salsa - 854 przepisów (strona:14/57)

Salsa fresca 238

Salsa fresca to prosta salsa pomidorowa zwana również jako Pico de gallo. Robi się ją z dojrzałych i świeżych pomidorów z dodatkiem cebulki, papryczki chilli, kolendry i soku z limonki. Dodawana jest jako dodatek do różnych potraw kuchni meksykańskiej.Składniki:4 dojrzałe pomidory1 cebulka1/2 papryczki chillisok z limonkigarść świeżej kolendrysólPrzygotowanie:Pomidory obieramy ze skóry, przekrawamy na pół i usuwamy pestki(...)Miąższ, cebulkę, papryczkę chilli (bez pestek) i kolendrę drobniutko kroimy. Dodajemy sok z limonki, sól i wszystko mieszamy. Pozostawiamy na około 15 min. aby wszystkie smaki się połączyły. Jeśli salsa puści dużo soku, należy go odlać.Smacznego

Oryginalny smak
Kopytka z dyni – dziś bez hipsterów ale z telewizją w tle 159

żeby jej nie odpadła. Niektóre pomysły fajne, szkoda że takie kombinacje. Takie stresy trzeba rozładować. Więc dziś kopytka. Kopyta z sera i dyni, do tego polskie pesto i polska salsa. Szybko, łatwo i pysznie. Potrzebujemy: dwie szklanki musu z dyni 1 szalotka 3 ząbki czosnku ½ papryczki chilli bez pestek (żółta) 0,3 kg sera białego 1 opakowanie serka Arla Tapas(...)trochę oleju i mielimy. Po zmieleniu dodajemy orzechy i pestki, ser starty na drobnych oczkach, sól, pieprz i dwa ząbki czosnku. Dolewamy znowu trochę oleju i mielimy. Pesto gotowe. Salsa: ogórek i pomidory obieramy, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Ser również drobniutko musi być pokrojony. Mieszamy składniki w misce, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę (0,5 pęczka) i dodajemy

ladykitchen
Kiełbasa z cebulą i sosem 192

Salsa Mexicana Develey można wykorzystywać na różne sposoby..u mnie tym razem był dodatkiem do zapiekanej kiełbasy.Kiełbasa nabrała dzięki temu lekko ostrego smaku..wszystko oczywiście zależy od ilości sosu.. biała kiełbasa cebula sos Salsa Mexicana Develey smalec Naczynie żaroodporne wysmarować smalcem, ułożyć kiełbasę.Cebule obrać i pokroić w półplasterki.Wymieszać z sosem salsa i wyłożyć na kiełbasę.Piec

Moje domowe kucharzenie
Ryba pieczona w masełku czosnkowym. 201

Pyszna rybka z masełkiem czosnkowym, podana na ciepło z sosem salsa. Naprawdę warta do wypróbowania, gorąco polecam.Rybę do tego dania można użyć dowolną, ale najlepiej, aby to była ryba morska, wtedy będzie smakować lepiej. Składniki: Ryba 100 g masła 4 ząbki czosnku natka pietruszki sok z cytryny sos salsa Przygotowanie: Miękkie masło rozcieramy z posiekanym czosnkiem i pietruszką. Rybę(...)posypujemy solą, opryskujemy sokiem z cytryny i nacieramy masełkiem czosnkowym, pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45 min. Rybę serwujemy z sosem salsa. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Schabowy lekko pikantny 173

Schabowy...ciut inaczej...lekko pikantny..a to za sprawą dodatku sosu Salsa Mexicana .. schab, karkówka lub polędwica sos Salsa Mexicana jajka  vegeta bułka tarta Schab pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem, posmarować z obu stron sosem salsa mexicana.Jajka roztrzepać razem z vegetą.Kotlety namoczyć w  jajkach, a następnie obtoczyć w bułce tartej.Usmażyć na rumiano

Moje domowe kucharzenie
Meksykańskie tacos con carne 245

aromatyczne. Do tego proste w przygotowaniu, a jednocześnie efektowne. Zrealizowałem dzisiaj - zapraszam na meksykańskie tacos con carne - kukurydziane placki z nadzieniem z wołowiny, sosem z awokado i pomidorową salsą. Przepis, choć nieskomplikowany, można jeszcze uprościć używając gotowych tortilli - choć te nie mogą równać się z samodzielnie przygotowanymi kukurydzianymi tacos. Aby przygotować danie potrzebowałem: 400 gram mielonej wołowiny, 3 szalotek(...)ilością soli i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Następnie dolałem 4 łyżki oliwy i całość zmiksowałem na gładką masę, którą odstawiłem do lodówki w celu połączenia się smaków. Następnie przygotowałem salsę pomidorową. Jedną szalotkę posiekałem w dość drobną kostkę. 3 pomidory obrałem, pokroiłem w cząstki i pozbawiłem gniazd nasiennych wraz z pestkami, które następnie wykorzystałem do mięsa. Sam miąższ pomidorów wraz

