ciasto drożdżowe - 15563 przepisów (strona:19/1038)

DROŻDŻÓWKI Z MASĄ MAKOWĄ + NAJLEPSZA DOMOWA MASA MAKOWA 134

kocham ciasto drożdżowe to Wy już dobrze wiecie. Drożdżówki z owocami , drożdżówki z serem, ciasto drożdżowe z truskawkami albo śliwkami drożdżówki z rabarbarem, a także słone i wytrawne wypieki drożdżowe rozkochały mnie w sobie miłością bezgraniczną. Dziś przygotowałam dla Was przepis na fantastyczne drożdżówki wypełnione po brzegi domową masą makową. Taka domowa masa makowa idealnie nadaje się do drożdżówek(...)także np. zwijanych makowców. Te drożdżówki są fantastyczne! Gwarantuję Wam, że totalnie się w nich zakochacie! Spróbujcie! SKŁADNIKI : CIASTO DROŻDŻOWE: ( ok. 15 szt ) * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta DOMOWA MASA MAKOWA: * mielony mak – 400 g * cukier – 100 g * miód prawdziwy

Ostra na Słodko
Uniwersalne ciasto drożdżowe 434

Uniwersalne ciasto drożdżowe   Uniwersalne ciasto drożdżowe , czyli drożdżowe, które pasuje idealnie do wypieków słodkich i wytrawnych. Wypieki z takiego ciasta wychodzą na prawdę pyszne! Ciasto jest puszyste, bardzo smaczne, mięciutkie, ładnie się zapieka, rośnie bardzo prędko i jest proste w przygotowaniu!  Uwielbiam ciasto drożdżowe i jest to chyba najczęściej robione przez mnie ciasto! Ciasto z tego przepisu używam(...)wszystkiego!  Przepisy z użyciem tego ciasta: Kulebiak z kapustą i grzybami  Bułeczki z mięsem mielonym Uniwersalne ciasto drożdżowe - przepis: Składniki: 800 g mąki 400 ml mleka 7 g drożdży instant 2 łyżki cukru (jeżeli robimy słodkie wypieki dodajemy 5 łyżek) 1 łyżeczka soli 50 g masła Przygotowanie: W rondelku zagrzewamy mleko, do pojawienia się małych bąbelków obok ścianek

Kuchnia Łukasza
DROŻDŻOWIEC ROŻNOWSKI 165

Przepisów na ciasta drożdżowe mam sporo, ten jest moim pierwszym ciastem drożdżowym jakie w życiu upiekłam. Przepis dostałam (wieki temu...) od znajomej, w moim kajeciku widnieje jako drożdżowiec rożnowski, wszak przepis przywiozłam właśnie z Rożnowa. Kiedyś wyrabiałam ciasto oczywiście tradycyjnie w misce, drewnianą kopychą (a jakże), wtedy nie wpadłabym na to, by pomóc sobie mikserem - profanacja jak nic (ciasto drożdżowe(...)wyrośnięty zaczyn, ekstrakt waniliowy oraz stopione masło i wyrabiam gładkie ciasto. Ja swojego ciasta długo nie wyrabiam, dosłownie chwilę (mąka orkiszowa nie wymaga długiego wyrabiania, nawet gdy jest to ciasto drożdżowe). Gotowe ciasto wykładam na blachę (spód wyłożony papierem do pieczenia), wyrównuję (kiedyś smarowałam ciasto rotrzepanym białkiem, by owoce się nie zapadały, teraz już tego nie praktykuję, ale można

