ciasto francuskie - 6636 przepisów (strona:3/443)

PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 89

Ciasta drożdżowe piekę zawsze wtedy, kiedy mam wolny dzień, natomiast kombinacje z ciasta francuskiego to szybka alternatywa, kiedy brak czasu  a goście pukają do drzwi... :) Składniki: parówki 8-10szt op.ciasta francuskiego sezam 1 żółtko Wykonanie: Ciasto kroimy na długie, wąskie paski. Każdą parówkę owijamy spiralnie paskiem ciasta. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok 15min w piekarniku

Walijskie Pichcenie
Ciasto francuskie z boczkiem 606

Składniki: 1 ciasto francuskie ( ja kupuję to z Biedronki - sprawdzone ) kilka plasterków sera żółtego ( z większą zaw. tłuszczu ) kilka plastrów boczku  jajko przyprawy : pieprz, papryka ostra, oregano Przygotowanie: Ciasto wyciągam chwilę wcześniej z lodówki i rozwijam aby nabrało temperatury i fajnie zmiękło. Jajko z odrobiną soli lub vegety roztrzepuję na jednolitą konsystencję i pędzelkiem smaruję całe ciasto

Mechanik w kuchni
Ciasto francuskie z kremem karpatkowym. 203

karpatek 500 g masła lub margaryny mleko Czekoladowe glacage: 240 ml wody 20 g żelatyny 260 g cukru 40g glukozy 100 g gorzkiego kakao 160 ml śmietanki kremówki Wykonanie: Ciasto francuskie tniemy na równe paski, na brzegu układamy wiśnie lub marmoladę i zawijamy rulony. Układamy je w 3 identycznych tortownicach w kształt spirali. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni(...)zrumienienia. Następnie przygotowujemy krem karpatkowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na paterze układamy okrągły rant (lub jak w moim przypadku obręcz z tortownicy) i układamy pierwszy blat spiralnego ciasta. Smarujemy go od serca kremem karpatkowym. Układamy kolejny blat, krem, blat krem.  Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na całą  noc. Żelatynę zalewamy 100 ml wody. Ostawiamy do napęcznienia

Malinowe Pocałunki
Roladki z francuskiego ciasta z łososiem 679

Przepis pochodzi z książki "Pascal kontra Okrasa" wydanej przez Lidla, urozmaiciłam go tylko odrobinę świeżym koperkiem dodanym  do łososia. Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 150 g wędzonego łososia 1 opakowanie serka śmietankowego koperek pieprz 1 jajko Wykonanie: Ciasto wyjmujemy z lodówki, pozwalamy mu się lekko ocieplić

Kulinarne przygody Gatity
Śródziemnomorskie mini-tarty z ciasta francuskiego. 77

Kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego, które zalega mi w lodówce. Nie od dziś wiadomo, że uwielbiam śródziemnomorskie smaki. A w tym wydaniu oliwki, kapary, pesto i mozzarella smakowały wyjątkowo! Polecam, także jako szybki sposób na coś dobrego dla niezapowiedzianych gości. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego - kilka łyżek pesto (polecam to z Lidla) - pomidor (lub kilka pomidorków koktajlowych) - 12 sztuk czarnych

Magda Kucharzy
Fasolka szparagowa z mozarellą na cieście francuskim 75

koniecznie należy jeś ć gorącą, najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika, na zimno jest niestety bez smaku. Składniki: - ok. 300 g mrożonej fasolki szparagowej - dwie kulki mozarelli - opakowanie ciasta francuskiego - szczypta cukru - sól / jarzynka, pieprz Fasolkę rozmrażamy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy odrobinę cukru i szczyptę soli, po czym gotujemy ok. 20 minut, aż będzie w miarę miękka(...)Powinna stawia ć lekki opór przy gryzieniu ;) Podczas gdy fasolka siedzi na ogniu, rozwijamy płat ciasta francuskiego i przycinamy do wielkości posiadanego przez nas naczynia do zapiekania (najwygodniej zrobi ć to tak, jak na zdjęciu poniżej). Pozostałego ciasta nie wyrzucamy!  Wycięte ciasto układamy w naczyniu. Na bokach powinno zosta ć nieco luzu, bo będziemy je zagina ć . Ugotowaną fasolkę

Kulinarne zapędy Kokosa
Polędwiczki zapiekane w szynce i cieście francuskim 88

składniki: 2 polędwiczki wieprzowe (ok 700 g) 1 opakowanie ciasta francuskiego majeranek czosnek granulowany sól olej rzepakowy do smażenia 2 łyżki musztardy delikatesowej 100 g szynki dojrzewającej w plastrach 1 jajko Polędwiczki oprószyć majerankiem,czosnkiem i odrobiną soli. Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Posmarować musztardą i zawinąć w plastry szynki a potem w folię spożywczą lub aluminiową.Odłożyć(...)godzinkę.Potem odwinąć z folii i owinąć ciastem francuskim. Ponacinać na wierzchu i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego na 160-170 C piekarnika i piec ok 30-40 minut aż ciasto ładnie się zarumieni. Podawać pokrojone w plastry z dodatkiem sałatki z rukoli, suszonych pomidorów i pomidorków koktajlowych  skropionej olejem z pomidorków lub olejem lnianym