Wyprawy kulinarne
Śledzie w pikantnej salsie 212

też właściwości konserwujące. Tak przygotowane śledzie będą doskonałą bazą do przygotowaniu wielu dań ze śledzi czy sałatek śledziowych na Wigilię, czy też na Sylwestra. A w połączeniu z pikantną salsą z dodatkiem czerwonej cebulki będą smakować wyśmienicie. Bardzo nam ta wersja smakowała i na pewno będę częściej je przygotowywać. Polecam też przygotować śledziową sałatkę z burakami, albo sałatkę śledziową(...)składniki : 3 zamarynowane płaty śledziowe a’la matjas 1 duża cebula czerwona 3 łyżki zalewy wraz z przyprawami z marynowania śledzi 3 łyżki oleju rzepakowego 1 op. sosu salsa Winiary Zamarynowane płaty śledziowe kroimy na kawałki. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do cebuli dodajemy zalewę octową wraz z przyprawami, macerujemy ją aż stanie się szklista

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dorsz na salsie pomidorowej 155

Inspiracja: któryś program kulinarny - salsa była trochę inna, ryba inna, a do tego gotowana. Ja, żeby uszczęśliwić wszystkich rybkę podsmażyłam na patelni, a z braku czerwonej cebuli musiałam wykorzystać białą, więc salsa jest trochę mniej kolorowa. Niemniej - ciekawe i całkiem lightowe danie. Składniki (dla 4 osób) : filet z dorsza sok z cytryny koperek 12 pomidorków koktajlowych pół pęczka natki pietruszki(...)Filet umyć i pokroić na małe kawałki. Ułożyć w misce, polać sokiem z cytryny i posypać koperkiem. Wstawić do lodówki na pół godziny. 2. W tym samym czasie przygotować salsę: pomidorki i cebulę pokroić w kostkę. Posiekać natkę i wymieszać z pomidorami i cebulą. Dodać oliwę, ocet i sok z limonki. Wymieszać.  3. Filety podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy

Pasja Smaku
Dorsz z truskawkową salsą 189

miodem, octem balsamicznym i sosem sojowym - dzięki temu stały się bardziej wytrawne i doskonale wpasowały się jako dodatek do mojego dzisiejszego obiadu. Delikatne mięso z dorsza z nieco zaostrzoną salsą truskawkową i plastrem wędzonego twarogu wylądowały u mnie na talerzu. Było smacznie, zdrowo i naprawdę bardzo kolorowo! A po mojej uczcie zostały już tylko fotograficzne wspomnienia:) Dorsz z truskawkową salsa(...)twarogiem wędzonym Ryba: -500g fileta z dorsza  -pieprz, sól, oregano -sok z połowy cytryny Salsa: -250g truskawek -łyżka miodu -łyżka octu balsamicznego -łyżka sosu sojowego -pieprz Dodatkowo: -100g twarogu wędzonego  -ocet balsamiczny mała łyżeczka Fileta oczyszczamy z ości, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oregano. Odkładamy na pół godziny

Sajkofanka smaku
Grzanki z twarogiem i pomidorami 165

też grzanki z jajecznicą i szynką , jajko w koszulce na grzance , grzanki z pieczarkami jajkami , grzanki z jajecznicą i łososiem , bruschetta z truskawkami . Jak przygotować Grzanki z twarogiem i salsą pomidorową? Składniki: Pieczywo żytnie z ziarnami twaróg (1/2 kostki), posiekany szczypiorek, do smaku sól i pieprz sałata 2 nieduże pomidory 1 ząbek czosnku ½ czerwonej cebuli sól i pieprz do smaku(...)przez praskę czosnek i posiekaną świeżą bazylię, mieszamy. Na grzankach / tostach z żytniego chleba kładziemy listek sałaty, nakładamy dosyć obficie twaróg ze szczypiorkiem, na powierzchni twarogu kładziemy kopiastą łyżeczkę salsy pomidorowej i dekorujemy listkiem bazylii. Smacznego.   The post Grzanki z twarogiem i pomidorami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Burger z parowaru 304

