Inspiracją do przygotowania dzisiejszej zupy był krem z kukurydzy podawany w Gringo Bar. Trafiłam do tam trochę przypadkowo, prowadzając dziecko na zajęcia. Na próbę zamówiliśmy quesadillę z kurczakiem i salsą mango-chili oraz burrito chili con carne - tyle część męska rodziny. Nie byłam głodna, nie zamówiłam jedzenia. Jednak Panowie Kucharze nie pozwalają pozostać obojętnym wobec ich kuchni i podają klientom(...)spróbowanie, krem z kukurydzy z salsą malinową z chili i popcornem. Spróbowałam kremu i zzieleniałam z zazdrości .... że sama nie wpadłam na to zestawienie smaków (tu cierpi moja kulinarno-artystyczną dusza);)) Natychmiast spróbowałam tego co zamówiła męska część rodziny i już nienawidziłam tych facetów z Gringo Baru ... oni są genialni. Świetnie zestawione składniki, obłędny balans smaków. Przy następnej wizycie
Codziennik Kuchennypęczak Sałatka z fetą, pomidorami, papryką i ogórkiem Portawy na zimno Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkow y Mini tartinki z ciasta francuskiego Wrapsy z paluszkami krabowymi i avocado Guacamole - meksykańska salsa Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami Moutabbal - pasta z bakłażana Smalec z wędzonego boczku Muffiny pizzowe Prażone migdały z papryką Chipsy z jarmużu Papryczki jalapeño faszerowane tuńczykiem Grillowany bakłażan z sosem(...)łosoś Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś w posypce z curry Rillettes z łososia Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Pracochłonne lecz warte wysiłku Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero Łosoś w galarecie Bakłażan i papryka z pastą orzechową Aromatyczny pasztet z selera Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Pieczone pierogi
Codziennik Kuchennymoże być podana jako sałatka na zimno, jako dodatek np. do mięsa zamiast tradycyjnej "gołej" kaszy czy ziemniaków. Ja zapiekłam ją w papryce, a podałam z mocno schłodzoną pomidorową salsą. Wyszło oryginalnie i smacznie, gdyż ta pikantna i gorąca kasza cudownie kontrastowała z zimną delikatną pomidorową sałatką. Nie musicie bawić się w zapiekanie w papryce. Możecie zapiec "luzem", w przykrytym(...)Naczynie do zapiekania natłuścić i poukładać w nim papryki. Zapiekać w temperaturze około 180-190 stopni do lekkiego zrumienienia papryki. Podawać na gorąco lub na zimno z dodatkiem np. salsy pomidorowej, sosów na bazie jogurtu. Lubisz kasze? Dowiedz się o nich więcej Spróbuj także buraczkowych kotletów jaglanych lub zapiekanych pomidorów faszerowanych kaszą jaglaną
Codzienna kuchnia niecodziennazegarek ale smażę go "na oko" tak aby z wierzchu się delikatnie zarumienił. Zdjąć z patelni i dać mu chwilę odpocząć. W tym czasie można wyłożyć ryż i salsę na talerze :) 2 torebki dzikiego ryżu lub ryżu mieszanego Ugotować wg przepisu na opakowaniu. Salsa: 1 duże dojrzałe mango 1 awokado 2 małe ogórki gruntowe lub jeden średni szklarniowy
Jemy PijemySalsę zrobiłam w tym roku po raz pierwszy, ale jest na tyle dobra, że wyjadałam ją łyżka z garnka! To znakomity sos, który możecie wykorzystać do burgerów, posmarować nim tortillę czy podać z kurczakiem do makaronu albo ryżu. Dzięki przetworom, zimową porą możecie zrobić obiad w kilka chwil i to bez dodatku konserwantów. Inspiracja: Filozofia smaku Składniki(...)minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Pod koniec gotowania doprawić słodką papryką, oregano, kminem rzymskim, pieprzem i solą. Salsę przełożyć do wyparzonych i suchych słoików. Zakręcić. Pasteryzować około 20 minut. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówukochane warzywa. Część z nich zamykam w słoiku, a część zjadamy na bieżąco. Trzeba z nich korzystać póki są, więc dziś zapraszam Was na pyszną pachnącą latem klasyczną salsę pomidorową. Na blogu znajdziecie także inne przepisy na aromatyczne letnie pomidory: letni makaron z pesto i pomidorkami , spaghetti z pieczonymi pomidorami , makaronowa sałatka z pomidorami(...)pomidorowa letnia sałatka , zielony kuskus z bazylią , pomidorowy chłodnik z chrupiącym boczkiem Klasyczna salsa pomidorowa Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 3 czerwone pomidory 2 żółte pomidory 1 czerwona cebula 1/2 pęczka kolendry 1 limonka kilka kropel tabasco sól do smaku Wykonanie: Pomidory nacinamy, parzymy i obieramy ze skórki, usuwamy nasionka i sok. Kroimy w kostkę. Cebulę obieramy
Kulinarne przygody Gatitypotrafię bez niej funkcjonować. Kto ją odkrył już ten wie, jak trudno bez niej żyć w kuchni ) Odkryłam ją u Skworcu sok pomidorowy ( żadnych przecierów, chyba , że własne salsy pomidorowe. Przepis na salsę pomidorową znajdziecie w tym miejscu sól himalajska różowa lub morska do smaku pieprz z młynka do smaku olej kokosowy do smażenia olej rzepakowy tłoczony na zimno
