ciasto - 132431 przepisów (strona:12/8829)

Pizzerinki drożdżowe mini pizza na przekąskę 6

Przekąski w formie mini pizzy na najlepszym cienkim cieście, opracowanym według tradycyjnej włoskiej receptury. Ciasto na pizzę zawiera same proste składniki, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Sekretem perfekcyjnego ciasta pizzy jest zaczyn drożdżowy oraz intensywne wyrabianie ciasta z użyciem siły. Dzięki dokładnemu wyrobieniu, ciasto wypełniają bąbelki powietrza. Po upieczeniu pizza jest cienka, a brzegi chrupiące. Małe pizze(...)name":"Miniaturowe dro\u017cd\u017c\u00f3wki o smaku pizzy z sosem pomidorowym","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/mini-pizza.jpg"],"description":"Pizzerinki to mini pizze w formie monoporcji. Perfekcyjne ciasto wed\u0142ug tradycyjnej w\u0142oskiej receptury i dowolno\u015b\u0107 dekoracji ulubionymi sk\u0142adnikami.","keywords":["mozzarella","pizza","pomidorki","szynka parme\u0144ska"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished

ProstePesto.pl
Malinowa chmurka 11

Witam wszystkich po długiej nieobecności. Dziś przychodzę do Was z ciastem Malinowa chmurka. Jest to hit z blogu Moje Wypieki, stąd też jest ten przepis. Ciasto równie dobrze mogłoby nazywać się owocowa chmurka, ponieważ wszystkie owoce jagodowe, śliwki, jabłka, gruszki, winogrona, agrest czy porzeczki nadadzą się do ciasta. Ciasto składa się z czterech warstw. Pierwsza warstwa to ciasto kruche, następnie(...)gruba warstwa galaretki z malinami lub innymi owocami, krem śmietankowy oraz chrupiąca beza z płatkami migdałowymi. Ciasto smakowało nawet mojemu mężowi, który ostatnio jest bardzo wybredny i smakuje mu jedynie Marcinek . Warto rozłożyć sobie prace na 2 dni. Ciasto najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce, nie przykryte, aby beza nie zawilgotniała. Do ciasta użyłam mrożonych malin, których wcześniej

moj przepis na
Cinnamon rolls – delikatne bułeczki cynamonowe (6 składników) 18

Cinnamon rolls – delikatne bułeczki cynamonowe Owiane legendą amerykańskie bułeczki ze słodkim, cynamonowym nadzieniem. Delikatne jak chmurka ciasto, mocno aromatyczny, karmelizowany farsz pachnący cynamonem i masłem… A, żeby tego było mało, polewa na bazie śmietanki i twarożku. Są wspaniałe, uzależniające, bardzo maślane, bardzo słodkie i znikają błyskawicznie! Dlaczego maślane ciasto jest takie delikatne? Ciasto z dużą zawartością masła jest(...)niesamowicie delikatne, puszyste i lekkie, mimo bogatego, maślanego smaku. Jak to się dzieje? Za strukturę ciasta odpowiadają nici glutenowe. Gdy są długie, mocne i tworzą zbitą siatkę, ciasto jest elastyczne, rozciągliwe i sprężyste. To jak w cieście na chleb czy pizzę, gotowy wypiek jest niesamowicie sprężysty, wewnątrz widać duże bąbelki powietrza. Natomiast tłuszcz dodany do ciasta skraca wiązania glutenowe . Wchodzi

Wilk Syty
Malinowa chmurka 58

Witam wszystkich po długiej nieobecności. Dziś przychodzę do Was z ciastem Malinowa chmurka. Jest to hit z blogu Moje Wypieki, stąd też jest ten przepis. Ciasto równie dobrze mogłoby nazywać się owocowa chmurka, ponieważ wszystkie owoce jagodowe, śliwki, jabłka, gruszki, winogrona, agrest czy porzeczki nadadzą się do ciasta. Ciasto składa się z czterech warstw. Pierwsza warstwa to ciasto kruche, następnie(...)gruba warstwa galaretki z malinami lub innymi owocami, krem śmietankowy oraz chrupiąca beza z płatkami migdałowymi. Ciasto smakowało nawet mojemu mężowi, który ostatnio jest bardzo wybredny i smakuje mu jedynie Marcinek . Warto rozłożyć sobie prace na 2 dni. Ciasto najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce, nie przykryte, aby beza nie zawilgotniała. Do ciasta użyłam mrożonych malin, których wcześniej

