Wśród potraw na wielkanocnym stole nie może zabraknąć ciast. W większości polskich domów królują lekkie, puszyste babki i ciasta drożdżowe. Jestem zwolenniczką domowych ciast, jednak nie każdy ma czas na domowe wypieki a z gotowymi ciastami Dan Cake Twoje święta będą równie smaczne. O firmie Dan Cake. Dan Cake to duńska firma założona w 1931 roku przez(...)Eskildsena, która zajmuje się wypiekami ciast, ale nie tylko. Od kilkunastu lat swoje zakłady produkcyjne ma w Polsce w Chrzanowie (Małopolska). Tam odbywa się ogromna część produkcji m.in. ciast drożdżowych. P rodukując takie produkty jak ciasta drożdżowe, babki, które kochają Polacy i baranki wielkanocne Dan Cake mocno wpisuje się w polską tradycję, firma dobrze odnajduje się na polskim rynku
Zrób to smacznieniestety roku niestety nie mam na to czasu, więc muszę znaleźć inny, „szybszy” przepis na makowiec. Dziś więc poprzestanę na przytoczeniu receptury na mój zwijany makowiec. Zawijany makowiec z ciasta drożdżowego Przygotuj duże miski, garnek, maszynkę do mielenia mięsa, tłuczek do ciasta 1 , szklankę, miarkę kuchenną lub wagę, wałek do ciasta, płaską blachę do pieczenia, kuchenną ściereczkę, ewentualnie stolnicę. Przygotuj(...)składniki: Ciasto drożdżowe: 30 dag margaryny lub masła, 1 szklankę mleka, 1 (niepełną) szklankę cukru, ½ kostki (50 g) świeżych drożdży, 2 jajka, 3 żółtka, 70 – 72,5 dag mąki + tyle mąki, ile „zabierze” ciasto, aby dało się rozwałkować 2 , oraz mąkę do podsypywania, opakowanie cukru waniliowego, tłuszcz do wysmarowania blachy, Masa makowa: 50 dag maku, miód naturalny
blog.moje-pasje.infoCześć W moim rodzinnym domu mistrzynią w pieczeniu ciast drożdżowych była babcia. Po wielu latach ich pieczenia miała już w rękach i oczach taką miarę, że piekła je bez żadnego odmierzania składników. Ja (chociaż próbuję już kilka ładnych lat) nadal nie mogę dorównać jej mistrzostwu. Co jakiś czas oczywiście próbuję. W końcu wprawa czyni mistrzem. Największe problemy mam z przygotowaniem(...)kruszonki (uchwycenia proporcji cukru, mąki i tłuszczu). Ostatnio upiekłam drożdżówkę z mieszanymi owocami. Większa część była z czerwoną porzeczką. Pozostała część z przepołowionymi czereśniami i borówkami. Ciasto drożdżowe Przygotuj dużą miskę, garnek, tłuczek do ciasta 1 , szklankę, miarkę kuchenną lub wagę, blachę do pieczenia, kuchenną ściereczkę. Przygotuj składniki: 30 dag margaryny lub masła, 1 szklankę mleka, 1 (niepełną) szklankę cukru
blog.moje-pasje.infoskładniki Przygotowanie domowych pączków nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać, ale na pewno jest dość czasochłonne. Najważniejsze to zacząć od przygotowania wszystkich składników. -> Jeśli nie przygotowywaliście wcześniej ciasta drożdżowego, polecam Wam zajrzeć do mojego poradnika: Jak upiec idealne ciasto drożdżowe Mąka . Do pączków najlepiej użyć mąki takiej, jak do przygotowywania standardowego ciasta drożdżowego. Sprawdzą się więc mąki(...)ciasto rzucone na głęboki tłuszcz, nie nasiąknie olejem, tylko będzie się w nim pięknie smażyć. Spirytus można też zastąpić innym, wysokoprocentowym alkoholem o neutralnym smaku, np. zwykłą wódką. Drukuj Pączki tradycyjne Prosty przepis na pączki – bez wałkowania! Są idealnie puszyste, sprężyste i pełne nadzienia. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe! Posiłek ciasto, deser Kuchnia polska Słowo kluczowe ciasta, ciasto drożdżowe, drożdże
