Salsa pomidorowa to znakomity dodatek do wielu potraw. Salsa pomidorowa wywodzi się z Meksyku, jednak idealnie pasuje nie tylko do kuchni meksykańskiej. Będzie doskonałym dodatkiem np. do bagietki, tortilli czy nachos. Dobrze przygotowana salsa świetnie sprawdzi się również jako dodatek do grillowanych mięs np. karkówki. Nie ma jednego, sprawdzonego przepisu na przygotowanie salsy, każdy przygotuje ją trochę inaczej(...)swój sposób. Jeden doda trochę mniej cebuli, a inny więcej pieprzu i soli. Poniższy przepis to tylko pewna inspiracja do przygotowania salsy pomidorowej . Salsa pomidorowa – składniki 3 pomidory cebula (najlepiej czerwona) 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli sól pieprz sok z 1/2 limonki Salsa pomidorowa – przygotowanie Pomidory obieramy ze skórki. Zobacz „ jak obrać pomidory ze skóry
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś przedstawiam przepis jednego z moich ulubionych autorów Gino D’acampo z jego książki „Fantastico! Modern Italian Food”. Chrupiąca, panierowana pierś kurczaka podana z salsą pomidorową z oliwkami i pikantnym szpinakiem jest doskonałym pomysłem na szybki obiad nawet w zabieganym tygodniu lub też ten leniwy weekendowy ;). Danie jest szybkie, łatwe i przyjemne w przygotowaniu więc poradzi sobie(...)każdy. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Panierowana pierś z kurczaka z salsą pomidorową (2 porcje) Składniki na kurczaka: 2 duże, piersi z kurczaka bez skóry i bez kości mąka do posypania 2 średnie jajka, roztrzepane i doprawione od serca solą i pieprzem 70g drobnej bułki tartej sól i pieprz Składniki na szpinak: 8 łyżek oliwy z oliwek
karmelowypięknisię do domu i przygotowałam z jej części przepyszne zimowe chilli, choć dynia to plon czysto jesienny. Rozgrzewające, sycące ogromnie i przełamane słodką nutą miodu, a do tego jabłkowa salsa. Całość jest zainspirowana chilli Jamie'go Olivera, które przegotowuje się aż 6h! Moją wersję, nieco zmienioną, przygotujecie w znacznie krótszym czasie (1h), a myślę że jest absolutnie tego warta! :) Dodałam(...)znaczenie słowa pożywny , tak, jak zupa z soczewicą . Mówię Wam, prawdziwe piękno drzemie w takich potrawach i w samej piżmowej dyni także ;) Zimowe chilli z indykiem, dynią i jabłkową salsą Potrzebujesz: 700g dyni piżmowej lub hokkaido 400g mięsa z piersi indyka 1 puszkę krojonych pomidorów 1 puszkę czerwonej fasoli 1 dużą cebulę 200g pieczarek 2 łyżeczki miodu 50ml octu balsamicznego
Kuchnia w Słońcu SkąpanaZdrowe i smaczne placki z kaszki kukurydzianej, polane pikantnym sosem- salsą. Słowo salsa pochodzi z Meksyku, gdzie oznacz salse- "sos", które z kolei trafiło do Hiszpanii od łacińskiego słowa salsa (pol."słone") od sal (pol. "sól"). W Polsce znane było już w XVI wieku -definicję salsy w swoim słowniku łacińsko-polskim zamieścił już w roku 1564 polski leksykograf Jan Mączyński(...)czym co maczają, przysmak, szalsza”. Wspomina o tym w encyklopedii staropolskiej Zygmunt Gloger podając definicję salsy jako "kwaskowatej przyprawy do potraw, zwykle sos z octem pieprznym robiony" (źródło: wikipedia) Składniki: 1 ½ szklanki kaszy kukurydzianej 20 dag kukurydzy z puszki 3 jaja 1 kostka bulionu warzywnego sól, pieprz olej Wykonanie: Kaszę wymieszać ze szklanką zimnej wody. Zagotować 2 ½ szklanki wody
Tradycyjna KuchniaPrzegrzebki z pomidorową salsą. Czyli małże św. Jakuba, albo scallopsy z salsą. Salsa to dość gęsty pikantny sos ze zmiksowanych lub drobno pociętych warzyw albo owoców. Delikatność przegrzebków jest przełamana pikantną salsą pomidorową (oczywiście ze świeżych pomidorów). Składniki: – ok. 12 przegrzebków – 50 ml oliwy z oliwek – ok. 200 g pomidorów (świeżych) – 1 łyżka octu(...)bazylia, pietruszka, kolendra (świeże) Wykonanie: Pomidory obrać (zalać na 2-3 minuty wrzątkiem, wtedy skórka łatwo schodzi). Pokroić w kostkę i odsączyć (najlepiej pozbyć się pestek i soku, żeby salsa nie wyszła wodnista). Dodać sól, pieprz, ocet, poszatkowane zioła i papryczkę; oliwę rozgrzać na patelni, dodać do niej rozdrobniony czosnek, chwilę smażyć (nie za długo, żeby czosnek nie zbrązowiał
