ciasto francuskie - przepisów 4337

  1. C - Ciasto francuskie- wariacje i improwizacje
    C - Ciasto francuskie- wariacje i improwizacje

    Lubię mieć w domu ciasto francuskie. Nie robię go sama - jeszcze nie opanowałam tej sztuki - zresztą nie pokusiłam się nawet o próbę, skoro na wyciągnięcie ręki jest gotowe. Tak więc ciasto francuskie,  schłodzone, gotowe po rozwinięciu, lubię mieć. Takie ciasto sprawdza się znakomicie w każdej sytuacji, jak np. szybki obiad, szybka kolacja, szybki deser czy niespodziewana wizyta gości(...)chwilą pełną dokumentacją zdjęciową, więc dziś tylko próbka francuskich wariacji:) Od deseru co prawda zaczynać nie należy - ale co tam, wolnoć Tomku...;) Brzoskwiniowe ciasteczka na ciepło Składniki: ciasto francuskie (schłodzone, zwijane) - 2 szt brzoskwinie w puszce - 1 puszka jajko - 1 szt (nie koniecznie) cukier puder - do posypania Ciasto francuskie rozwijamy, dzielimy na kwadraty (o długości boku mniej więcej

    Przepis pochodzi z bloga Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała, prowadzonego przez apetytnawiecej.

  2. Ciasto francuskie z pieczarkami
    Ciasto francuskie z pieczarkami

    trzeba wyczarować coś pysznego w krótkim czasie zawsze sięgam po ciasto francuskie. Jeszcze nie odważyłam się sama go przygotować i póki co sięgam po gotowe Kiedyś nadejdzie jednak ten dzień i będę bardzo zadowolona z siebie… Ciasto francuskie z pieczarkami – składniki: opakowanie ciasta francuskiego ok. 400 g pieczarek 1 cebula ok 150 g sera żółtego jajko czarnuszka(...)ścieram na tarce. Pokrojoną cebulę duszę na maśle lub oliwie, dodaję pokrojone pieczarki i całość duszę aż pieczarki zmiękną. Doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem i odstawiam do wystygnięcia. Ciasto francuskie kroję na kwadraty (ponieważ kupiłam zrolowane ale jeśli jest w bloku to trzeba je najpierw rozwałkować) Na każdy kwadrat nakładam ok. łyżki pieczarek a na wierzch posypuję serem. Wszystkie rogi

    Przepis pochodzi z bloga UgotujmyTo.pl, prowadzonego przez ugotujmyto.

  3. Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pomidorami i dynią
    Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pomidorami i dynią

    podczas moich codziennych poszukiwań inspiracji kulinarnych. Jest to danie autorstwa Basi Ritz, która jak na Master Chefa przystało, miała doskonały pomysł. Danie   okazało się szczałem w dziesiątkę. Połączenie ciasta francuskiego, mięsa mielonego, sosu pomidorowego i dyni… idealne. Ja swoją tartę nieco zmodyfikowałam. Użyłam między innymi jednego ciasta francuskiego, nie dwóch, jal w oryginalnym przepisie. Jednak moim zdaniem lepiej wykorzystać(...)dwie paczki, gdyż spód będzie wtedy bardziej wyczuwalny. Polecam przepis zdecydowanie, super danie zarówno na obiad, jak i na imprezę. Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pomidorami i dynią         Składniki: 1 cebula czerwona 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chili 200 g dyni (użyłam dyni z zalewy słodko-kwaśnej, dostępna w Lidlu

    Przepis pochodzi z bloga Mania Gotowania, prowadzonego przez anekbu.

  4. Ciasto francuskie - propozycja ciepłej kolacji lub imprezowej przekąski
    Ciasto francuskie - propozycja ciepłej kolacji lub imprezowej przekąski

    Ciasto francuskie znowu w natarciu! Dobrze mieć je w lodówce, bo na szybko można wyczarować w zależności od potrzeb czy to kolację, czy przystawkę a nawet obiad i deser. Możliwości są ograniczone jedynie przez naszą wyobraźnię czy dostępność pozostałych składników:) W KATEGORIACH po prawej stronie bloga znajdziecie część moich "francuskich" propozycji. A dziś kolejna propozycja na szybką, ciepłą kolację(...)nawet imprezową przekąskę. Ciasto francuskie z pomidorem, tuńczykiem, żółtym serem i bazylią Składniki: 1 ciasto francuskie (używam gotowego, schłodzonego) 2  pomidory 2  puszki tuńczyka w kawałkach w oleju lub zalewie 5-10 dag sera żółty  suszona bazylia (+ kilka listków świeżej do dekoracji) 1 jajko (opcjonalnie) Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie) a następnie pokroić w prostokąty

    Przepis pochodzi z bloga Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała, prowadzonego przez apetytnawiecej.