Z Kuchni Do KuchniSalsa to dla mnie typowo letni sos idealnie nadający się do potraw z grilla między innymi. Tutaj trochę posiekałam, trochę zmiksowałam i w rezultacie powstał pyszny sos. Ja zajadam go do kanapek czy sam ale tutaj pełna dowolność, smakuje zawsze. Popatrzcie, rozważcie i siekajcie. Salsa z awokado i papai. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieoceny wszystkich sosów (oczywiście domowej roboty!) po spróbowanie ich już po skomponowaniu. Zestawiłem je poniżej w formie małego rankingu. ElPasoburger wołowina / nachosy / rukola / sos mole poblano / grillowane jalapeño / pikantna salsa z mango pomidorów, czerwonej cebuli, kolendry i mięty Moja ocena: 3+ Zdawałoby się, że połączenie idealne. Doskonały sos mole o fantastycznym głębokim czekoladowym aromacie z optymalnie dostosowanym stopniem ostrości(...)Również salsa mango była jak najbardziej cudowna, orzeźwiająca, lekko słodka i również pikantna w sam raz. Więc co mi tu nie gra? Połączenie tych dwóch sosów razem. Oba pyszne, jednak niekoniecznie tworzą dobry duet. Moim zdaniem w tym burgerze za dużo się dzieje. Również sos mole poblano trochę zabija smak reszty składników, zamiast je wzajemnie dopełniać (ale może to kwestia
Food Squarepłynne. Ugotowane jajko wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć z wody (najlepiej na ręczniku papierowym) i ułożyć na wyjętej z piekarnika grzance. Posypać solą i pieprzem. Moja kanapka została podana z salsą pomidorową. Składniki salsy: 1 większy pomidor 1/3 papryczki chili 2 ząbki czosnku szczypiorek natka pietruszki sól 1 łyżka oliwy z oliwek Wszystkie składniki posiekać bardzo drobno. Dodać oliwę i wymieszać
Codzienna kuchnia niecodziennaKolorowy, warzywny obiad Składniki 1/2 większej cukinii 1/2 czerwonej papryki 1 marchewka 1 jajko 4 łyżki mąki sól, pieprz salsa: 1/2 awokado 1 większy pomidor 1 mała cebulka garść … Czytaj dalej Placki cukiniowe z salsą
czarrna od kuchniŁOSOŚ Z SALSĄ Z MANGO, PAPRYKI I POMARAŃCZY Jak już kiedyś wspominałam, uwielbiam ryby pod wszelką postacią, nie tylko te smażone tradycyjnie na głębokim tłuszczu J Łosoś to z pewnością jedna z moich ulubionych ryb (unikam raczej tych hodowlanych). Tutaj przedstawiam wam wersję na kolorowo i w słodkim klimacie, którego sprawcą jest mango i pomarańcza. Jeśli lubicie słodko-kwaśne(...)też od grubości ryby. Na talerzach rozłożyć gorący ryż, następnie położyć filety z łososia skórką do góry, polać odrobiną soku z cytryny, doprawić jeszcze solą i pieprzem, rozłożyć salsę i posypać kolendrą, bądź natką pietruszki
Calzonella.commyśl, że mógłby ją zamówić Martin Gore w The Natural Caf e w Santa Barbara. Mógłby, prawda?;) Fajita z czarną fasolą i grzybami. Do tego pasta pomidorowo-paprykowa i salsa z avocado, kolendry i limonki. No i tortille. Składniki, smaki i aromaty z pewnością pochodzące z Meksyku, ale będę się upierał, że w wersji kalifornijskiej. A pamiętacie Zorro ? Akcja działa(...)smażyć około 15 minut na średnim ogniu. Pod koniec smażenia dodać odsączoną i przepłukaną fasolkę. Tortille podgrzać i układać na nich (na środku) warstwami: sos, roszponkę, boczniaki z fasolką, salsę z avocado. Zwinąć i podawać
zadanie-gotowaniezakup książki. Spieszcie się gdyż , po pierwsze warto, a po drugie - PROMOCJA JEST AKTYWNA DO 31 MARCA 2016 ROKU Rabat ZNAJDZIECIE W TYM MIEJSCU Z książki przygotowałam pikantną salsę według Elli Składniki na 1 miskę 4 pomidory 1 papryczka jalapeno garść świeżej kolendry sok wyciśnięty z 1 limonki 3 łyżki oliwy z oliwek szczypta suszonych płatków chili sól(...)nożyczkami. Wsyp pokrojone pomidory, jalapeno i kolendrę do miski, skrop sokiem z limonki, dodaj oliwę z oliwek,sól, płatki chilii pierz. Przed podaniem wymieszaj. Jeśli nie lubisz kawałków, potraktuj salsę blenderem! Jeśli wyda się Wam za gęsta, dolejcie po prostu wody. Znakomity dodatek do makaronu, wrapów, do wszystkiego, nawet z pierożkami
Z Kuchni Do Kuchniwyboru): pomidor malinowy, grillowane pieczarki, sałata lollo bionda, nachosy, papryczki jalapeño, burak marynowany, czerwona cebula, słodkie pikle, Sos (3 porcje do wyboru): sos Big Mac, ketchup, pikantna salsa jalapeño, musztarda amerykańska, sos musztardowo-chrzanowy, sos majonezowy, pikantna salsa pomidorowo-paprykowa i sos majonezowo-cytrynowy. Później decydujemy się jeszcze czy chcemy to wszystko solo, czy w zestawie z frytkami
Food Square