mielone - 45549 przepisów (strona:12/3037)

Domowy sznycel z frytkami 78

Domowy sznycel z frytkami to typowy niedzielny obiad. Prawdziwy sznycel musi być bardzo cienki, więc musicie mięso bardzo dokładnie rozbić. Wbrew pozorom przygotowanie takie obiadu wcale

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotlety mielone 151

Przyszła pora na podstawowe kotlety mielone(...)Niegdyś były zmorą, jako dziecko bardzo ich nie lubiłam, teraz robię raz na jakiś czas i mi smakują :) Najlepiej z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej . Składniki: 50 dag mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 sucha kajzerka mleko lub woda do namoczenia kajzerki 1 cebulka 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka soli pieprz do smaku majeranek suszony bułka tarta

Kuchnia domowa Ani
Kotlety mielone z papryką i pieczarkami. 78

kotlety mielone, o których dawno zapomniałam! Przepis trochę urozmaiciłam dodając paprykę i pieczarki. Oczywiście danie nie na dziś, bo Popielec.  Ale polecam! Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego ( u mnie szynka) cebula czerwona papryka 250 g pieczarek 2 ząbki czosnku  0,25 szkl. bulionu warzywnego jajko sól, pieprz, zioła prowansalskie bułka tarta olej

QuchniaKaroli
Kotlety mielone 118

Pyszne kotleciki mielone z dodatkiem suszonych pomidorów...do tego ziemniaczki, patison  marynowany Orzech ..i obiad gotowy.. 50 dkg mięsa mielonego  1 cebula  1 czerstwa bułka  1 szkl.bulionu 2 jaja sól, pieprz wegeta, majeranek pomidory suszone Piątnica bułka tarta Bułkę namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę

Moje domowe kucharzenie
TRADYCYJNE KOTLETY MIELONE 119

Chyba wszyscy lubimy kotlety mielone- klopsy-sznycle-karminadle...w różnych rejonach, różnie nazywane. To chyba zaraz po schaboszczaku jedno z najpopularniejszych polskich dań. Najczęściej serwuję je z buraczkami, tym razem dla odmiany  podałam z surówką z pekinki :) Składniki: 1kg mięsa wieprzowego (ja miałam karkówkę(...)cebula  sól, pieprz,  majeranek ząbek czosnku (jeśli lubimy) 1 namoczona w mleku kajzerka bułka tarta,  jajko  olej do smażenia Wykonanie: Mięso zmielić w maszynce do mielenia wraz z cebulą i odciśnietą bułką . Wymieszać z  jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Dodać roztarty ząbek czosnku. Z mięsa uformować kotleciki, obtoczyć  je w bułce tartej. Smażyć

Walijskie Pichcenie
MIELONE Z MIĘSA Z ROSOŁU 146

prostu obrać je i wrzucić z powrotem do zupy.  Najczęściej tak robimy, ale jeśli nie ma u nas amatorów na gotowane mięso , proponuję zrobić z niego pyszne mielone.  Po odpowiednim doprawieniu nie odbiegają one od tych z mięsa wieprzowego, a są na pewno zdrowsze i chudsze. Składniki: drobiowe mięso z rosołu (albo od innej zupy(...)kurczaka koperek oliwa do smażenia masło sklarowane bułka tarta Wykonanie: Mięso obieramy, usuwając kości, chrząstki i skórę. Cebule kroimy na kilka części. W maszynce do mięsa (lub melakserze) mielimy ugotowane mięso wraz z cebulą. Dodajemy jajka, bułkę tartą, przyprawy: sól, pieprz, koperek, musztardę, trochę przyprawy do kurczaka. Gotowane mięso jest bardzo delikatne w smaku, więc musimy je dość mocno przyprawić

Walijskie Pichcenie
Makaron z cukinią, papryką oraz mielonym mięsem 314

cebulę 1 puszkę pomidorów (lub koncentrat pomidorowy lub świeże pomidory) 1 pęczek natki pietruszki ok. 450 g mielonego mięsa z kurczaka/indyka 400 g makaronu przyprawy: sól morską, świeżo mielony czarny pieprz, 1 płaską łyżeczkę cukru (opcjonalnie i tylko wtedy, gdy pomidory są mocno kwaśne) 1-2 łyżki oleju do smażenia Paprykę i cukinię kroimy sporą w kostkę, cebulkę(...)siekamy. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie na głębokiej patelni (lub w garnku o grubym dnie) rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę. Kiedy się zeszkli dodajemy mięso mielone. Smażymy ok. 5 min., a następnie dodajemy paprykę i jeszcze chwilę dusimy (ok. 3-4 min.). Po tym czasie dodajemy cukinię oraz pomidory, a także doprawiamy solą, pieprzem

