Ciastka maślane machnęłyśmy z Tolą z okazji dnia babci i dziadka. Nie planowałam tego jakoś wcześniej, ale nie wpadłam na żaden ciekawy pomysł na upominek (a sama nic raczej nie wymyślę, nie mam głowy do takich rzeczy). Poszperałam na necie, ale wszystko było na jedno kopyto. Nuda. Dodatkowo moje zdolności plastyczne skończyły się na poziomie szkoły podstawowej. Postanowiłam więc(...)zrobimy ciastka. Proste i pyszne. Wyszły z tego właściwie same pozytywy. Pierwszy – prezent. Drugi – mam wpis na bloga. Trzeci – zdrowsze (od tych sklepowych) słodycze dla Toli. Bo tak, połowę ciastek zostawiłam dziecku. I zrobiłam to z czystym sumieniem, bo ciastek wyszło dość sporo. Póki co jednak moje sumienie kuleje, bo to jednak ja się
KardamonovyCzas czytania: 2 min Ciastka w stylu doskonale znanych Wam ciastek digestive, które najczęściej wykorzystywane są jako spód do serników. Muszę przyznać, że od dawna nie używam ciastek ze sklepu, zrezygnowałam z nich głównie dlatego, że niestety niewiele jest tam mąki pełnoziarnistej, choć nazwa sugeruje, że są właśnie z mąki pełnoziarnistej. Polecam, więc przygotowanie ich w domu(...)będą takie, jak należy. Ciastka są fantastycznie chrupiące, słodkie z cudowną nutą cynamonu. Ciastka pełnoziarniste wykorzystacie nie tylko jako spód do serników, są tak pyszne, że z przyjemnością schrupiecie je na podwieczorek. Dzieci uwielbiają ciasteczka owsiane polane polewą czekoladową ja zresztą też, polecam! Print Ciastka pełnoziarniste .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczne
SprawdzonaKuchnia.plnależy dzielić na kilkunastocentymetrowe paski i układać je na blaszce, zlepiając razem obydwa brzegi i formując kółka. Blachę z tak przygotowanymi ciastkami wstawiłam do rozgrzanego piekarnika i piekłam ciastka kilkanaście minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyjęłam je na metalową blaszkę i pozostawiłam do wystygnięcia. Mleko podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę. Czekoladę pozostawiłam(...)minutę, po czym zamieszałam do całkowitego rozpuszczenia. Za pomocą silikonowego pędzelka, smarowałam czekoladą połowę każdego ciastka i układałam z powrotem na kratce żeby czekolada zastygła. Ciastka można również odstawić do lodówki i tam najlepiej je przechowywać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na ciastka, np.: ciastka budyniowe (link do przepisu
Waniliowe Improwizacjeszybkie do zrobienia ciasteczka z dodatkiem budyniu w proszku. Można je zrobić w dowolnym smaku, dobierając odpowiedni smak budyniu. U mnie tym razem ciasteczka o smaku waniliowym. Te ciastka są bardzo proste do zrobienia, ze składników, które przeważnie każdy ma w swojej kuchni. Można je wycinać różnymi foremkami lub stemplami, nadając im tym samym różne kształty. Takie ciastka(...)ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 4-5mm i różnymi foremkami wycinałam ciastka. Ciastka przekładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piekłam ok. 15 minut w temp. 180 stopni bez uprzedniego nagrzewania piekarnika i bez termoobiegu. Po upieczeniu przełożyłam
Waniliowe Improwizacjewkładam do lodówki na około 60 minut. Po 60 minutach: Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam ciastka i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Połowę ciastek pozostawiam całe, a w drugiej połowie wykrawam mniejszą foremką środek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie ciastek: Blachę z ciastkami(...)piekę około 11 minut, na lekko złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół, bez używania termoobiegu, długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Upieczone ciastka delikatnie zdejmuję z blachy (ciastka są kruche), odstawiam do wystudzenia I piekę kolejną porcję ciastek. Końcowe przygotowanie ciastek: Ciastka z dziurką w środku oprószam cukrem