moj przepis na
Ciasto kakaowo-kokosowe z masą ananasową 35

Piekłam ciasto kokosowe, piekłam też ciasto kakaowe. Nigdy jednak nie piekłam ich razem w formie jednego ciasta. Ciasto kakaowo-kokosowe z masą ananasową W przepiśniku mojej mamy znalazłam przepis na ciasto kakaowo-kokosowe. Sam przepis wydał mi się ciekawy jednak dość prosty. Pomyślałam, iż nieco urozmaice moje ciasto poprzez dodanie do niego masy. Nie chciałam aby masa była zbyt przytłaczająca(...)dlatego postawiłam na masę na bazie owoców. W sumie była to masa przygotowana z kremu budyniowego z ananasem i masła. Masa była dobrym pomysłem, gdyż bez niej ciasto byłoby zbyt suche. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne

mecooks
PS. Ciasto kruche - porady 69

Zgodnie z zapowiedzią przedstawię dziś porady dotyczące przygotowywania perfekcyjnego ciasta kruchego. Mam nadzieję, że choć troszkę Wam się przydadzą zarówno podczas świątecznych przygotowań, jak i innych okazji. Ciasto kruche jest jednym z łatwiejszych do przygotowania ciast, jednak przepisów na nie są setki, i różnią się przede wszystkim co do proporcji - bo składniki w większości są niemal identyczne - mąka, masło, jajko(...)cukier - i ciasto w zasadzie gotowe. Ciasto staje się kruche dzięki dużej zawartości tłuszczu w jego składzie. W jego przygotowaniu istotne są proporcje: często 3:2:1 (np. 300 g mąki, 200 g masła i 100 g cukru) lub 2:1 (czyli np. 200 g mąki i 100 g masła). Wszelkie inne dodatki tj. woda, śmietana czy mleko sprawią

psgotujemy
Ciasto duńskie z przepisu duńskiego piekarza 84

Danii mieszkam już długo, ciasto duńskie nie jest mi więc obce. Duńczycy je wprost kochają! W każdej piekarni można kupić całe mnóstwo różnorakich ciastek i ciast upieczonych na podstawie ciasta duńskiego właśnie. Choć, muszę przyznać, na początku czułam się nieco zdezorientowana, tutaj bowiem ciasto duńskie to wienerdej , czyli... Ciasto wiedeńskie. Skąd ta różnica? Otóż w latach pięćdziesiątych XIX wieku(...)Danii tłumnie przybywali austriaccy piekarze. Przywieźli ze sobą przepis na ciasto, które po drobnych zmianach, jak ilość dodawanych jajek i tłuszczu, zyskało rzesze duńskich fanów. Wypiek zyskał popularność na całym świecie, stając się danish pastry . Duńczycy jednak znali prawdę, dla nich więc i dla ich północnych sąsiadów wypiek na zawsze pozostanie ciastem wiedeńskim . Jak, zwał, tak zwał. Ciasto duńskie pyszne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto czekoladowe z kremem 6953

Ciasto czekoladowe jest dobre na wszystko i na każdą okazję, więc również na Święta. Dzisiejsze ciasto czekoladowe z kremem jest proste do przygotowania, wspaniale smakuje i pięknie wygląda. W smaku jest bardzo czekoladowe, wilgotne i delikatne. Z kremem czekoladowym i bitą śmietaną to po prostu idealna czekoladowa rozpusta Przepis znalazłam na sweetcakes.pl ( ciasto czekoladowe z kremem ) i dałam się skusić(...)czego absolutnie nie żałuję! Mam nadzieję, że i Was skusi to ciasto czekoladowe z kremem i również będziecie nim zachwyceni Na blogu również znajdziecie inne czekoladowe pyszności jak np. Ciasto czekoladowe… poczwórnie , Ekspresowe ciasto czekoladowe , Ciasto czekoladowe z owocami , Ciasto czekoladowe z cukinia , Ciasto czekoladowe na twarogu oraz wiele innych… Zapraszam Ciasto czekoladowe z kremem Składniki na ciasto czekoladowe

