Kruche ciasteczka – idealne dla dzieci i dorosłych Lubicie domowe ciasteczka? My uwielbiamy. Moje maluchy bardzo często przygotowują je razem ze mną. One zjadają je od razu z miseczki. Ciasteczko w rączkę i jest radość Ja wraz z mężem uwielbiamy takie ciasteczka jeść w towarzystwie pysznej kawy lub herbaty. Bez względu na okazję domowe kruche ciasteczka zawsze dobrze smakują. Dlatego(...)moim domu bardzo często pachnie wanilią, cynamonem i innymi przyprawami, o które lubię wzbogacać mój podstawowy przepis na kruche ciasteczka. Pamiętajcie, że wystarczy dodać jakiś ulubiony dodatek, by za każdym razem wasze ciasteczka smakowały inaczej Jak przygotować domowe kruche ciasteczka? Do przygotowania domowych kruchych ciasteczek potrzebujemy kilku składników, które każdy na pewno znajdzie w swojej kuchni. Mąka, masło, cukier
Słodkie okruszkiwiecie kocham piec najróżniejsze ciastka i ciasteczka. Jednak nie stronie też od gotowych produktów. Jednak czy gotowe produkty mogą smakować tak jak dom owe? Czy zakupione ciasteczka mogą zachwycić delikatnością i smakiem? Okazuje się, że tak. Takie właśnie są Ciasteczka z Krakowa. Przygotowywane na bazie sprawdzonych receptur, ręcznie formowane, pyszne i do tego pięknie zapakowane. Takie ciasteczka śmiało można stawiać(...)swoim stole i zanosić w gości. Dlaczego Ciasteczka z Krakowa? Ciasteczka z Krakowa są zupełnie inne niż dostępne w sklepach słodkości. Firma Ciasteczka z Krakowa, to to firma wyrastająca z krakowskiej tradycji manufaktury rzemieślniczej. Wszystkie ciastka i ciasteczka wyrabiane są ręcznie, co nadaje im niepowtarzalny charakter. Wyglądają i smakują jak domowe. Całość uzupełnia niebanalne, piękne opakowanie. Taki słodki upominek można
Słodkie okruszkitrakcie pieczenia. Jeśli chodzi o smak, jest on bardzo intensywny i nie można go na pewno porównać do tego jaki ma mąka pszenna. Mąkę teff połączyłam z mąką kukurydzianą. Ciastka przez to były dość “zbite” jeśli chodzi o konsystencję. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam(...)śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na bezglutenowe ciastka. 25 dkg mąki teff 10 dkg mąki kukurydzianej 5 dkg jasnego cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka otartej skórki z limonki 1 łyżeczka soku z limonki 10 dkg żurawiny suszonej 240 ml mleka 1 jajko Dodatkowo 50 ml mleka
mecooksJuż robiłam kiedyś podobne ciastka, tym razem zrobiłam z tureckimi daktylami. Są to ciastka " mniejsze zło" ponieważ nie zawierają cukru, mąki ani jajek. Składniki można dodać na oko :):7 łyżek sezamu4 łyżki płatków owsianychkilka pokrojonych suszonych daktyli1 łyżka ulubionych płatków śniadaniowych1 łyżka suszonej żurawiny2 garści posiekanych orzechów włoskich1 łyżka słonecznikakilka pokrojonych(...)łyżek naturalnego mioduWszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą, na koniec dodajemy odrobinę wody a następnie miód. Na blaszkę dajemy papier do pieczenia, układamy po 1 łyżce gotową sezamową mieszankę. Ciastka pieczemy a w zasadzie suszymy w piekarniku w 160 stopniach C około 20 minut. Patrzymy by ciastka się nie spaliły a raczej jedynie stwardniały
Bon Appetit MałgorzatyCiastka maślane z kremem kawowym... Idealnie kruche i rozpływające się w ustach ciastka. Przełożone maślanym kremem. Całość dopełniona smakiem i aromatem kawy. Idealne do kawy czy herbaty. Pycha! Składniki: Ciastka: 250 g masła; 2 ugotowane żółtka; 50 g cukru pudru; 300 g mąki pszennej; 1 czubata łyżeczka kawy mielonej. Krem: 2 jaja; 100 g cukru pudru(...)masła; 40 ml zimnej, mocnej kawy rozpuszczalnej. Sposób przygotowania: Ciastka: Z mąki, żółtek jaj, cukru pudru, mąki i kawy zagnieść ciasto. Ja używam do tego celu robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego. Wsypuję do miski od robota wszystkie składniki na ciasto i miksuję około 7 minut, aż ciasto zbije się w kulę i będzie oblepiać hak miksera. Można
