duże marchewki 2 średnie cebule 1 mały korzeń pietruszki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz *dodatkowo dodałam dwie łyżki sosu meksykańska salsa dla dodania ostrzejszej nuty, ale nie jest to konieczne jeśli ktoś nie lubi :) Przygotowanie: Filety rozmrozić, opłukać w wodzie. Pokroić na mniejsze kawałki (ja pokroiłam na około(...)smaku solą i pieprzem. Pozostawić na małym ogniu, aż wszystko zmięknie. Mieszać od czasu do czasu. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy (i ewentualnie 2 łyżki salsy). Wymieszać. Na dnie naczynia wyłożyć część farszu, następnie kawałki ryby i znów przykryć farszem. Gotowe! Można podawać na zimno i na ciepło. Najlepiej z pieczywem
Tagebuch po polskujedna z moich ulubionych zup. Rozgrzewa, leczy, przywraca krążenie. Na tę porę roku idealna! Składniki -kawałek dyni -2 bataty -litr salsy pomidorowej / włoskiego przecieru domowego. Ja swoją rozmroziłam. Jak się salsę robi , podejrzyj w tym miejscu . Jeśli nie masz takowej mogą być 2 puszki krojonych pomidorów pół "krzaczka" świeżej bazylii ekologiczny olej kokosowy virgin Symbio ekologiczna komosa ryżowa
Z Kuchni Do Kuchnisłoika - z pęczakiem, z makaronem czy kuskusem - do koloru do wyboru! Idealna opcja do zabrania ze sobą do pracy czy na wyjazd! Jest też smaczny omlet z warzywami z salsą z pomidorów i chili, obsmażony tuńczyk z kuskusem po sycylijsku z zielonymi warzywami, kanapka klubowa z kurczakiem, pomidorem, sałatką, gruszką i estragonem czy czosnkowe szaszłyki z kurczaka z czerwoną pomarańczą(...)laksa z pieczonej dyni z kurczakiem, arachidami i ryżem, świetne lasagne z dynią piżmową, szpinakiem, serkiem wiejskim i słonecznikiem czy niesamowite krewetki po marokańsku z puszystym kuskusem z tęczową salsą! Znajdzie się też ryba na parze po azjatycku z czarnym ryżem, warzywami i sosem chili, zapiekany bakłażan z harissą, z granatem, z pistacjami, z oliwkami i ryżem. Pyszne samosy
Plate of JoySalsa z pieczonego bakłażana , duszonych pomidorów z dodatkiem czosnku i świeżej bazylii. Idealna do zapiekanek, lekka, zdrowa i pyszna. Składniki: bakłażan jeden duży lub dwa,trzy małe pomidory dwa ząbki czosnku garść świeżych listków bazylii oregano sól czarny świeżo zmielony czarny pieprz olej do smażenia grzanki Bakłażana obrałam ze skórki. Pokroiłam na plasterki. Posoliłam i odstawiłam aż oddał sok. Przy(...)dodałam do sosu. Wszystko wymieszałam i doprawiłam do smaku. Można użyć blendera i wszystko zmiksować. Pozostało już tylko przygotować grzanki z bułki i posmarować je naszą salsą. Smacznego
potrawyregionalneząbek czosnku wędzona papryka w proszku sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku kmin rzymski oliwa z oliwek łyżka posiekanej natki pietruszki (niestety zabrakło jej w lodówce...;-)) Salsa warzywna: pomidor awokado cebula Przekrojonego na pół bakłażana upiekłam w piekarniku w temp.220-240 stopni. Powinno się go skropić oliwą i posolić. Czas pieczenia około 20-30 minut. Bakłażan powinien być(...)oliwy. Wstawiłam do lodówki na około 2 godziny. Pastę baba ghanoush można podawać z plackami chlebowymi pita. Ja w zastępstwie użyłam grzanek z bułki. Podawałam z salsą z pomidora, cebulki i awokado. Smacznego