UgotujmyTo.pl
TANIE PYSZNE CIASTO CZEKOLADOWE BEZ JAJEK, MASŁA I MLEKA, BEZ UŻYCIA MIKSERA 363

Dziś na Blogu niezwykle proste, bardzo tanie i ekspresowe w wykonaniu ciasto czekoladowe według przepisu  Sandry Mangas Hernández . Przygotować je możecie błyskawicznie ze składników, które sądzę, że praktycznie zawsze macie w domu. Wystarczy je wszystkie umieścić w misce i dobrze wymieszać łyżką, przelać do formy i zapiec! Szybciej się nie da!:) Ciasto nie zawiera jajek, mleka ani masła(...)wiec mogą je jeść osoby na nie uczulone bądź na diecie. "Najkosztowniejszym" elementem ciasta jest polewa czekoladowa, do której potrzebne jest 250 g gorzkiej czekolady, ale z powodzeniem można polewę pominąć lub zrobić domową w zdrowej wersji- z wody, cukru, kakao i oleju roślinnego. Kiedy poczęstowałam tym ciastem moje Dzieci byłam przekonana, że będą wybrzydzać i kręcić nosem... Okazało się

Słodko-Słony Świat Ilony
Galette pomidorowo - bazyliowe 89

kruche, apetyczne i słoneczne:) Co to jest galette ? Galette to rodzaj płaskiej tarty o nieregularnych brzegach , przygotowywanej poprzez ułożenie cienkiej warstwy nadzienia na kruchym placku i następnie zawinięcie brzegów ciasta na nadzienie, w celu utworzenia ozdobnych fald.   Galette jest według mnie bardzo rustykalna , a jej piękno bierze się z nieregularnego kształtu, ręcznego wytwarzania, którego rezultatem są niepowtarzalne cudeńka(...)angielsku ma to bardzo fajną nazwę, dobrze oddającą wygląd ciasta - free form rustic tart ). Do galette nie używamy formy, a jedynie układamy ciasto na blasze. Zawsze bardzo mi się podobało, jak apetycznie nadzienie "wygląda" zza okienka z kruchego ciasta. Galette występuje w wersji słodkiej i wytrawnej, choć słodkie wersje są bardziej tradycyjne. Najczęściej spotykam się z galette z nadzieniem migdałowym

Chilli Czosnek i Oliwa
Kruche ciasto z truskawkami i śmietankową pianką na oleju rzepakowym 405

Ciasto z truskawkami i śmietankową pianką jest pyszne. Idealne połączenie kruchego, kakaowego ciasta, truskawek i słodkiej śmietankowej pianki. Ciasto nawet nie zdążyło stężeć, błyskawicznie zniknęło, to jest jego wada, gdyż czuć go było „malizną” jak mówi Piotrek, a to dlatego, że przygotowałam je w małej kwadratowej blaszce 20 x 20 cm. Polecam to Kruche ciasto z truskawkami(...)śmietankową pianką na oleju rzepakowym, gdyż jest bardzo, bardzo smaczne Tłuszcz jaki wykorzystałam do przygotowania ciasta i śmietankowej pianki to olej rzepakowy. Czemu akurat olej rzepakowy? Gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega- 3 i dlatego warto go wykorzystywać w kuchni, w tym przepisie doskonale się sprawdza, nie wpływając negatywnie na smak tego ciasta. Również w tym przepisie wykorzystałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 3

Czas czytania: 3 min Rewelacyjne kruche ciasto ze śliwkami i bezą! Smak tego ciasta zachwyca i zaprasza do sięgnięcia po kolejny kawałek, jest po prostu obłędne! Ciasto jest bardzo proste do przygotowania i przy dobrej organizacji pracy szybkie w wykonaniu. Kruche ciasto można zagnieść dzień wcześniej i przechować je w lodówce, aby następnego dnia zabrać się za pieczenie. Na kruchym(...)cieście spoczywa warstwa śliwek, a do dzisiejszej wersji dodałam też maliny. Oczywiście można ciasto przygotować tylko ze śliwkami lub zrobić inny miks owocowy. Na owcach ląduje warstwa bezowa. Pieczenie ciasta przebiega w trzech turach, na początek musimy podpiec kruchy spód, to sprawi, że soczyste owoce nie rozmiękczą go, puszczając sok podczas pieczenia. Drugi etap to pieczenie ciasta już ze wszystkimi

