Torcik z ciasta francuskiego przełożony bitą śmietaną oraz frużeliną truskawkową. Wychodzi delikatny w smaku i lekki jak chmurka, choć dość kaloryczny. Ciasto smakuje fantastycznie i nie jest przesłodzone, czy mdłe. Słodko-kwaśna frużelina truskawkowa doskonale komponuje się z masą śmietanową, a poza tym nadaje nuty świeżości i orzeźwienia. Do przygotowania torciku użyłam gotowych płatów ciasta francuskiego, gdyż zależało mi na czasie i w tamtym momencie nie miałam kompletnie siły na długie stanie w kuchni.... czytaj dalej...
Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...Uwielbiam eksperymentować w kuchni, która zamienia się w małe laboratorium...a ja mieszam, próbuję, przyprawiam, miksuję, zmieniając popularne przepisy lub tworząc własne autorskie.