Uwaga Babcia Gotujeprzekroić go na 2 blaty. Na jeden blat ciasta wyłożyć 2/3 masy przykryć drugim blatem ciasta, na który wyłożyć pozostały krem. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą. 4. Ciasteczka bakaliowe z posypką sezamową Składniki: 3 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki oleju 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika(...)Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajka oraz wlać olej. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 2 - 3 mm i wykrawać dowolne kształty pierniczków. Ciasteczka wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Wierzch ciasteczek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami sezamu. Piec 15 – 20 minut w temperaturze 180 – 200 stopni C. 5. Ciasteczka cytrynowo
Ciastka - domowe słodkościBardzo lubimy jeść różnego rodzaju domowe ciasteczka, często je piekę, szczególnie wtedy gdy mamy smaka na coś słodkiego, a w barku, szafce, czy puszce na ciasteczka jest pustka, czyli tzw. echo Polecam tym razem mój przepis na ciasteczka ze słonecznikiem, są bardzo smaczne. Z tej ilości wychodzi od 15 do 20 ciasteczek, w zależności jakiej wielkości ciasteczka przygotujemy. Łuskany słonecznik(...)dodajemy według własnych upodobań. Na blogu jest sporo przepisów na ciasteczka, jak przystało na maniaków domowych ciasteczek polecamy m.in: ciasteczka z orzechami ciasteczka z sezamem Ciasteczka guziki Karmelowo-waniliowe ciasteczka z kakao ciasteczka herbaciane owsiane żurawiną Ciasteczka owsiane z żurawiną i czekoladą Ciasteczka owsiane z rodzynkami Ciasteczka owsiane z bakaliami ciasteczka owsiane białkowe ciasteczka jaglane Ciasteczka ze słonecznikiem. Fit ciasteczka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejna odsłona ciastek z płatkami owsianymi. :-) Są bardzo zdrowe, bo zawierają mało tłuszczu. Sami decydujemy jaką mąkę dodamy. Za każdym razem są inne, bo możemy dodać do nich dowolne bakalie. Ja dodaję zwykle wszelkie "końcówki", które zostają mi niewykorzystane po innych wypiekach. Inspiracja pochodzi stąd: KLIK . 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka dowolnej mąki (u mnie mieszanka tortowa-pełnoziarnista(...)zagniatamy dokładnie ręką. 4. Z gotowej masy formujemy kulki (mocne i zwarte, inaczej masa będzie się kruszyć). Rozpłaszczamy ręką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 15 minut
Szefowa kuchnipoczątek dobra wiadomość na fanpagu na facebooku jest już Nas ponad 200. Co bardzo cieczy i motywuje do dalszego działania. Dzisiaj chcieli byśmy Wam przedstawić prosty przepis na ciastka maślane. My nasze ozdobiliśmy przy pomocy stempli, Wy możecie je przygotować w dowolnej formie i z dowolnymi dodatkami np. skórką z cytryny, czy ziarenkami wanilii. Składniki(...)nastawić na 180 stopni C. C iasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując blat mąką. Wyciąć ciasteczka foremką i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym ciastku zrobić stempel : Wstawić do piekarnika i piec około 12-13 minut, aż brzegi się zarumienią