Gospodyni MiejskaSerduszkowe ciastka - lizaki Kruche ciastka na patyku przypominające lizaki to alternatywa dla tradycyjnych ciasteczek trzymanych w słoiku. Zapakowane w celofan świetnie sprawdzą się jako miły walentynkowy upominek. Możecie udekorować je dowolnie – bakaliami, cukiereczkami czy żelkami, ja zdecydowałam się na sam lukier, żeby nie przypominały za bardzo świątecznych pierników. Składniki: 1,5 szklanki mąki(...)twarde – trochę śmietany. Na stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm. Wycinamy serduszka foremką. Gotowe ciasteczka nabijamy na patyczek do szaszłyków (powinien być wbity przynajmniej do połowy ciastka). Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Ciastka-lizaki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 5-10 min, aż się zarumienią. Lukier z białek (inaczej lukier
Ciastkozercyjeszcze wrzucić na bloga. Zaproponował desery właśnie. Coś napomknął o jakimś deserze w pucharkach, jakiś kogel mogel, ale spojrzałam tylko na niego i powiedziałam, żeby zapomniał. Ale, ale … ciastka będą dobrym pomysłem. Jakieś zimowo-świąteczne, ale nie piernikowe. Sporo ludzi pyta o ciastka na święta, które nie mają nic wspólnego z pierniczkami. Proszę bardzo(...)wiedziałam na początku jak ugryźć temat ciastek, bo jak wiecie jestem deserowym beztalenciem. Mam na szczęście stare babcine książki kucharskie (z lat 70), które nigdy nie zawodzą. Zajrzałam do spisu treści i w sumie od razu wiedziałam, które ciastka zrobię. Cytryna i migdały? Oo taaak. Przepis jednak nie do końca się u mnie sprawdził, ciasto się okrutnie kleiło
KardamonovyKruche i delikatne ciasteczka maślane z maszynki do mielenie mięsa udadzą się każdemu. Są bardzo proste i szybkie w zrobieniu. Przepis pochodzi od mojej babci, która piekła te ciasteczka, gdy byłam mała. Smakują obłędnie. Pamiętacie kruche ciasteczka maszynkowe, które były hitem z czasów PRL? Postanowiłam przypomnieć sobie smaki dzieciństwa. Ostatnio mama robiła porządki w kuchni i oddała mi swoją wysłużoną(...)nakładkę ciastokową do maszynki do mięsa. Jeśli jej nie masz, to wystarczy ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i pokroić nożem lub wyciąć za pomocą foremek do pierników. Ciasteczka są tak dobre, że znikają w mgnieniu oka. Ileż wspomnień z dzieciństwa mam, gdy piekę te ciasteczka :-). Zapraszam po sprawdzony przepis mojej babci. Ciasteczka maszynkowe – składniki Szklanka u mnie
Ania gotujeKruche ciastka Speculoos i krótka historia. Kruche ciastka, Speculoos-Belgia, Speculaas-Holandia i Spekulatius-Niemcy to nazwa kruchych ciastek tradycyjnie przygotowywanego w związku z obchodzeniem dnia Świetego Mikołaja. Pochodzenie nazwy jest godne uwagi, ponieważ niektórzy lingwiści twierdzą iż nazwa pochodzi od słowa „speculum” co po łacinie oznacza lustro. Czyli ten , który bez wątpienia widzi wszystko(...)biskup”- św. Mikołaj. Inni lingwiści uważają ,że nazwa „speculoos” to „species” po łacinie co oznacza „przyprawy” ponieważ „speculoos” to pikantne kruche ciastka. Kolejne źródła podają , że nazwa pochodzi od słowa „spekulacja”, ponieważ holenderski piekarz, zastanawiał się czy jego kruche ciastka, się przyjmą. Chociaż spekulacji co do nazwy może
RafalCookdodałam pokrojone na kawałki zimne masło. Wszystko zagniotłam na jednolite ciasto. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. W maszynce do mielenia mięsa zamontowałam przystawkę do robienia ciastek, wybrałam jeden z otworów, który akurat najbardziej mi odpowiada i porcjami wkładałam zagniecione ciasto. Wychodzące paski ciasta układałam na blaszce i dzieliłam nożem na pożądanej długości ciastka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Można też odcinać ciastka od razu przy maszynce. Zależy jak komu wygodniej. Ciastka układałam na przygotowanej blaszce jeden przy drugim, zachowując ok. 1-2 centymetrowe odstępy. Blachę z ciastkami wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika i bez termoobiegu. Ciastka wyjmowałam gdy były ładnie zarumienione
