salsa - 854 przepisów (strona:12/57)

Grillowana polenta z salsą pomidorowo-paprykową z nutą mięty 168

Włoska potrawa ludowa podana prosto z grilla. Rewelacyjny smak podkręca salsa z pomidora i papryki z nutą mięty i ulubionych ziaren. Polenta: 0,5 szklanki mąki kukurydzianej 0,5 szklanki zimnej wody 0,5 łyżeczki  soli 1,5 szklanki wrzątku 1 szklanka startego żółtego sera Salsa: 1 pomidor 1 czerwona papryka 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżeczka mięty(...)małej keksówki lub na kwadratowy talerz. Studzimy i wstawiamy do lodówki na min. 5 godzin. Po tym czasie kroimy polentę na mniejsze kawałki, oprószamy pieprzem i grillujemy kilka minut. Salsa: Pomidora oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Natkę pietruszki oraz miętę bardzo mocno siekamy, Dodajemy do pomidorów i papryki, przyprawiamy przyprawą do sałatek. Polewamy oliwą oraz posypujemy ulubionymi ziarnami. Podajemy

VioletoweKucharzenie
Kule jaglane smażone ala arancini 154

Sycylii. W barach, jak zapewne wiecie, królują arancini. Spejalność z ryżu. Moje kule powstały z resztek kaszy jaglanej z obiadu. Pomysł powstał na bazie arancini. Podane z salsą pomidorową, ale dzieci pewnie wybrałyby ketchup. Polecam różne nadzienia. Można schować w kuli jaglanej także warzywa np. brukselkę, szpinak, kawaek ryby. Podawać  z różnymi  sosami. Składniki:  2 szklanki(...)bułce tartej pomieszanej ze słodką papryką. Rozgrzewamy olej i kiedy będzie gotowy do smażenia delikatnie wrzucamy na olej. Smażymy aż będę delikatnie brązowe. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z salsą lub ketchupem. Salsa: pomidory doprawiamy solą, łyżką oliwy z oliwek, przeciśniętym ząbkiem czosnku i bazylią

AZgotuj!
Salsa z bakłażanów 149

Dziś kolejna propozycja salsy czyli sosu meksykańskiego. Tym razem salsa cudnie nadająca się do mięs i potraw z grilla ale możecie ją zajadać z czym dusza zapragnie. Jest lekka i aromatyczna, pyszna. Salsa z bakłażanów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Salsa z papai 140

Używam takiej salsy do wszystkiego czyli do chleba, do wędliny, do kanapek, do pierożków mięsnych, do makaronu, do naleśników itd. Salsa jest bardzo odświeżająca, odżywcza i znakomita przy upałach, które mam nadzieję nadejdą. Przy chłodnych dniach też jest znakomita,wystarczy dodać papryczkę chili i kapsaicyna zrobi swoje, zapraszam. Papaja czyli melonowiec właściwy jest bogata w witaminę C, A oraz witaminy(...)grupy B. Zawiera także dużo karotenów, a jeden owoc dostarcza zaledwie 38 kalorii oraz ułatwia trawienie dzięki dużej zawartości papainy. Jedzmy na zdrowie. Salsa z papai. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Conchiglie rigate con la salsa 199

Dziś na obiad muszelki! Pasta con la salsa. Jak za dawnych czasów. Sos bardzo łatwo przygotować, makaron sam sie gotuje.Do dania użyłam muszelek Malma. Tradycyjną salsę włoską ubogacimy nieco,zrobimy trochę "po naszemu". Niestety muszę zaufać butelce przecieru pomidorowego, gdyż "takich jak ja chcę" pomidorów na włoską salsę, niestety tutaj nie znajdę , nigdy. Ponad 15 lat pobytu we Włoszech ,wyczuliło

Z Kuchni Do Kuchni
Pizza hawajska 144

mieszając ok 3 minut. Dorzucamy paprykę, cukier i smażymy dalszą minutę. Dodajemy sos worcestershire i passatę. Całość dusimy ok 12 minut mieszając od czasu do czasu. Pozostawiamy do ostudzenia. salsa ananasowa: 1 czerwona pokrojona w kostkę cebula 3 ząbki czosnku, posiekane 1 podłużna papryczka chili, zielona, posiekana bez nasion 300 g plastrów ananasa z puszki, odsączonych i pokrojonych w kostkę(...)pomidorów, pokrojonych w kostkę skórka starta z limonki 70 g posiekanych orzeszków ziemnych (pominęłam) po małej garści posiekanych listków mięty i kolendry (POMINĘŁAM NIESTETY) sól, pieprz Składniki salsy mieszamy w misce i umieszczamy na sicie by odsączyć z nadmiaru płynu. dodatkowo: porcja ciasta do pizzy (u mnie z 500 g mąki) 250 g mozzarelli w kulce, pokrojona w plastry

