Składniki: 1 ciasto francuskie ( ja kupuję to z Biedronki - sprawdzone ) kilka plasterków sera żółtego ( z większą zaw. tłuszczu ) kilka plastrów boczku jajko przyprawy : pieprz, papryka ostra, oregano Przygotowanie: Ciasto wyciągam chwilę wcześniej z lodówki i rozwijam aby nabrało temperatury i fajnie zmiękło. Jajko z odrobiną soli lub vegety roztrzepuję na jednolitą konsystencję i pędzelkiem smaruję całe ciasto
Mechanik w kuchnikarpatek 500 g masła lub margaryny mleko Czekoladowe glacage: 240 ml wody 20 g żelatyny 260 g cukru 40g glukozy 100 g gorzkiego kakao 160 ml śmietanki kremówki Wykonanie: Ciasto francuskie tniemy na równe paski, na brzegu układamy wiśnie lub marmoladę i zawijamy rulony. Układamy je w 3 identycznych tortownicach w kształt spirali. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni(...)zrumienienia. Następnie przygotowujemy krem karpatkowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na paterze układamy okrągły rant (lub jak w moim przypadku obręcz z tortownicy) i układamy pierwszy blat spiralnego ciasta. Smarujemy go od serca kremem karpatkowym. Układamy kolejny blat, krem, blat krem. Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Żelatynę zalewamy 100 ml wody. Ostawiamy do napęcznienia
Malinowe Pocałunkisłodko do kawy, jak i wytrawnie jako zagryzkę do wódeczki czy piwa. Miłośnikom słodkich szybkich wypieków polecam Ciastka francuskie z serem i jabłkami , francuskie ciasteczka z malinami i serem , francuskie ciastka z bitą śmietaną i owocami , roladki z ciasta francuskiego z powidłami , słodkie francuskie(...)rożki z jabłkami , CRONUTS. Pączki z ciasta francuskiego Dla miłośników wytrawnych przekąsek polecam: pikantne roladki z ciasta francuskiego i parówki w cieście francuskim. , Francuskie ciastka z pomidorami i mozzarellą , Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym , Ciasto francuskie z serem i szynką , Ciastka francuskie z żółtym serem Gruszki w tym przepisie można zastąpić jabłkami, a wierzch można dodatkowo posypać płatkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto francuskie z brokułem i serem. Brokuł i ser to przepyszne połączenie, a kiedy ułożymy je na cieście francuskim to nawet dzieci z chęcią zjedzą duży kawałek. Bogate brokułowo – cebulowe nadzienie z dodatkiem sera jest idealne dla maślanego ciasta francuskiego i ciężko jest mu się oprzeć. Ciasto francuskie z brokułem i serem jest dość łatwe do zrobienia, jeśli oczywiście mamy(...)odcedzamy. Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do pieczenia, którą wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy musztardą pozostawiając 2 cm od brzegów. Posypujemy startym serem, kładziemy plasterki cebuli i kawałki brokuła. Posypujemy jeszcze odrobiną sera. Jajko rozkłócamy i za pomocą pędzelka smarujemy brzegi ciasta. Ciasto francuskie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 – 18 minut. Upieczone ciasto wyciągamy
Zdrowy Styl JoannyPrzepis pochodzi z książki "Pascal kontra Okrasa" wydanej przez Lidla, urozmaiciłam go tylko odrobinę świeżym koperkiem dodanym do łososia. Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 150 g wędzonego łososia 1 opakowanie serka śmietankowego koperek pieprz 1 jajko Wykonanie: Ciasto wyjmujemy z lodówki, pozwalamy mu się lekko ocieplić
Kulinarne przygody Gatitykoniecznie należy jeś ć gorącą, najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika, na zimno jest niestety bez smaku. Składniki: - ok. 300 g mrożonej fasolki szparagowej - dwie kulki mozarelli - opakowanie ciasta francuskiego - szczypta cukru - sól / jarzynka, pieprz Fasolkę rozmrażamy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy odrobinę cukru i szczyptę soli, po czym gotujemy ok. 20 minut, aż będzie w miarę miękka(...)Powinna stawia ć lekki opór przy gryzieniu ;) Podczas gdy fasolka siedzi na ogniu, rozwijamy płat ciasta francuskiego i przycinamy do wielkości posiadanego przez nas naczynia do zapiekania (najwygodniej zrobi ć to tak, jak na zdjęciu poniżej). Pozostałego ciasta nie wyrzucamy! Wycięte ciasto układamy w naczyniu. Na bokach powinno zosta ć nieco luzu, bo będziemy je zagina ć . Ugotowaną fasolkę