Waniliowe Improwizacjelawendowe, kakaowe i kilka innych. Na przepis natknęłam się kilka lat temu na blogu Moje Wypieki . Przepis został ze mną do dziś i do dziś te waniliowe są ulubionymi ciastkami mojego dziecka, no dobra moje też :) Ciasto fajnie współpracuje z wałkiem, dodatkowy plus zyskuje za to, że ciastka po upieczeniu nie zmieniają kształtu i nie rosną. Jakie wkładasz(...)stopnia, że wszystkie ciastka jakie zamierzam piec wycinałabym na kształt herbatników. W zestawie dołączona jest silikonowa forma w trzech wzorach, która umożliwia wykonanie czekoladowych albo żelowych nakładek na ciastka. Albo po prostu cienkich czekoladowych tafli. Czekolada w nich zastyga w lodówce w kilka chwil, więc tylko wyciągać, napełniać i potem przyklejać na ciastka, a efekt WOW macie
Blondynka GotujeDziś postanowiłem przygotować ciastka na bazie mieszanki musli, które są zdrowe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Ciastka z musli są bardzo pożywne i bardzo dobrze smakują polane czekoladą. Do ich przygotowania można wykorzystać każdego rodzaju owoce suszone, orzechy i inne smakołyki. Które wzbogacą nasze ciastka o dodatkowe smaki. Składniki: 150 g musli, (ja użyłem musli
cookplCiasteczka z sezamem upiekłam z potrzeby chwili, znaczy się głodu na słodycze… Oczywiście jak zwykle wszystko zostało wymiecione z zakamarków, w których można znaleźć coś słodkiego na ząb. Musiałam więc coś upiec, coś prostego, szybkiego, coś słodkiego, coś co zaspokoi głód… a tym czymś mogą być tylko pyszne kruche ciasteczka tym razem z sezamem. Aby przygotować proste ciasteczka(...)sezamem nie potrzebny jest sprzęt AGD, gdyż wystarczy do tego widelec, oraz proste składniki, które u większości z Was można znaleźć w kuchni. Ciasteczka nie mają mieć idealnych kształtów, są rustykalne, każde ma inny kształt, ale o taki efekt mi chodziło, miasteczkową masę nakładamy łyżką, ile nam się nabierze i jak ją ułożymy taki kształt przybierze kruche ciasteczko, które jedynie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeśli szukacie pomysłu na oryginalny i efektowny pomysł na upominek dla gości to polecam ciastka. Nasi goście, którzy przybyli na komunię córki byli zachwyceni. Kruche ciastka dekorowane masą plastyczną, na której odcisnęłam literkami napis i datę komunii córci. Brzegi ciastek delikatnie przyozdobiłam małymi cukrowymi kwiatuszkami. Każde ciasto osobno zapakowałam w celofan a całość wykończyłam kremową kokardką. Według(...)słodka forma podziękowania gościom za ich przybycie. Nie zależnie od tego czy to chrzest, komunia, ślub czy inna uroczystość a goście wyjdą z uśmiechem na twarzy :) Do wykonania ciastek potrzebne będą: * kruche ciastka (przepis na ciastka, które podczas pieczenia nie zmieniają swojego kształtu tutaj ) * biała masa cukrowa * lukier wykonany z cukru pudru i wody, który posłuży
Zrób to smacznieniedługo Hallooween i czas na doroczną dyskotekę organizowaną przez klasę mojego syna. Rodzice jak zwykle przygotowują halloweenowe wypieki i słodycze. Ja upiekłam kruche ciastka mumie. Są to czekoladowe ciastka , pieczone na maśle. Wystudzone ciastka dekoruję białą i ciemną czekoladą “bandażując” jak mumie. Moje dziecko było bardzo specyficzne. Musiałam koniecznie upiec ciastka mumie, aby pasowały(...)tematyki dyskoteki. Jak myślicie, ciastka mumie udały się? Synuś był bardzo zadowolony. Po zastygnięciu “bandażu” ciastka powędrowały do szkoły. Organizowanie dyskoteki ma na celu zasilenie klasowej kasy. Dzieci będą sprzedawać wypieki i słodycze. Zarobione pieniążki są przeznaczone na potrzeby klasy. Wycieczka na koniec szkolnego roku jest organizowana z pieniędzy, które dzieci same zarabiają, oczywiście przy pomocy
