minuty przy uchylonych. Studziłam na kratce i kroiłam dopiero po całkowitym wystudzeniu Przepysznie smakuje z dżemem owocowym Chleb bardzo fajnie smakuje z dżemem owocowym (będzie przepis), jak również z salsą z ogórka kiszonego i pomidorów suszonych. Przepis na salsę niebawem :) Na zdrowie
Szczęśliwa kuchniaminuty przy uchylonych. Studziłam na kratce i kroiłam dopiero po całkowitym wystudzeniu Przepysznie smakuje z dżemem owocowym Chleb bardzo fajnie smakuje z dżemem owocowym (będzie przepis), jak również z salsą z ogórka kiszonego i pomidorów suszonych. Przepis na salsę niebawem :) Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comcytryny • sól, pieprz do smaku Guacamole • 2 miękkie awokado • 2 łyżki soku z cytryny • 2 ząbki czosnku • 1 mała ostra papryczka • sól, pieprz do smaku Salsa pomidorowa • 5 pomidorów • 1 mała ostra papryczka • 2 cebule czerwone • 2 łyżki posiekanej kolendry • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Fasolę zmiksować pozostawiając część fasoli całej. • Wymieszać z keczupem(...)Naczosy ułozyć na blaszce, posypać startym serem żółtym i zapiec w 200 st.C przez 3 minuty. • Na talerzu ułożyć warstwami pastę fasolową, guacamole i salsę pomidorową. Udekorować śmietaną. • Podawać z naczosami, które traktować jak łyżeczki do nabierania past
To co kochamWersja na bogato – z serem mozzarella. Składniki na 4 porcje: • 8 plastrów ciabatty • 2 kulki mozzarelli po 150 g • oliwa do posmarowania pieczywa Salsa pomidorowa • 1 pomidor • 10 oliwek czarnych • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka natki pietruszki • 1 łyżka soku z cytryny • 1 łyżka oliwy • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki posiekanego(...)bułce plastry mozzarelli. • Ponownie wstawić do piekarnika na 2 minuty, aż ser zacznie się rozpuszczać, ale nie rozpłynie się. • Na wszystkie kromki rozłożyć pomidorową salsę i posypać po wierzchu posiekanym szczypiorkiem
To co kochammeksykańskie quesadille i burito. Jest jedna opcja wegetariańska. Zamiast mięsa ciecierzyca, poza tym dużo warzyw i dobrej jakości ryż. Kilka sosów do wyboru, warty polecenia jest sos mango, pomińcie salsę (chyba że nie przeszkadza wam posmak octu, podstawą prawdziwej meksykańskiej salsy verde powinna być miechunka pomidorowa). Jedzenie jest świeże, smaczne, choć jakoś bardzo mnie nie zachwyciło, na plus krótki czas
Qlinarnie i Qlinarniecarote e aromatizzato da timo, alloro e rosmarino. Il manzo alla borgognona viene servito da funghi trifolati con prezzemolo, cipolline stufate nel brodo di manzo e una salsa molto aromatica a saporita. Buon appetito! SKŁADNIKI Wo ł owina 1 kg wołowiny 150 g boczku 750 ml czerwonego wytrawnego wina 3 marchewki 2 cebule 2 łyżki(...)Aggiungete 150 ml di brodo di verdure, coprite la padella e fate cuocere per circa 10 minuti. Sfornate il manzo e lasciatelo intiepidire. Servite il manzo con la salsa, le cipolline stufate nel brodo e i funghi trifolati con prezzemolo tritato. Smacznego :) Buon appetito
La grande e la piccola cuocaInspiracją do przygotowania dzisiejszej zupy był krem z kukurydzy podawany w Gringo Bar. Trafiłam do tam trochę przypadkowo, prowadzając dziecko na zajęcia. Na próbę zamówiliśmy quesadillę z kurczakiem i salsą mango-chili oraz burrito chili con carne - tyle część męska rodziny. Nie byłam głodna, nie zamówiłam jedzenia. Jednak Panowie Kucharze nie pozwalają pozostać obojętnym wobec ich kuchni i podają klientom(...)spróbowanie, krem z kukurydzy z salsą malinową z chili i popcornem. Spróbowałam kremu i zzieleniałam z zazdrości .... że sama nie wpadłam na to zestawienie smaków (tu cierpi moja kulinarno-artystyczną dusza);)) Natychmiast spróbowałam tego co zamówiła męska część rodziny i już nienawidziłam tych facetów z Gringo Baru ... oni są genialni. Świetnie zestawione składniki, obłędny balans smaków. Przy następnej wizycie