Ratunku obiad
Kebab z mięsa mielonego 114

szczypta oregano, bazylii, rozmarynu, tymianku szczypta kminu rzymskiego szczypta mielonego ziela angielskiego (można rozgnieść ziarna) szczypta gałki muszkatołowej garść świeżej mięty szczypta kurkuma Sos jogurtowy: 1 łyżka majonezu ½ łyżeczki octu 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę 150 ml jogurtu greckiego Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę.Mięso mielone mieszamy dokładnie z przyprawami, czosnkiem i cebulą. Przekładamy

Mania Gotowania
Kolejne roladki, tym razem z mięsa mielonego 149

prowansalskie (lub inne ulubione, np. majeranek lub tymianek), sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 1-2 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo do roladek proponuję (porcja dla 2 osób): 3-4 ziemniaki ok. 25 dag pieczarek przyprawy: sól morska, zioła (te same, których użyliśmy do mięsa) Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami na jednolitą, dość

Ratunku obiad
Kotlety mielone z mięsa wołowego 60

mnie to smak dzieciństwa, choć chyba zawsze wolałam schabowe. Moja rodzina przepada za koletami mielonymi, dlatego często goszczą w naszym menu. Staram się jednak je urozmaicać dodając do nich co raz to inne, różne dodatki. Na moim blogu znajdziecie przepisy m.in.: na kotlety mielone z groszkiem , mielone z selerem , kotlety mielone z ziołami(...) Z MIĘSA WOŁOWEGO Składniki na kotlety mielone z mięsa wołowego: 500g mięsa wołowego mielonego 2 bułki kajzerki 1 szkl mleka 1 cebula mała 1 jajko sól pieprz zioła prowansalskie olej bułka tarta do panierki Jak zrobić kotlety mielone z mięsa wołowego: Bułki moczymy w mleku, miksujemy je. Do mięsa dodajemy bułki z mlekiem

Dorota Smakuje
Grillowane kotlety mielone z warzywami 88

mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 tarta marchewka 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej siekana pietruszka sól ziołowy pieprz papryka słodka papryka ostra przyprawa do mięsa mielonego Sposób przygotowania: 1. Cebulę siekamy, czosnek m iażdżymy. 2. Mięso i warzywa mieszamy ze sobą.  Doprawiamy do smaku. 3. For mułujemy kotleciki. 4. Kotleciki smażymy na patelni grillowej

Kuchnia domowa Ani
Kotlety mielone z żółtym serem 191

Dziś uczta: ciekawe kotleciki mielone oraz młode ziemniaczki i buraczki. Składniki: -ok. 1 kg mięsa wieprzowego -ok. 15 dkg żółtego sera -cebula -3 ząbki czosnku -1 czerstwa bułka -2 jajka -sól, pieprz i pieprz ziołowy -olej do smażenia -bułka tarta do panierowania    Cebulę kroimy(...)drobną kostkę                               i podsmażamy na patelni.    Mięso, czosnek i namoczoną, odsączoną bułkę mielimy w maszynce.     Do mięsa dodajemy jajka, cebulkę, pieprz, pieprz ziołowy i sól do smaku. Wyrabiamy.    Ser kroimy na plastry o grubości ok 1/2 cm i wycinamy

Maminek kulinarny
Mielone alla gołąbki 143

jakiejś gazecie , dzisiaj postanowiłam go wypróbować:) Powiem Wam że wyszły pyszne i wszystkim smakowały :)             Składniki 50 dag mielonej wieprzowiny 50 dag białej kapusty 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 2 jajka tarta bułka do panierowania 1 cebula 1/2 szkl śmietany 2 łyżki przecieru(...)łyżeczka mąki olej do smażenia bazylia Skworcu  czosnek granulowany  vegeta Sposób przygotowania 1. Kapustę poszatkować ,posolić i odcisnąć sok.odstawić na kilka minut. 2. Następnie wymieszać z mielonym mięsem, mąką ziemniaczną  , startą cebulą . przyprawić vegetą , bazylią, czosnkiem. 3. Z masy formować kotleciki , obtaczać w bułce tartej, i usmażyć. 4. Przełożyć kotlety do rondla podlać wodą

Sama słodycz i szczypta chili
MIELONE NADZIANE ZIELONYM GROSZKIEM 62

Lubię urozmaicać smak mielonych tak bardzo lubianych w moim domu. Dziś proponuję nadziane zielonym groszkiem Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 1/4 szkla bułki tartej-do kotletów 1/3 szklanki bułki tartej do panierki sól pieprz-ok po łyżeczce 2 łyzki majeranku Kamis 1/3 puszki groszku konserwowego  olej do smażenia Wykonanie: Do mięsa wbijamy jajka,dodajemy bułke