codojedzeniaminut) to zaczynamy rozgniatać go. Następnie dodajemy opakowanie kisielu (możemy obyć się bez kisielu). Nas koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Zagotowujemy do wrzenia i gotowe. Składniki na ciastka:1 gotowe ciasto francuskie1 białko od jajkakonfitura z rabarbarukieliszek do wycinania kółeczek papier do pieczenia skórka z pomarańczy Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160-180 stopni C. Ciasto francuskie(...)nablaszy.Teraz do otworków nakładamy po łyżeczce konfitury z rabarbaru a na wierzch dodajemy skórkę z pomarańczy. Brzegi ciasta smarujemy białkiem od jajka. Całość pieczemy ok. 15 - 20 min, aż ciastka ładnie się zarumienią.Ciastka z rabarbaremakcja rabarbar
Bon Appetit MałgorzatyCiastka maślane machnęłyśmy z Tolą z okazji dnia babci i dziadka. Nie planowałam tego jakoś wcześniej, ale nie wpadłam na żaden ciekawy pomysł na upominek (a sama nic raczej nie wymyślę, nie mam głowy do takich rzeczy). Poszperałam na necie, ale wszystko było na jedno kopyto. Nuda. Dodatkowo moje zdolności plastyczne skończyły się na poziomie szkoły podstawowej. Postanowiłam więc(...)zrobimy ciastka. Proste i pyszne. Wyszły z tego właściwie same pozytywy. Pierwszy – prezent. Drugi – mam wpis na bloga. Trzeci – zdrowsze (od tych sklepowych) słodycze dla Toli. Bo tak, połowę ciastek zostawiłam dziecku. I zrobiłam to z czystym sumieniem, bo ciastek wyszło dość sporo. Póki co jednak moje sumienie kuleje, bo to jednak ja się
KardamonovyCzas czytania: 2 min Ciastka w stylu doskonale znanych Wam ciastek digestive, które najczęściej wykorzystywane są jako spód do serników. Muszę przyznać, że od dawna nie używam ciastek ze sklepu, zrezygnowałam z nich głównie dlatego, że niestety niewiele jest tam mąki pełnoziarnistej, choć nazwa sugeruje, że są właśnie z mąki pełnoziarnistej. Polecam, więc przygotowanie ich w domu(...)będą takie, jak należy. Ciastka są fantastycznie chrupiące, słodkie z cudowną nutą cynamonu. Ciastka pełnoziarniste wykorzystacie nie tylko jako spód do serników, są tak pyszne, że z przyjemnością schrupiecie je na podwieczorek. Dzieci uwielbiają ciasteczka owsiane polane polewą czekoladową ja zresztą też, polecam! Print Ciastka pełnoziarniste .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczne
SprawdzonaKuchnia.plnależy dzielić na kilkunastocentymetrowe paski i układać je na blaszce, zlepiając razem obydwa brzegi i formując kółka. Blachę z tak przygotowanymi ciastkami wstawiłam do rozgrzanego piekarnika i piekłam ciastka kilkanaście minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyjęłam je na metalową blaszkę i pozostawiłam do wystygnięcia. Mleko podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę. Czekoladę pozostawiłam(...)minutę, po czym zamieszałam do całkowitego rozpuszczenia. Za pomocą silikonowego pędzelka, smarowałam czekoladą połowę każdego ciastka i układałam z powrotem na kratce żeby czekolada zastygła. Ciastka można również odstawić do lodówki i tam najlepiej je przechowywać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na ciastka, np.: ciastka budyniowe (link do przepisu
Waniliowe Improwizacjeszybkie do zrobienia ciasteczka z dodatkiem budyniu w proszku. Można je zrobić w dowolnym smaku, dobierając odpowiedni smak budyniu. U mnie tym razem ciasteczka o smaku waniliowym. Te ciastka są bardzo proste do zrobienia, ze składników, które przeważnie każdy ma w swojej kuchni. Można je wycinać różnymi foremkami lub stemplami, nadając im tym samym różne kształty. Takie ciastka(...)ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 4-5mm i różnymi foremkami wycinałam ciastka. Ciastka przekładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piekłam ok. 15 minut w temp. 180 stopni bez uprzedniego nagrzewania piekarnika i bez termoobiegu. Po upieczeniu przełożyłam