  5. Kurczak pod ciastem francuskim
    Kurczak pod ciastem francuskim

    Ostatnio doszłam jednak do wniosku, że tysiące ludzi nie może się mylić - konto na Facebooku posiadać będę i ja. Zapraszam wkrótce. Dziś na obiad potrawka z kurczaka zapiekana pod ciastem francuskim.  Świetnie danie Jamiego Olivera z książki  "30 minut w kuchni".  Szybkie i bardzo smaczne. Jeśli do tego pobawimy się w wycinanie liści z ciasta(...)danie może prezentować się naprawdę efektownie :)  Kurczak pod ciastem francuskim 4 pojedyncze filety z kurczaka (po ok. 180 g każdy) kawałek masła, oliwa pęczek dymki 150 g pieczarek 1 czubata łyżka mąki 2 łyżeczki musztardy angielskiej (użyłam zwykłej) 1 czubata łyżka śmietany 300 ml bulionu z kurczaka kilka gałązek świeżego tymianku 1 arkusz

    Przepis pochodzi z bloga Ivka w kuchni, prowadzonego przez Ivka.

  6. Zupa cebulowa zapiekana pod ciastem francuskim
    Zupa cebulowa zapiekana pod ciastem francuskim

    Pyszna rozgrzewająca zupka w sam raz na takie zimne dni jak teraz. Zupkę zapiekłam pod ciastem francuskim - taka wersja bardzo zasmakowała mojej rodzince. składniki:  600 g cebuli masło do smażenia 0,5 szklanki białego wytrawnego wina 0,7 l bulionu ( użyłam bulionu z mięska wieprzowego) tymianek opakowanie ciasta francuskiego 275 g starty ser żółty Cebulę obrać i pokroić(...)pół łyżeczki i gotować ok 15 minut. Następnie zupę przelać do kokilek, u mnie wyszły 4 o pojemności 250 ml. Na wierzchu zupę posypać startym serem żółtym. Z ciasta francuskiego wyciąć koła o średnicy o 1 cm szerszej niż kokilki. Ciastem nakryć kokilki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać ok 20-30 minut aż ciasto sie zarumieni

    Przepis pochodzi z bloga Monia miesza i gotuje, prowadzonego przez migotka28.

  7. Paluchy makowe z ciasta francuskiego
    Paluchy makowe z ciasta francuskiego

    Przepyszne makowe paluchy z ciasta francuskiego  - szybkie, proste i pyszne :) SKŁADNIKI    2 prostokątne płaty ciasta francuskiego 250g gotowej masy makowej  z bakaliami białko jajka cukier do posypania      PRZYGOTOWANIE Rozwijamy płaty ciasta francuskiego . Jeden z nich smarujemy częścią roztrzepanego białka. Na drugim rozprowadzamy równomiernie masę makową. Przykrywamy ciasto z makiem drugim ciastem - wysmarowaną

    Przepis pochodzi z bloga Moje Kuchenne Rewelacje, prowadzonego przez Moje Kuchenne Rewelacje.

  8. Sakiewki z ciasta francuskiego
    Sakiewki z ciasta francuskiego

    Sakiewki z gotowego ciasta francuskiego to znakomita przekąska na spotkania ze znajomymi, przyjęcia czy na zbliżającego się Sylwestra oraz karnawał:) Do wykonania sakiewki potrzebujemy tylko ciasta francuskiego, a do wypełnienia wnętrza co się w domu nawinie ;)....i to jest w nich właśnie najfajniejsze. Wykonanie ich nie zabiera dużo czasu. Podam Wam 4 przykłady moich "wypełnień" tych pyszności. Z innego dania(...)centymetrowe kawałki, papryka, pomidor, kukurydza oraz kawałek żółtego sera Z obiadu pozostał mi bigos, więc także umieściłam go w kolejnej sakiewce.  Nie będę podpowiadać Wam, że macie z ciasta francuskiego wykroić kwadraty o boku 7 czy 8 cm, bo nie wiem jakie macie formy na muffinki, ja mam na 12 sztuk. Każde wnętrze formy smaruję masłem oraz posypuję delikatnie

    Przepis pochodzi z bloga upichcic, prowadzonego przez upichcic.

  9. Parówki zapiekane w cieście francuskim
    Parówki zapiekane w cieście francuskim

    Paróweczki w cieście francuskim zapiekane z serem i papryką. Pyszna przekąska a z dodatkiem sałat może być również pyszny obiadek czy kolacja. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g 8 małych parówek 80 g sera żółtego kawałek papryki sezam i siemię Kresto do posypania białko do posmarowania Rozwinąć płat ciasta francuskiego i pokroić na osiem prostokątów. Na każdym prostokącie przy

    Przepis pochodzi z bloga Monia miesza i gotuje, prowadzonego przez migotka28.

  10. Ciasto francuskie z brzoskwiniami i limonką
    Ciasto francuskie z brzoskwiniami i limonką

    się upiecze :) Z jednego ciasta zrobiłam dwa cienkie placki z brzoskwiniami i to był strzał w dziesiątkę :) Polecał. Łatwe w krojeniu a przy tym wyglądają bardzo efektownie.  składniki: ciasto francuskie 250 g twarożku puszka brzoskwiń 0,5 soku z limonki 4 łyżeczki cukru Przygotowanie: Ciasto francuskie przecinam wzdłuż na dwa oddzielne placki - końcówki podkręcamy do środka. Ciasto wkładamy

    Przepis pochodzi z bloga Niezły Młynek , prowadzonego przez Niezły Młynek.

