indyk - 6426 przepisów (strona:3/429)

Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką 12

Kotlety mielone z indyka. Kotlety mielone z indyka jak zrobić mielone z indyka ile smażyć kotlety mielone z indyka      Delikatne, mięciutkie i soczyste kotlety mielone z indyka - prosty i szybki przepis, który wykonasz w kilka chwil.      Kotlety z mięsa mielonego z indyka są znacznie delikatniejsze od wieprzowych i genialne dla dzieci. Mają mniej tłuszczu(...)pyszne drobiowe kotlety można podać z ziemniakami, ryżem albo ulubioną kaszą. Doskonale smakują z buraczkami na ciepło, surówką z marchewki lub mizerią.      Jak zrobić mielone z indyka . Ich przygotowanie jest banalnie proste. Aby odpowiednio przyprawić mięso mielone z indyka stosuję moje ulubione dodatki: oczywiście sól, pieprz, ale także posiekany koperek, czosnek oraz prażoną cebulkę. Masę mięsną starannie

Moja Książka Kucharska
Pieczone klopsiki z indyka w sosie pomidorowym 10

Pieczone klopsiki z indyka w sosie pomidorowym to zdrowy pomysł na obiad dla całej rodziny. Klopsiki są delikatne, lekkie, pełne smaku, a aromatyczny sos dopełnia całości. Pieczone klopsiki z indyka – pomysł na fit obiad Klopsiki z indyka to jeden z najczęściej powtarzających się obiadów w moim domu. Przygotowuję je w różnych wydaniach, np. z cukinią w sosie pomidorowym(...)roztapia i tworzy dodatkową, chrupiącą warstwę na wierzchu. A gęsty, mocno aromatyczny sos, w którym później gotujemy jeszcze chwilę klopsiki, dopełnia pysznej całości. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Mięso z indyka – zdrowy wybór Krąży wiele mitów na temat mięsa drobiowego. Indyk to jednak naprawdę dobry wybór, jeśli chodzi o jasne mięso. Mięso z indyka ma niską zawartość tłuszczu, ale zawiera

Na-talerzu.pl
Eskalopki z indyka w sosie cytrynowym z kaszą bulgur 24

umiejętności, jest szybki w przygotowaniu i smakuje wakacjami w słonecznej Grecji. Przepis ten poznałam podczas warsztatów zorganizowanych przez Krajową Radę Drobiarstwa w ramach kampanii promującej mięso indycze w Europie "Indyk z Europy - pod skrzydłami jakości” .  Celem projektu jest  zwiększenie wśród konsumentów świadomości   wartości odżywczych mięsa indyczego oraz wysokiej jakości produkcji rolno-spożywczej w Unii Europejskiej.  Razem(...)innymi blogerami przetestowaliśmy przepisy na dania z indyka, pod czujnym okiem szefa kuchni Szymona Szlendaka.     To moje pierwsze warsztaty od czasów pandemii, och jak dobrze było wrócić do kuchni i wspólnie gotować, myślę, że wszyscy bardzo za tym tęskniliśmy. Podzieleni na dwuosobowe zespoły rozpoczęliśmy krojenie, smażenie gotowanie a po 30 minutach jedliśmy już pyszne aromatyczne dania z indykiem

Wylizany Rondel
Eskalopki z indyka w sosie cytrynowym z kaszą bulgur 34

umiejętności, jest szybki w przygotowaniu i smakuje wakacjami w słonecznej Grecji. Przepis ten poznałam podczas warsztatów zorganizowanych przez Krajową Radę Drobiarstwa w ramach kampanii promującej mięso indycze w Europie "Indyk z Europy - pod skrzydłami jakości” .  Celem projektu jest  zwiększenie wśród konsumentów świadomości   wartości odżywczych mięsa indyczego oraz wysokiej jakości produkcji rolno-spożywczej w Unii Europejskiej.  Razem(...)innymi blogerami przetestowaliśmy przepisy na dania z indyka, pod czujnym okiem szefa kuchni Szymona Szlendaka.     To moje pierwsze warsztaty od czasów pandemii, och jak dobrze było wrócić do kuchni i wspólnie gotować, myślę, że wszyscy bardzo za tym tęskniliśmy. Podzieleni na dwuosobowe zespoły rozpoczęliśmy krojenie, smażenie gotowanie a po 30 minutach jedliśmy już pyszne aromatyczne dania z indykiem

Wylizany Rondel
KOTLETY MIELONE Z INDYKA 37

Kotlety mielone z indyka. Kotlety mielone z indyka - świetny sposób na łatwy i szybki obiad.      Pyszny przepis na kotlety mielone z indyka . Kotlety z podsmażoną cebulką, doprawione solą i pieprzem.  Aby kotlety były wyjątkowo miękkie, dodaję do mielonego namoczoną w mleku  bułkę oraz masło. Można także dodać pianę ubitą z białek, mielone z indyka staną(...)się wówczas bardzo pulchne i soczyste.      Jak zrobić kotlety mielone z indyka.      Ten przepis na kotlety mielone z indyka jest bardzo łatwy do wykonania. Kotlety mają delikatny i tradycyjny smak. Sekretem najlepszych kotletów jest dokładne wyrobienie masy mięsnej. Najlepszy efekt daje ręczne wyrabianie mięsa mielonego z podsmażoną na maśle rumianą cebulą, jajkiem i przyprawami

