ilość maślanej kruszonki. Z podanego przepisu można przygotować ciasto w formie o wymiarach 24x24cm, lub nieco większej, gdyż ciasto sporo wyrasta i jest wysokie. Ciasto drożdżowe z cynamonem Składniki: ciasto(...)kruszonką - ciasto wstawić od razu do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec 35-40 minut do tzw. suchego patyczka - upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, kroić po ostudzeniu  Cynamonowe ciasto drożdżowe będzie idealną przekąską dla wielbicieli cynamonowych smaków. Podana ilość kruszonki jest dość duża i jeśli nie jesteśmy jej fanami, można przygotować ją z mniejszej ilości składników

    Przepis pochodzi z bloga Smakołyki Bereniki, prowadzonego przez SmakolykiBereniki.

  8. Zawsze pyszne i pulchne ciasto drożdżowe (z rozczynem)
    Zawsze pyszne i pulchne ciasto drożdżowe (z rozczynem)

    Dzisiaj przed wami wpis trochę z innej beczki. Moja porada i sposób na pyszne ciasto drożdżowe. Mam nadzieję, że taka porada się wam przyda. A może sami macie jakieś pomocne wskazówki co do pysznych drożdżowych wypieków. Czekam również na wasze wskazówki :). Ciasto drożdżowe z rozczynem: Składniki na ciasto drożdżowe takie podstawowe to (powinny być w temperaturze pokojowej): Mąka - powinna być(...)większe ok. 30-40 min. Kiedy wierzch naszych wypieków za szybko się rumieni można przed końcem pieczenia zakryć go folią aluminiową, święcącą stroną ku górze. *Ciasto drożdżowe można postawić na termoforze, aby nam szybciej rosło, ale powinien być ciepły, nie może być gorący. Można je też nakryć kołdrą, tam też będzie mu ciepło. *Miałam dołączyć zdjęcie wyrośniętego rozczynu

    Przepis pochodzi z bloga Moje pyszne gotowanie, prowadzonego przez Lena B.

  9. Ciasto drożdżowe z cynamonem i kruszonką
    Ciasto drożdżowe z cynamonem i kruszonką

    ktoś zza pleców ;-) Znaleziony i internecie przepis świetnie się do tego nadawał. Trochę mieszania, trochę wyrabiania, odrobina rodzynek, cynamonu i ... Do piekarnika! Po półgodzinnym pieczeniu w kuchni aromat świeżego ciasta drożdżowego, przesiąkniętego cynamonem....mniam! Ciasto nadspodziewanie ładnie wyrosło, pierwsze pieczenie odbyło się w dwóch foremkach o długości 23 cm. Miało jednak olbrzymią ochotę uciec z tych foremek, więc kolejne jego(...)foremkach drugie wyrastanie. Pkt 5. Wyrośnięte ciasto w foremkach. Pkt 5. Przygotowana kruszonka. Pkt 6. Ciasto posypane kruszonką. Pkt 7. Upieczone ciasto. Pkt 8. Słońce, trawa i ciasto drożdżowe z kruszonką i cynamonem. Słońce, trawa i ciasto drożdżowe z kruszonką i cynamonem. Słońce, trawa i ciasto drożdżowe z kruszonką i cynamonem. inspirował blog Eksplozja Smaku

    Przepis pochodzi z bloga Grahamka, weka i kajzerka, prowadzonego przez MarcinH.

  10. Ciasto drożdżowe z truskawkami.
    Ciasto drożdżowe z truskawkami.

    Ciasta drożdżowe z kruszonką, owocami takimi jak: truskawki, śliwki czy rabarbar - kojarzą mi się z  dzieciństwem.  Najlepsze drożdżówki są ciepłe i podawane ze szklanką mleka. Owoce świetnie komponują się z ciastem drożdżowym a kruszonka  jest najlepsza na świecie. Ciasto wymaga czasu ale każda minuta warta jest efektu końcowego.  Zapach pieczonego drożdżowego ciasta jest równie uzależniający czekolada

    Przepis pochodzi z bloga QuchniaKaroli, prowadzonego przez Mama daj jeść.

