Troszkę inna wersja kotletów mielonych, bo bez jajek i bułki. Za to z pieczarkami lub marchewką. Na początek mielimy ok. 1 kg łopatki, jedną dużą cebulę i 2 ząbki czosnku. Jeśli mamy gotowe mięso mielone, to cebulę i czosnek tarkujemy na drobnych oczkach. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą barbecue i warzywkiem. Kroimy kilka pieczarek
Maminek kulinarnyZawsze robię normalne kotlety mielone, a dzisiaj postanowiłam coś w nich urozmaicić. Dodałam więc marchewkę, może za wiele to ona nie zmieniła, ale zawsze to jakaś odmiana :) Dla mojego kota rudzielca też posmakowały, bo pozostawiony jeden na blacie w kuchni niestety został podjedzony, ehh co my się z nim mamy. Je słodycze (uwielbia czekoladę), wczoraj jadł frytki(...)wystygnięcia. I weź coś został za wierzchu, mimo tego że od małego był uczony że nie wchodzi się na blaty w kuchni on dalej robi swoje :) Składniki: mięso na mielone (nie wiem ile miałam, ale myślę że coś ok.500-700g) 1 marchewka 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 2 kromki chleba lub bułka buka tarta przyprawy
charlotte gotujeWymyślone na poczekaniu okazały się bardzo delikatne i smaczne:) Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyMięso mielone przekładamy do miski. Wsypujemy bułkę tarta i wlewamy śmietankę. Posiekaną natkę pietruszki dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko i przyprawiamy sola i pieprzem. Dobrze wyrabiamy masę mięsną. Cukinie i ser feta pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Uformuj małe okrągłe kotleciki. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy i układamy kotleciki. Smażymy z każdej
Kredowe MenuBigos inaczej, czyli kapusta z mięsem mielonym i ryżem... Drobno poszatkowana, biała kapusta. Podsmażone z cebulą mięso mielone. Ziarna ugotowanego, białego ryżu. Całość razem podduszona i dobrze doprawiona. Pyszna odmiana tradycyjnego bigosu. Smacznego! Składniki: 1 średnia główka białej kapusty (waga ok. 1,35 kg); 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka(...)przepisem na opakowaniu. Cebule obrać, porkoić w drobną kostkę. Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i krótką chwilę podsmażać. Następnie dodać mięso mielone i podsmażać, aż będzie zarumienione. Pod koniec smażenia mięso z cebulą doprawić curry i vegetą. Wymieszać. Do garnka, w którym będzie gotowany bigos, wrzucić poszatkowaną kapustę, dodać podsmażone
Gospodyni MiejskaDomowy sznycel z frytkami to typowy niedzielny obiad. Prawdziwy sznycel musi być bardzo cienki, więc musicie mięso bardzo dokładnie rozbić. Wbrew pozorom przygotowanie takie obiadu wcale
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przyszła pora na podstawowe kotlety mielone(...)Niegdyś były zmorą, jako dziecko bardzo ich nie lubiłam, teraz robię raz na jakiś czas i mi smakują :) Najlepiej z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej . Składniki: 50 dag mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 sucha kajzerka mleko lub woda do namoczenia kajzerki 1 cebulka 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka soli pieprz do smaku majeranek suszony bułka tarta
Kuchnia domowa AniPyszne kotleciki mielone z dodatkiem suszonych pomidorów...do tego ziemniaczki, patison marynowany Orzech ..i obiad gotowy.. 50 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1 czerstwa bułka 1 szkl.bulionu 2 jaja sól, pieprz wegeta, majeranek pomidory suszone Piątnica bułka tarta Bułkę namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę
Moje domowe kucharzenieChyba wszyscy lubimy kotlety mielone- klopsy-sznycle-karminadle...w różnych rejonach, różnie nazywane. To chyba zaraz po schaboszczaku jedno z najpopularniejszych polskich dań. Najczęściej serwuję je z buraczkami, tym razem dla odmiany podałam z surówką z pekinki :) Składniki: 1kg mięsa wieprzowego (ja miałam karkówkę(...)cebula sól, pieprz, majeranek ząbek czosnku (jeśli lubimy) 1 namoczona w mleku kajzerka bułka tarta, jajko olej do smażenia Wykonanie: Mięso zmielić w maszynce do mielenia wraz z cebulą i odciśnietą bułką . Wymieszać z jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Dodać roztarty ząbek czosnku. Z mięsa uformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć
Walijskie Pichcenieprostu obrać je i wrzucić z powrotem do zupy. Najczęściej tak robimy, ale jeśli nie ma u nas amatorów na gotowane mięso , proponuję zrobić z niego pyszne mielone. Po odpowiednim doprawieniu nie odbiegają one od tych z mięsa wieprzowego, a są na pewno zdrowsze i chudsze. Składniki: drobiowe mięso z rosołu (albo od innej zupy(...)kurczaka koperek oliwa do smażenia masło sklarowane bułka tarta Wykonanie: Mięso obieramy, usuwając kości, chrząstki i skórę. Cebule kroimy na kilka części. W maszynce do mięsa (lub melakserze) mielimy ugotowane mięso wraz z cebulą. Dodajemy jajka, bułkę tartą, przyprawy: sól, pieprz, koperek, musztardę, trochę przyprawy do kurczaka. Gotowane mięso jest bardzo delikatne w smaku, więc musimy je dość mocno przyprawić
Walijskie Pichceniecebulę 1 puszkę pomidorów (lub koncentrat pomidorowy lub świeże pomidory) 1 pęczek natki pietruszki ok. 450 g mielonego mięsa z kurczaka/indyka 400 g makaronu przyprawy: sól morską, świeżo mielony czarny pieprz, 1 płaską łyżeczkę cukru (opcjonalnie i tylko wtedy, gdy pomidory są mocno kwaśne) 1-2 łyżki oleju do smażenia Paprykę i cukinię kroimy sporą w kostkę, cebulkę(...)siekamy. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie na głębokiej patelni (lub w garnku o grubym dnie) rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę. Kiedy się zeszkli dodajemy mięso mielone. Smażymy ok. 5 min., a następnie dodajemy paprykę i jeszcze chwilę dusimy (ok. 3-4 min.). Po tym czasie dodajemy cukinię oraz pomidory, a także doprawiamy solą, pieprzem
Ratunku obiadSpaghetti Bolognese jest znanym na świecie daniem makaronowym z aromatycznym mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Tradycyjna włoska wersja przepisu na makaron z sosem bolognese jest bardzo wymagająca, wymaga kilkugodzinnego gotowania i odparowania wody ze świeżych pomidorów, by wreszcie na koniec otrzymać zredukowany, gęsty sos – pomidorową esencję która jest podstawą tego dania w oryginalnej recepturze. Niezbędnymi dodatkami jest też(...)kcal Makaron spaghetti z gotowym sosem bolońskim ze słoika. Przepis na błyskawiczne spaghetti bolognese dla zapracowanych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 40 g długiego makaronu do spaghetti 600 g mięsa mielonego 500 g sosu bolońskiego do spaghetti firmy Łowicz lub Pudliszki 200 g tartego żółtego sera 2 łyżki oleju do smażenia sól, pieprz, Vegeta, suszona pietruszka, czosnek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
ProstePesto.plszczypta oregano, bazylii, rozmarynu, tymianku szczypta kminu rzymskiego szczypta mielonego ziela angielskiego (można rozgnieść ziarna) szczypta gałki muszkatołowej garść świeżej mięty szczypta kurkuma Sos jogurtowy: 1 łyżka majonezu ½ łyżeczki octu 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę 150 ml jogurtu greckiego Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę.Mięso mielone mieszamy dokładnie z przyprawami, czosnkiem i cebulą. Przekładamy
Mania Gotowaniaprowansalskie (lub inne ulubione, np. majeranek lub tymianek), sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 1-2 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo do roladek proponuję (porcja dla 2 osób): 3-4 ziemniaki ok. 25 dag pieczarek przyprawy: sól morska, zioła (te same, których użyliśmy do mięsa) Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami na jednolitą, dość
Ratunku obiadmnie to smak dzieciństwa, choć chyba zawsze wolałam schabowe. Moja rodzina przepada za koletami mielonymi, dlatego często goszczą w naszym menu. Staram się jednak je urozmaicać dodając do nich co raz to inne, różne dodatki. Na moim blogu znajdziecie przepisy m.in.: na kotlety mielone z groszkiem , mielone z selerem , kotlety mielone z ziołami(...) Z MIĘSA WOŁOWEGO Składniki na kotlety mielone z mięsa wołowego: 500g mięsa wołowego mielonego 2 bułki kajzerki 1 szkl mleka 1 cebula mała 1 jajko sól pieprz zioła prowansalskie olej bułka tarta do panierki Jak zrobić kotlety mielone z mięsa wołowego: Bułki moczymy w mleku, miksujemy je. Do mięsa dodajemy bułki z mlekiem