Na-talerzu.plDzisiaj polecam film jak przygotować ciasto drożdżowe. Ciasto drożdżowe to grupa ciast spulchnianych za pomocą drożdży. Podstawowymi składnikami tych ciast są mąka, płyn (woda lub mleko) i drożdże. W produkcji cukierniczej ciasta drożdżowe wyrabia się z mąki pszennej typu 650, 550 lub 500, wody lub mleka i drożdży świeżych prasowanych lub suszonych bądź instant. Te pierwsze maja(...)ciasta i poddaniu go fermentacji. Metoda jednofazowa na zimno polega na połączeniu wszystkich składników i wyrobieniu ciasta w temperaturze pomieszczenia. Ciasto leżakuje w chłodnym miejscu (6-8 stopni) od kilku do kilkunastu godzin. Metoda jednofazowa na ciepło polega na produkcji ciasta w temperaturze ok 32 stopni. Jego fermentacja zachodzi w temperaturze 28-32 stopnie. Metoda dwufazowa sporządzania ciasta drożdżowego polega
Pomysłowa kuchniaKukurydziane ciasto drożdżowe to mała wariacja na temat tradycyjnego ciasta drożdżowego (którego jestem wielką fanką). Tak naprawdę jedyną zmianą w porównaniu do oryginału jest dodatek mąki kukurydzianej, który nie tylko dodaje ciastu smaku, ale również sprawia, że ciasto drożdżowe jest dłużej świeże, nie zsycha się i można je przechowywać dłużej niż tradycyjne. Jeśli tak jak ja jesteście fanami ciasta drożdżowego(...)koniecznie musicie spróbować także tej wersji Kukurydziane ciasto drożdżowe Składniki ciasto: 450 szklanki mąki pszennej 250 szklanka mąki kukurydzianej 3 jajka 50 g drożdży 150 g masła lub oleju kokosowego 0,5 l mleka krowiego lub roślinnego pół szklanki cukru szczypta soli Składniki kruszonka: 3 łyżki masła 2 łyżki cukru ok. 4 łyżek mąki Sposób wykonania: Przygotować zaczyn
365 dni dookoła kuchnicukru 1 łyżka miodu 1 jajko wanilia skórka pomarańczowa 3 łyżki żurawiny suszonej Wykonanie. Ser utrzeć z jajkiem i cukrem. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Ciasto półfrancuskie, drożdżowe. Mąkę przesiać do miski. Z 15 dag mąki, drożdży, cukru i 100ml mleka zrobić rozczyn. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, rozmącone w reszcie mleka żółtka, szczyptę soli i starannie wyrobić
Kulinarny karnet ChristopheraDobre śniadanie Ciasto drożdżowe jest dobre na wszystko. Kiedy coś świętujesz, kiedy masz zły dzień - ciasto drożdżowe sprawdzi się zawsze! Ja bardzo lubię drożdżowe na słodko, jak i na słono. Drożdże w mojej lodówce są niemalże cały czas, nie lubię używać suchych drożdży, ale wiem że są tacy, którzy nie lubią świeżych drożdży. Bułeczki drożdżowe jakie dziś przygotowałam(...)akurat zechce zjeść. Mam w domu "niejadkę" i bywa momentami bardzo ciężko. Staram się, żeby mój repertuar wypieków drożdżowych się nie powtarzał, chociaż to bardzo trudne zadanie. Proste ciasto drożdżowe sprawdza się zawsze i bardzo wszystkim smakuje, nawet córce mojej niejadce! :) Obwarzanki - składniki: Ciasto drożdżowe: 14 g świeżych drożdży 300 ml ciepłej wody 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli
MamaOskarkaCzas czytania: 4 min Ciasto drożdżowe na Wielkanocnym stole musi być bez tego ani rusz! Najczęściej jest to oczywiście baba drożdżowa lub ciasto z kruszonką, ale takie ciasto może mieć również inną formę, może to być na przykład wieniec. Wieniec drożdżowy z marcepanem to nie tylko ciekawa forma, ale też wspaniały smak. Smak marcepanu w połączeniu z dżemem cytrynowym(...)prażonymi chrupiącymi migdałami zachwyci nawet najbardziej wymagających gości! Ciasto drożdżowe jest dość łatwe do przygotowania oczywiście, jeśli mamy do dyspozycji robota kuchennego, który zrobi za nas całą pracę 😉 Ręczne zagniatanie trochę trwa, ale jest równie skuteczne 😉 W przypadku ciast drożdżowych bardzo ważną sprawą jest odpowiednio długie wyrobienie ciasta, a tym samym jego napowietrzenie. Pamiętajcie również o tym, że drożdżowe lubi