Z Majeczką w kuchni
Kotleciki mielone z pieczarkami i z sosem poziomkowym 84

Składniki: 500 g mięsa mielonego, 5 pieczarek, 1 cebula,  1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, sos poziomkowy: 4 łyżki konfitury poziomkowej Krokus , 1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina.   Przygotowanie: Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym(...)tłuszczu, aż ładnie nam się zeszkli. Dodajemy do niej pokrojone drobno pieczarki. Smażymy około 2-3 minut. Przyprawiamy pieprzem i solą. Odstawiamy pieczarki z cebulką do ostudzenia. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, ostudzone pieczarki z cebulką, pieprz i sól. Lepimy kuleczki z mięsa wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z każdej strony

Aga w kuchni
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. 211

wypróbowania! Składniki: 8-10 średnik ziemniaków 500 g mięsa mielonego 6 średnich pomidorów lub puszka pomidorów we własnym soku 500 g gęstej śmietany 3 łyżki mleka łyżka mąki pszennej 100 g żółtego sera sól, pieprz 1 łyżeczka pikantnej przyprawy do mięsa Przygotowanie:  Na średnik ogniu obsmażamy mięso mielone przez ok. 10 min, po tym dodajemy pomidory(...)śmietany dodajemy mleko i mąkę i dokładnie miksujemy. Solimy i dodajemy pieprz.  Na dno wyłożonej papierem do pieczenia formy żaroodpornej układamy połowę ziemniaczanych plastrów, na to całe mięso mielone i przykrywamy pozostałymi ziemniakami, wszystko zalewamy sosem. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 50 min. Następnie przykrywamy górę zapiekanki startym serem i pieczemy kolejnych

Kuchnia Łukasza
Kotlety mielone po włosku 44

Kotlety mielone po włosku to mój pomysł na pyszne danie obiadowe. Wybierzcie swoje ulubione mięso mielone: wieprzowe, wołowe, wieprzowo-wołowe albo drobiowe np z indyka. Do kotletów dodałam typowe dla kuchni włoskiej dodatki: suszone pomidory z oleju, oregano, bazylię, parmezan, usmażyłam je na oliwie. Kotlety pojemy koniecznie z surówką – u mnie żółte pomidory z cebulką(...)WŁOSKU Składniki na kotlety po włosku: 500g mięsa mielonego 2 bułki kajzerki 1 szkl mleka 1 cebula mała 1 jajko 10 pomidorów suszonych z oleju 3 łyżki startego parmezanu sól pieprz 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii szczypta rozmarynu oliw z oliwek bułka tarta do panierki Jak zrobić kotlety mielone po włosku: Zaczynamy od przygotowania kajzerek. Bułki

Dorota Smakuje
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem 237

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem... Dwie warstwy cienutkich plasterków ziemniaków. Między nimi mięso mielone podsmażone z cebulą. Przyprawione czosnkiem i słodką papryką. Zalane kremowym sosem beszamelowym. Obsypane po wierzchu mozzarellą i natką pietruszki. Pychota! Składniki: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem); 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 2 średnie cebule(...)drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Na rozgrzany na patleni olej wrzucić pokrojone cebule i delikatnie podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone i podsmażać, aż stanie się złociste. Na koniec dodać przeciśnięte ząbki czosnku, przyprawić słodką papryką, vegetą (1 łyżeczka), pieprzem, wymieszać i przez krótką chwilę razem podsmażać. W międzyczasie

Gospodyni Miejska
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 172

niewiele czasu, do tego cukinię i sos można przygotować wcześniej, a zapiec przed samym podaniem – idealne, jeśli nie wiem o której godzinie zjawią się domownicy. Cukinia faszerowana mięsem mielonym: 2 duże cukinie 1 duża cebula 500 g mielonego mięsa (wieprzowego lub lepiej: wieprzowo-wołowego) 1 szklanka przecieru pomidorowego (passaty) 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku(...)łyżki świeżego koperku 1/2 łyżeczki płatków chili szczypta gałki muszkatołowej 1 kula mozzarelli sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Na dwóch łyżkach oleju lub oliwy podsmażamy obraną cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy będzie szklista dodajemy mięso. Smażymy, mieszając, aż zmieni kolor. Lekko solimy i pieprzymy. Wlewamy przecier pomidorowy. Wyciskamy czosnek, dodajemy

Poezja smaku