Dorota Smakujemielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 tarta marchewka 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej siekana pietruszka sól ziołowy pieprz papryka słodka papryka ostra przyprawa do mięsa mielonego Sposób przygotowania: 1. Cebulę siekamy, czosnek m iażdżymy. 2. Mięso i warzywa mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku. 3. For mułujemy kotleciki. 4. Kotleciki smażymy na patelni grillowej
Kuchnia domowa AniDziś uczta: ciekawe kotleciki mielone oraz młode ziemniaczki i buraczki. Składniki: -ok. 1 kg mięsa wieprzowego -ok. 15 dkg żółtego sera -cebula -3 ząbki czosnku -1 czerstwa bułka -2 jajka -sól, pieprz i pieprz ziołowy -olej do smażenia -bułka tarta do panierowania Cebulę kroimy(...)drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Mięso, czosnek i namoczoną, odsączoną bułkę mielimy w maszynce. Do mięsa dodajemy jajka, cebulkę, pieprz, pieprz ziołowy i sól do smaku. Wyrabiamy. Ser kroimy na plastry o grubości ok 1/2 cm i wycinamy
Maminek kulinarnyjakiejś gazecie , dzisiaj postanowiłam go wypróbować:) Powiem Wam że wyszły pyszne i wszystkim smakowały :) Składniki 50 dag mielonej wieprzowiny 50 dag białej kapusty 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 2 jajka tarta bułka do panierowania 1 cebula 1/2 szkl śmietany 2 łyżki przecieru(...)łyżeczka mąki olej do smażenia bazylia Skworcu czosnek granulowany vegeta Sposób przygotowania 1. Kapustę poszatkować ,posolić i odcisnąć sok.odstawić na kilka minut. 2. Następnie wymieszać z mielonym mięsem, mąką ziemniaczną , startą cebulą . przyprawić vegetą , bazylią, czosnkiem. 3. Z masy formować kotleciki , obtaczać w bułce tartej, i usmażyć. 4. Przełożyć kotlety do rondla podlać wodą
Sama słodycz i szczypta chiliLubię urozmaicać smak mielonych tak bardzo lubianych w moim domu. Dziś proponuję nadziane zielonym groszkiem Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 1/4 szkla bułki tartej-do kotletów 1/3 szklanki bułki tartej do panierki sól pieprz-ok po łyżeczce 2 łyzki majeranku Kamis 1/3 puszki groszku konserwowego olej do smażenia Wykonanie: Do mięsa wbijamy jajka,dodajemy bułke
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 500 g mięsa mielonego, 5 pieczarek, 1 cebula, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, sos poziomkowy: 4 łyżki konfitury poziomkowej Krokus , 1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina. Przygotowanie: Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym(...)tłuszczu, aż ładnie nam się zeszkli. Dodajemy do niej pokrojone drobno pieczarki. Smażymy około 2-3 minut. Przyprawiamy pieprzem i solą. Odstawiamy pieczarki z cebulką do ostudzenia. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, ostudzone pieczarki z cebulką, pieprz i sól. Lepimy kuleczki z mięsa wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z każdej strony
Aga w kuchniwypróbowania! Składniki: 8-10 średnik ziemniaków 500 g mięsa mielonego 6 średnich pomidorów lub puszka pomidorów we własnym soku 500 g gęstej śmietany 3 łyżki mleka łyżka mąki pszennej 100 g żółtego sera sól, pieprz 1 łyżeczka pikantnej przyprawy do mięsa Przygotowanie: Na średnik ogniu obsmażamy mięso mielone przez ok. 10 min, po tym dodajemy pomidory(...)śmietany dodajemy mleko i mąkę i dokładnie miksujemy. Solimy i dodajemy pieprz. Na dno wyłożonej papierem do pieczenia formy żaroodpornej układamy połowę ziemniaczanych plastrów, na to całe mięso mielone i przykrywamy pozostałymi ziemniakami, wszystko zalewamy sosem. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 50 min. Następnie przykrywamy górę zapiekanki startym serem i pieczemy kolejnych
Kuchnia Łukasza