cookplCiasteczka z lemon curd to gratka dla wszystkich łasuchów i wielbicieli cytrusów. Te intensywnie cytrynowe słodkości z pewnością przypadną wam do gustu. Do ich przygotowania wystarczy ci zaledwie kilka prostych składników oraz kilkanaście minut spędzonych w kuchni. Doskonale pasują do kawy lub herbaty, dlatego warto umilić sobie nimi popołudnie. Czym jest lemon curd Intensywnie żółty lemon curd jest gęstym kremem(...)head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Czym można zastąpić lemon curd w tym przepisie? Jeśli akurat nie możesz dostać lemon curd, wcale nie musisz rezygnować z przygotowania tych pysznych ciasteczek. Jestem pewna, że bez większego problemu znajdziesz w swojej spiżarni jakiś odpowiedni zamiennik dla niego. W roli zamiennika doskonale sprawdzą się różnego rodzaju dżemy – począwszy od tych cytrusowych, poprzez
okolicepalnika.plJedne z moich ulubionych ciasteczek, które nazywamy Klementynkami. Bazowałam na przepisie Margarytki, choć tak naprawdę moja mama już nie raz je robiła, ale "na oko". Ja jeszcze tak nie umiem :) Do ciasteczek użyłam dżemu truskawkowego i powidła śliwkowego , dodałam po 1 łyżce konfitury z płatków róży i dzięki temu ciasteczka uzyskały rewelacyjny aromat! Polecam! Składniki: 250 g mąki tortowej(...)płatków róży. 3. Ciasto wałkujemy i wykrawamy radełkiem kwadraty. Na środek nakładamy odrobinę dżemu i zlepiamy dwa rogi po przekątnej tak, aby się nie rozkleiły podczas pieczenia. 4. Ciasteczka pieczemy w 180 st. C do ładnego zrumienienia (ok 20 minut). Ostudzone oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!!! Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki
Kuchnia domowa AniJakie pyszne i proste ciasteczka można zrobić z dodatkiem czekolady? Zebrałam najlepsze przepisy na ciastka z czekoladą, które polecam przygotować. Poniżej znajdziesz przepisy na najlepsze ciasteczka z czekoladą, a wśród nich: muffiny z Nutellą z kawałkami czekolady, kruche rogaliki z makiem i polewą czekoladową, czekoladowe ciasteczka bez jajek, ciastka z ciasta francuskiego z borówkami i czekoladą. Zobacz również(...)przepisy na mini deserki w słoiczkach i pucharkach – https://viagusto.pl/mini-deserki-w-sloiczkach-i-pucharkach-10-przepisow/ PRZEPISY – CIASTKA Z CZEKOLADĄ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub nazwę danego przepisu. Ciasteczka Snickers – przepis na ciastka bez cukru Przepis na orzechowe ciastka bez cukru. Te ciasteczka Snickers składają się z owsianego kruchego ciasta, nadzienia orzechowego z pastą z… ZOBACZ
Via GustoPodejście numer trzy. Albo cztery. Od wielu miesięcy przymierzałam się do upieczenia ciastek. Idealnie okrągłych i płaskich. Pewnie wiecie o jakich ciastkach mowa. I pierwsza próba miała miejsce jakieś 4 miesiące temu. Oczywiście do ciastek dodałam mniej cukru, niż było w założeniu, ciastka nie wyszły. No dobra, w sumie czasami wypieki nie wychodziły(...)powinny, bo kombinowałam z proporcjami. Podejście drugie, wykonanie w 99% jak w przepisie, również nieudane. Pomyślałam, że czas chyba zrobić ciastka według przepisu, z wyłączeniem myślenia. I właśnie wczoraj była u mnie kumpela, dla której chciałam upiec ciastka czekoladowe. Pomyślałam, że to dobry moment na upieczenie tych cholernych ciastek. I przyznam się Wam, że użyłam do nich
KardamonovyPodejście numer trzy. Albo cztery. Od wielu miesięcy przymierzałam się do upieczenia ciastek. Idealnie okrągłych i płaskich. Pewnie wiecie o jakich ciastkach mowa. I pierwsza próba miała miejsce jakieś 4 miesiące temu. Oczywiście do ciastek dodałam mniej cukru, niż było w założeniu, ciastka nie wyszły. No dobra, w sumie czasami wypieki nie wychodziły(...)powinny, bo kombinowałam z proporcjami. Podejście drugie, wykonanie w 99% jak w przepisie, również nieudane. Pomyślałam, że czas chyba zrobić ciastka według przepisu, z wyłączeniem myślenia. I właśnie wczoraj była u mnie kumpela, dla której chciałam upiec ciastka czekoladowe. Pomyślałam, że to dobry moment na upieczenie tych cholernych ciastek. I przyznam się Wam, że użyłam do nich