Smaczne Zdrowe
Miska Tupperware 246

kilku dni jestem posiadaczką miski Tupperware .Tak miska jest "wyjątkowa". Niezbędna w każdym domu, miska ze szczelnym zamknięciem przeznaczona między innymi do przygotowywania ciasta drożdżowego jak również do przechowywania i transportu żywności. Kształt miski ułatwia szybkie i sprawne wyrabianie ciast, w tym ciasta drożdżowego. Wodoszczelne zamknięcie pozwala na bezpieczny transport.  Zastosowanie: - do przyrządzania kruchego ciasta, babek i ciast ucieranych(...)utrzymywania w świeżości i serwowania surówek, jarzyn, dodatków - do marynowania mięs i ryb Jak przygotować ciasto drożdżowe? Składniki ciasta należy umieścić w misce, zamknąć przykrywkę i odstawić w ciepłe miejsce. Można umieścić miskę w zlewozmywaku wypełnionym ciepłą wodą. Gdy pokrywka „wyskoczy”, należy zamknąć ją ponownie i odessać powietrze. Czynność należy powtórzyć 2- 3 razy, a ciasto będzie wyrośnięte i gotowe

Moje domowe kucharzenie
120. Trafiony, zatopiony czyli: drożdżowy topielec. 274

należy lecz TRZEBA jeść(dużo jeść).. taka to już jest ta tradycja.  Dzisiaj, nieco spóźniony post, który miał pojawić się tuż przed Wielkanocą, jednak uznałyśmy, iż ten rodzaj ciasta drożdżowego każdy powinien koniecznie znać, poznać, a już na pewno skosztować. Topielec . Nazwa wywodzi się od techniki przygotowania, a mianowicie zatapiania ciasta w zimnej wodzie w procesie rośnięcia. Owinięte lnianą(...)ściereczką, delikatne, pulchne ciasto drożdżowe podczas "kąpieli" w garnku lub głębokiej misce pochłania tlen zawarty w wodzie przez co bardzo efektywnie rośnie, a tym samym wzrasta porowatość jego struktury. Wpływa to bardzo korzystnie na smakowitość - na pewno różnicę zauważyliby wszyscy faworyci ciasta drożdżowego.  My jedną część naszego zatapianego ciasta polałyśmy lukrem na bazie cukru pudru i cytryn oraz posypałyśmy

Symfonia Smaków
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 98

najlepszy przepis na ciasto drożdżowe jaki kiedykolwiek robiłam, a świadczy o tym fakt, że aby zrobić zdjęcie musiałam specjalnie zachować kawałek, zniknął by na pewno dużo wcześniej. Ciasto to zrobicie też z innymi owocami, polecam Wam truskawki czy śliwki. Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: –  ciasto kruche z rabarbarem –  ciasto czekoladowe z gruszkami –  tort czekoladowy(...)cieście –  biszkopt z truskawkami –  sernik z malinami –  szybki biszkopt z rabarbarem –  sernik z porzeczkami –  sernik z jagodami –  biszkopt z jabłkami –  prosta szarlotka CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ PRZYGOTOWANIE: 3 h SKŁADNIKI CIASTO DROŻDŻOWE: – 480 g mąki pszennej – 2 opakowania (14-16 g) suchych drożdży (lub 30 g drożdży świeżych) – 250 ml ciepłego

nietylkopasta.pl
Przepisy na słodkości 2176

owocami  Brazylianka Brownie piernikowe  Chlebek bananowy Chlebek watykański - ciasto szczęścia Ciasto 3Bit Ciasto balowe Ciasto Bounty Ciasto cappuccino Ciasto chałwowe Ciasto Cielaczek Ciasto Cygańskie ścieżki Ciasto czekoladowe Ciasto drożdżowe z ananasem Ciasto drożdżowe z kruszonką Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką  Ciasto drożdżowe z rabarbarem Ciasto Gargamel Ciasto kakaowe ze śliwkami Ciasto Kruszynka / Niebo Ciasto kubusiowe Ciasto(...)truskawkami Ciasto z truskawkami i jogurtową piank Ciasto z rabarbarem  Ciasto z rabarbarem II Ciasto z rabarbarem i budyniem Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką Ciasto z truskawkami i pianką Drożdżowy mazurek królewski Fale Dunaju z galaretką  Fale Dunaju z jabłkami, makiem i masą serową   Fale Dunaju z wiśniami Jabłecznik Jabłecznik hiszpański Jabłecznik słoneczny Jabłecznik z różową

