Ciasto duńskie

Ciasto duńskie

Ciasto duńskie

Przepis na : deser

Ciasto duńskie to jedna z odmian ciasta francuskiego o warstwowej teksturze. Wykonane jest z drożdży, mąki, dużej ilości masła, jajek, mleka oraz cukru. Prace nad ciastem zaczyna się od przygotowania ciasta drożdżowego , rozwałkowania go i pokrycia masłem. Kolejno, ciasto kilka razy jest składane i wałkowane, a pomiędzy każdym kolejnym wałkowaniem wkładane jest do lodówki celem lekkiego schłodzenia, co pomaga mu w uzyskaniu puszystej wewnątrz i chrupiącej na zewnątrz konsystencji. Gotowe ciasto formowane jest ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu MeCooks

Warto przeczytać

Idealne ciasto drożdżowe

Co zrobić aby ciasto drożdżowe było idealne?

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.