Kardamonovyubić ją na najwyższych obrotach, odstawić. Do dużej miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier i krótko zmiksować, dodać ubitą śmietanę dokładnie połączyć ją z serkiem na koniec dodać pokruszone ciastka, całość wymieszać. Wykończenie tortu Zimny biszkopt przeciąć na trzy blaty, pierwszy blat ułożyć na paterę lub talerz, nasączyć go ponczem i nałożyć warstwę kremu, przykryć drugim blatem, który również(...)Przepis na biszkopt czekoladowy oparty jest on na przepisie na biszkopt idealny , który jest jednym z najlepszych przepisów! Natomiast krem to połączenie bitej śmietany z serkiem mascarpone oraz kruszonymi ciastkami Oreo. Oczywiście, żeby tort mógł nosić nazwę tortu Oreo, konieczna jest również dekoracja . Tutaj dekoracją są również ciasteczka, zaopatrzcie się więc w dużą paczkę! Pięknie, ale prosto udekorowany tort
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min O jakie ciastka najczęściej proszą Was bliscy? Ja chyba najczęściej słyszę prośbę o upieczenie czekoladowych ciasteczek. Zatem zapraszam dziś na czekoladowe ciastka z dodatkiem płatków owsianych, orzechów laskowych oraz czekolady. Ciasteczka to efekt wspólnej pracy z moją średnią córką, która uwielbia słodkie eksperymenty, a czekolada to jej drugi imię 😉 Eksperyment wyszedł fantastyczne, ciastka(...)ciastek, rozpływa się podczas pieczenia, tworząc lepkie wnętrze, natomiast na zewnątrz ciasteczka są delikatnie chrupiące. Charakteru dodają pyszne chrupiące orzechy laskowe, których pominąć w przepisie nie można! Przygotowanie ciastek jest bardzo proste i szybkie ja zawsze korzystam z pomocy robota kuchennego, który szybko i dokładnie miesza ciasto wyręczając mnie w tym 🙂 Porcjowanie ciasta również ułatwiam sobie
SprawdzonaKuchnia.plprzez wszystkich ciastek. Takie ciastka, to prawdziwy wynalazek dla wszystkich, którzy śledzą za sylwetką. Są w nich tylko zdrowe i korzystne dla naszego organizmu składniki, a ciastka smakują obłędnie. Są naprawdę pyszne, chrupiące i ekspresowe do zrobienia. Wystarczy wymieszać składniki, uformować i zapiec. Chrupkość tych ciastek jest wyjątkowa, zrozumiecie o czym mówię(...)nawilżonych dłoni formujemy płaskie ciastka i układamy je na papierze do pieczenia. Z podanego przepisu wyszło mi 12 dosyć dużych ciastek owsianych. (jeżeli chcemy zrobić np. 9 ciastek, jak zazwyczaj robię to ja, to tyle i robimy, a pozostałą masę ciastkową zostawiamy w lodówce/zamrażalniku na przyszłość - na wtedy, kiedy będziemy mieli ochotę.) Na wierzch ciastek
Kuchnia ŁukaszaMówiłam, że ciastka lubię piec! Zapraszam na pyszne świąteczne ciastka thumbprint z krówką i orzechami. Są przepyszne i nie wróżę im długiego żywotu. Moje blaszane pudełko na ciastka świeci pustkami. Domowi giganci wyjadają wszystko co upiekę. Ciastka thumbprint na pewno będą im smakować. Pewnie usłyszę zaraz od drzwi co tak pachnie…Święta! Przepis na thumbprint(...)jest prosty i nie przysparza problemów. Jeśli lubicie ciastka z nadzieniem to będą Wam na pewno smakować. W tym przepisie użyłam laskowych orzechów ale oczywiście możecie wybrać dowolne orzechy lub migdały. Ciastka thumbprint Składniki: na 24 ciastka 220 g pszennej mąki 40 g kakao szczypta soli 125 g masła, miękkiego 150 g cukru 1 jajko + 1 żółtko
codojedzeniaŚwięta się skończyły więc wracamy w pełny prozdrowotny kurs! Poszalejemy z mąkami co oznacza że w naszych ciastkach na słono zabraknie mąki pszennej :). Będą za to: Jaglana, żytnia i mąka z pestek dyni, wszystkie te pyszności okrasimy czarnuszką i przyprawimy solą i pieprzem. Pestki z dyni to ogromny magazyn cynku bardzo istotny przy walce z przeziębieniami, pomocny we wzmacnianiu
Kuchnia PROzdrowotna