Dzieje kuchennej Wiewióry
Fajitas z kurczaka 105

olej (do smażenia) oliwa z oliwek S&P Dodatki: 150ml jogurtu naturalnego ( lub kwaśnej śmietany) guacamole (2 awokado, cebula, sok z limetki) 150g tartego sera sałata lodowa Salsa: 1/2 - 1 czerwone chilli 20 pomidorków koktajlowych kolendra 1 limetka S&P Paprykę kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka. Pierś z kurczaka również kroimy w paski. Do dużej(...)sól i pieprz. Dodajemy do miski pokrojonego kurczaka oraz paprykę i cebulę, wszystko dokładnie mieszamy najlepiej rękami. Miskę odstawiamy na bok. Rozgrzewamy patelnię grillową ( lub dużą zwykłą patelnie). Przygotowujemy salsę. Pomidorki kroimy na ćwiartki, siekamy kolendrę (ja zastępuję ją natką pietruszki) i drobno papryczkę chilli. Wszystko wrzucamy do miseczki, dodajemy sól i pieprz, sok z limonki i oliwę z oliwek

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Burrito 203

Bardzo sycące danie meksykańskie. W moim wydaniu niezbyt pikantne, ponieważ nie przepadam za ostrym smakiem. Samodzielnie wykonana tortilla z mielonym mięsem, serem i warzywami. Podaję z pomidorową salsą i śmietaną. Tortilla (około 6 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić(...)podsmażyć na rozgrzanej oliwie z przyprawami oraz wyciśniętym czosnkiem. Dodać posiekane warzywa i przecier pomidorowy. Smażyć kilkanaście minut aż warzywa zmiękną. Dodać kukurydzę i fasolę. Smażyć jeszcze kilka minut. Salsa: 1 pomidor 1/3 małej czerwonej papryki 1/3 czerwonej cebuli sok wyciśnięty z 1/4 limonki szczypta pieprzu szczypta soli ząbek czosnku pół łyżeczki cukru trzcinowego Wszystkie składniki dokładnie zblendować. Dodatkowo: starty

Bullio
Szparagi z salsą z grillowanych pomidorków koktajlowych 159

Szparagi w sklepach się pojawiają, więc nasze menu urozmaicają. Ja od grillowania ich zaczęłam, bo sezon grillowy rozpoczęłam. Zielone i białe szparagi z salsą z warzyw grillowanych podałam i zapewniam w nich się rozsmakowałam. Składniki : 200 g szparagów zielonych, 200 g szparagów białych, 40 pomidorków koktajlowych, ¼ cebuli czerwonej (pokrojoną w drobną   kostkę), 1 główka czosnku (przekrojoną na dwie części(...)Obcinamy tylko zdrewniałe końcówki.  Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać. Tak przygotowane szparagi dajemy do lodówki do schłodzenia lub zalewamy wodą z kostkami lodu. Przygotowanie salsy: Czosnek i pomidorki grillujemy do uzyskania brązowego koloru. Do miseczki przekładamy cebulę, wyciśnięte przez praskę pomidorki i czosnek. Dodajemy sok z cytryny, ketchup, papryczkę chili, 1 łyżkę oleju i listki

Moniki Smakołyki
Placki cukiniowo- ziemniaczane z dwoma sosami 150

Mama przywiozła nam mega cukinie ze swojego ogródka:) mamy jeszcze końcówkę starych ziemniaków. Trzeba to jakoś wykorzystać, dlatego dziś na obiad: Placki cukiniowo- ziemniaczane z salsa pomidorowa oraz jogurtowym sosem czosnkowym Placuszki z cukinii 1 duża cukinie kilka ziemniaków 1 średnia cebula 2 jajka ok. 50 g mąki sól/pieprz olej do smażenia salsa pomidorowa: 2 pomidory kilka młodych(...)przeżarcia się smaków:) Pomidory drobniutko siekamy, wkładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę/szczypiorek, oliwę, sól, pieprz oraz ocet balsamiczny. Mieszamy i wkładamy do lodówki.  Podajemy ze schłodzoną salsą pomidorową lub sosem czosnkowy. Smacznego

MarciochaKucharzy
Pstrąg grillowany z salsą mango 161

patelni grillowej. Ważne, żeby nie grillować ryby za długo, bo się przesuszy. Przy cienkim filecie, to maksymalnie 1 minuta z każdej strony. Tak przyrządzony pstrąg jest soczysty, a salsa mango doskonale uzupełnia jego smak. Dodatki można dobrać według upodobań. Ja zdecydowałam się na makaron z pełnoziarnistej mąki i paprykę faszerowaną warzywami. Składniki dla 4 osób: 600 g filetu z pstrąga(...)pieprzem cytrynowym. Odstawić. Mango obrać, okroić wokół pestki i pokroić w kosteczkę. Chilli oczyścić z nasion i drobno pokroić. Dymkę umyć, osuszyć i pokroić w niewielkie krążki. Składniki salsy wymieszać w miseczce z oliwą, doprawić. Pstrąga grilować na mocno rozgrzanej patelni po (maksymalnie!) 1 minucie z każdej strony. Podawać z salsą. Smacznego