SprawdzonaKuchnia.pl
Orzechowe ciasto ucierane z malinami 9

Czas czytania: 3 min Orzechowe ciasto ucierane z malinami Jeśli macie w domu kilka garści orzechów laskowych, mrożone maliny i brzoskwinie lub nektarynki możecie wyczarować pyszny deser do popołudniowej. Orzechowe ciasto ucierane z malinami jest pyszne, wilgotne z lekko kwaśnymi owocami i wyczuwalną nutką prażonych orzechów. Moje ciasto jest dość ciemne , a to dlatego, że postanowiłam zrobić je właśnie(...)prażonych orzechów, które dodały wspaniałego smaku. Jeśli użyjecie orzechów zwykłych i w dodatku obranych ze skórki ciasto będzie jaśniutkie. Jedna i druga wersja jest bardzo smaczna, ale wybierzcie opcję najwygodniejszą dla siebie. Jak prawidłowo przygotować ciasto ucierane Muszę przypomnieć bardzo ważną zasadę dotycząca pieczenia, a właściwie przygotowania ciasta ucieranego. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej , to najważniejsza sprawa przy

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżowe z serem, jagodami i bezą. 9

Ciasto drożdżowe z serem i jagodami i bezą. Idealne dla tych, którzy uwielbiają ciasto drożdżowe, jak również dla tych, których najdzie ochota. Ja należę do tej drugiej grupy, choć ciasto drożdżowe lubię bardzo. Ciasto z jagodami (borówkami) nie tylko pysznie smakuje, ale również wygląda bajecznie. Dla zainteresowanych więcej o specyfice ciasta drożdżowego poczytasz w zakładce Ciasto drożdżowe – podstawowe informacje(...)Dowiesz się tam, dlaczego ciasto drożdżowe rośnie i w jaki sposób stworzyć idealne ciasto. Znajdziesz tam również tabelkę z przelicznikiem mas drożdży świeżych i suchych. Podstawowy przepis na ciasto drożdżowe, który jest w mojej rodzinie używany od lat znajdziesz tutaj . Poniższy przepis stanowi kombinację ciasta drożdżowego i sernika. Początkowo miałam zrobić jagodzianki , ale z uwagi na moją miłość

SmartBake.pl
Ciastka z jabłkami – Chausson aux pommes 17

jabłkami. Najlepsze na ciepło z jeszcze parującym jabłkowym nadzieniem. Przy okazji tych ciastek czuję, że trochę muszę się wytłumaczyć z gotowców, których używam ;) Jak to jest z tym ciastem francuskim? Wydawać by się mogło, że skoro już wiem, jak samemu w domu zrobić ciasto francuskie, to już nigdy nie wrócę do jego sklepowej wersji. Jak dla mnie jednak ciasto, które(...)można kupić w większości sklepów ma wiele zalet. Przede wszystkim pozwala zaoszczędzić dużo czasu. Zrobienie domowego ciasta francuskiego jest bardzo pracochłonne. Pomiędzy poszczególnymi turami wałkowania należy zachować odpowiednie odstępy i chłodzić ciasto. Po drugie: precyzja wykonania. Robiąc ciasto w domu bez specjalnych maszyn do wałkowania uzyskanie idealnie równych warstw jest trudne. Im równiejsze warstwy, tym bardziej regularnie rosną wypieki

Ciastkozercy
Ucierane ciasto czereśniowe z posypką kokosową 30

Szukasz przepisu na ciasto do kawy ? Może skusisz się na ucierane ciasto czereśniowe w kokosową posypką. Ucierane ciasto czereśniowe z posypką kokosową Baza ciasta to ciasto ucierane przygotowane z margaryny, jajek i mąki. Do ciasta ucieranego dodane są czereśnie po czym ciasto wędruje do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie na cieście ląduje krem jogurtowo-kokosowy, więcej czereśni(...)kokosowa posypka. Dzięki dodatkowi kremu jogurtowo-kokosowego ciasto nie jest suche. Wręcz przeciwnie. Ciasto jest fantastycznie wilgotne , lekko słodkie z nutką cytrusową i kokosową oczywiście. Ciasto robi się bardzo szybko i nie wymaga ekstremalnych zdolności kulinarnych. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia

mecooks
Placuszki z serka waniliowego z czekoladą 61

Placuszki z serka waniliowego z czekoladą to nasza kolejna propozycja na pyszne, słodkie śniadanie. Wbrew pozorom placuszki robi się bardzo szybko. Placuszki są bardzo delikatnie w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Hiszpańska ensaimada de Mallorca – drożdżowo-francuski zawijaniec 65

nią…na niego może Urzekł mnie formą, wyglądem. Ale to co najlepsze – smak, miałam poznać dopiero później. Nie wiem nawet, jak wam opisać to niesamowicie pyszne ciasto. Pierwszy raz jak piekłam tego zawijańca, nie wiedziałam zupełnie, czego się spodziewać po smaku. Mąż jak zwykle wrócił z pracy i od progu zaczął pociągać nosem, co też ta żona(...)sobie kawałek zawijańca. Zrobił dziwną minę i urwał kolejny kawałek a potem jeszcze kolejny… I tym sposobem, nie było czemu robić już zdjęć. Co jest zaskakujące w tym cieście? Ano ciasto Robimy ciasto drożdżowe, które potem rozwałkowujemy i smarujemy warstwą masła. Potem rolujemy i składamy. To masło nadaje niesamowitego smaku ciastu. Nie raz robiłam ciasta drożdżowe z masłem

Mieszam w Garnku
Migdałowa szachownica 508

Jeśli znacie Metrowca ( a znacie na pewno, przynajmniej z nazwy ), to te ciasto, to właśnie taki Metrowiec, tyle że złożony w taki sposób, aby w przekroju powstała kratka, tudzież szachownica :). Tym samym, jest to bardziej efektowna wizualnie wersja tego wypieku :). Osobiście je uwielbiam; niby w smaku proste i bez większych fajerwerków, ale ma w sobie to coś, co już(...)czasów dzieciństwa mnie w nim urzeka...puszyste, piaskowe ciasto, krem budyniowy i gruba warstwa czekoladowej polewy - to chyba właśnie to :). Każdy, kto choć raz się zetknął z tym przepisem, wie, że to stara receptura, spotykana w pożółkłych zeszytach z przepisami naszych mam i babć...:). Ja tym razem wykonałam je w wersji lekko migdałowej, dodając zarówno do ciasta

Opowieści z piekarnika
Ciasto Malinowy Sen 79

Ciasto Malinowy Sen to przepyszne ciasto waniliowe nasączone galaretką malinową, udekorowane kremem śmietankowym i frużeliną malinową. Ciasto Malinowy Sen w każdym kawałku smakuje słonecznym latem Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, jednak kilka rzeczy na początku skomplikowało mi proces pieczenia. Ciasto “Yellow cake” jest tak popularne w Stanach(...)problemu można kupić gotowe mieszanki tzw. “Yellow cake mix”. Wystarczy dodać mokre składniki i ciasto gotowe! Niestety autorka przepisu również skorzystała z tego ułatwienia. Podczas poszukiwań tajemniczej receptury okazało się, że przepis na “Yellow cake” w niewielkim stopniu różni się od przepisu na ciasto, które upiekłam do babki

Słodki Pomysł
Drożdżowy rogal miętowy z białym serem. Pyszne ciasto drożdżowe z serem i miętą. 95

Dziś chciałabym zaprosić Was na pyszne ciasto drożdżowe z serem i miętą. Drożdżowy rogal miętowy z białym serem powstał pewnego wieczora w przypływie chwili i… został doceniony nie tylko przez moją rodzinę, ale również w konkursie „Jakubiak lokalnie” (nagroda w postaci książki „Jakubiak lokalnie”). Połączenie ciasta drożdżowego, mięty i sera było przysłowiowym „strzałem(...)Spróbujcie i Wy. Zapraszam na pysznego drożdżowego rogala miętowego z białym serem. Składniki: Ciasto drożdżowe: 10-12 listków świeżej mięty 3/4 łyżki płynnego miodu 1/2 szklanki mleka 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka 2 3/4 szklanki mąki pszennej 1 żółtko 2 1/2 łyżeczki suszonych drożdży szczypta soli 4 łyżki roztopionego masła Farsz: 250 g półtłustego białego sera 8 łyżeczek cukru