Kuchnia domowa Ani
Norweskie bułeczki cynamonowe 68

minut w ciepłym miejscu. Ciasto urosło jak szalone, ale zmieniło też nieco swoją konsystencję. Było bardziej zwarte i łatwiejsze we współpracy. Podsypałam stolnicę mąką, położyłam ciasto, zaczęłam wałkować i, ku mojemu zdziwieniu, problemy z ciastem się skończyły – dało się rozwałkować na piękny, sprężysty placek. Uczciwie Was uprzedzam – na początku ciasto klei się i przelewa przez ręce(...)deser, wypieki Kuchnia norweska Słowo kluczowe bułeczki, bułki maślane, ciasto drożdżowe, cynamon, cynamonowe bułeczki, drożdże, drożdżowe, drożdżowe ślimaczki, drożdżówki, słodkie bułki Całkowity czas przygotowania 1 hour 45 min. Porcje 20 bułeczek Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Sprzęt Forma do pieczenia o wymiarach 33×24 cm Papier do pieczenia Składniki Ciasto 600 g mąki pszennej 100 g cukru 45 g świeżych drożdży

Na-talerzu.pl
Bomboloni. Włoskie pączki z kremem pâtissière 24

Warto więc pamiętać o najważniejszych zasadach, dzięki którym zrobicie idealne ciasto drożdżowe . Pełen pakiet wskazówek znajdziecie w moim poradniku na temat wypieków drożdżowych , ale poniżej podrzucam Wam 3 najważniejsze zasady , dzięki którym Wasze pączki z kremem pâtissière wyjdą perfekcyjnie: Składniki w temperaturze pokojowej . To kluczowa zasada podczas przygotowania ciasta drożdżowego. Zawsze wyjmujcie wszystkie składniki z lodówki – zwłaszcza jajka(...)zrobić swoją. Puszyste, sprężyste, miękkie ciasto uzyskamy tylko wtedy, gdy dobrze je zagnieciemy. Mikserem planetarnym zagniatam drożdżowe zazwyczaj ok. 10 minut (ciasta z mocniejszą mąką, jak to ciasto na bomboloni, nawet 15 minut). Spokojne wyrastanie.  Ciasto drożdżowe, tak jak to ciasto na pączki bomboloni , powinno wyrastać w ciepłym miejscu, bez przeciągów, aż podwoi swoją objętość. To oznacza, że jeśli

Na-talerzu.pl
Babka drożdżowa 63

mają swoje wyjątkowe ciasta i tak Boże Narodzenie ma na przykład, pierniki i makowce , tłusty czwartek pączki i faworki , a Wielkanoc mazurki i serniki … Zapytacie, a co z ciastem drożdżowym? Odpowiedź jest prosta ciasto drożdżowe to punkt obowiązkowy każdych świąt bez wyjątku! Wielu z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez lukrowanych bab drożdżowych, więc dziś będzie o babach właśnie(...)Druga babka to babka ponczowa, która po upieczeniu zażywa kąpieli w aromatycznym ponczu rumowym. Która lepsza? Na to pytanie nie odpowiem, sami musicie spróbować i wybrać! Sukcesem do udanego ciasta drożdżowego jest długie wyrabianie ciasta, bo to dzięki długiemu wyrabianiu babka jest bardzo delikatna i lekka. Można odnieść wrażenie, że utkana jest z maleńkich pęcherzyków powietrza. Babka odpowiednio przechowana zachowa

SprawdzonaKuchnia.pl
KRANTZ Z KREMEM ORZECHOWYM – kuchnia Izraelska 126

nawet nie wiem jak opisać to słowami. To ciasto było …. było wręcz nieziemskie! Dobrze wiecie, że uwielbiam ciasto drożdżowe , a ciasto drożdżowe uwielbia mnie, ale nie sądziłam, że w połączeniu z kremem orzechowym stworzę coś tak absolutnie genialnego! GE-NIA-LNE-GO! Idealnie puszyste ciasto drożdżowe i obłędnie, orzechowo-waniliowy krem stworzyły połączenie, któremu absolutnie nikt się nie oprze