SprawdzonaKuchnia.pllubi ciasta drożdżowego z owocami? Pachnie latem nieziemsko. Dodatkowo ciasto drożdżowe z tego przepisu jest niezwykle proste do wykonania i nie wysycha szybko. Ciasto jest mięciutkie i aromatyczne nawet dwa dni po wypieku. Jeśli do tej pory baliście się ciasta drożdżowego, spróbujcie koniecznie ten przepis. Ciasto nie wymaga zbyt długiego wyrabiania a jego smak wynagrodzi Wam wszelkie obawy. Ciasto dobrze(...)wyrasta w czasie pieczenia. Może nie wygląda na zdjęciach na super wyrośnięte, ale z tej w sumie niewielkiej porcji ciasta piekłam dwie blaszki. Ciasto drożdżowe możecie wykonać z dowolnymi owocami. Ja użyłam mieszanki jeżyn, malin, borówek i jagód, bo akurat takie owoce miałam pod ręką. To od Was zależy, ile owoców dodacie. Im więcej, tym smak ciasta jest lepszy. Uwalniający
Mieszam w GarnkuPrzepis jest dość prosty. Skoro ja je zrobiłam, to i Tobie się uda ;). Nie znosiłam ciasta drożdżowego, aż do dzisiaj. Ciasto jest mięciutkie, słodkie i co najważniejsze! Nie smakuje jak sklepowy "wiór drożdżowy".. Tak więc jest to ciasto zarówno dla fanów drożdżowego ciasta, jak i dla niejadków drożdżowego takich jak ja - do tej pory. Zapraszam do wypróbowania. Od dzisiaj wszyscy(...)kochamy ciasto drożdżowe ;) Przepis na dużą prostokątną blachę: Ciasto drożdżowe: 1 szklanka cukru pudru 50 g świeżych drożdży 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mleka 3 żółtka jaja kurzego L lub 4 małe M szczypta soli aromat (opcjonalnie) 1/2 kostki masła Przygotowanie: 1 łyżeczkę cukru pudru rozcieramy z drożdżami oraz łyżeczką mąki w letnim mleku. Odstawiamy
Eat ShrimpsDzisiejszym wpisem i przepisem powracam do mojego ukochanego ciasta, czyli drożdżowego. Zapach pieczonego drożdżowego ciasta w domu jest bezcenny ! Bardzo lubię te chwile, kiedy wkładam drożdżowe ciasto do nagrzanego piekarnika, a po chwili po całym domu rozchodzi się jego zapach. Oczywiście wtedy wszyscy domownicy niespodziewanie lądują w kuchni :-). Drożdżowe ciasto to bardzo wdzięczny materiał kulinarny, doskonały(...)wypieków. Często słyszę, że upieczenie drożdżowego ciasta jest trudne, że nie wychodzi, że zakalec... Najważniejsze jest jedno, jak mawiały nasz babcie : ciasta drożdżowego nie można przeziębić. Trzymajcie je więc w ciepłe, unikajcie przeciągów i nagłych zmian temperatury, a na pewno odwdzięczy się Wam pięknym
Kulinarne przygody GatityPrzygotowanie 30 min. Pieczenie 40 min. Kalorie 290 kcal Placek drożdżowy ze śliwkami węgierkami pod kruszonką i lukrem. Idealny jesienny przepis na drożdżówkę ze śliwkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka, nie gorącego 40 g drożdży babuni 4 łyżki zwykłego cukru 100 g masła roztopionego, wystudzonego 1 całe jajko 2 żółtka(...)ciepłe miejsce na 10 – 15 minut, aż drożdże się uaktywnią a rozczyn podwoi objętość. Do miski przełóż wszystkie składniki ciasta drożdżowego: resztę mąki pszennej, pozostałe 3 łyżki cukru, jajko, żółtka, płynne masło, sól i przygotowany drożdżowy zaczyn. Ciasto drożdżowe wyrób przez około 5 minut najlepiej za pomocą miksera planetarnego z końcówkami do ciasta drożdżowego – hakami. Jednolite ciasto pozostaw
ProstePesto.plNadeszły chłody a deszczowa pogoda coraz bardziej nam doskwiera. Dlatego też nadszedł czas trochę sobie dogodzić. Zacznijmy kolejny tydzień przyjemnym akcentem - ciastem drożdżowym z cynamonem. Zrobimy je jednego wieczoru a rozkoszować się nim będziemy przez kolejnych kilka zajadając je do kawy lub kakao. Ciasto drożdżowe cynamonowe Składniki na ciasto: 500 gram mąki (pół na pół pszennej i żytniej razowej(...)gram świeżych drożdży 1 jajko, 1 żółtko 60 gram cukru szklanka ciepłego mleka 50 gram mleka w proszku 50 ml oleju 3 łyżki brązowego cukru Ciasto drożdżowe cynamonowe Składniki na sos cynamonowy: 100 gram masła 100 gram cukru 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mleka w proszku 1 jajko Ciasto drożdżowe cynamonowe Składniki na lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki
Pyza i Surówka