Codziennik Kuchennypęczak Sałatka z fetą, pomidorami, papryką i ogórkiem Portawy na zimno Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkow y Mini tartinki z ciasta francuskiego Wrapsy z paluszkami krabowymi i avocado Guacamole - meksykańska salsa Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami Moutabbal - pasta z bakłażana Smalec z wędzonego boczku Muffiny pizzowe Prażone migdały z papryką Chipsy z jarmużu Papryczki jalapeño faszerowane tuńczykiem Grillowany bakłażan z sosem(...)łosoś Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś w posypce z curry Rillettes z łososia Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Pracochłonne lecz warte wysiłku Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero Łosoś w galarecie Bakłażan i papryka z pastą orzechową Aromatyczny pasztet z selera Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Pieczone pierogi
Codziennik Kuchennymoże być podana jako sałatka na zimno, jako dodatek np. do mięsa zamiast tradycyjnej "gołej" kaszy czy ziemniaków. Ja zapiekłam ją w papryce, a podałam z mocno schłodzoną pomidorową salsą. Wyszło oryginalnie i smacznie, gdyż ta pikantna i gorąca kasza cudownie kontrastowała z zimną delikatną pomidorową sałatką. Nie musicie bawić się w zapiekanie w papryce. Możecie zapiec "luzem", w przykrytym(...)Naczynie do zapiekania natłuścić i poukładać w nim papryki. Zapiekać w temperaturze około 180-190 stopni do lekkiego zrumienienia papryki. Podawać na gorąco lub na zimno z dodatkiem np. salsy pomidorowej, sosów na bazie jogurtu. Lubisz kasze? Dowiedz się o nich więcej Spróbuj także buraczkowych kotletów jaglanych lub zapiekanych pomidorów faszerowanych kaszą jaglaną
Codzienna kuchnia niecodziennazegarek ale smażę go "na oko" tak aby z wierzchu się delikatnie zarumienił. Zdjąć z patelni i dać mu chwilę odpocząć. W tym czasie można wyłożyć ryż i salsę na talerze :) 2 torebki dzikiego ryżu lub ryżu mieszanego Ugotować wg przepisu na opakowaniu. Salsa: 1 duże dojrzałe mango 1 awokado 2 małe ogórki gruntowe lub jeden średni szklarniowy
Jemy PijemySalsę zrobiłam w tym roku po raz pierwszy, ale jest na tyle dobra, że wyjadałam ją łyżka z garnka! To znakomity sos, który możecie wykorzystać do burgerów, posmarować nim tortillę czy podać z kurczakiem do makaronu albo ryżu. Dzięki przetworom, zimową porą możecie zrobić obiad w kilka chwil i to bez dodatku konserwantów. Inspiracja: Filozofia smaku Składniki(...)minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Pod koniec gotowania doprawić słodką papryką, oregano, kminem rzymskim, pieprzem i solą. Salsę przełożyć do wyparzonych i suchych słoików. Zakręcić. Pasteryzować około 20 minut. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówukochane warzywa. Część z nich zamykam w słoiku, a część zjadamy na bieżąco. Trzeba z nich korzystać póki są, więc dziś zapraszam Was na pyszną pachnącą latem klasyczną salsę pomidorową. Na blogu znajdziecie także inne przepisy na aromatyczne letnie pomidory: letni makaron z pesto i pomidorkami , spaghetti z pieczonymi pomidorami , makaronowa sałatka z pomidorami(...)pomidorowa letnia sałatka , zielony kuskus z bazylią , pomidorowy chłodnik z chrupiącym boczkiem Klasyczna salsa pomidorowa Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 3 czerwone pomidory 2 żółte pomidory 1 czerwona cebula 1/2 pęczka kolendry 1 limonka kilka kropel tabasco sól do smaku Wykonanie: Pomidory nacinamy, parzymy i obieramy ze skórki, usuwamy nasionka i sok. Kroimy w kostkę. Cebulę obieramy
Kulinarne przygody Gatitypotrafię bez niej funkcjonować. Kto ją odkrył już ten wie, jak trudno bez niej żyć w kuchni ) Odkryłam ją u Skworcu sok pomidorowy ( żadnych przecierów, chyba , że własne salsy pomidorowe. Przepis na salsę pomidorową znajdziecie w tym miejscu sól himalajska różowa lub morska do smaku pieprz z młynka do smaku olej kokosowy do smażenia olej rzepakowy tłoczony na zimno
Z Kuchni Do KuchniSalsa to dla mnie typowo letni sos idealnie nadający się do potraw z grilla między innymi. Tutaj trochę posiekałam, trochę zmiksowałam i w rezultacie powstał pyszny sos. Ja zajadam go do kanapek czy sam ale tutaj pełna dowolność, smakuje zawsze. Popatrzcie, rozważcie i siekajcie. Salsa z awokado i papai. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie