ciasteczka - 27939 przepisów

Pomarańczowe ciastka z kremem czekoladowo-śliwkowym 68

Witajcie!, dziś mam coś dla omijających korzenne przyprawy na święta. Aromatyczne miękkie ciastka z równie smakowitym kremem nie tylko na święta. Ciastka wzbogacimy o otręby orkiszowe by wzbogacić ich wartość odżywczą, dodamy też sporą ilość miodu :). Krem to klasyczne połączenie gorzkiej czekolady ze śliwkami - mam nadzieje że zasmakuje. Ciastka najlepsze są na drugi dzień i wtedy też(...)soli250g margaryny Bielmar PALMA1,5 szklanki miodu2 jajkaotarta skórka z 1 świeżej pomarańczyKrem:3 łyżki kremówki 30% tł.100 g gorzkiej czekolady6-7 łyżek powideł śliwkowych6-7 łyżek kajmakuPrzygotowanie:Ciastka:1/ Margarynę utrzeć z miodem, następnie dodać dwa jajka2/ Mąkę pszenną, otręby orkiszowe, proszek do pieczenia i sól wymieszać razem3/ Do margaryny dodać wmieszane składniki suche i skórkę

Kuchnia PROzdrowotna
Zdrowe ciastka owsiane z bananem i bakaliami 62

słodycze są takie niezdrowe… To są naprawdę zdrowe ciastka. Bez cukru, bez jajek i bez mąki. Bez dodatku tłuszczu – mocne w smaku i przepyszne. To są chyba najszybsze ciastka świata. Ich podstawa to tylko dwa składniki – banany i płatki owsiane. Bezcukrowe, beztłuszczowe. Wegańskie. Jeśli użyliście płatków z certyfikowanego, czystego owsa- będą też bezglutenowe. Ze wszystkich płatków zbożowych(...)nienasycone kwasy tłuszczowe, a te z kolei wzmocnią ‘nasercowe’ działanie potasu i magnezu z bananów.   Możemy wsypać do masy bananowo-owsianej trochę posiekanych włoskich orzechów lub migdałów. Ciastka same w sobie będą miały wtedy prawie tyle kalorii co mały pączek, ale dostarczymy organizmowi dodatkowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym Omega-3 i jeszcze więcej dobroczynnego magnezu i potasu

Karo in the Kitchen
Bardzo kruche ciastka z marmoladą 294

dają zaskakujący efekt, same rozpływają się w ustach. Rozsmakowują się w nich zwłaszcza babcie i ciocie - mówią, że przypomina im smak z dzieciństwa. Gdyby ktoś próbował przekonać mnie, że ciastka z margaryną mogą być tak smaczne, z pewnością bym nie uwierzyła. A dziś sama staram się do tego przekonać Was... ;-) Niestety ponownie nie pamiętam skąd pochodzi zapisany dawno temu(...)przepis.  (ja piekłam ciastka na blaszkach do ciastek, ale nim je kupiłam, piekłam na blaszce z piekarnika - równie pyszne)200g margaryny2-3 łyżki cukru pudru 1 szklanka mąki1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej2 żółtka marmolada1. Miękką margarynę ucieramy mikserem wraz z cukrem pudrem.2. Dodajemy żółtka i obie rodzaje mąk, miksujemy do powstania gładkiej masy.3. Z masy robimy kulki

Szefowa kuchni
Ciasteczka świąteczne - 3 przepisy na bożonarodzeniowe ciasteczka z Włoch, Grecji i Hiszpanii 23

Dziś mam dla Was aż 3 przepisy na pyszne ciasteczka tradycyjnie przygotowywane we Włoszech, Grecji i Hiszpanii na Boże Narodzenie. Jeśli planujecie zrobić na Święta coś więcej niż klasyczne pierniczki, to mam nadzieje, że odnajdziecie w tym wpisie swoje typy.  Dla mnie pieczenie ciasteczek to swoisty świąteczny rytuał. Lubię przygotowywać je przez cały grudzień i podjadać do daktylowej gorącej(...)czekolady. W tym roku Tadzio mocno włączył się w pieczenie ciasteczek, dzięki czemu okres oczekiwania na Boże Narodzenie stał się jeszcze bardziej magiczny :)  3 przepisy na świąteczne ciasteczka z Włoch, Grecji i Hiszpanii Przygotowałam dla Was 3 bardzo różne przepisy na świąteczne ciasteczka: melomakarona  - greckie ciasteczka maczane w słodkim syropie i posypane orzechami włoskimi montecados - hiszpańskie ciasteczka migdałowe

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciastka Francuskie 80

Ciastka FrancuskieRobiłem pierwszy raz i zdziwiłem się smakiem. Nie przepadam za ciastem francuskim, ale te ciastka mi bardzo zasmakowały ;)Składniki:(na 60-70 sztuk)- 2 szklanki mąki pszennej - kostka margaryny 250g- 2 jajka- 3 łyżki śmietany- cukier do posypania Sposób przygotowania:1.Margarynę dzielimy nożem na mniejsze cząstki. Mąkę wsypujemy do miski z margaryną, dodajemy śmietanę(...)dwóch godzinach wykładamy ciasto. Nastawiamy piekarnik na 210 C. Blat lub stolnicę posypujemy mąką. Bierzemy część ciasta i wałkujemy na placek o grubości ok. 5-6mm. Następnie wycinamy ciastka dowolnymi foremkami (gwiazdki,serduszka,grzybki,kwiatki itp.)3.Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy ciastka i smarujemy każde białkiem, a następnie posypujemy cukrem (ciasto nie ma w sobie

Gotuj Z Muzyką
DARKEST RAUATAI COOKIES – PILLARS OF ETERNITY – ciastka intensywnie czekoladowe bez mąki 74

rzemiosła z jednego jajka, porcji cukru oraz kakao. Graficzna prezentacja jest kopią z innego ciastka występującego w grze, a dokładniej herbatnika z czekoladą, który z kolei jest kruchym ciastkiem z czekoladowym kremem i cukrową posypką. Tutaj twórcy poszli na łatwiznę, bo ten wizerunek zdecydowanie nie pasuje do składu Darkest Rauatai Cookies (przede wszystkim nie ma tam mąki). Jednakże(...)PORCJA - KLIKNIJ! 511 kcal | 9 g białka | 97 g węglowodanów | 10 g tłuszczu 1 ciastko 128 kcal | 2 g białka | 24 g węglowodanów | 3 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. PIEKARNIK Nastawiamy go na 180 stopni do nagrzania już na początku, gdyż przygotowanie ciastek zajmie zaledwie parę minut. 1. SUCHE SKŁADNIKI (1 min) Do miski wsypujemy kakao, cukier puder, kawę rozpuszczalną

Nerds Kitchen
Ciastka z masłem orzechowym bez pieczenia 67

składniki:2 paczki ciastek owsianychsłoik masła orzechowego1/4 kostka masła tabliczka czekolady najlepiej gorzkiejCiastka rozkruszamy na piasek w blenderze albo wałkiem do ciasta. Rozkruszone ciastka mieszamy z masłem orzechowym i masłem. Gotową masę chłodzimy w lodówce. Następnie w dłoniach formujemy kulki i wstawiamy do lodówki. W tym czasie w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę

Bon Appetit Małgorzaty
Sezamowo-owsiane ciastka z żurawiną,orzechami i morelami 124

"mniejsze zło" bo nie zawierają cukru tylko naturalny miód. Idealne na jesienny podwieczorek bo zawierają ziarna słonecznika, orzechy włoskie, morele itd...pełny skład i sposób wykonania poniżej :) owe ciastka robi się 2 minuty i piecze się około 15 minut. Zbrudzicie tylko 1 miskę (dla mnie to info najważniejsze bo nie lubię zmywać :))Składniki można dodać spokojnie(...)sobą, na koniec dodajemy odrobinę wody a następnie miód. Ilość miodu tyle by składniki dobrze wymieszać. Na blaszę dajemy papier do pieczenia, układamy po 1 łyżce gotową owsianą mieszankę. Ciastka pieczemy a w zasadzie suszymy w piekarniku w 160 stopniach C około 10 do 20 minut. Patrzymy by ciastka się nie spaliły a raczej jedynie stwardniały. Idealne

Bon Appetit Małgorzaty
Ciastka 67

Ciasteczka wyciskane z maszynki Ciasteczka z białą czekoladą Ciasteczka z m&m's Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą Ciastka dwa kolory Ciastka kawowe Ciasteczka marchewkowe przekładane powidłami Ciasteczka owsiane Ciastka z kaszy manny Ciastka ze skórką pomarańczową Choinki pistacjowe Czekoladowe jeżyki Dekoracja pierniczków Faworki Karmelowe płatki z migdałami Karnawałowe róże Kwiatki na waflach Maślane(...)ciasteczka z żurawiną Migdałowe ciastka Migdałowe ciasteczka z żurawiną Owsiane batoniki Owsiane ciasteczka z żurawiną Palce czarownicy Pieguski Popękane czekoladowe ciasteczka Pierniczki Pierniczki - czerwone serca Pierniczki - mikołaje Pączki z serka homogenizowanego Rudolfy Rurki z kremem Serowe oponki Szyszki z krówek Usteczka z jabłkiem Vanillekipferl Wiatraczki Zimtsterne- cynamonowe ciasteczka

Aga w kuchni
Bezglutenowe ciastka z mąki teff 41

trakcie pieczenia. Jeśli chodzi o smak, jest on bardzo intensywny i nie można go na pewno porównać do tego jaki ma mąka pszenna. Mąkę teff połączyłam z mąką kukurydzianą. Ciastka przez to były dość “zbite” jeśli chodzi o konsystencję. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam(...)śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na bezglutenowe ciastka. 25 dkg mąki teff 10 dkg mąki kukurydzianej 5 dkg jasnego cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka otartej skórki z limonki 1 łyżeczka soku z limonki 10 dkg żurawiny suszonej 240 ml mleka 1 jajko Dodatkowo 50 ml mleka

mecooks
Sezamowe ciastka z daktylami 50

Już robiłam kiedyś podobne ciastka, tym razem zrobiłam z tureckimi daktylami. Są to ciastka " mniejsze zło" ponieważ nie zawierają cukru, mąki ani jajek. Składniki można dodać na oko :):7 łyżek sezamu4 łyżki płatków owsianychkilka pokrojonych suszonych daktyli1 łyżka ulubionych płatków śniadaniowych1 łyżka suszonej żurawiny2 garści posiekanych orzechów włoskich1 łyżka słonecznikakilka pokrojonych(...)łyżek naturalnego mioduWszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą, na koniec dodajemy odrobinę wody a następnie miód. Na blaszkę dajemy papier do pieczenia, układamy po 1 łyżce gotową sezamową mieszankę. Ciastka pieczemy a w zasadzie suszymy w piekarniku w 160 stopniach C około 20 minut. Patrzymy by ciastka się nie spaliły a raczej jedynie stwardniały

Bon Appetit Małgorzaty
Ciastka maślane z kremem kawowym 119

Ciastka maślane z kremem kawowym... Idealnie kruche i rozpływające się w ustach ciastka. Przełożone maślanym kremem. Całość dopełniona smakiem i aromatem kawy. Idealne do kawy czy herbaty. Pycha! Składniki: Ciastka: 250 g masła; 2 ugotowane żółtka; 50 g cukru pudru; 300 g mąki pszennej; 1 czubata łyżeczka kawy mielonej. Krem: 2 jaja; 100 g cukru pudru(...)masła; 40 ml zimnej, mocnej kawy rozpuszczalnej. Sposób przygotowania: Ciastka: Z mąki, żółtek jaj, cukru pudru, mąki i kawy zagnieść ciasto. Ja używam do tego celu robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego. Wsypuję do miski od robota wszystkie składniki na ciasto i miksuję około 7 minut, aż ciasto zbije się w kulę i będzie oblepiać hak miksera. Można

Gospodyni Miejska
Serduszkowe ciastka - lizaki 69

Serduszkowe ciastka - lizaki   Kruche ciastka na patyku przypominające lizaki to alternatywa dla tradycyjnych ciasteczek trzymanych w słoiku. Zapakowane w celofan świetnie sprawdzą się jako miły walentynkowy upominek. Możecie udekorować je dowolnie – bakaliami, cukiereczkami czy żelkami, ja zdecydowałam się na sam lukier, żeby nie przypominały za bardzo świątecznych pierników.   Składniki:   1,5 szklanki mąki(...)twarde – trochę śmietany. Na stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm. Wycinamy serduszka foremką. Gotowe ciasteczka nabijamy na patyczek do szaszłyków (powinien być wbity przynajmniej do połowy ciastka). Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Ciastka-lizaki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 5-10 min, aż się zarumienią. Lukier z białek (inaczej lukier

Ciastkozercy
Herbatniki Waniliowe z Czekoladą 49

lawendowe, kakaowe i kilka innych. Na przepis natknęłam się kilka lat temu na blogu Moje Wypieki . Przepis został ze mną do dziś i do dziś te waniliowe są ulubionymi ciastkami mojego dziecka, no dobra moje też :) Ciasto fajnie współpracuje z wałkiem, dodatkowy plus zyskuje za to, że ciastka po upieczeniu nie zmieniają kształtu i nie rosną. Jakie wkładasz(...)stopnia, że wszystkie ciastka jakie zamierzam piec wycinałabym na kształt herbatników. W zestawie dołączona jest silikonowa forma w trzech wzorach, która umożliwia wykonanie czekoladowych albo żelowych nakładek na ciastka. Albo po prostu cienkich czekoladowych tafli. Czekolada w nich zastyga w lodówce w kilka chwil, więc tylko wyciągać, napełniać i potem przyklejać na ciastka, a efekt WOW macie

Blondynka Gotuje