potrawyregionalneróżnych wariacjach smakowych. Pierwszy raz zrobiłam takie z kaszy manny i zakochałam się ich smaku- były niezwykle delikatne i puszyste a do tego sycące. Podałam je z salsą z kiwi i jabłka co dodało im świeżości i lekkości. Polecam nie tylko na śniadanie, na pewno zasmakują dzieciom na podwieczorek lub kolację. Składniki na ok. 12 placuszków: 1 szklanka kaszy(...)jajka duża szczypta soli olej do smażenia 3-4 owoce kiwi duże jabłko łyżeczka miodu Kaszę mannę zalać mlekiem, wmieszać i odstawić na pół godziny. W tym czasie przygotować salsę: kiwi i jabłko obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać z miodem. Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę. Do kaszy dodać żółtka i wymieszać, następnie dodać pianę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasól pieprz pieprz ziolowy oliwa garść roszponki Pomidora i cebulę pokroić w drobną kosteczkę, doprawić solą pieprzem i oliwą. Wymieszać. Rybę wyjąć z puszki (odlać olej) Obłożyć rybę salsą i dookoła roszponką. Tak przygotowaną rybę można podać gościom na kolację. Dostałam do testowania drugą paczkę rybek w puszkach , są jeszcze lepsze :) Tym razem postanowiłam przygotować Makrelę z salsą
Gotowanie jest łatwemięsa (łopatka) 2 cebule 3 papryki pomidorowe 3 pomidory 1 puszka czerwonej fasoli sól pieprz 3 ząbki czosnku przyprawa Burito SKWORCU szczypta bazylii szczypta oregano tłuszcz do smażenia salsa 2 papryki pomidorowe 2 pomidory 1 mała cebulka czerwona 1 ząbek czosnku listki oregano natka pietruszki oliwa sól cukier ocet winny naleśniki: Jajka wybić do miski, rozmieszać przy pomocy rózgi, dodać(...)chwilę pogotować. Sos wystudzić. Naleśniki nadziewać sporą łyżką sosu i składać w kopertę by nic nie wypływało. Opiekać w rozgrzanym grillu elektrycznym , lub na patelni grillowej, ewent zwykłej. Przygotować salsę: Pomidory, paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę , dodać drobno posiekany czosnek , świeże oregano, i natkę pietruszki, doprawić solą, cukrem i pieprzem, skropić octem winnym i dodać łyżkę oliwy. Wymieszać
Gotowanie jest łatwepapryka słodka i ostra, oregano, natka pietruszki) oraz inne wg własnego uznania i smaku Do dania można podać różnego rodzaju sosy lub inne dodatki takie jak kwaśna śmietana, guacamole, salsa, żółty ser Kurczaka lekko posolić i przesmażyć na patelni aż się zrumieni. Wodę, która wydzieli się z kurczaka podczas smażenia należy odlać, inaczej kurczak będzie ugotowany a nie usmażony(...)Smacznego Fajita – jest to rodzaj potrawy kuchni meksykańskiej składającej się z grillowanego mięsa podawanego na tortilli z cebula, papryką i innymi warzywami oraz dodatkami takimi jak kwaśna śmietana, guacamole, salsa, żółty ser. Danie to było znane już w latach 30-tych XX wieku na pograniczu Stanów Zjednoczonych (Teksasu) i Meksyku, jednak ówcześnie przyrządzano je jedynie z wołowiny. Podobnie dziś fani
Codzienne Gotowaniepropozycja. Spróbujcie. Składniki: (dla ułatwienia składniki na 1 zapiekankę) 3 kromki chleba tostowego * 1 grubszy plaster boczku wędzonego - około 1 łyżki po pokrojeniu w kostkę 1 czubata łyżeczka sosu salsa mexicana Folwark 1 jajko klasy M 1 łyżeczka posiekanej pory * do przygotowania nadaje się zarówno świeży, jak i czerstwy chleb tostowy (u mnie czerstwy) Przygotowanie: Bierzemy 3 kromki chleba tostowego(...)skórki i lekko rozwałkowujemy kromki. Kromkami obkładamy dno i boki foremki do większych babeczek. Boczek kroimy w kostkę. Następnie układamy go w środek chlebowej babeczki. W miseczce mieszamy sos salsa mexicana z jednym jajkiem. Następnie wylewamy naszą masę na boczek. Powinna przykryć cały boczek (środek zapiekanki) i wsiąknąć lekko w "chlebowe boki". Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do nagrzanego