  11. Ciasto drożdżowe z rabarbarem
    Ciasto drożdżowe z rabarbarem

    Piekliście ciasto drożdżowe przy uchylonych drzwiach piekarnika? Ja już tak…:) Przepis znalazłam u Mysi i na tyle mnie zaintrygował, że oczywiście zabrałam się zaraz do pracy… Drożdżówka wyszła lekka, delikatna i puszysta. Wspaniale smakuje z rabarbarem ale też będzie dobrze smakować z innymi owocami. Przepis warty powtórzenia. Ja po ponad tygodniowym wyjeździe ciągle nie mogę wrócić do codziennej(...)się staram. Mam nadzieję, że jednak nadrobię szybko wszystkie zaległości, choć ze względu na pogodę powinnam raczej więcej czasu poświęcić na prace ogrodowe…. oj tam, coś tam wymyślę ;)! Ciasto drożdżowe z rabarbarem Składniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1 kostka masła (200 g) 4 jajka 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży instant lub 25 g drożdży świeżych

    Przepis pochodzi z bloga UgotujmyTo.pl, prowadzonego przez ugotujmyto.

  12. Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami
    Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami

    oczywiście sezonowo. To ostatni moment, żeby upiec coś ze śliwkami. Gdy za oknem robi się chłodnawo, choć na tegoroczna jesień nie ma co narzekać, do moich kulinarnych łask wraca ciasto drożdżowe. Cudnie pachnie wtedy w całym domu, a ja nigdy nie mogę się doczekać kiedy ciasto całkowicie  wystygnie i ani powstrzymać się ukrojeniem kawałka letniej drożdżówki. Mówię Wam, niebo(...)gębie.  Na blogu znajdziecie również inne drożdżowe ciasta z owocami: Drożdżowe bułeczki ze śliwkami   Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem   Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami   Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą   Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką   Szwedzkie bułeczki cynamonowe   Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  13. Ciasto drożdżowe z serem i kremem budyniowym
    Ciasto drożdżowe z serem i kremem budyniowym

    Klasyczne ciasto drożdżowe z serowo-budyniową warstwą. Ciasto drożdżowe zrobiłam według wcześniej już zamieszczonego przepisu. Jest to mój sprawdzony przepis, który zawsze się udaję. Tym razem postanowiłam zamienić owocowe nadzienie na coś nowego J Wyszło naprawdę smaczne. Jeśli lubicie drożdżówki z serem i budyniem to polecam!!   Ciasto drożdżowe z serem i kremem budyniowym     Składniki: Ciasto(...)mąki + 50 g do podsypania (używam specjalnej mąki do ciast drożdżowych z Lubelli) 7 g drożdży instant lub 40 g świeżych 100 g cukru (można dodać więcej jeśli lubimy słodkie ciasta) 70 g miękkiego masła lub margaryny 4 żółtka 200 ml mleka 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub ekstraktu waniliowego Masa serowa: 700g zielonego twarogu 1/3 szklanki

    Przepis pochodzi z bloga Mania Gotowania, prowadzonego przez anekbu.

  14. Najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
    Najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

    Zapraszam na obiecany przepis - moje ulubione ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o cieście drożdżowym i skorzystać z moich wskazówek odsyłam do posta z poradnikiem: http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/05/poradnik-seret-idealnego-ciasta.html     Najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką               Składniki:     Ciasto: 450 g mąki(...)podsypania (użyłam specjalnej mąki do ciast drożdżowych z Lubelli) 7 g drożdży instant lub 40 g świeżych 100 g cukru (można dodać więcej jeśli lubimy słodkie ciasta) 70 g miękkiego masła lub margaryny 4 żółtka 200 ml mleka 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub ekstraktu waniliowego Kruszonka: 130 g masła lub margaryny około 1 szklanki mąki ½ szklanki

    Przepis pochodzi z bloga Mania Gotowania, prowadzonego przez anekbu.

  15. CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ
    CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

    Ulubione ciasto drożdżowe :). Bardzo podobne robiły moja Babcia i Mama. Czy istnieje piękniejszy zapach, niż unoszący się po domu aromat świeżo upieczonego ciasta drożdżowego? Ciasto drożdżowe pozwala na bycie kreatywnym: użyj swoich ulubionych owoców, dodaj skórkę cytrynową lub pomarańczową, cynamon. A może lubisz rodzynki? Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres

    Przepis pochodzi z bloga Przepisy Aleksandry, prowadzonego przez PrzepisyAleksandry.

Wybierz stronę :