Kulinarne zapędy Kokosaskładniki: 2 polędwiczki wieprzowe (ok 700 g) 1 opakowanie ciasta francuskiego majeranek czosnek granulowany sól olej rzepakowy do smażenia 2 łyżki musztardy delikatesowej 100 g szynki dojrzewającej w plastrach 1 jajko Polędwiczki oprószyć majerankiem,czosnkiem i odrobiną soli. Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Posmarować musztardą i zawinąć w plastry szynki a potem w folię spożywczą lub aluminiową.Odłożyć(...)godzinkę.Potem odwinąć z folii i owinąć ciastem francuskim. Ponacinać na wierzchu i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego na 160-170 C piekarnika i piec ok 30-40 minut aż ciasto ładnie się zarumieni. Podawać pokrojone w plastry z dodatkiem sałatki z rukoli, suszonych pomidorów i pomidorków koktajlowych skropionej olejem z pomidorków lub olejem lnianym
Monia miesza i gotujePrzepis na pączki z ciasta francuskiego. Pączki zrobiłam we frytkownicy beztłuszczowej, ale możesz je upiec również w piekarniku. Pięknie wyrastają i są przepyszne, a do tego przygotujesz je w 5 minut! Jak zrobić pączki we frytkownicy beztłuszczowej? Pączki możesz przygotować zarówno w piekarniku, jak i we frytkownicy beztłuszczowej. Frytkownicę rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. Pączki z ciasta francuskiego piecz(...)okręgów delikatnie posmaruj roztrzepanym jajkiem (najlepiej za pomocą silikonowego pędzelka). Następnie na środek wyłóż łyżeczkę marmolady. Całość przyłóż drugim (nieposmarowanym jajkiem) okręgiem ciasta. Delikatnie przyłóż boki ciasta do dolnej warstwy, ale nie dociskaj ich – dzięki temu ciasto pięknie wyrośnie. Gotowe pączki włóż do frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do 190 stopni Celsjusza. Piecz 5 minut, po czym obróć i piecz kolejne
Via GustoFRANCUSKIE Z RENKLODAMI. /własny;/ na 10 ciastek opakowanie ciasta francuskiego 10-20 śliwek renklod 1 jajko łyżka mleka cukier Śliwki myję, osuszam, przepoławiam i usuwam pestki. Ciasto francuskie kroję na 10 w miarę równych kwadratów. Na każdym układam 2-4 połówki śliwek, zawijam w kopertę, czyli łączę ze sobą naprzeciwległe rogi ciasta. Zlepiam. Układam na papierze
W kuchni Karmel-itkiserkiem. Następnie, łososia i szpinak pokrywam ciastem francuskim i piekę, do momentu w którym ciasto nabiera złotego koloru. Upieczone podaję z dodatkami, którymi najczęściej są warzywa i sos. Jeśli macie ochotę na dobra rybę z fajnymi dodatkami, polecam Wam poniższy przepis na łososia w cieście francuskim . Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Łosoś Składniki(...)Pierwszą część ciasta posmarować dokładnie szpinakiem z serkiem, zostawiając około 1.5 cm puste wzdłuż wszystkich brzegów. Pustą część ciasta lekko posmarować roztrzepanym widelcem jajkiem. Na szpinaku ułożyć łososia skórką do dołu i przykryć drugim płatem ciasta. Ciasto wzdłuż wszystkich brzegów dokładnie docisnąć palcami, po wierzchu naciąć w kilku miejscach nożem i posmarować jajkiem. łososia w cieście francuskim ułożyć w formie
MeCookswielbicieli czekolady (ale nie tylko) - ciasto, które jest spełnieniem ich czekoladowych marzeń. Ciasto baaardzo czekoladowe, z minimalną ilością mąki. Swego czasu bywało u nas dość często, gdyż moja Rodzinka wprost je uwielbia, smakowało też zawsze naszym znajomym. Ja dodaję do niego dodatkowo owoce (przeważnie są to wiśnie, tutaj akurat w wersji z malinami- mmm...pychota...), które idealnie komponują się(...)pieczenia (jest wówczas jakby jeszcze troszkę pulchniejsze, choć i bez niego jest lekkie jak mgiełka- to za sprawą mocno ubitych białek). Proponuję wypróbować obydwie wersje. Jest to bardzo popularne francuskie ciasto domowe. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki " Wyśmienita kuchnia francuska". Idealnie smakuje z bitą śmietaną, kulką loda waniliowego lub po prostu posypane tylko mielonym ksylitolem (lub cukrem pudrem). Przepis
