Coś do popołudniowej niedzielnej kawki - pyszne drożdżowe rogaliki z... lodówki. Polecam Wam serdecznie!!! Rogaliki drożdżowe z lodówki. Składniki na ok. 30 szt. 2 łyżki mleka; 2 łyżki śmietany; 50 g drożdży; 1/2 kg mąki; 3/4 kostki margaryny; 2 łyżki cukru; 2 jajka; szczypta soli. Drożdże rozprowadzamy z mlekiem i śmietaną. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy rozczyn z drożdży(...)małym ogniu rozpuszczamy margarynę i ciepłą wlewamy do mąki z drożdżami. Dosypujemy cukier, sól i jajka. Wyrobić dokładnie, aż do momentu gdy ciasto będzie samo odchodziło od ręki. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po wyciągnięciu z lodówki ciasto dzielimy na 4 części, wyrabiamy każdą część i rozwałkowujemy. Tniemy na 8 trójkątów. Przy podstawie trójkąta nakładamy farsz: może
MiksturownikPrzepisów na placek drożdżowy mam w swoim kajeciku kilka. Dziś wersja tego najlepszego, bardzo maślanego jak mawia moja druga połowa. Piecze się go bardzo krótko, dlatego nie jest suchy, do tego duża ilość śliwek lub innych owoców również nadaje mu wilgotności. Dla wielbicieli przypieczonych ciast polecam dłuższy czas pieczenia. My uwielbiamy blade ciasta( ale bez zakalca) , podany czas jest idealny
Smaczne ZdroweDrożdżowe ciasto japońskie z cynamonem Ciasto japońskie , czyli maślane ciasto drożdżowe z cynamonem to łatwy przepis na pyszny podwieczorek. Jeśli chcecie wiedzieć, jak zrobić idealne ciasto drożdżowe , koniecznie wypróbujcie tego zawijanego, słodkiego chlebka. Jest idealny do kawy, herbaty i mleka. Zobaczcie przepis i wykonanie tego ciasta na poniższym filmie : Moje ciasto japońskie bazuje na tradycyjnej, japońskiej recepturze drożdżowego ciasta(...)mlecznego do wypieku bułek i chleba. To dokładnie takie samo ciasto, jakiego używam do wypieku moich bułeczek japońskich (przepis TUTAJ ) . Dzięki sekretnemu składnikowi, paście thangzhong, nasze cynamonowe ciasto drożdżowe jest idealne - puszyste, mięciutkie, wilgotne, długo zachowuje świeżość. Samo maślane ciasto nie jest słodkie, możecie wykorzystać je więc jako bazę do innych wypieków - słodkich i wytrawnych chlebków i bułek. Nasze zawijane
Lekcje w kuchniciasta) i kładziemy na wierzch ciasta. Później wykonujemy kruszonkę: masło mieszamy z cukrem i mąką i krusząc palcami wykładamy na borówki. Całość pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę. Ciasto drożdżowe z borówkami
Bon Appetit MałgorzatyJuż kiedyś wspominałam, że najlepsze ciasta drożdżowe piecze moja Mama, ale pewnie jak większość Mam i Babć robi to na oko. Podczas sobotniego pieczenia została więc zaopatrzona w wagę, a ja z notatnikiem siedziałam obok i wszystko skrzętnie zapisywałam. Dzięki temu nie tylko powstało pyszne ciasto drożdżowe z jagodami , ale także dokładny przepis, którym dzielimy się z Wami. Składniki(...)ciasto drożdżowe z jagodami Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 40 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 3 żółtka 1 jajko 200 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 60 g masła Kruszonka: 50 g masła 50 g cukru 100 g mąki Bezowa pianka: 3 białka 100 g cukru 1 kisiel wiśniowy Owoce: jagody wiśnie (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto drożdżowe
niecodziennikparyCiastka w wersji wytrawnej. Składniki: pół szklanki ciepłej wody pół łyżeczki drożdży instant pół łyżeczki cukru 1 szklanka mąki łyżka oleju łyżeczka majeranku łyżeczka soli jajko