Waniliowe Improwizacjewkładam do lodówki na około 60 minut. Po 60 minutach: Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam ciastka i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Połowę ciastek pozostawiam całe, a w drugiej połowie wykrawam mniejszą foremką środek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie ciastek: Blachę z ciastkami(...)piekę około 11 minut, na lekko złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół, bez używania termoobiegu, długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Upieczone ciastka delikatnie zdejmuję z blachy (ciastka są kruche), odstawiam do wystudzenia I piekę kolejną porcję ciastek. Końcowe przygotowanie ciastek: Ciastka z dziurką w środku oprószam cukrem
Uwaga Babcia Gotujeprzekroić go na 2 blaty. Na jeden blat ciasta wyłożyć 2/3 masy przykryć drugim blatem ciasta, na który wyłożyć pozostały krem. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą. 4. Ciasteczka bakaliowe z posypką sezamową Składniki: 3 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki oleju 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika(...)Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajka oraz wlać olej. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 2 - 3 mm i wykrawać dowolne kształty pierniczków. Ciasteczka wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Wierzch ciasteczek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami sezamu. Piec 15 – 20 minut w temperaturze 180 – 200 stopni C. 5. Ciasteczka cytrynowo
Ciastka - domowe słodkościBardzo lubimy jeść różnego rodzaju domowe ciasteczka, często je piekę, szczególnie wtedy gdy mamy smaka na coś słodkiego, a w barku, szafce, czy puszce na ciasteczka jest pustka, czyli tzw. echo Polecam tym razem mój przepis na ciasteczka ze słonecznikiem, są bardzo smaczne. Z tej ilości wychodzi od 15 do 20 ciasteczek, w zależności jakiej wielkości ciasteczka przygotujemy. Łuskany słonecznik(...)dodajemy według własnych upodobań. Na blogu jest sporo przepisów na ciasteczka, jak przystało na maniaków domowych ciasteczek polecamy m.in: ciasteczka z orzechami ciasteczka z sezamem Ciasteczka guziki Karmelowo-waniliowe ciasteczka z kakao ciasteczka herbaciane owsiane żurawiną Ciasteczka owsiane z żurawiną i czekoladą Ciasteczka owsiane z rodzynkami Ciasteczka owsiane z bakaliami ciasteczka owsiane białkowe ciasteczka jaglane Ciasteczka ze słonecznikiem. Fit ciasteczka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejna odsłona ciastek z płatkami owsianymi. :-) Są bardzo zdrowe, bo zawierają mało tłuszczu. Sami decydujemy jaką mąkę dodamy. Za każdym razem są inne, bo możemy dodać do nich dowolne bakalie. Ja dodaję zwykle wszelkie "końcówki", które zostają mi niewykorzystane po innych wypiekach. Inspiracja pochodzi stąd: KLIK . 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka dowolnej mąki (u mnie mieszanka tortowa-pełnoziarnista(...)zagniatamy dokładnie ręką. 4. Z gotowej masy formujemy kulki (mocne i zwarte, inaczej masa będzie się kruszyć). Rozpłaszczamy ręką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 15 minut
Szefowa kuchnipoczątek dobra wiadomość na fanpagu na facebooku jest już Nas ponad 200. Co bardzo cieczy i motywuje do dalszego działania. Dzisiaj chcieli byśmy Wam przedstawić prosty przepis na ciastka maślane. My nasze ozdobiliśmy przy pomocy stempli, Wy możecie je przygotować w dowolnej formie i z dowolnymi dodatkami np. skórką z cytryny, czy ziarenkami wanilii. Składniki(...)nastawić na 180 stopni C. C iasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując blat mąką. Wyciąć ciasteczka foremką i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym ciastku zrobić stempel : Wstawić do piekarnika i piec około 12-13 minut, aż brzegi się zarumienią
cookpl