garść różnych sałat po 2 plastry papryk : czerwonej, żółtej, zielonej, białej, fioletowej, pomarańczowej  kilka kurek  Przyprawy :  pieprz czarny  papryka wędzona  tymianek  majeranek  Salsa :  1/2 mango  kilka pomidorków cherry: zebra, żółte, czerwone  2 łyżki oliwy extra vergine  garść kolendry  sok z 1 limonki  świeżo zmielony pieprz zielony(...)papryk. Kroimy na paski białą cebulę oraz myjemy i osuszamy sałaty. Po wyłączeniu parowaru i upieczeniu bułek, możemy tworzyć naszego burgera :) Na bułkę układamy sałaty, kotleta, cebulę, plastry papryk, salsę mango z pomidorkami i na wierzch kładziemy kiełki buraka. Niby prosty burger, a wyszedł mi chyba najdłuższy przepis w historii :) Albo tak mi się wydaję, przez to, że ostatnio tych

Parowar Faceta
Steki z tuńczyka z salsą z cukinii 122

trzeba zbytnio kombinować z doprawianiem go.  Jedynym dodatkiem podkręcającym aromat jest w tym przepisie świeży rozmaryn - cała reszta to  zniewalający smak tuńczyka samego w sobie. Towarzysząca mu salsa -  jest idealnym jego uzupełnieniem! Składniki 2 steki z tuńczyka gałązka świeżego rozmarynu 3 łyżki oliwy kolorowy pieprz sól Salsa: 1 młoda cukinia 1 cebula 1 papryka 1 pomidor oregano

Taste Therapy
Pide z wołowiną i wiosenną salsą 214

Dzisiaj ponownie kuchnia turecka. Pyszna aromatycznie doprawiona wołowina zapieczona w cieście drożdżowym, podana z chrupiącą świeżą salsą. Tego trzeba spróbować. Ale żeby spróbować wcale nie trzeba jechać do Turcji, wystarczy trzymać się mojego prostego przepisu na przygotowanie tego pysznego dania. Do przygotowania dania użyłem: 400 mielonej wołowiny, 400 gram mąki pszennej (typ 450), 4 łyżek oliwy, 25 gram świeżych drożdży(...)dodałem 2 łyżki oliwy, pół pęczka posiekanej natki kolendry i sok z połowy cytryny. Całość dokładnie wymieszałem. Gotowe placki wyłożyłem na talerze. Na wierzch mięsa wyłożyłem sporą ilość warzywnej salsy. Danie można podać z gęstym jogurtem lub sosem czosnkowym na bazie jogurtu

Wyprawy kulinarne
Bruschetta, czyli grzanka z pomidorową salsą 136

Bruschetta - włoski przysmak podawany na wiele sposobów. Podstawą jest opieczona bułka, najlepiej ciabatta, posmarowana oliwą z oliwek i natarta świeżym czosnkiem. Dodatkiem najczęściej są salsy z pomidorów i bazylii, ale nie tylko. Wersji bruschetty jest pewnie tyle, ilu jej wielbicieli. Ja bezapelacyjnie do nich należę :) Uwielbiam wszelkiego rodzaju grzanki, a bruschetta jest moją ulubioną. Dzisiaj zapraszam na najprostszą jej wersję(...)lekko. Można również zrobić to na patelni. Żeby bagietka nie wyschła a przypiekła się, przed opieczeniem delikatnie przesmarować ją oliwą. Zarumienione, gorące grzanki natrzeć zgniecionym ząbkiem czosnku. Nakładać pomidorową salsę, doprawiać z wierzchu pieprzem, startym parmezanem i ewentualnie solą, jeśli ktoś lubi bardziej słone. Takie grzanki są idealne na lato. Najlepiej przygotować je z dobrych pomidorów, zerwanych w ogródku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pomidorowa salsa do nachosów- prosta, szybka i pyszna 180

Jeśli lubice nachosy to koniecznie wypróbujcie przepis na pomidorową salsę. Robi się ją w 5 minut, a smak jest naprawdę rewelacyjny. Czuć w niej lekką nutę świeżych ziół i odrobinę ostrości dzięki czosnkowi. Salsa w połączeniu z nachosami stanowi duet doskonały. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do mięs z grilla.  SKŁADNIKI 10 pomidorków koktajlowych 10 listków świeżej bazylii

DefinicjaSmaku