Pociąg Do Kuchniprzyszłym tygodniu Wigilia a naszym wigilijnym stole nie może zabraknąć marynowanego łososia w soli, pieprzu, cukrze i koperku. Łososia podaje z sals ą na bazie musztardy, jogurtu i koperku. Przygotowanie łososia nie wymaga dużej pracy, musimy być tylko cierpliwi i przeznaczyć ok. 24 godzin na marynowanie łososia(...)avremo già la Vigilia di Natale, e sulla nostra tavola non potrà mancare il salmone marinato con il sale, pepe, zucchero e aneto. Il salmone viene servito con una salsa a base di mostarda, yogurt e aneto. La preparazione non richiede un grande lavoro, dovremo solo essere pazienti nel far marinare il salmone in frigorifero per circa 24 ore. Buon
La grande e la piccola cuocaDorsz z salsą z botwiny to pomysł na lekkie, smaczne, aromatyczne i kolorowe danie, które można przygotować w niecałe 30 minut. Gotowana ryba, botwina, buraczki i białe szparagi – musicie wypróbować ten przepis. Gotowany dorsz z salsą z botwiny Jest późna wiosna i czas na dania, gdzie główną rolę odgrywają świeże, aromatyczne warzywa. Nasza propozycja na dziś to gotowany dorsz(...)salsą z botwiny wraz z białymi szparagami. Delikatne mięso dorsza, wcześniej otoczone w zalewie z suszonych pomidorów i skórce z cytryny ugotowaliśmy na parze. Ryba wyszła soczysta a listki mięsa delikatnie osuwały się pod naciskiem widelca. Do ryby przygotowaliśmy salsę, gdzie bazą były łodygi i listki botwiny. Do salsy dodaliśmy pokruszone pistacje, szalotkę, drobno pokrojone suszone pomidory, miód, pieprz
Ciasna KuchniaPomidorowa salsa Pico de Gallo wg. Gordona Ramsay’a, to sałatka ze świeżych pomidorów z papryczkami chilli, czerwoną cebulą, świeżą kolendrą, skropiona sokiem z limonki. Idealny dodatek do Zupy meksykańskiej . W tradycyjnym przepisie na salsę Pico de Gallo używa się się czerwonych papryczek serrano. Gordon używa zielonych jalapeno, a ja czerwonych chilli :) Jeśli lubicie pikantne dania, dajcie całą papryczkę(...)pomimo iż gustuję w pikantnych potrawach, do tej salsy daję tylko pół papryczki bez pestek, ze względu na to, iż serwuje ją jako dodatek do pikantnej już zupy meksykańskiej :) Składniki pomidorowej salsy: (4 porcje) 3 dojrzałe pomidory 1/2 czerwonej cebuli 1/2 papryczki chilli bez pestek lub 1-2 w wersji pikantnej sok z połowy limonki garść świeżej kolendry Przygotowanie
Moja DelicjaSKŁADNIKI Sa ł atka 300 g różyczek brokuła 300 g szparagów 3 gałązki selera naciowego szczypiorek 5 jaj ugotowanych na twardo Salsa szpinakowa 100 g szpinaku 2 limonki 2 ząbki czosnku 5 gałązek natki pietruszki oliwa extra vergine s ó l, pieprz **** INGREDIENTI Insalata 300 g di broccoletti 300 g di asparagi(...)coste di sedano verde erba cipollina 5 uova sode Salsa agli spinaci 100 g di spinacini 2 lime 2 spicchi d'aglio 5 rametti di prezzemolo olio extravergine sale, pepe PRZYGOTOWANIE Brokuły i szparagi gotujemy na parze. Seler naciowy kroimy w kostkę . Do przygotowania salsy wykorzystujemy blender. Blendujemy szpinak z dodatkiem obranych ząbków czosnku, natki pietruszki oraz
La grande e la piccola cuocaPico de gallo Obowiązkowym dodatkiem do większości potraw meksykańskich jest salsa (po hiszpańsku - sos). Pico de gallo, to obok Guacamole jedna z podstawowych. W dosłownym tłumaczeniu "pico de gallo" oznacza dziób koguta. Skąd taka nazwa? Według jednej z teorii od chwytania salsy palcem wskazującym i kciukiem, co przypominało właśnie dziób lub też dziobanie. Pico de gallo to rodzaj drobno posiekanej(...)sałatki pomidorowej. Podstawą tej salsy zawsze są pomidory, biała cebula i jalapeño lub serrano. Jednak w zależności od regionu mogą pojawiać się też inne dodatki np: natka kolendry, sok z limonki, awokado, mango, brzoskwinie, ocet jabłkowy. Kolory podstawowych składników, to kolory flagi Meksyku, przez co salsa jest znana także jako Mexicana lub bandera. Jeszcze inna nazwa pod jaką się pojawia