Moja Książka Kucharska
Indyk pieczony w całości 108

Pieczony indyk w całości to mój debiut kulinarny. Długo szukałam odpowiedniego przepisu… marynata od mamy, farsz od siostry, rusztowanie z marchewki z internetu. W ten sposób przygotowany i pieczony indyk jest bardzo kruchy, aromatyczny i soczysty. Mięso samo odchodzi od kości. Z pewnością jeszcze nieraz powtórzę ten wyczyn(...)Składniki: • cały indyk – mój 4,7 kg • sól, pieprz • 3 łyżki masła • 4 duże marchewki Marynata do indyka • 6 litrów wody • 6 łyżek soli • 2 główki czosnku • 1 łyżka pieprzu ziarnistego • 2 łyżki ziela angielskiego • 1 łyżka kminku • 8 liści laurowych Farsz • 250 g śliwek suszonych • 2 jabłka • 1/2 szklanki bułki tartej • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1 łyżka

To co kocham
Pulpeciki z indyka z fetą i oliwkami 102

Dzisiaj proponuję kotleciki z indyka w klimacie śródziemnomorskim. Mimo, że powstały one w wyniku robienia porządków w lodówce to całkowicie podbiły moje serce. Połączenie mięsa z fetą, oliwkami i ziołami prowansalskimi w sosie z pomidorów z dodatkiem czosnku i bazylii to idealna propozycja na lekki obiad. Zapraszam Was na pulpeciki z indyka z fetą i oliwkami.   Pulpeciki z indyka(...)fetą i oliwkami Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 150-200 g fety, rozdrobnionej około 35 oliwek czarnych, pokrojonych 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę 1 jajko po pół łyżeczki: soli, pieprzu i papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich natka pietruszki, pokrojona mąka, olej rzepakowy do smażenia Sos: 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów garść świeżych listków bazylii

UgotujmyTo.pl
Indyk na sposób azjatycki. 133

paski 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki 1 mały ogórek pokrojony w słupki ( takie cienkie frytki) 1/2 mała cukinia pokrojona tak jak ogórek 2 plastry piersi z indyka  pokrojone w paski Przyprawa chińska 5 smaków, sos sojowy kikkoman,  słodko-pikantny sos chilli, szczypta cukru, curry,   sól, olej do smażenia. Wykonanie: Wszystkie składniki pokroić(...)przepisie i poukładać osobno na talerzu .Filety z indyka  posolić i posypać curry. Najlepiej smażyć wszystko na woku. Najważniejsza jest temperatura i szybkość wykonania. Dlatego też wszystkie składniki potrawy należy przygotować przed smażeniem .Nagrzewamy suchą patelnie i dopiero jak jest bardzo gorąca nalewamy olej ( 2-3 łyżki).Po chwili jak olej się nagrzeje smażymy paski indyka

Kulinarny karnet Christophera
Indyk a’la książę Orloff. 113

Turkey  a'la  Orloff. Jest to przepis prawie ukoronowany ,bo książęcy i tak smakuje .Indyka najpierw smażymy ,potem się piecze ,kroi , nadziewa ,polewa sosem i zapieka. Trochę dużo tych zabiegów ,ale warto. Przygotowanie dania zajmie nam  1,5-2h,nie więcej. Danie jest idealne na przyjęcie ,ponieważ wszystko z wyjątkiem ostatniego zapiekania można przygotować wcześniej. Goście(...)przy stole i my też. Pierś z indyka pieczona z nadzieniem ryżowo - pieczarkowo - cebulowym. Etap 1 - przygotowanie pieczeni  a’ala Orloff   Składniki. 1 kg piersi z indyka 1-2 marchewki 2 cebulki 2 łyżki masła ½ łyżeczki soli 1 liść laurowy ½ łyżeczki tymianku Olej do smażenia Piekarnik nagrzać do 160stop. Osuszone mięso dokładnie  obsmażyć, zrumienić z każdej strony

Kulinarny karnet Christophera
Indyk z grillowanym serem na warzywach. 94

Składniki: 30 dag filet z indyka 10 dag ser grecki grillowy halloumi 0,5 szt. papryka czerwona 0,5 szt cukinia 1 mała cebula 1 por biała część 1 łodyga seler naciowy 1 ząbek czosnku 0,5 główki sałata lodowa 2 łyżki oliwa przyprawa do indyka pieprz czarny 2 łyżki sos chilli słodko pikantny sól morska Wykonanie: Plastry indyka posypać(...)przyprawą, pieprzem, morską solą i grillować na patelni po 2 minuty z każdej strony. Na tej samej patelni  grillować ser halloumi, następnie ser położyć  na grillowanym indyku i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Warzywa pokroić w równe paski. Smażyć krótko, najlepiej na woku. Rozgrzać olej i na moment wrzucić  ząbek czosnku, który po chwili wyjąć