Słodkie okruszkijajka 3 łyżki parmezanu lub grana padano 5 łyżek mąki pszenno-orkiszowej 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu białego + olej rzepakowy do smażenia SKŁADNIKI na salsę pomidorowo-paprykową: 1 pomidor 1/2 czerwonej papryki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE placków ziemniaczano-cukiniowych: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce(...)Dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz i starty parmezan. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Placki smażymy na złoty kolor na oleju rzepakowym. Usmażone placku układamy na ręczniku papierowym. PRZYGOTOWANIE salsy pomidorowo-paprykowej: Pomidora sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Pomidora i paprykę kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, skrapiamy sokiem
kulinarnyJadżemem truskawkowym, Nutellą czy z białym serem. Dzisiaj pokażę Wam, jak ja robię naleśniki - puszyste, lekkie, słodkie o zapachu wanilii. Do naleśników zrobię coś na kształt salsy z mięty, żurawiny, miodu oraz soku z limonki. Potrzebne będą nam: około 2-3 szklanek mąki 3 łyżki cukru mleko 2-3 szklanki 1 laska wanilii 3 jajka Na nasze(...)Wracając do naszego farszu - czy tam nadzienia do naleśników. Żurawinę siekamy w drobne kawałeczki, wsypujemy do miski i zalewamy sokiem z całej limonki. Będzie to podstawa naszej á la salsy. Na patelni roztapiamy odrobinę masła - około 1-2 łyżeczek. - na tym rozpuszczamy miód. Gdy miód będzie płynny dodajemy naszą żurawinę zalaną sokiem, doprawiamy to odrobiną skórki z limonki lub cytryny
Kuba Gotujemakaron u mnie Casarecce Siciliane 200 g słonej ricotty- to twardy ser u nas można go dostać w plastrach lub już zmielony 500 g bakłażana czosnek sól pomidory lub salsa pomidorowa, najlepiej jakby była własnej roboty oliwa z oliwek świeża bazylia Umyj bakłażana, pokrój wzdłuż na plastry o grubości pół centymetra.Włóż na durszlak i posypuj warstwa po warstwie solą(...)bakłażany z obydwu stron na złoty kolor. Odłożyć na ręczniki papierowe, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Gdy wystygną pokroić w mniejsze kawałki, ja dodatkowo usunęłam im skórkę. Na patelni zagotować salsę pomidorową,wcześniej przygotowaną ze świeżych pomidorów. Dodać bakłażany. Ja do całości dodałam sera pecorino. Ugotuj makaron al dente i dołóż bezpośrednio na patelnię. Wymieszaj i wmieszaj sos w makaron. Rozłóż
Z Kuchni Do Kuchnijest lekko gorzka. 6 łyżek oliwy z oliwek 300 g czerwone cebuli z Tropea, lub innej czerwonej 4 ząbki czosnku sól pieprz ziołowy Skworcu Zioła Małgorzaty Skworcu 400 g salsy pomidorowej- ja użyłam moje własnej, którą wyciągnęłam z zamrażalnika Najpierw kroimy cebulę na pióra szerokości około pół cm. Paprykę umyć, wyczyścić z pestek i błon i pokroić wzdłuż(...)dusimy tak na małym ogniu około MINIMUM 30 minut. Mieszamy od czasu do czasu, tak, aby papryka nie rozpadła się i nie rozciapała. W upływie tego czasu dodać salsę pomidorową. Może być zamrożona. Wmieszać. Dodać ziół Dusić na małym ogniu, tym razem odkrytą, gdyż będzie nam zależało ,aby danie "skurczyło się" i nadmiar wody odparował. Może to potrwać nawet godzinę
Z Kuchni Do KuchniMięso i owoce -hmmm... kiedyś połączenie nie do przejścia, ale nasze kubki smakowe ciągle się zmieniają. Także i moje. Schab z reguły jest dość "suchym" mięsem ale z tą salsą smakuje wyśmienicie. Polecam. Składniki; 2 plastry schabu wieprzowego (ok. 25- 30 dag) pół nektarynki pół czerwonej cebuli sól, pieprz, ostra papryka, oregano 1 łyzka syropu z mniszka lekarskiego (może być(...)Wszystko dokładnie wymieszać i odłożyc do lodówki na około godz. Na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu upiec schab. Z każdej strony około 6-7 min. Podawac z salsą nektarynkową. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.