Monia miesza i gotuje
CIASTO FRANCUSKIE ZE ŚLIWKĄ RENKLODĄ. 106

FRANCUSKIE Z RENKLODAMI. /własny;/ na 10 ciastek opakowanie ciasta francuskiego 10-20 śliwek renklod 1 jajko  łyżka mleka cukier  Śliwki myję, osuszam, przepoławiam i usuwam pestki. Ciasto francuskie kroję na 10 w miarę równych kwadratów.  Na każdym układam 2-4 połówki śliwek, zawijam w kopertę, czyli łączę ze sobą naprzeciwległe rogi ciasta. Zlepiam. Układam na papierze

W kuchni Karmel-itki
FRANCUSKIE CIASTO CZEKOLADOWE 287

wielbicieli czekolady (ale nie tylko) - ciasto, które jest spełnieniem ich czekoladowych marzeń. Ciasto baaardzo czekoladowe, z minimalną ilością mąki. Swego czasu bywało u nas dość często, gdyż moja Rodzinka wprost je uwielbia, smakowało też zawsze naszym znajomym. Ja dodaję do niego dodatkowo owoce (przeważnie są to wiśnie, tutaj akurat w wersji z malinami- mmm...pychota...), które idealnie komponują się(...)pieczenia (jest wówczas jakby jeszcze troszkę pulchniejsze, choć i bez niego jest lekkie jak mgiełka- to za sprawą mocno ubitych białek). Proponuję wypróbować obydwie wersje. Jest to bardzo popularne francuskie ciasto domowe. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki " Wyśmienita kuchnia francuska". Idealnie smakuje z bitą śmietaną, kulką loda waniliowego lub po prostu posypane tylko mielonym ksylitolem (lub cukrem pudrem). Przepis

Smaczne Zdrowe
Paluszki francuskie z powidłami 19

Paluszki francuskie z powidłami można nadziać dowolną konfiturą, czy dżemem, ja posmarowałam domowymi powidłami . Ciasto francuskie to produkt tani i uniwersalny, zawsze mam w lodówce opakowanie ciasta. Miłośnikom takich szybkich wypieków z ciasta francuskiego polecam słodkie francuskie rożki z jabłkami , przepis na słodkie roladki z powidłami. a dla miłośników wytrawnych przekąsek: pikantne roladki z ciasta francuskiego i parówki w cieście(...)francuskim. Szybka przekąska z ciasta francuskiego na słodko . Te francuskie paluszki robi się i piecze w ciągu 20 minut między obiadem, a kawą. Co potrzebujemy aby zrobić Paluszki z ciasta francuskiego z powidłami i cukrem? 1 arkusz ciasta francuskiego, powidła, mleko do posmarowania ciasta cukier do posypania (najlepiej gruboziarnisty) Jak się robi paluszki francuskie z powidłami ? Połowę arkusza ciasta francuskiego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto francuskie z brzoskwiniami 56

light 1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka cukru pudru Oliwa lub masło do wysmarowania blaszki Przepis: Blaszkę do tarty smarujemy oliwą lub masłem. Ciasto francuskie wycinamy odpowiednio na kształt blaszki, a  pozostałe ciasto (ścinki) układamy na brzegach ciasta. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Brzoskwinie kroimy w paski i układamy w dowolny sposób na cieście

Emcia Pichci
Ciasteczka z ciasta francuskiego 74

ciasteczka nie wymagają wiele pracy, ani zdolności. Można upiec je w ostatniej chwili. Składniki: płat ciasta francuskiego jabłka Przygotowanie: Na rozmrożonym płacie ciasta ułożyć drobno pokrojone jabłuszka i wykrawać krążki szklanką. Posmarować ciasto i jabłuszka roztrzepanym jajkiem. Jabłuszka nie mogą być zbyt cienkie, bo wyschną podczas pieczenia Piec na złoty kolor Tuż przed jedzeniem udekorować ulubionym, słodkim kremem lub posypać

Proste Potrawy
Rogaliki z ciasta francuskiego z mandarynką. 141

Uwielbiam rogaliki z ciasta francuskiego, dlatego, że ze wszystkim smakują wybornie i są bardzo szybkie w wykonaniu ;) Proszę o klik ugotuję ;) Czytaj więcej

Paulina Kwiatkowska

Proponowane wyszukiwania