Pełny talerz
Tosty francuskie z salsą pomidorową, oliwkami i fetą 166

tosty: 6 kromek chleba tostowego ( mogą być czerstwe) 2 jajka 4 łyżki mleka szczypta gałki muszkatołowej szczypta curry w proszku sól i pieprz do smaku olej do smażenia Salsa pomidorowa: 2 średnie dojrzałe pomidory 1/2 czerwonej papryczki chili garść listków bazylii 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki oliwy ( użyłam tego(...)bułki zanurzyć w mieszance jajeczno-mlecznej z obu stron i układać na uprzednio rozgrzanej patelni z olejem.  Smażyć z obu stron na rumiano.    W międzyczasie przygotować salsę pomidorową. Pomidory pokroić w kosteczkę, ja pomidorów nie obierałam. Przełożyć do miseczki, dodać poszarpane listki bazylli, papryczkę chili bez pestek, pokrojona w cieniutkie plasterki, czosnek wyciśnięty przez praskę. Na końcu

Gosia gotuje
Ale Meksyk na grillu! Fajitas wołowe – polecane przepisy, metody przygotowania i akcesoria 169

plasterki 1 średnia zielona papryka, pokrojona w cienkie paski 1 średnia czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski 2 plasterki cytryny 4 tortille 4 łyżki kwaśnej śmietany 4 łyżki salsy Przyprawa do fajity: (wszystkie składniki wymieszać) 1 łyżka chili w proszku 1 łyżeczka mielonego kminku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki soli czosnkowej 2 łyżki wody Przygotowanie: Grilla rozgrzać do około 220 stopni(...)drewnianą podstawę do serwowania, wycisnąć sok z cytryny na d warzywami i wołowiną. Łyżką nabierać kawałki mięsa i warzyw z patelni i wykładać w centrum tortilli. Dodać kwaśną śmietanę, salsę i inne dodatki, które lubimy. Zawinąć Wyjątkowe fajitas z wołowiny Składniki: ¼ szklanki soku z limonki 2/3 szklanki świeżego soku z pomarańczy 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju roślinnego 3 łyżki

naRuszcie
Piątkowe menu : "Paszteciki bez mięsa" 169

dzisiaj podamy Wam jeden z naszych pomysłów. Nazywamy to pasztecikami i są bezmięsne oczywiście.  Nasza wersja to dwa rodzaje farszu : - z pieczarkami - ze szpinakiem Na dodatek podajemy meksykańską salsę i w naszej wersji po obfitym obiedzie lub party kieliszeczek tequili z limonką i solą :) Co Wy na to ? Ciasto francuskie ze szpinakiem i pieczarkami:  (4 osoby) Składniki(...)Jedno ciasto faszerujemy pieczarkami, a drugie farszem szpinakowym. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15-20 min. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C. Na dodatek podajemy meksykańską salsę. Salsa : 2 świeże pomidory 1 żółta lub biała papryka 1 czerwona cebula lub szalotka jalapeno konserwowe kukurydza z puszki pieprz, sól, tymianek passata oliwa z oliwek Pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy

vegetanie
Pierożki w meksykańskim stylu :) 131

Dzisiaj w menu nasz nowy pomysł. Pierożki a'la Mexico. Lubimy ostrą kuchnię meksykańską, szczególnie salsę i czerwoną fasolę. Nie wspominając papryczki jalapeno. Wspaniałe to smaki i zawsze kojarzą nam się z wspaniałym klimatem i super wybrzeżem zatoki meksykańskiej. A Wy lubicie kuchnię meksykańską ? Jeśli nie mieliście okazji próbować, to zachęcamy do wypróbowania. Co prawda pierożki, które dzisiaj proponujemy(...)klimacie wymyślone, więc można powiedzieć, mają coś z Meksyku. Zobaczcie co wykombinowaliśmy i mamy nadzieję, że wypróbujecie nasz pomysł.     Pierożki w meksykańskim stylu z salsą (4 osoby) Przygotowujemy ciasto jak na pierogi. Przepis tutaj : CIASTO Składniki farsz: 1 puszka czerwonej fasoli 1 duży pomidor 3 duże ugotowane ziemniaki 1 duża szalotka 1 duży ząbek czosnku papryczka jalapeno (konserwowa

vegetanie

Proponowane wyszukiwania