Pełny talerzsobie oraz najbliższym domowego fast fooda. Zwłaszcza teraz, kiedy coraz bardziej przywiązujemy wagę do.. naszej wagi! :) Dzisiejsza propozycja do zawijaniec z własnoręcznie usmażonej tortilli z dodatkiem mocno świeżej salsy oraz filetem z kurczaka. Po prostu pyyyyycha! :) TORTILLE (ok. 8 sztuk): KURCZAK: SALSA: 2 szklanki mąki pszennej 2 filety z kurczaka 1 ostra papryczka pepperoni 150 ml gorącej wody(...)każdej strony po 1 minucie. Ściągamy z patelni i zostawiamy na 3 minuty, aby mięso odpoczęło. Dzięki temu pozostanie soczyste. Następnie kroimy wzdłuż fileta w pół centymetrowe plastry. SALSA: Wszystkie składniki salsy kroimy w bardzo drobną kosteczkę, doprawiamy solą i pieprzem oraz oliwą i sokiem z limonki. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 15 minut, aby aromaty się ze sobą
Kuchnia od dwojgaCamembert marynowany w białym winie z salsą truskawkową Camembert marynowany w białym winie z salsą truskawkową. Camembert marynowany w winie robi się aksamitny. Pyszny, wieczorową porą w towarzystwie ukochanego, czy znajomych z kieliszkiem schłodzonego białego wina Chardonnay wprost ze Stacji Winiarskiej . Przepis ten powstał w ramach współpracy ze Stacją Winiarską Michałowice, która mieści się kilka kilometrów od Krakowa(...)drodze na Warszawę. W pięknym drewnianym domku, gdzie przemili właściciele sprzedają cudowne wino, ale więcej o tym miejscu możecie przeczytać tu . Ser marynowany w białym winie z salsą truskawkową Ser Camembert 200 ml białego wina Chardonnay Ser camembert wyciągamy z opakowania odcinamy górną skórkę, przekładamy do szklanego naczynia zalewamy winem i odstawiamy do lodówki
Kuchnia na wzgórzuKiedy już zaczniesz salsować, trudno będzie Ci przestać. Salsa to przystawka o meksykańskich korzeniach podawana na zimno w formie drobno pokrojonych świeżych warzyw lub owoców z dodatkiem przypraw. Jest pyszna i orzeźwiająca, i choć nigdy nie przepadałam za liśćmi sałaty, to miseczka salsy stanowi atrakcyjny dodatek świeżych warzyw do obiadu, a szczególnie nadaje się do poniższych kotlecików. Już wcześniej pisałam(...)podane w formie koktajlowej proszą się o zaprezentowanie na przyjęciu. Talerz po brzegi wypełniony kolorami każdego zachęci do jedzenia. Kolejny plus? Kolorowa różnorodność niesie ze sobą bogactwo witamin. Składniki: Salsa: 1 czerwona, żółta i zielona papryka 1 papryczka chili 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 3 pomidory 2 łyżki posiekanej kolendry sól i pieprz do smaku 2 łyżki octu jabłkowego
Roślinna - blog wegańskidodatków swoje taco. Ja muszle do tacos kupiłam przy okazji tygodnia meksykańskiego w Lidlu, ale myślę że w każdym większym sklepie powinny być dostępne. Do swoich taco przygotowałam dwie salsy: guacamole oraz salsę z mango. Uważam, że pasują idealnie. Tacos Składniki: 400g zmielonej wołowiny lub pierś z kurczaka około 12-14 muszli tacos ½ czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej(...)pieprz do smaku Guacamole: 1 dojrzałe awokado 1/2 pomidora 1/3 cebuli 1/2 papryczki chili 2 łyżki soku z limonki skórka z ½ limonki garść listków kolendry (opcjonalnie) sól, pieprz Salsa z mango: 1 mango dojrzale 1/3 czerwonej cebuli 1/2 papryczki chilli sok wyciśnięty z ½ limonki sól, pieprz *możecie również użyć gotowej mieszanki do kuchni meksykańskiej Przygotowanie: Cebulę i czosnek
Mania Gotowaniaaromatyczny, pełen witamin dressing świetnie pasuje do sałatek, placuszków warzywnych np. placków z batatów i cukinii , ryb i mięsa a także jako salsa do nachosów. Ziołowa salsa verde z awokado Drukuj Porcje: 200ml Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 1/2 awokado 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 fileciki anchois, wypłukane, osuszone i drobno pokrojone (w wersji wegańskiej pomijam(...)Wszystkie składniki oprócz oliwy miksuję do połączenia składników. 2 Małym strumieniem wlewam powoli oliwę cały czas miksując do momentu aż sos zgęstnieje. 3 Jeśli zrezygnujemy z anchois to trzeba salsę dosolić do smaku. 4 Smacznego! Wskazówki Anchois można zastąpić kaparami (ok. 3 - 4szt.) Salsę można przechowywać ok. 4-5 dni w lodówce
Book of spells