  11. Rogaliki z ciasta francuskiego z niespodzianką
    Rogaliki z ciasta francuskiego z niespodzianką

    Moje pierwsze rogaliki z ciasta francuskiego. Oczywiście nie są idealne, ale pierwsze razy zazwyczaj nie są. Pomysł zapożyczyłam od koleżanki. Kiedyś ugościła nas - niespodziewanych gości takimi rogalikami do herbaty. Składniki: (ok. 24 porcji) 4 płaty ciasta francuskiego (u mnie mrożone) czekoladki (ich ilość zależna jest od ilości trójkątów z ciasta francuskiego) cukier puder do posypania Wykonanie: 1. Ciasto lekko rozmrozić

    Przepis pochodzi z bloga Pasja Smaku, prowadzonego przez PasjaSmaku.

  12. Ciasto  francuskie z brokułami i serem pleśniowym blu
    Ciasto francuskie z brokułami i serem pleśniowym blu

    smaczna, łatwa i szybka w zrobieniu. Nie raz mamy telefon... "możemy wpaść za pół godziny?..." i wtedy się zaczyna co tu szybko zrobić. Jak dla mnie takim rozwiązaniem jest ciasto francuskie, możemy je robić na słodko i słono a i koszt takiego ciasta nie jest duży. Większość z nas lubi takie ciasto. Okres na warzywa zielone się rozkręca na dobre(...)gram serka pleśniowego niebieskiego 1 łyżkę cukru brązowego  sól, i świeżo zmielony pieprz  2 gałązki świeżego tymianku  2 łyżki masła   SPOSÓB WYKONANIA : - ciasto francuskie rozwijam na blaszce na papierze do pieczenia, nacinam ciasto  lekko w odstępie ok 1,5 cm od brzegu dookoła - rozgrzewam piekarnik do 220 stopni  - brokuły tnę na małe różyczki

    Przepis pochodzi z bloga Basia w kuchni, prowadzonego przez Barbara w kuchni .

  13. Ciasto francuskie -ślimaczki
    Ciasto francuskie -ślimaczki

    Ciasto francuskie możemy wykorzystywać na słodko do przekąsek oraz wielu innych dań. Warto w lodówce mieć gotowe ciasto, a wtedy na pewno szybko coś zrobimy. Dziś polecam ślimaczki z pesto. oczywiście nadzienie może być przeróżne. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki pesto 1 jajko WYKONANIE Płat ciasta francuskiego posmarować pesto. Wycinać długie pasy i zwijać w ślimaczki. Ciasto posmarować

    Przepis pochodzi z bloga W kuchennym oknie Ewy, prowadzonego przez pozytywna45.

  14. Babeczki z mięsem na cieście francuskim
    Babeczki z mięsem na cieście francuskim

    Zapraszam na babeczki z mięsem, pieczarkami, z dodatkiem sosu chili. Chrupiące, smaczne, połączenie delikatnego mięsa z kurczaka z ostrą papryczką chili.  Składniki 4 porcje: sos chili, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 300 g filetu z kurczaka, 250 g pieczarek, 1 jajko, 100 g ser pleśniowy typu Camembert (naturalny lub z pieprzem), 6 szt. oliwek czarnych, 2 łyżki oliwy z oliwek(...)duża cebula, łyżeczka wymieszanych przypraw suszonych: czosnek, pomidory, bazylia, oregano, ostra papryka, zioła prowansalskie, peperoncino, pieprz kolorowy świeżo zmielony, sól himalajska świeżo zmielona, listki świeżej bazylii, koperek. Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wytnij krążki (od szklanki) o grubości ok. 0,5 cm i upiecz w piekarniku. Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, podsmaż na złoty kolor

    Przepis pochodzi z bloga Moniki Smakołyki, prowadzonego przez Monika L.

  15. Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą
    Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą

    pyszną tartę z ciasta francuskiego przygotowałam dla marcowego numeru magazynu Lounge. Oprócz tarty znajdziecie tam również przepisy na batony granola i cytrusową sałatkę z soczystym kurczakiem. Tematyka tego numeru, czyli FIT, nie jest mi szczególnie bliska (co niestety po mnie widać ;-)), ale postanowiłam chociaż postarać się trochę odchudzić swoje potrawy. Czy mi się udało? Sprawdźcie, zapraszam! Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego(...)mrożonego rozdrobnionego szpinaku - 3 ząbki czosnku - mały jogurt naturalny - jajko - 150 g fety niskotłuszczowej - kilka czarnych oliwek - sól, pieprz Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić ciastem francuskim. Spód nakłuć widelcem i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 12 minut. Szpinak rozmrozić, wrzucić do garnka, doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać starte ząbki czosnku

    Przepis pochodzi z bloga Magda Kucharzy, prowadzonego przez MagdaKucharzy.

Wybierz stronę :