Kulinarny karnet Christophera
KUCHENNA APTEKA #47 - MIĘSO Z INDYKA 52

Mięso z indyka to mięso drobiowe, które uznawane jest za jedno z najzdrowszych mięs. Może się ono pochwalić wysoką wartością odżywczą - zawiera cenne witaminy, minerały, a także bardzo dużą ilość pełnowartościowego białka  oraz sporą zawartość dobroczynnych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych nienasyconych. P rzy tym ma mało tłuszczu, jest niskokaloryczne oraz  łatwo przyswajalne i lekkostrawne(...)tego delikatne i bardzo smaczne .  Mięso z indyka, oprócz wartości zdrowotnych, doceniane jest również za walory smakowe, gdyż daje możliwość sporządzenia dużej ilości potraw, w przeróżnych wariantach smakowych.  Doskonale komponuje się z różnymi smakami - słodkimi, łagodnymi, pikantnymi czy ziołowymi.  Jest ono dość proste w przygotowaniu, choć wymagające, gdyż zbyt długa obróbka termiczna może doprowadzić do przesuszenia

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #47 - MIĘSO Z INDYKA 52

Mięso z indyka to mięso drobiowe, które uznawane jest za jedno z najzdrowszych mięs. Może się ono pochwalić wysoką wartością odżywczą - zawiera cenne witaminy, minerały, a także bardzo dużą ilość pełnowartościowego białka  oraz sporą zawartość dobroczynnych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych nienasyconych. P rzy tym ma mało tłuszczu, jest niskokaloryczne oraz  łatwo przyswajalne i lekkostrawne(...)tego delikatne i bardzo smaczne .  Mięso z indyka, oprócz wartości zdrowotnych, doceniane jest również za walory smakowe, gdyż daje możliwość sporządzenia dużej ilości potraw, w przeróżnych wariantach smakowych.  Doskonale komponuje się z różnymi smakami - słodkimi, łagodnymi, pikantnymi czy ziołowymi.  Jest ono dość proste w przygotowaniu, choć wymagające, gdyż zbyt długa obróbka termiczna może doprowadzić do przesuszenia

Kuchnia MagdaLeny
Kotlet z fileta indyka w zdrowej panierce kukurydzianej 66

korzystne dla mojego zdrowia. Zdrowa panierka, a raczej przepis na nią chodził już za mną od dłuższego czasu, dlatego zrobiłam właśnie taką kukurydzianą “otoczkę” do filetów z indyka. Jako propozycję podania proponuję aromatyczny sos pomidorowy, który wpada lekko w smaki orientalne, jako że doprawiłam go mocno kolendrą i mleczkiem kokosowym. W połączeniu z kotlecikami dip naprawdę oferuje nieziemskie(...)połączenie smaków. Zobacz również: Noodle z kurczakiem i cukinią w sosie curry Filet z indyka w sosie miodowym z cytryną Kurczak tikka masala – prosty przepis Trudność Średnio zaawansowany Czas przygotowania 15 min. Czas gotowania 20 min. Całkowity czas 35 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE) Kotlety z filetów indyka   300 g filetów z piersi indyka   pół

A to pestka
Plastry indyka w sosie estragonowym z szybkowaru 93

Uwielbiam estragon za jego subtelną nutę słodkości. Wspaniale współgra on z delikatnym mięsem indyka. Filet indyka pocięłam na plastry i przed gotowaniem zanurzyłam w zalewie solankowej. Zalewa taka wpływa na smak mięsa oraz jego teksturę. Po ugotowaniu plastry są kruche i pulchniutke. Z pewnością słyszeliście o podprawianiu zup zasmażką. Otóż na zasmażce można zrobić również(...)fantastyczny sos. Mój sos zrobiłam na jasnozłotej zasmażce z szalotki, z wykorzystaniem mocno estragonowego wywaru z gotowania plastrów indyka.  Zalewa solankowa aromatyzowana przyprawami Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 4 min Otwieranie Garnka: Naturalne Indyk w sosie własnym Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 9 min Otwieranie Garnka: Szybkie JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Zalewa solankowa aromatyzowana

Szybko Szybkowar
Indyk w migdałach 89

piersi z indyka 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 białka (roztrzepane) 100 g płatków migdałowych sól pieprz olej do smażenia Już od wielu lat widać, że Polacy pokochali mięso z indyka. W wielu rankingach widać, że stało się ono trzecim, najbardziej popularnym mięsem po kurczaku i wieprzowinie. Najprawdopodobniej indyki pojawiły się w Polsce około 1560 roku. Dzisiaj zaprezentuję troszkę inną(...)wersję kotletów z indyka, które mogą urozmaicić nasz obiad. Mięso osuszyć, pokroić na plastry w poprzek włókien i rozbić tłuczkiem. Każdy plaster z dwóch stron oprószyć solą i pieprzem. Następnie obtaczać w mące, białku i migdałach. Na patelni rozgrzać olej, włożyć indyka i smażyć na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony, do momentu aż się ładnie zarumienią

Świat Domowej Kuchni