Słodkie okruszki
Wiosennie: ciasto z morelami 47

się, czy już jutro zamiast zimowego płaszcza będę mogła włożyć wiosenną kurtkę... Chyba jeszcze nie, poczekajmy na pierwszy dzień wiosny. Wtedy już nic mnie nie powstrzyma! Dzisiaj mam wyjątkowe ciasto. Wyjątkowe jak na mnie - nie mam bowiem w stałym repertuarze ciast tego typu. A okazuje się, że C. takie eksperymenty lubi bardzo, bo usłyszałam, że powinnam za takie ciasta właśnie(...)sezon, ale taką już mam ochotę na letnie owoce... Nie mogłam się oprzeć, i kupiłam. A potem zastanawiałam się, co by tu z nimi zrobić... Przeglądając Ciasta i desery , nr 3/2011, zauważyłam bardzo ciekawe ciasto - ze śliwkami. Pomyślałam jednak, że morele doskonale się nadadzą... Zamiast migdałów użyłam orzechów laskowych, od siebie dałam też rozmaryn, który dziwnie mi do moreli pasuje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto marchewkowe z polewą 94

Ciasto marchewkowe już jakiś czas  temu podbiło nasze serca, choć nie powiem,  pierwszy raz piekłam je z małą  niepewnością... marchewka i ciasto ? Dzisiaj prezentuję ciasto marchewkowe w wersji bogatszej, czyli przekładane krem. Tutaj kolejne zaskoczenie: śmietankowy słony serek jako masa do ciasta ? Nic bardziej mylnego, okazało się, że lekko słonawy serek(...)śmietankowy doskonale komponuje się z ciastem. Jeśli do tej pory nie próbowaliście jeszcze marchewkowego ciasta, serdecznie zachęcam do upieczenia. Moim zdaniem to jedno z najlepszych ciast ! Inspirowałam się przepisem z bloga  Kwestia smaku , ale lekko go zmodyfikowałam. Ciasto marchewkowe z polewą Składniki: Ciasto 200 g mąki 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto miodowe, podwójnie kremowe 134

Pisałam o tym cieście już wczoraj i wiecie co? Połowy już nie ma. Jest pyszne i po prostu nie można się od niego oderwać. Prawda, że piękne? Ciasto miodowe to jedno z tych, które przygotowuję według własnego przepisu. Wszystkie te, które znalazłam w książkach i w internecie niezmiennie posiadały jeden duży minus. Ciasto, po upieczeniu, musi odstać nawet(...)zmiękną. Postanowiłam więc zrobić swoją jego wersję. Udało się :) Ciasto nie straciło swojego wyjątkowego smaku, pamiętam go jeszcze z dzieciństwa, a mimo tego nadaje się niemal od razu do jedzenia. Oto mój tajny przepis na: Ciasto miodowe, podwójnie kremowe, czyli... miodowa krówka :) Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować: 2 jajka 0,5 szklanki cukru pudru 1 małe opakowanie cukru waniliowego

Ratunku obiad
C - Ciasto francuskie- wariacje i improwizacje 897

Lubię mieć w domu ciasto francuskie. Nie robię go sama - jeszcze nie opanowałam tej sztuki - zresztą nie pokusiłam się nawet o próbę, skoro na wyciągnięcie ręki jest gotowe. Tak więc ciasto francuskie,  schłodzone, gotowe po rozwinięciu, lubię mieć. Takie ciasto sprawdza się znakomicie w każdej sytuacji, jak np. szybki obiad, szybka kolacja, szybki deser czy niespodziewana wizyta gości(...)chwilą pełną dokumentacją zdjęciową, więc dziś tylko próbka francuskich wariacji:) Od deseru co prawda zaczynać nie należy - ale co tam, wolnoć Tomku...;) Brzoskwiniowe ciasteczka na ciepło Składniki: ciasto francuskie (schłodzone, zwijane) - 2 szt brzoskwinie w puszce - 1 puszka jajko - 1 szt (nie koniecznie) cukier puder - do posypania Ciasto francuskie rozwijamy, dzielimy na kwadraty (o długości boku mniej więcej

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała

Proponowane wyszukiwania