prawdziwe jedzeniebardzo wiem kim jest siostra Leonilla (urocze imię :)), ale muszę przyznać, że drożdżowe z Jej przepisu jest smaczne. W przepisie zwiększyłam ilość cukru - moje truskawki były dość kwaśne i nie dawałam kruszonki. Ciasto jest proste, dość tanie i wychodzi go dużo. Mały minus - sporo truskawek osadziło się na spodzie ciasta. Musiały być za ciężkie. Te które były małe są dalej
Przepisy AleksandryDziś Światowy Dzień Pieczenia, więc na blogu nie mogło się pojawić nic innego jak pyszne i pachnące ciasto. Moja propozycja to puszysty i bardzo miękki
Zabawa smakiemmojej rodzinie tajniki przygotowania i pieczenia ciast drożdżowych przechodzą z pokolenia na pokolenie. Odkąd pamiętam babcia przygotowywała stosy rogalików drożdżowych z dżemem, "dołki", czyli dość spore placuszki ciasta drożdżowego pieczone na blasze starego, kaflowego pieca, jak również placki drożdżowe z jabłkami lub innymi owocami, z kruszonką, oprószone cynamonem i oczywiście obowiązkowo na święta makowce, takie zawijane, hojnie nadziane bakaliami. Mama(...)również piecze niesamowite ciasta drożdżowe, również makowce, na Wielkanoc obowiązkowo babkę z rodzynkami, a w sezonie letnim pyszne jagodzianki. Wychowywałam się z tymi pysznymi ciastami i bułeczkami, od małego podglądałam mamę i babcię jak one tworzą te pyszne smakołyki, dlatego z łatwością przychodzi mi pieczenie tego rodzaju ciast. Chociaż wiem, że niektórym sprawiają one kłopot i to właśnie dla nich
Rozpustne gotowanieTe parówki robiłam przeszło tydzień temu....były crusty hard rollsy ..i z tego samego ciasta były wtedy także te oto parówki...w sumie u mnie
Moje domowe kucharzenieW dalszym ciągu słonko przygrzewa w najlepsze więc korzystam z uroków lata. Trzeba naładować energię by przeżyć ciemną jesień i zimę. W mojej kuchni w
ciastkarnia na kruchym spodzieWiadomo, jak jest - Święta cały rok trwać nie mogą. A szkoda. Dzisiaj trzeba było już wrócić do szarej ( ach, jakże szarej! I zupełnie niewiosennej) rzeczywistości, która
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepis znalazłam na blogu 'Uwaga babcia gotuje'. Jak zobaczyłam tam na zdjęciu baranka to od razu wiedziałam że muszę go zrobić. Może nie wyszedł tak jak
charlotte gotujestopni Celsjusza. Wyrabianie ciasta: Dobrze wyrabiane ciasto jest kluczem do uzyskania elastycznego i lekko elastycznego konsystencji. Kiedy wyrabiasz ciasto, rozwijasz gluten, co przyczynia się do jego struktury i elastyczności. Warto poświęcić nieco czasu na energiczne wyrabianie, aby uzyskać idealną konsystencję. Podwójne wyrośnięcie: Warto dać ciastu odpowiedni czas na wyrośnięcie. Po zagnieceniu ciasta pozostaw je w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką(...)kombinacje smakowe. Uważaj jednak, aby nadzienia nie było za dużo lub nie było zbyt mokre – to może spowodować, że ciasto drożdżowe nie wyrośnie odpowiednio. Przechowywanie ciasta: Jeśli masz zamiar przechowywać ciasto drożdżowe na dłużej po upieczeniu, zadbaj o odpowiednie warunki. Umieść je w szczelnym pojemniku lub przykryj folią spożywczą, aby zapobiec wysychaniu. Pamiętaj, że ciasto drożdżowe najlepiej smakuje
Via GustoCiastka w wersji wytrawnej. Składniki: pół szklanki ciepłej wody pół łyżeczki drożdży instant pół łyżeczki cukru 1 szklanka mąki łyżka oleju łyżeczka majeranku łyżeczka soli jajko
w kuchni i w ogrodzie