Ostra na Słodko
GRZEBYKI DROŻDŻOWE Z SEREM I DYNIĄ 131

Uwielbiam ciasto drożdżowe, zarówno na słodko, jak i wytrawnie...ale nie tylko lubię je jeść, lecz także robić - może nawet bardziej robić niż jeść 😉 Dawniej bałam się ciasta drożdżowego, może dlatego, że u mnie w domu rzadko się go robiło i trwało przekonanie, że jest trudne i kapryśne. Ale to nie prawda! Ciasto drożdżowe nie jest trudne, trzeba tylko spełnić(...)użyć też termometru. Najlepszym tłuszczem jest masło - rozpuszczone i schłodzone. I ostatni warunek to poświęcić mu czas i dać trochę ciepła, a takie ciasto na pewno się odwdzięczy 😉 Wyrabianie ciasta drożdżowego to dla mnie najlepsza czynność, można się przy okazji zrelaksować - ciasto wyrabiam powoli przez około 10 min., aż ciasto zrobi się gładkie, elastyczne i ciepłe w dotyku

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto drożdżowe ze śliwkami. Przepis krok po kroku 129

Ciasto drożdżowe ze śliwkami     Ciasto drożdżowe ze śliwkami. Składniki:   7 g drożdży suchych 150 ml mleka 3 jajka 200 g cukru 150 ml oleju roślinnego 600 g mąki pszennej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli 400 g śliwek     Kruszonka:   100 g cukru 200 g mąki pszennej 100 g masła Przygotowanie(...)piecz 60 minut.   Pamiętajcie nie jedzcie ciepłego bo Was brzuszek rozboli   Smacznego   Ciasto ze śliwkami przepis krok po kroku   Super proste ciasto drożdżowe? Odpowiedź jest prosta: Ciasto ze śliwkami Banalne i super wyrośnięte, przepis idealny dla osób które do tej pory bały się ciast na drożdżach.   Receptura

kuron.com.pl
Razowe ciasto orkiszowe drożdżowe z owsianą kruszonką 146

Ciasto drożdżowe z kruszonką to taki klasyk znany chyba wszystkim Ale czy można upiec zdrową, pełnoziarnistą drożdżówkę, bardziej fit i bez mąki pszennej? Jasne, że tak. Ja od lat zamiast pszennego ciasta robię orkiszowe z mąki razowej. Oczywiście w sezonie letnim obowiązkowo piekę ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem. W tym roku powstały trzy wersje – z truskawkami, rabarbarem(...)jestem zdecydowanie za tymi z mnóstwem owoców. Wolę zrobić cieńsze ciasto i wzbogacić je truskawkami i rabarbarem w dużej ilości. Nie ograniczajmy się i zróbmy prawdziwie letnie, pyszne drożdżowe ciasto “na bogato”! Kulisy powstawania tych pyszności pokazałam na insta stories, więc jeśli jeszcze nie obserwujecie mnie na instagramie to zachęcam do nadrobienia zaległości Możecie tam zobaczyć, czy ciasto

Fitkot
Wegańskie drożdżowe ciasto z karmelizowaną dynią pod orzechową kruszonką 119

poprzednim poście nauczyłam Was robić idealne ciasto drożdżowe, a dziś z okazji długiego weekendu przepis na dużą blachę ciasta drożdżowego, które wystarczy na te wolne dni. Ciasto jest nie za słodkie, ale miękkie i wilgotne dzięki dyni. Idealne po popołudniowej herbatki po spacerze w te mrozy Składniki : ciasto wg przepisu około 40 g obranej dyni kruszonka: 50 g zimnego oleju(...)cukru 50 g orzechów u mnie włoskie ale mogą być dowolne, a nawet słonecznik 50 g mąki (dowolnej) 2 łyżki cynamonu łyżka mielonego imbiru szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Przygotuj ciasto drożdżowe z poprzedniego przepisu. Obraną dynię pokrój na grubość nie większą nić pół centymetra i na kawałki około 3×3 cm. Na dużej patelni rozpuść połowę oleju kokosowego

greenscarf

Proponowane wyszukiwania