Smaczne ZdroweRogaliki z ciasta francuskiego z dżemem to słodka przekąska, którą przygotujecie w niecałe 30 minut. Podobnie jak faworki z ciasta francuskiego mogą Was uratować przed wizytą niezapowiadanych gości. Rogaliki z ciasta francuskiego możecie zrobić z dowolnym dżemem, powidłami lub marmoladą. Ja zazwyczaj stawiam na kwaskowate konfitury, ponieważ rogaliki są dość słodkie ze względu na cukier użyty do ich posypania. Uważam(...)ciasto francuskie zawsze warto mieć w lodówce, bo można z niego wyczarować wiele ciekawych smakołyków Ciekawą przekąską, jednak na słono, są też ślimaczki z ciasta francuskiego . Jeżeli nie jedliście, koniecznie spróbujcie. Zobacz też: Ciasto francuskie z gruszką i kozim serem Pierś kurczaka w cieście francuskim Pizza na cieście francuskim Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką Przepis na rogaliki
Kuchnia Bazyliiwłasnych blatów z ciasta francuskiego. Użycie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że ciasto jest banalnie proste w wykonaniu, a dodatkowo skraca się czas jego przygotowania. W takim wydaniu z pewnością wyjdzie każdemu. Świetnie się sprawdzimy na urodziny, imieniny czy po prostu ciasto na niedzielę. Składniki: 3 op. ciasta francuskiego 660 ml śmietanki 30% lub 36% 2-3 pełne łyżki cukru(...)Przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i posypujemy niewielką ilością cukru. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20-22 min., aż ciasto ładnie się zezłoci. Studzimy na kratce. To samo robimy z drugim opakowaniem ciasta francuskiego. Natomiast z trzeciego opakowania ciasta francuskiego również wycinamy okrągły placek o średnicy takiej samej
Kuchnia MagdaLenywłasnych blatów z ciasta francuskiego. Użycie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że ciasto jest banalnie proste w wykonaniu, a dodatkowo skraca się czas jego przygotowania. W takim wydaniu z pewnością wyjdzie każdemu. Świetnie się sprawdzimy na urodziny, imieniny czy po prostu ciasto na niedzielę. Składniki: 3 op. ciasta francuskiego 660 ml śmietanki 30% lub 36% 2-3 pełne łyżki cukru(...)Przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i posypujemy niewielką ilością cukru. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20-22 min., aż ciasto ładnie się zezłoci. Studzimy na kratce. To samo robimy z drugim opakowaniem ciasta francuskiego. Natomiast z trzeciego opakowania ciasta francuskiego również wycinamy okrągły placek o średnicy takiej samej
Kuchnia MagdaLenyŚlimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem to kolejna propozycja na przekąskę z ciastem francuskim w roli głównej. Ślimaczki bardzo często goszczą u mnie, kiedy zapraszam znajomych – to jakby jazda obowiązkowa. Znikają w mig! Ta wersja ślimaczków z ciasta francuskiego ze szpinakiem zadowoli wegetarian oraz fanów połączenia szpinak-feta-suszone pomidory. Zachęcam Was także do sprawdzenia przepisu na Ślimaczki(...)ciasta francuskiego z kiełbasą i serem . Jeżeli chcecie poznać przepisy na ciasto francuskie na słodko, odwiedźcie poniższe przepisy Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem Tarta z jabłkami na cieście francuskim Faworki z ciasta francuskiego Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Drukuj przepis Porcji: 14-16 Czas gotowania: 30 minut Składniki opakowanie ciasta francuskiego 100 g szpinaku
Kuchnia Bazylii